Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

‘Staalindustrie niet uit gevarenzone’

De capaciteit van de Europese staalsector moet met zeker een vijfde worden teruggebracht.

« terug naar Nieuws

Tegelijkertijd moet de industrie zich meer richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit zegt ceo Wolfgang Eder van Voestalpine. Volgens hem loopt de Europese staalsector nog steeds het risico aan linker- of rechterzijde te worden ingehaald door rivalen in lage-lonenlanden. ‘Zolang Europese staalproducten hetzelfde spul maken als hun niet-Europese concurrenten, moeten we niet raar opkijken wanneer de Europese staalindustrie lijdt.’

Eder, die zich dit weekeinde uitliet tegenover de Financial Times, staat veertien jaar aan het hoofd van de Oostenrijkse staalproducent die geleidelijk het aanbod uitbreidde naar speciaal staal en hoogwaardige componenten. Maar ook daar loert volgens hem gevaar dat, ondanks schaalgrootte, anderen deze niche-markt binnentreden.

Aan het lijden van de staalsector is sinds kort en pas voor het eerst sinds 2008 een einde gekomen, door toenemende vraag, minder import en betere winstmarges. Zo meldden ArcelorMittal, ThyssenKrupp en Salzgitter herstelcijfers. Ook gaat een consoliderende werking uit van ArcelorMittals aankoop van het Italiaanse Ilva en de voorgenomen fusie tussen Tata Steel Europe en ThyssenKrupp, maar plannen voor sluiting of terugschroeven van capaciteit zijn er niet.

Eder pleit voor een lange-termijnbeleid om bewegingen en vooral de concurrenten met hun lage kostprijs binnen de staalmarkt, die inmiddels mondiaal is geworden, het hoofd te bieden. In hetzelfde artikel wordt een McKinsey-rapport aangehaald dat weinig reden tot optimisme geeft. Hoewel de druk nu even van de ketel is, zouden de producenten nog steeds niet in economisch gezond vaarwater verkeren, te weinig uitgeven aan doorontwikkeling en nauwelijks vlees op de botten hebben voor innovatie-uitgaven.

Volgens een analist van investeerder Jefferies zou het  inderdaad ‘wijs’ zijn om minder Europese plants te hebben, maar dat de onmiddellijke noodzaak daartoe ontbreekt. De situatie zou de laatste jaren enorm verbeterd zijn.