Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Wereldstaalproductie flink gekrompen

In april is de wereldwijde productie van staal aanzienlijk geslonken, zo blijkt uit actuele cijfers van de World Steel Association.

« terug naar Nieuws

Ten opzichte van april 2019 is de productie in april van dit jaar met 13 procent afgenomen. De totale productie over april 2020 komt op 137,1 miljoen staal.

Elk continent wordt geconfronteerd met een daling. In Azië valt de teruggang nog het meest gering uit: 7,5 procent. Met 55,7 procent is de daling het grootst in Afrika. Worldsteel baseert de cijfers op de data, aangeleverd door 64 aangesloten landen. Mogelijk stelt de organisatie de cijfers later nog bij, vanwege de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt.

De 28 landen van de Europese Unie laten een gemiddelde productieafname van 22,9 procent noteren. De overige Europese landen zien een daling van gemiddeld 28,2 procent. De grootste afnames zijn voor Bosnië-Herzegovina en Kroatië (–100%), Luxemburg (–60,1%) en Spanje (–48,0%). In geen enkel Europees land neemt de productie toe.

Nederland houdt de schade nog relatief beperkt. De afname bedraagt 3,3 procent ten opzichte van april 2019. De Nederlandse productie over april 2020 is daarmee 494 duizend ton. Over de eerste vier maanden van dit jaar haalt ons land een totale productie van 2,2 miljoen ton. Dat is een afname van 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ontwikkeling van de maandproductie van ruwstaal in Nederland en enkele andere EU-landen in de periode april 2019–april 2020. Bron: worldsteel steel data viewer.

De daling van de wereldwijde staalproductie werd afgelopen maart ingezet. Tijdens deze eerste coronacrisismaand nam de productie met 6 procent af tot 147,1 miljoen ton staal. In Nederland liep de productie over maart terug tot 573 duizend ton, een afname van 6,3 procent in vergelijking met maart 2019.

  • Foto: oxystaalfabriek Tata Steel IJmuiden, © Rob van Esch.