Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Stop op grafietstof »

Stop op grafietstof

Met een nieuw verwerkingsprocedé en nieuwe fabriekshal hebben Tata Steel en Harsco het risico op emissie van grafiethoudend stof in IJmuiden en omgeving tot het minimum gereduceerd. De verwerking van rozaslak, waarbij het grafietstof vrijkomt, vindt nu ‘indoor’ plaats.

Online Leren van Instortingen »

Online Leren van Instortingen

Wat kunnen we opsteken van incidenten als het deels bezwijken van een tribunekap van het AZ-stadion in Almaar en van een vloer in de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer? En wat doen we met die kennis om de constructieve veiligheid in de bouw te optimaliseren? Dat zijn de hamvragen van het webinar dat VNconstructeurs en Bouwen met Staal voor vrijdag 4 september a.s. op stapel hebben staan.

Innovatie in heavy lifting »

Innovatie in heavy lifting

Het ‘wagenpark’ van hijsspecialist Mammoet is uitgebreid met de Focus 30, een innovatieve 2.500 tons kraan voor zwaar hijswerk op krappe locaties. Het innovatieve zit ‘m vooral in de optie om de kraan verticaal op te bouwen.

Architecten voorzichtig optimistisch »

Architecten voorzichtig optimistisch

Nu de bestrijding van het coronavirus in ons land in de ‘controlefase’ is beland, durven veel architectenbureaus weer voorzichtig van optimisme te getuigen tijdens de recente quickscan van de BNA.

‘Falen hoedligger-verbinding geen systeemfout’ »

‘Falen hoedligger-verbinding geen systeemfout’

Minister Ollengren van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer in kennis gesteld van de uitkomsten van de marktconsultatie van afgelopen maand onder leden van VNconstructeurs en Bouwen met Staal over het gebruik van hoedliggers met verborgen kluftverbindingen, naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage in Wormerveer.

Grotere ingenieursbureaus weer groter »

Grotere ingenieursbureaus weer groter

Het is wel wat minder dan in 2018, maar ook in 2019 is de wereldwijde omzet van Nederlandse advies- en ingenieursbureaus weer toegenomen. De grotere ingenieursbureaus tekenen voor de grootste groei. Dat blijkt uit de TW Top 50 ingenieursbureaus 2019 van Technisch Weekblad.

Expertmeeting nieuwe stijl »

Expertmeeting nieuwe stijl

Op vrijdagmiddag 26 juni werd op het kantoor van Betonhuis een expertmeeting gehouden met als thema: ‘De rol van de constructeur’.

De prijs voor winnaars »

De prijs voor winnaars

Studeer jij vóór 1 september van dit jaar af óf ben je ná 1 september van het vorig jaar al afgestudeerd, dan is deelnemen met je afstudeerwerk aan de StudentenSTAALprijs 2020 een onbetwiste aanrader.

Staalindustrie kiest voor waterstof »

Staalindustrie kiest voor waterstof

Wereldwijd zijn staalproducenten in de weer om de CO2-uitstoot van hun staalfabricageprocessen terug te dringen. Waterstof kan daarbij goede diensten bewijzen.

Schiphol ziet perspectief in Hyperloop »

Schiphol ziet perspectief in Hyperloop

Voor zo’n 12,5 miljoen passagiers die per 2050 vanaf Schiphol een korte vlucht willen maken, zou de Hyperloop best eens een geschikt alternatief zijn voor het vliegtuig. Dat concludeert Luchthaven Schiphol na onderzoek, samen met Hardt Hyperloop, naar de potentie van het innovatieve transportsysteem.

Ministerie volgt lessen uit Grenfell »

Ministerie volgt lessen uit Grenfell

Minister Ollogren van Binnenlandse Zaken heeft enkele dagen geleden verklaard alle aanbevelingen over te nemen van de Nederlandse commissie die heeft gestudeerd op het Engelse onderzoek naar de fatale brand in de Grenfell Tower in Londen.

EIB luidt noodklok: ‘Overheid moet bouw te hulp schieten’ »

EIB luidt noodklok: ‘Overheid moet bouw te hulp schieten’

In de Nederlandse bouwsector staan als gevolg van de coronacrisis tienduizenden banen op de tocht. Overheidsingrijpen is geboden om te voorkomen dat de sector door de crisis wordt uitgehold. Dat stelt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) na recente studie in opdracht van de regering.

