Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Val gerestaureerde Hef teruggeplaatst

Grote dag voor Rotterdam: vandaag 7 februari wordt het val van De Hef weer teruggeplaatst.

« terug naar Nieuws
Val gerestaureerde Hef teruggeplaatst

Na ruim twee jaar werken is de monumentale brug in de Rotterdamse Koningshaven dan weer compleet. 

Voor het Zeeuwse VDS Staal- en Machinebouw is dit de eerste restauratie. De combinatie Hegeman Bouw Chemie - VDS Staal- en Machinebouw was de laagste inschrijver.

De Hef is als spoorbrug sinds 1993 buiten gebruik. Van het staal is ongeveer 20 procent vernieuwd, aldus de PZC die de staalbouwer tijdens het werk bezocht. Op locatie zijn slechte delen uit de brugconstructie gehaald. Ook de bordessen en trappartijen zijn verwijderd. Het val was al eerder weggehaald om in een tijdelijke restauratiewerkplaats, ingericht op een kade in Schiedam, onder handen te worden genomen door veertig lassers en fitters. Slechts enkele stukken zijn in Zeeland vernieuwd.

VDS heeft zich voor project moeten specialiseren in oude technieken zoals klinken. Kennis is ingekocht en een vaste medewerker opgeleid in het aanbrengen van klinknagels. De staalbouwer hoopt deze kennis in de toekomst weer te kunnen inzetten.
Voor het project, dat aanvankelijk was begroot op 7,8 maar uiteindelijk uitkwam op ruim 10 miljoen euro,  waren de bouwtekeningen nog beschikbaar.

Het AD plaatste voor deze gelegenheid een webcam.

Foto: Wikipedia en Gemeente Rotterdam