Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Versnelde brugrenovatie met vvk-dek

In Purmerend is onlangs met een composiet-oplossing versneld groot onderhoud gepleegd aan een stalen verkeersbrug.

 

« terug naar Nieuws

De werkzaamheden aan de bewegende Wheermolenbrug werden met voorrang aangepakt na klachten uit de omgeving. Voor versnelling besloot de gemeente, die met een calamiteit rekening hield, zelf het bouwteam te leiden en toe te zien op de uitvoering in plaats van een hoofdaannemer in te huren.

In het bouwteam zaten Griekspoor, dat onder meer de staalconstructie onder handen nam, en Fibercore, dat een nieuw brugdek van glasvezelversterkte kunststof leverde. De gemeente overweegt vaker brugrenovaties onder eigen regie aan te pakken.

Het asset-management van verkeersbruggen treft vooral kleine en middelgrote gemeenten; ze kampen vaak met krappe begrotingen, er is weinig tot geen informatie over de bruggen beschikbaar en civieltechnisch (voor)advies moet worden ingekocht.

Naar aanleiding van vragen van lokale beheerders introduceerde Iv-Infra dit jaar voor deze gemeenten een methode om in korte tijd de belastbaarheid van bruggen vast te stellen, die in het Zuid-Hollandse Schipluiden al is toegepast. Behalve zekerheid over de constructieve veiligheid levert de proefbelasting, die in een halve dag plaatsvindt, soms ook uitstel; soms kan de brug na het proefbelasten en enig terugrekenen nog wel langer mee dan gedacht.

De Iv-methode werd onlangs tweede bij de Vernufteling en eerste bij de Innovation Award ZHZ 2017.