Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Worldsteel: ‘Wereldwijde staalvraag fors onderuit’

Als gevolg van de coronacrisis zakt de vraag naar staal in de wereld dit jaar met 6,4 procent. In 2021 treedt het herstel in. Dat blijkt uit de Short Range Outlook June 2020 van de World Steel Association.

« terug naar Nieuws

Voor volgend jaar verwacht worldsteel een herstel van de staalvraag met 3,8 procent ten opzichte van dit jaar. De prognose stoelt op de veronderstelling dat de coronamaatregelen in de maanden juni en juli wereldwijd verder worden versoepeld en de staalproducerende landen niet te duchten krijgen van een grote, tweede golf van corona-bestemmingen.

Dit jaar wordt de wereldwijde daling van de vraag overigens al afgezwakt door het aansterken van de economie in China. Daar trad het economisch herstel eind februari in. Eind april waren alle belangrijke staalverbruikende sectoren in het land nagenoeg volledig productief, hoewel de industriesector nog werd gehinderd door de ineenstorting van de vraag vanuit het buitenland naar Chinese producten. Volgens worldsteel wordt het herstel van de vraag naar staal in China in het tweede halfjaar van dit jaar zichtbaar. Drijvende kracht achter dat herstel is de weg- en waterbouw. De Chinese regering investeert de komende tijd flink in infrastructurele projecten. Uiteindelijk zal China over 2020 een stijging van de staalvraag laten zien, ook al is die toename minimaal (1%).

In de Europese Unie was de vraag naar staal het afgelopen jaar reeds met 5,6 procent teruggevallen door de aanhoudende recessie in de verwerkende industrie. Het einde daarvan leek in zicht, maar inmiddels ziet de sector zich geconfronteerd met nieuwe laagconjunctuur. De lockdownmaatregelen van de afgelopen maanden hebben geleid tot een massale afname van orders. Naar verwachting wordt de automobielsector het zwaarst getroffen. In de bouw is de schade minder groot, en ook minder ernstig dan tijdens de crisis van 2008.

Wel heeft de bouw in sommige landen te lijden van abrupte stopzetting van projecten als gevolg van verstoringen in de toelevering of een tekort aan personeel. Bovendien is social distancing in deze sector lastig toepasbaar. Dat heeft het hervatten van de werkzaamheden na de lockdown-periodes dan ook bemoeilijkt. Daarnaast zijn de vooruitzichten op nieuwe projecten verslechterd doordat zowel bedrijven als particulieren er financieel minder goed voorstaan. Om een opleving van de staalvraag te ondersteunen, zouden overheden zelf kunnen investeren in nieuwbouwprojecten, vindt worldsteel. Maar de organisatie onderkent dat ’t de overheden ontbreekt aan de financiële armslag voor het initiëren van bijvoorbeeld nieuwe openbare infrastructuur.

  • Een uitgebreid (Engelstalig) persbericht over de worldsteel Short Range Outlook June 2020 is hier te lezen.
  • Foto: Klimcentrum Noardwand, Leeuwarden in aanbouw (Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Reijrink Staalconstructie).