Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Winnaars Nederlandse Bouwprijs 2019 bekend

Tijdens de eerste dag van de Bouwbeurs, maandag 4 februari, zijn de winnaars bekend gemaakt van De Nederlandse Bouwprijs 2019.

« terug naar Nieuws

In de categorie Gebouwen gaat de prijs naar Biosintrum, een ontwerp van Paul de Ruiter Architects. Dit kenniscentrum maakt de ambities van de gemeente Ooststellingwerf op het gebied van de biobased economy manifest, onder meer met vloeren van leem, stopcontacten van maïs en wanden waarin afgedragen spijkerbroeken zijn geïntegreerd. ‘Een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen en circulair bouwen.’ aldus jury, ditmaal voorgezeten door prof. dr. Louise Vet (directeur Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW).

Genomineerd voor de Gebouwen-prijs, naast Biosintrum, waren het circulair paviljoen Circl van ABN AMRO in Amsterdam en het eveneens circulair paviljoen The Green House. Staalminnend Nederland had dit Utrechtse project waarschijnlijk graag zien winnen. Want aan de basis van dit tijdelijke gebouw staat een staalskelet dat net zo gemakkelijk uit- als in elkaar kan als de locatie (aan de Croeselaan tegenover de Jaarbeurs) over 15 jaar moet worden ontruimd voor permanente nieuwbouw.

Wél leuk voor de staalliefhebber is de uitverkiezing van Saartje van der Made als ‘Talent met Toekomst’. Als architect bij Benthem Crouwel Architects is zij verantwoordelijk voor het ontwerp van de zeven stations van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, waarin voor staal zowel constructief als in de afbouw een hoofdrol is weggelegd. Saartje studeerde af op ‘ondergronds bouwen’ aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Sinds 2008 is ze werkzaam bij Benthem Crouwel. Inmiddels is ze een van de partners van het Amsterdamse bureau.