Tot nader order geen fysieke bijeenkomsten Bouwen met Staal »

Tot nader order geen fysieke bijeenkomsten Bouwen met Staal

In navolging van de actuele richtlijnen van de overheid en het RIVM voor bestrijding van de verspreiding van het coronavirus organiseert Bouwen met Staal tot nader order geen 'fysieke' bijeenkomsten. Veel van deze bijeenkomsten, waaronder cursussen, opleidingen, seminars en avondsessies, worden nu en de komende maanden online georganiseerd.

Noodpakket economie en banen 2.0 »

Noodpakket economie en banen 2.0

Het Rijk trekt 13 miljoen euro uit voor de voortzetting van de financieel-economische steun aan bedrijven die in het nauw zitten door de coronacrisis. Per 1 juni is het ‘Noodpakket economie en banen 2.0’ beschikbaar.

Goed eerste kwartaal voor de bouw »

Goed eerste kwartaal voor de bouw

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal 2020 nog geen vat gehad op de Nederlandse bouw. De sector haalde 9,1 procent meer omzet dan over de eerste maanden van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst »

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst

De bestrijding van de verspreiding van het coronavirus via (al of niet ‘intelligente’) lockdowns, heeft zijn uitwerking op de staalsector in de VS en Europa niet gemist. De vraag naar staal is teruggevallen, vooral vanuit de bouw en automobielindustrie. Het aanbod aan staal is daarentegen niet verminderd. Hierdoor loopt de druk op de staalprijzen verder op, zo laat het Economisch Bureau van ABN AMRO in Short Insight Staal, mei 2020. Maar volgens de bankeconomen is er reden tot optimisme, zo leert China.

NOW 2.0 »

NOW 2.0

De bekende NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) wordt verlengd.

Projectbezoek bij u thuis »

Projectbezoek bij u thuis

U kunt er ‘gewoon’ voor thuis (of op kantoor) blijven: aankomende dinsdag (26 mei) organiseren Bouwen met Staal, cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs een online infosessie rond het onlangs afgeronde project Bouwdeel D(emontabel), het circulaire bedrijfsgebouw in Delft naar ontwerp van cepezed.

Handreiking veilig doorwerken »

Handreiking veilig doorwerken

Voor (kleinere) bedrijven in de metaal-, elektro en technologie-sector hebben FME en Koninklijke Metaalunie een handige handreiking en praktische checklists gemaakt voor een doelmatige toepassing van de corona-richtlijnen in de werkpraktijk.

750 miljoen extra voor kleine bedrijven »

750 miljoen extra voor kleine bedrijven

Als aanvulling op het ‘Noodpakket economie en banen’ trekt de Nederlandse staat 750 miljoen euro extra uit voor kleinere ondernemingen die gebukt gaan onder de coronacrisis.

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld »

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld

Goed nieuws voor werkmaatschappijen die door de coronacrisis knel zitten. Voortaan kunnen ook werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, toch een beroep doen op de NOW-regeling.

Omgevingswet in de wacht »

Omgevingswet in de wacht

De invoering van de Omgevingswet wordt de grootste wetswijziging in ons land sinds 1848. Maar de nieuwe wet wordt nog niet van kracht per 2021, zoals gepland. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu) vindt invoering volgend jaar niet verantwoord, onder meer door alle maatregelen vanwege de coronacrisis.

World Steel Association: ‘Wereldstaalproductie teruggevallen’ »

World Steel Association: ‘Wereldstaalproductie teruggevallen’

Niet geheel onverwacht blijkt de wereldwijde productie van staal in de maand maart sterk gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Vergeleken met maart 2019 is de productie over maart 2020 met 6,0 procent afgenomen. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde cijfers van World Steel Association.

Nieuwe versie BRAWESTAMAT verschenen »

Nieuwe versie BRAWESTAMAT verschenen

Bouwen met Staal introduceert de nieuwe versie 3.0. van BRAWESTAMAT. Deze gratis Excel-tool berekent de laagdikte van een brandwerende bescherming op (onderdelen van) een stalen draag- of scheidingsconstructie.

Onderzoeksresultaten AZ-stadion gepresenteerd »

Onderzoeksresultaten AZ-stadion gepresenteerd

Jongstleden Goede Vrijdag heeft RoyalHaskoning DHV het eindrapport gepresenteerd van onderzoek naar de technische oorzaken van de gedeeltelijke instorting van de tribunekap van het AZ-stadion in Alkmaar.

