Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Woning in verzinkt staal

In de vooroplopende woningarchitectuur in Japan doet een woning bekleed met verzinkt staal zijn intrede.

« terug naar Nieuws

Verschillende architectuurwebsites, zoals Dezeen en Curbed, stonden erbij stil; de Shinbohon House K, drie gestapelde dozen in een buitenwijk van Kanazawa ontworpen door Yuichi Yoshida & Associates, waarvan de tweede en derde woonlaag volledig zijn bekleed met verzinkt staal. Gevels in RVS en weervast staal zijn al lang niet meer ongewoon, maar uitgevoerd in panelen van gegalvaniseerde staalplaat duiken ze niet vaak op.

Het effect bij het Japanse woningontwerp mag opmerkelijk worden genoemd. In tegenstelling tot de werking van het materiaal wordt het sobere ontwerp er juist door verzacht; de raampartijen en het dakterras versterken deze aaibaarheid.

Japan heeft een bijzondere traditie op gebied van woningbouw. Onder meer door de grote behoefte aan woningen vlak na 1945 kwam een keur aan concepten en ontwikkelingen op gang die tot op de dag van vandaag hun invloed laten gelden. U kunt overigens nog tot en met 25 juni terecht in de Barbarican Art Gallery in Londen waar  de tentoonstelling The Japanese House: Architecture and Life after 1945 loopt.

BEELD: Kenta Hasegawa via Dezeen