Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Thyssenkrupp neemt juridische stap tegen EU na afkeuring fusie met Tata Steel

Thyssenkrupp dient een officiële klacht in bij het Gerecht van de Europese Unie vanwege het eerdere besluit van de Europese Commissie om de fusie van het Duitse staalconcern met Tata Steel te verbieden.

« terug naar Nieuws

De ondernemingen hadden het veto over de voorgenomen joint venture van hun Europese staalactiviteiten al aan zien komen en besloten de commissie-uitspraak niet af te wachten. Na een laatste gesprek met de Europese Commissie besloten de beoogde partners in mei van dit jaar om zelf de geplande fusie af te blazen.

De Europese Commissie meent dat een fusie tussen de twee grote staalproducenten de concurrentie voor bepaalde staalsoorten binnen Europa tezeer zou beperken. Hierdoor verwacht de EC prijsverhogingen voor klanten. De compenserende maatregelen die de beide bedrijven voorstelden, waren voor de commissie niet toereikend.

Thyssenkrupp laat nu weten de bezwaren van de commissie niet te delen. Volgens het concern houdt de commissie onvoldoende rekening met het structurele invoerbeleid in Europa, de koopkracht van vragers in de markt en met mogelijke inzet van alternatieve verpakkingsmaterialen en andere methoden voor de oppervlaktebescherming van staal.

Donatus Kaufmann, lid van de raad van bestuur van thyssenkrupp, meent dat: 'Overcapaciteit en hoge importdruk uit Azië een klimaat creëren waarin de geplande fusie met Tata Steel de concurrentie niet zou hebben belemmerd. Wij betreuren het besluit van de Europese Commissie en vinden het te verstrekkend en verkeerd. Daarom dienen wij een klacht in.'

De klacht staat niet op zich. Het Handelsblatt meldde 22 augustus jl. dat thyssenkrupp al langere tijd in gesprek is met Kloëckner over een mogelijke fusie. Om eenzelfde situatie als bij de fusie met Tata Steel te voorkomen, neemt thyssenkrupp nu deze juridische stap, in de hoop dat in de toekomst de argumenten van het bedrijf beter in aanmerking worden genomen. Vanuit meerdere bronnen tekent Handelsblatt op dat beide ondernemingen weliswaar met elkaar praten, maar concrete resultaten op korte termijn niet te verwachten zijn. Een volledige overname van de ene onderneming door de andere is onwaarschijnlijk. Een ruil van aandelen ligt meer voor de hand. Hierbij zou Klöckner een minderheidsbelang nemen in de gecombineerde onderneming, aldus Handelsblatt.

De fusie kan leiden tot één bedrijf met een omzet van meer dan 21 miljard euro dat de markt in Europa en Noord-Amerika domineert. Volgens het Duitse medium worden de financiële voordelen van het samengaan geschat op honderden miljoenen euro’s. Tegelijkertijd doen geruchten de ronde dat thyssenkrupp geïnteresseerd is in overname van staalfabrikant Salzgitter. Thyssenkrupp, noch Klöcker wil hierop reageren.

  • Foto: hoofdkantoor thyssenkrupp in Essen (D), © JSWD Architekten + Chaix & Morel et Associés).