Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vorderingen met stalen stabiliteitskern

De verwachte bijna-halvering van bouwtempo in hoogbouw met een stalen stabiliteitskern komt dichterbij.

« terug naar Nieuws

Het team dat bij elkaar is gebracht om het idee van de Amerikaanse constructeur Ron Klemencic naar een proof-of-concept te brengen, zegt op grond van vorderingen met een mock-up op ware schaal de bouwtijd terug te kunnen brengen met veertig procent. Drie staalbouwers in de Verenigde Staten studeren inmiddels op de toepassing die met de bouw van een hoogbouwproject in Seattle zijn beslag moet krijgen. De staalbouwsector kijkt met spanning uit naar de vorderingen.

Vorig jaar meldden we hier de start van onderzoek naar de ‘fundamentele verandering’, nadat de eerste tests met een stalen stabiliteitskern veelbelovend bleken.

Overigens gaat het strikt genomen om een hybride systeem waarbij hoogbouw met stapelbare modules, samengesteld uit staalplaat en voorzien van wapeningstaven, profiteert van prefabricage en montagesnelheid. Het sandwichsysteem, dat na plaatsing per module telkens wordt volgestort, belooft niet alleen verandering op het gebied van bouwsnelheid maar voorkomt ook problemen met aansluitingen; een betonkern vraagt veel meer wapeninghandelingen en uithardingstijd en de radicaal andere opzet lost een aloud probleem tussen de betonkern en het staal op het gebied van toleranties op.

Een mock-up op volledige schaal die recent werd afgebouwd, maakt momenteel de tongen los want die overtreft nu al de verwachtingen van de deelnemende partijen. Lees hier het laatste nieuws over het concept van CEO Ron Klemencic van participerend ingenieursbureau Magnusson Klemencic Associates (MKA).

Bron en beeld: Engineering News Record