Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Webinar over invloed importhefingen

Er bestaan veel vragen over de invloed van de Amerikaanse importheffingen op de markt voor constructiestaal.

« terug naar Nieuws

Het Amerikaans staalinstituut AISC, dat zich concentreert op de bouw, houdt daarom vrijdag een gratis webinar over de invloed die de importheffingen op de binnenlandse staalmarkt(en) kunnen hebben. Liefhebbers van marktanalyse en macroeconomie zullen hierbij ongetwijfeld aan hun trekken komen.

Het AISC gaf een paar dagen na de aankondiging al een globale reactie op voor de hand liggende vragen. Daarin stelde het instituut voor toepassing van constructiestaal dat een heffing van 25% niet betekent dat ook bouwprojecten 25% duurder worden, aangezien een hoofddraagconstructie maar een deel van een project uitmaakt. Bovendien willen de staalprijzen sowieso nogal eens schommelen, aldus het AISC, dat fijntjes opmerkte dat de afgelopen tijd beton juist duurder was geworden en staal goedkoper.

Maar ingewikkelder wordt het natuurlijk wanneer constructeurs en staalbouwers een prijs willen neerleggen, en dat liefst zo scherp mogelijk in een toch al erg competitieve sector. Hoe te anticiperen op de heffing van invoerrechten, waarvan de impact nog moet blijken, is de hoofdvraag die de staalsector binnen maar ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen bezighoudt. Ook zal de vraag langskomen hoeveel constructiestaal nu wel of niet made in USA is en welke andere soorten staal rol van betekenis (kunnen gaan) spelen.

Aan het webinar kan gratis worden deelgenomen, ook door niet-leden, maar deelnemers dienen zich wel eerst te registreren.