Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Nu ook op Instagram »

Nu ook op Instagram

Na LinkedIn, Facebook en Twitter heeft Bouwen met Staal nu ook Instagram toegevoegd aan haar social media arsenaal.

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc »

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc

Joop van Leeuwen, de voorzitter en het gezicht van het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies), gaat met pensioen. Tijdens de COBc-dag 2019 op donderdag 7 november a.s. in Almere houdt Joop zijn laatste jaarrede en draagt daarna de voorzittershamer over aan Dick Bezemer.

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw »

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw

Hogesterktestaal (HSS) is een ‘graag geziene gast’ in de bruggenbouw, kranenbouw en offshore. Maar de toepassing in andere segmenten van de bouw verdient zeker nog verbreding. Dat vindt ook de Federatie Metaalplaat (FDP). Reden voor de organisatie om er afgelopen vrijdag (5 juli jl.) een bijeenkomst aan te wijden bij de Metaalunie in Nieuwegein.

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal »

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal

Afgelopen week is een zeer belangrijke stap gezet voor het beoordelen van de levensduur van bestaande beweegbare bruggen. Bij de TU Delft is nu een proefopstelling beschikbaar waarmee het – voor het eerst – mogelijk is om de theoretische berekeningen van de (rest)levensduur van het bewegingswerk van een bestaande brug te testen op hun waarde voor de praktijk.

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw »

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw

Een gemiddelde omzetstijging van 12 procent, een gemiddelde toename van de winst met 30 procent. Het jaar 2018 is een prima jaar geweest voor het midden- en kleinbedrijf in de Nederlandse bouw, zo blijkt uit onderzoek van accountantsorganisatie SRA.

Wisselingen in top Tata Steel Europe »

Wisselingen in top Tata Steel Europe

Hans Fisher, CEO van Tata Steel Europe, is officieel per 1 juli met pensioen. Zijn opvolger is Hendrik Adam, tot op heden commercieel directeur bij Tata Steel.

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019 »

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019

Metro Oostlijn (Amsterdam), LocHal (Tilburg) en Kijkkoepel (Oegstgeest). Dat zijn dit jaar de winnaars van de NRP Gulden Feniks, de prijs voor renovatie- en transformatieprojecten op Nederlands grondgebied. Vorige week dinsdag 25 juni, tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, zijn de winnaars bekend gemaakt.

Architect+Staal »

Architect+Staal

De juni-editie van de nieuwsbrief Architect+Staal is uit. Het nieuwe nummer brengt een vijftal Nederlandse bouwprojecten (onlangs opgeleverd of volop in uitvoering) waarin voor staal een belangrijke rol is weggelegd.

Best in BIM »

Best in BIM

Vier Nederlandse en twee Belgische bouwprojecten hebben dit jaar een Construsoft BIM Award in de wacht gesleept.

Dromen bestaan »

Dromen bestaan

Waar de meeste ondernemers slechts van durven te dromen, is werkelijkheid voor The Coatinc Company. Het Duitse moederbedrijf van de onderneming, actief in oppervlaktebehandelingen van staal, heeft dit jaar de leeftijd van 500 jaar bereikt. Daarmee is het moederbedrijf meteen ook het oudste familiebedrijf van Duitsland.

Definitieve eisen voor BENG »

Definitieve eisen voor BENG

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer per brief in kennis gesteld van de definitieve BENG-eisen. Vergeleken met de concept-eisen van het najaar 2018 is een verdere differentiatie en aanscherping doorgevoerd. De definitieve grenswaarden worden per 1 juli 2020 van kracht.

Subsidie voor aansluiting mbo-onderwijs en praktijk »

Subsidie voor aansluiting mbo-onderwijs en praktijk

Vijftien samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, regionale overheden en bedrijven, gericht op bouw, infra, techniek, zorg en energietransitie, ontvangen dit jaar in totaal 14,9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

Aditya Mittal: ‘Importheffingen Trump zo gek nog niet’ »

Aditya Mittal: ‘Importheffingen Trump zo gek nog niet’

De wereld heeft staal nodig en de vraag naar staal gaat verder toenemen. Maar Europese producenten lijden wel onder de staaldumping vanuit China. Hierin zou Europa meer moeten betekenen en een voorbeeld kunnen nemen aan de importheffingen van Donald Trump. Die heffingen waren helemaal geen slecht idee, aldus Aditya Mittal, financieel topman bij ArcelorMittal.

Kandidaten NRP Gulden Feniks 2019 gepresenteerd »

Kandidaten NRP Gulden Feniks 2019 gepresenteerd

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Gulden Feniks 2019. Deze prijs wordt jaarlijks in het vooruitzicht gesteld aan renovatie- en transformatieprojecten van Nederlandse bodem die in het voorafgaande jaar zijn afgerond.

De stad van de toekomst »

De stad van de toekomst

Bijna een jaar lang (van januari tot eind november 2018) hebben tien breed samengestelde teams onderzoek gedaan naar ‘de stad van de toekomst’. De studieresultaten zijn nu vastgelegd in een boek van de BNA.

Kroon op jubileum »

Kroon op jubileum

De Staalfederatie Nederland bestaat dit jaar 100 jaar. Correctie: de Koninklijke Staalfederatie Nederland bestaat dit jaar 100 jaar.

