Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vakwerken voor gedraaide stapeling

In Breda zijn onlangs acht vakwerken ingehesen voor het nieuwe gerechtsgebouw aan de Stationslaan.

« terug naar Nieuws

De Kok Staalbouw leverde de vakwerken, samen goed voor 53 ton staal, die de architectuur van het gebouw faciliteren. Het gerechtsgebouw bestaat uit drie op elkaar gestapelde lagen die naar boven toe slanker worden. De hoogte symboliseert het gezag van de rechtbank, de gelaagdheid staat voor de onafhankelijkheid van de organisaties en de grote raampartijen maken het gebouw transparant en open, aldus Architectenbureau Paul de Ruiter. De vakwerken staan op de derde laag en maken de eerste transparante strook van de gedraaide stapeling mogelijk.

Het consortium InBalans bouwt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. InBalans is een samenwerkingsverband tussen drie aandeelhoudende partijen Facilicom, MacquarieCapital Group en VolkerWessels met daarnaast de volgende partijen: Hootsmans architectuurbureau, Architectenbureau Paul de Ruiter, Sevil Peach, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Arup (constructeur), Halmos en VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ technische installaties.

Het gerechtsgebouw wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een Publiek Private Samenwerking (PPS) met een DBFMO-contract. Dit betekent dat InBalans verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening voor de komende 30 jaar. Oplevering staat gepland voor 2018.

Bron en beeld: Visser & Smit Bouw/Architectenbureau Paul de Ruiter.