Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Constructieve knopen ontrafeld

Deze week verschijnt bij Bouwen met Staal ‘Knopen’, gewijd aan het berekenen van geboute en gelaste verbindingen in raamwerken en in buisconstructies volgens de Eurocode 3 voor staal (NEN-EN 1993).

« terug naar Nieuws

Het studieboek voor constructeurs in opleiding en naslagwerk voor constructeurs in de praktijk telt vijf hoofdstukken en begint met een uitleg van de eigenschappen van verbindingen in raamwerken, met de nadruk op ligger/kolom-verbindingen. Daarna volgt in hoofdstuk 2 een toelichting op scharnierende verbindingen in raamwerken, uitgevoerd met een lip, met een korte kopplaat óf met hoekprofielen. Van elk van deze drie typen is een complete berekening en toetsing opgenomen.

Momentverbindingen in raamwerken in hoofdstuk 3 komen in twee typen aan bod: met geboute kopplaten of volledig gelast, inclusief eventuele versterking met schotten of consoles. De uitvoerige toelichting op het voorontwerp en het detailontwerp gaat vergezeld van twee rekenvoorbeelden.
In hoofdstuk 4 worden de meest voorkomende typen kolomvoetplaatverbindingen besproken en wordt aangegeven hoe de weerstand en stijfheid worden bepaald, op basis van CUR/BmS-rapport 10 (Kolomvoetplaatverbindingen). Ook vermoeiing en uitvoeringsaspecten komen aan de orde.
Hoofdstuk 5 gaat over verbindingen met buisprofielen. Na de algemene kenmerken wordt het gedrag van buisverbindingen behandeld aan de hand van analytische modellen. De relevante ontwerpparameters worden toegelicht met behulp van richtlijnen en grafieken.

De auteurs van het boek zijn prof.ir J.W.B. Stark en prof.dr.ir. J. Wardenier, beiden ervaren docenten op het gebied van staalconstructies. Jaap Wardenier is emeritus-hoogleraar Staalconstructies aan de TU Delft en (mede-)auteur van richtlijnen en publicaties over buisconstructies.
Jan Stark is emeritus-hoogleraar Staalconstructies aan de TU Delft en TU Eindhoven en actief bij het opstellen van regels voor verbindingen in de Eurocode 3. Hij is tevens auteur van het boek ‘Verbinden’, waarop ‘Knopen’ logisch op aansluit.
Deze twee boeken behoren tot een serie studieboeken van Bouwen met Staal, op basis van de Eurocodes. Eerder verschenen in deze serie: ‘Staal-beton’, ‘Brand’ en ‘Krachtswerking’, naast de tabellenboeken 'Staalprofielen' en 'GTS 2013'.

Klik hier voor een inhoudsopgave en om te bestellen.