Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalplaat-beton vloeren

Sinds de jaren negentig is constructiestaal ook in de verdiepingbouw aan een opmars bezig. In het voetspoor van het skelet worden in toenemende mate lichte, stalen vloersystemen toegepast. De meest toegepaste in Nederland zijn staalplaat-beton vloeren.

« terug naar Koudgevormde profielen en -platen

Staalplaat-beton vloer

Staalplaat-betonvloeren zijn geprofileerde staalplaten waarop in het werk beton wordt gestort. Er zijn twee uitvoeringen: de ‘lage’ staalplaat-betonvloer die is te combineren met HE- of IP-profielen (op de bovenflens) en er is een versie voor ‘hoge’ staalplaat-betonvloeren met geïntegreerde liggers (op de onderflens). In beide gevallen is er sprake van een staal-betonconstructie.


Staalplaat-beton vloeren, ook toegepast als gebogen, begroeid dak. Kantoorverzamelgebouw ESIC in Noordwijk, ontw.:  architectenbureau Cepezed, foto's: Jannes Linders

Hoge staalplaat-beton vloer

De vloer bestaat uit een hoge geprofileerde staalplaat van circa 200 mm hoog. Deze werkt via ribbels in de plaat constructief samen met een betonopstorting. De hoge staalplaat-beton vloer wordt meestal gecombineerd met een asymmetrische ligger (ASB: Asymmetric Beam), waarbij de vloerplaat op de iets verbrede onderflens wordt gelegd. De hoge staalplaat-beton vloer is speciaal ontwikkeld voor hoogbouw, doordat de staalplaten als pakketten naar boven worden gehesen, met de hand kunnen worden uitgelegd én als solide montagevloer dienen. De maximale overspanning is circa 9 m. Omdat de dunne staalplaten makkelijk zijn te knippen, is dit vloersysteem bijzonder geschikt voor gebouwen met grillige plattegronden.


Hoge staalplaat-beton vloer, speciaal ontwikkeld voor hoogbouw. Afb.: Bouwen met Staal

Lage staalplaat-beton vloer

De vloer bestaat uit een lage geprofileerde staalplaat van maximaal 100 mm hoog. Deze werkt net als bij de hoge variant via ribbels in de plaat constructief samen met een betonopstorting. De lage staalplaat-beton vloer wordt meestal gecombineerd met een 'gewone' HE- of IPE-ligger waarbij de vloerplaat op de bovenflens wordt gelged. Om de samenwerking tussen de betonschijf en de stalen ligger te verbeteren worden er stalen deuvels op de liggers gelast. De lage staalplaat-beton vloer overspant minder ver dan de hoge, namelijk maximaal circa 5,5 m. Vanwege de hoge mate van prefabricage en de makkelijke manier van verwerken is de bouwsnelheid zeer hoog. Ook hier zijn de dunne staalplaten makkelijk te knippen, waardoor dit vloersysteem bijzonder geschikt is voor gebouwen met grillige plattegronden.


Lage staalplaat-beton vloer, geschikt voor grillige plattegronden. Kantoorgebouw Da Vinci in Zwolle, uitv. en foto: Dutch Engineering

Snelle uitvoering, korte bouwtijd

Staalplaat-betonvloeren zijn ontwikkeld voor staalskeletbouw. De montage van de stalen beplating volgt direct op de assemblage van de staalconstructie. De kraan hijst een pakket geprofileerde beplating op het gemonteerde staal en vervolgens worden de platen ‘uitgelopen’ en bevestigd. Het betonstorten kan later gebeuren. De uitharding van het beton is voor de voortgang geen beperkende factor. De stalen beplating fungeert tijdens de montage als de werkvloer. Vervolgens is de plaat de verloren bekisting en de wapening van de staalplaat-betonvloer. Het is dus een hybride constructie. Om de samenwerking tussen de beplating en beton te realiseren is de beplating van onder andere 'dimples' voorzien.


Het 'uitlopen' van de staalplaten waarna deze vervolgens op de staalconstructie worden bevestigd. D-Pier op Schiphol, foto: Tom de Rooij

De staalplaten worden in pakketten naar boven gehesen, foto: Bouwen met Staal

Na de montage van de staalplaat wordt, met wapeningsnet, het beton gestort, foto: Dutch Engineering

Literatuur

Meer informatie over de publicaties is te vinden door op de afbeelding van de cover of de titel van het boek te klikken. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Duurzame stalen vloersystemen

Gratis • Met deze syllabus kan een weloverwogen keuze voor een licht (stalen) vloersysteem worden gemaakt. Opbouw, samenstelling en samenwerking met installaties en de onderliggende en omringende (staal)constructie kunnen worden afgestemd op huidig en toekomstig gebruik.

B. Potjes en W.H. Verburg, Duurzame stalen vloersystemen (overdrukken uit Bouwen met Staal), Zoetermeer 2013, formaat A4, 24 p.

Kansen voor lichte verdiepinggebouwen

Gratis • Deze brochure belicht de constructieve en bouwfysische mogelijkheden van lichte vloeren en levert daarmee een bijdrage aan de toepassing van stalen vloeren in Nederland.

P.F. van Deelen, S. Bron-van der Jagt en E. Gerritsen, Kansen voor lichte verdiepinggebouwen, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2004, formaat A4, 24 p.