Tata Steel: aanvraag staatssteun en uitstel reorganisatie »

Tata Steel: aanvraag staatssteun en uitstel reorganisatie

De directie van Tata Steel Europe heeft de geplande reorganisatie van de Europese vestigingen van het staalconcern uitgesteld tot 1 juli 2020. Ook gaat de onderneming een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).

EIB: ‘Nieuwe bouwcrisis op komst’ »

EIB: ‘Nieuwe bouwcrisis op komst’

De Nederlandse bouwsector staat aan de vooravond van een nieuwe crisis, waarschuwt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) in de zojuist gepubliceerde notitie ‘Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis’.

Handsfree en coronavrij deuren openen »

Handsfree en coronavrij deuren openen

Bij ontwerpers, engineers en producenten maakt de coronacrisis extra vindingrijkheid los waar de samenleving in deze tijd direct garen bij spint. Zo komen LVD en Hogeschool Vives met een handsfree en daarmee coronavrije deuropener in roestvast staal.

Thuis in staal »

Thuis in staal

In navolging van de landelijke coronarichtlijnen heeft Bouwen met Staal alle evenementen tot 1 juni a.s. afgeblazen. Sommige bijeenkomsten vinden later in het jaar plaats. Weer andere kennissessies gaan al eerder ‘gewoon’ door, maar dan online.

Nationaal coronaprotocol voor bouwplaatsen »

Nationaal coronaprotocol voor bouwplaatsen

Organisaties in de bouw en de ministers van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur zijn het eens geworden over een landelijk protocol voor het veilig doorwerken op bouwplaatsen tijdens de coronacrisis.

Coronacrisis: impact op architectenbureaus »

Coronacrisis: impact op architectenbureaus

Als verwacht, gaat de huidige coronacrisis een grote uitwerking hebben op architectenbureaus in Nederland. Dat blijkt uit de quickscan die de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) in mum van tijd onder haar leden heeft uitgevoerd. De ondervraagde bureaus vrezen een forse daling van hun omzet, ook op de langere termijn.

Ongunstig perspectief voor Europese bouwsector »

Ongunstig perspectief voor Europese bouwsector

De minder florissante economische vooruitzichten gaan dit jaar waarschijnlijk negatief uitwerken op de prestaties van de bouwsector in veel landen in Europa. Van alle Europese landen gaat Nederland het naar verwachting nog het beste doen, aldus verzekeraar Atradius in de 2020-edities van de Market Monitor.

Coronacrisis: steunmaatregelen van kabinet voor ondernemers op een rij »

Coronacrisis: steunmaatregelen van kabinet voor ondernemers op een rij

De ontwikkelingen rond de bestrijding van het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Gisteravond kondigde het kabinet alweer nieuwe, verscherpte maatregelen af om de verspreiding van het virus te beteugelen. En het is alweer precies een week geleden dat de regering het pakket aan steunmaatregelen introduceerde om de schadelijke economische consequenties van de coronacrisis voor ondernemers in Nederland te compenseren. Bouwen met Staal zet – wellicht ten overvloede – de steunmaatregelen op een rij die voor ondernemers in de Nederlandse bouw mogelijk relevant zijn.

Bouwend Nederland: ‘Haal infrastructuur naar voren’ »

Bouwend Nederland: ‘Haal infrastructuur naar voren’

Naar eigen zeggen heeft Bouwend Nederland nog niet vernomen dat het werk op bouwplaatsen in ons land stil komt te liggen. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst bouwlocaties sluiten en orders worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Haal daarom de overheidsopdrachten voor infrastructuur naar voren, luidt de oproep van de branchevereniging voor bouwbedrijven.

Massaontslag Tata Steel Europe minder massaal »

Massaontslag Tata Steel Europe minder massaal

Tata Steel gaat in Europa minder banen schrappen dan aanvankelijk voorgenomen. Eind vorig jaar, bij de lancering van het ‘transformatieprogramma’ van de staalproducent, werd nog een verlies van in totaal 3.000 banen aangekondigd, waarvan 1.650 in Nederland. Dat is nu teruggebracht naar in totaal 1.250.

Komende Bouwen met Staal-bijeenkomsten uitgesteld »

Komende Bouwen met Staal-bijeenkomsten uitgesteld

In navolging van de aangescherpte richtlijnen van de rijksoverheid, afgelopen zondag 15 maart uitgevaardigd, heeft Bouwen met Staal besloten om alle Bouwen met Staal-evenementen, gepland tot 6 april a.s. tot nader order te cancelen.