Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Top-architecten in vierkante meters

Naar jaarlijks gebruik heeft vastgoedmagazine PropertyNL weer een top 25 samengesteld van architectenbureaus die het afgelopen jaar de meeste vierkante meters commercieel vastgoed hebben opgeleverd. Fier aan kop: KCAP Architects&Planners.

« terug naar Nieuws

10 februari 2022

Naar jaarlijks gebruik heeft vastgoedmagazine PropertyNL weer een top 25 samengesteld van architectenbureaus die het afgelopen jaar de meeste vierkante meters commercieel vastgoed hebben opgeleverd. Fier aan kop: KCAP Architects&Planners.

KCAP voert de Top 25-Architecten 2021 aan met in totaal 76.250 m2 opgeleverd vloeroppervlak voor commercieel doeleinde. Het internationale architectenbureau, met vaderlandse uitvalsbasis in Rotterdam, maakte het voorbije jaar vele vierkante meters met omvangrijke projecten als het Marina Beach-hotel in Scheveningen, Kade Noord in Zutphen, de verbouwing van de Droogbak in Amsterdam en de transformatie van het Stationspostgebouw in Den Haag tot kantoor voor KPN en Fosbury & Sons.

Runner-up is Kraaijvanger Architects dat in 2021 64.275 m2 commerciële ruimte heeft overgedragen, op de voet gevolgd door nummer 3 de Architekten Cie met 62.200 m2. Dit Amsterdamse bureau is een van de vele nieuwe binnenkomers in de Top 25. ‘Nieuwe’ is overigens betrekkelijk. Veel bureaus, waaronder de Cie, zijn aan te merken als ‘herintreders’. Ze kwamen niet voor op de lijst van 2020, maar hadden wel een notering bij een of meer voorgaande edities.

Het totaal aantal vierkante meters commercieel vloeroppervlak is het voorbije jaar wel iets afgenomen, constateert PropertyNL. Dat zit ‘m vooral in de forse krimp in nieuw winkeloppervlak (met maar liefst 60 procent) en de halvering aan nieuwe hotelruimte. Voornaamste oorzaken: de coronapandemie en (mede daarmee samenhangend) de afname van het toerisme en toename van het online winkelen.

Het thuiswerken ten spijt, de kantorensector heeft volgens het vastgoedmagazine goed geboerd in 2021. Het totaal aantal opgeleverde vierkante meters kantoor is vorig jaar gegroeid naar 120.000. Verantwoordelijk voor die groei zijn grote complexen als Valley, Amsterdam (MVRDV) en Central Park, Utrecht (GROUP A).

Het segment bedrijfsgebouwen, waaronder opslaghallen, distributiecentra en datacentra, moet ’t dit jaar met minder oppervlak stellen. Was 2020 nog goed voor 1,8 miljoen vierkante meters, 2021 laat 1,4 miljoen noteren. Een tiende deel daarvan komt voor rekening van het nieuwe distributiecentrum van modewebwinkel Zalando in Bleiswijk. Dit complex, afgelopen jaar in gebruik genomen, meet 140.000 m2. Het ontwerp is van Mulderblauw architecten, dat de Top 10 aanvoert van architectenbureaus die het meest productief zijn geweest in bedrijfshuisvesting. Het bureau heeft in 2021 258.553 m2 bedrijfsruimte opgeleverd. Op plaatsen 2 en 3 eindigen Palazzo (200.000 m2), respectievelijk Designlogic (159.000 m2).

© PropertyNL.

  • Foto: distributiecentrum Zalando, Bleiswijk (Mulderblauw architecten, © Retailtrends).