Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verzinker valt buiten EN-1090

Bedrijven die oppervlaktebehandeling aanbrengen vallen niet onder EN-1090.

« terug naar Nieuws

Hoewel een aantal grote oppervlaktebehandelingsbedrijven al snel EN-1090 gecertificeerd was, soms al voor de invoering, blijkt dat strikt genomen niet nodig. Daarmee komt een einde aan een interpretatieverschil waarover lang onduideljkheid bestond.

De EN-1090 deel 1 is een geharmoniseerde productnorm. Dit betekent dat alle producten die onder deze norm vallen CE gemarkeerd moeten worden. Bedrijven die deze producten op de markt brengen (in het algemeen gesproken de constructiebedrijven) moeten gecertificeerd worden volgens EN 1090-1

Voor de bedrijven die de conservering op het toegepaste staal aanbrengen is geen certificering onder EN 1090-1 nodig en zelfs niet mogelijk. Verzinkers vallen niet binnen de scope van de norm; zij maken geen stalen bouwproducten. Om deze reden kan voor het verzinken geen CE-markering worden afgegeven.

Het bedrijf dat de conservering uitvoert moet wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen die door middel van een checklist eenvoudig zijn te controleren. Voor discontinu thermisch verzinken heeft de branchevereniging Zinkinfo Benelux een checklist gemaakt. Deze checklist is opgesteld in overleg met de ECCS en de Europese koepel voor discontinu verzinkers, de EGGA.

De Nederlandse checklist is te vinden vinden op de website van Zinkinfo Benelux of door deze link te volgen.