Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Weer staalbouwer met slimme lasrobot

Laura Metaal Fabrications neemt een lasrobot-installatie van Duitse makelij.

« terug naar Nieuws

De opstelling met een lengte van 36 m wordt in juni opgeleverd door het Duitse Carl Cloos Schweißtechnik GmbH en is bestemd voor de hoofdvestiging in Eygelshoven, vlakbij Maastricht. Laura Metaal, onder meer bekend van (serie-)fabricage van vangrails maar ook speler in tal van andere marktsegmenten, koos voor Cloos omdat de leverancier behoort tot de pioniers van de lastechnologie. Door expertise in zowel booglassen als robottechnologie te combineren, kan het bedrijf geavanceerde oplossingen bieden. Zo wordt ook een hoge mate van kunstmatige intelligentie oftewel zelflerend vermogen meegeleverd.

De lasrobot maakt gebruik van het offline programming. Dat houdt in dat tekeningen ingeladen worden terwijl de installatie in functie is. Door lasopdrachten vooraf volledig klaar te zetten, kan de robot ook kleinere series efficiënt produceren. De lasrobot kan ook werken met parametreerbare afwijkingen en wordt met elke opdracht weer een stukje slimmer.

De installatie telt twee stations. In de twee stations kunnen delen van elk 14 m lang aan elkaar gelast worden. Stukken van 2,5 m breed kunnen doorgedraaid worden en de machine kan gewichten tot 6 ton aan.

Volgens Laura Metaal garandeert de slimme robotopstelling een repeteerbare kwaliteit, efficiencyvoordelen en een verbeterde leverflexibiliteit. Daarnaast vergroot de nieuwe installatie ook de capaciteit en productrange van Laura Metaal Fabrications. Managing Director Friso de Vries legt uit in een persbericht: ‘De nieuwe installatie garandeert een hoge output tegen zero defects en stelt ons in staat nog flexibeler te opereren. Daardoor kunnen we zowel nieuwe als bestaande klanten nog beter bedienen. Dat zijn bedrijven in onder andere de wegenbouw, yellow goods, scheepsbouw, machinebouw, staalconstructies en de agrarische sector. We vormen voor deze bedrijven niet alleen een leverancier, maar vooral een kennispartner en co-creator.’

Laura Metaal Fabrications produceert seriematige en samengestelde producten en heeft daarbij de volledige keten in handen: van het bewerken van staal tot het compleet samenstellen van producten. Het bedrijf zegt voorop te lopen in Noordwest-Europa, en koestert de ambitie om voor specifieke segmenten tot de top 3 van de wereld te behoren. De investering in de lasrobot sluit hierop aan. Recent is ook al geïnvesteerd in nieuwe installaties voor snijden en zetten.

Zoals meer bedrijven kampt ook Laura Metaal met het vinden van goede lassers en moet de slimme robot mede instaan voor een goede eindkwaliteit. Van de tweehonderd medewerkers die werken bij Laura Metaal, zijn er inmiddels acht werkzaam binnen de afdeling R&D.