Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Zorgen om Goffertstadion houden aan

Na de instorting van een tribunedeel, oktober vorig jaar, is nu ook de veiligheid van het dak van het voetbalclub NEC in het geding. Via Omroep Gelderland hebben deskundigen hun zorgen gedeeld over de conditie van de dakconstructie, vooral in het geval van storm.

« terug naar Nieuws

18 februari 2022

Na de instorting van een tribunedeel, oktober vorig jaar, is nu ook de veiligheid van het dak van het voetbalclub NEC in het geding. Via Omroep Gelderland hebben deskundigen hun zorgen gedeeld over de conditie van de dakconstructie, vooral in het geval van storm.

Gisteren deed de regionale omroep verslag van inzage in de rapporten van de jaarlijkse inspecties van de veiligheid van het Goffertstadion. Op verzoek van de redactie namen ook Sander Pasterkamp (docent en onderzoeker aan de TU Delft) en Rob Nijsse (hoogleraar Constructieve Vormgeving, TU Delft) de rapportages door.

Elke club in het betaalde voetbal dient elk jaar een inspectie te laten uitvoeren naar onder meer de brandveiligheid, vluchtroutes en ontruimingsmogelijkheden, maar ook de constructieve veiligheid van hun stadion. Pas dan kunnen ze de vereiste veiligheidsverklaring overleggen aan de KNVB, ten behoeve van het aankomende voetbalseizoen. Voor het Goffertstadion verzorgt de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) steeds in februari de benodigde inspectie. Op dit moment is zo’n controle weer gaande.

Uit het inspectierapport van vorig jaar komt naar voren dat de staalconstructie vooral bij de uitkragende delen van de overkapping flinke corrosie vertoont. Het rapport bevestigt daarbij de vaststellingen van ingenieursbureau Olde Hanter-Bouwconstructies dat in mei 2020, in opdracht van NEC, de staat van de dakconstructie onder de loep nam. Het bureau constateerde dat het staal, voorafgaand aan de conservering, niet de correcte voorbehandeling heeft gekregen. Hierdoor is de constructie niet afdoende beschermd tegen corrosie. Roestvorming van essentiële verbindingen kan dan leiden tot instorting van de luifel, waarschuwde het bureau destijds. Vanwege het grote risico op slachtoffers merkte ODRN de aanpak van de roestvorming van de stalen dakconstructie dan ook aan als een ‘hoge prioriteit’. Nu, een jaar later, is het noodzakelijke groot onderhoud gepland, voor komend voorjaar.

Volgens Sander Pasterkamp en Rob Nijsse is er echter meer mis. Uit de rapportages maken zij op dat de windbelasting niet goed is berekend. Bij De Goffert is voor de berekeningen uitgegaan van een lessenaarsdak, terwijl ’t hier gaat om een uitkragend (overhangend) dak, stellen de beide experts. ‘Bij een uitkragend dak kan de wind door de binnenzijden grote krachten uitoefenen’, aldus Pasterkamp tegen Omroep Gelderland. Een berekening van die belasting is volgens de onderzoeker cruciaal: ‘zeker voor een dak van een stadion waar bij een wedstrijd duizenden mensen onder zitten’.

Net als Sander Pasterkamp ziet Rob Nijsse een analogie met het tribunedak van het AZ-stadion dat in 2019 deels naar beneden kwam. Ook bij dit stadion waren fouten gemaakt bij het berekenen van de windbelasting. ‘Bij AZ was het windkracht 8. Als ik bij het dak van De Goffert naar de feiten op papier kijk, is het op zijn minst twijfelachtig. Het dak zal niet meteen instorten, maar als er bijvoorbeeld een zware storm wordt verwacht, dan zou ik zeggen: jongens, dit gaat niet goed.’

Pasterkamp wijst daarbij op een van de staven in de dakconstructie. ‘Die zit al op circa 94 procent van wat het dak maximaal kan dragen. Aangezien met de verkeerde dakvorm is gerekend (lessenaar in plaats van uitkragend), ben ik er niet zo zeker van dat het goed gaat.’ Net als destijds Olde Hanter-Bouwconstructies refereert Pasterkamp aan de roestvorming die de verbindingen verzwakt. ‘Bij de bouw is de conservering van de staalconstructie goedkoop en slecht uitgevoerd. Bovendien is er daarna niet of nauwelijks onderhoud geweest aan de staalconstructie’.

Beide deskundigen roepen via het artikel dan ook op om een herberekening te laten uitvoeren. Na het zien van de berekeningen van Pasterkamp en Nijsse heeft de Omgevingsdienst besloten daaraan gehoor te geven. De gemeente Nijmegen, eigenaar van het stadion, heeft laten weten dat de veiligheid van het dak voortaan extra aandacht krijgt tijdens de jaarlijkse controle op constructieve veiligheid.