Terug van weggeweest: IFD »

Terug van weggeweest: IFD

Eind jaren ’90 geïntroduceerd, het laatste decennium in de vergetelheid geraakt, maar sinds kort bezig aan een comeback: IFD - Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen. Zo duikt het principe op bij de nieuwe NTA 8086: ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen »

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen

Eergisteren,14 mei, heeft de Eerste Kamer haar fiat gegeven aan de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Een vrij ruime meerderheid van de senatoren heeft met de Wet ingestemd: 42 voor, 33 tegen. Alleen CDA, Christen Unie, PVV en SP kunnen zich niet vinden in de nieuwe wet.

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan »

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan

Tata Steel en thyssenkrupp zien af van de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten. De beslissing volgt op de verwachting van de beide ondernemingen dat de Europese Commissie hun gezamenlijke onderneming gaat blokkeren. De concern hebben het besluit via persverklaringen op hun websites officieel bekend gemaakt.

Met korting naar de Dag van de Constructeur »

Met korting naar de Dag van de Constructeur

Volgende week woensdag (22 mei) organiseert VNconstructeurs samen met Cement en YouCon de Dag van de Constructeur. Voor leden van Bouwen met Staal gelden gereduceerde deelnametarieven.

Tata Steel gaat overlast te lijf »

Tata Steel gaat overlast te lijf

‘Een wereld zonder staal is ondenkbaar, maar we zijn ook buren.’ Dit statement van sitedirecteur Hans van den Berg zou prima werken als motto bij het aanstaande actieplan waarmee Tata Steel de omgevingshinder op en rond de productielocatie IJmuiden een halt wil toeroepen.

Nieuw: Hallen »

Nieuw: Hallen

‘Hallen’. Deze titel dekt de lading van het (studie)boek dat zojuist bij Bouwen met Staal is verschenen. De nieuwe publicatie bedient HBO- en TU-studenten bouwkunde en civiele techniek, maar ook de constructeur in de beroepspraktijk met 280 pagina’s over de kenmerken en constructiesystemen van (stalen) hallen en het constructief ontwerpen van éénbeukige geschoorde hallen volgens de Eurocode 3.

Wie is úw constructeur van het jaar? »

Wie is úw constructeur van het jaar?

Kent u een constructeur die zijn óf haar kennis en kunde etaleert in aansprekende en vernieuwende constructies en bovendien bijdraagt aan de maatschappelijke relevantie van het constructeursvak en de verdere ontwikkeling van het vakgebied? Dan verdient deze ‘constructieve ambassadeur’ uw nominatie voor Constructeur van het Jaar 2019.

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen »

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen

Naar verwachting neemt de vraag naar staal in de wereld dit jaar toe tot 1,735 Mt. Dat is 1,3 procent meer dan in 2018. In 2018 was de groei 2,1 procent. Voor 2020 zal de groei waarschijnlijk uitkomen op 1 procent en de staalvraag zijn opgelopen tot 1,752 Mt. Dat staat in de Short Range Outlook April 2019 van worldsteel, de wereldwijde organisatie voor de staalbranche.

Waterstof voor ijzerproductie »

Waterstof voor ijzerproductie

ArcelorMittal wil waterstof gaan inzetten voor de productie van ijzer. Waterstof is te gebruiken als reductiemiddel bij de fabricage van ijzer uit ijzererts.

En schoon is uw schroot »

En schoon is uw schroot

Purified Metal Company (PMC) heeft begin deze maand het startsein gegeven aan de bouw van haar ‘circulaire staalfabriek’ in Delfzijl.

ABN AMRO: ‘Faalkosten bouw onveranderd hoog’ »

ABN AMRO: ‘Faalkosten bouw onveranderd hoog’

Het gaat goed met de bouw: het bouwvolume is hoger dan vóór de crisis en de orderportefeuilles bereiken inmiddels recordhoogten. De winstmarges van bouwbedrijven blijven echter laag. Faalkosten spelen hierbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de enquête ‘Verspilde moeite’ van ABN AMRO onder bedrijven in de bouw- en vastgoedsector.

NS Vastgoed: ‘Bouw boven stations’ »

NS Vastgoed: ‘Bouw boven stations’

De NS is gesprekken aangegaan met de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) om de mogelijkheden van het bouwen boven spoorstations te verkennen. Bedoeling van de exercitie is om het ruimtegebrek in de steden niet verder te vergroten en de bereikbaarheid van leefgebieden te verbeteren.

Out now: Structural basics »

Out now: Structural basics

Krachtswerking, het ‘basisboek’ voor de (aankomend) constructeur, heeft een Engelse broer gekregen: Structural Basics.

19 projecten in de finale Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019 »

19 projecten in de finale Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019

Zinkinfo Benelux, de organisatie voor het thermisch verzinken, heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019. Uit 100 inzendingen heeft de jury, onder aanvoering van Geertjan van Geffen (partner/architect bij Wessel van Geffen architecten), aan 19 projecten een nominatie toegekend.

Fieldlab Smart Welding Factory in bedrijf »

Fieldlab Smart Welding Factory in bedrijf

In het ROC van Twente in Hengelo huist sinds kort het Fieldlab Smart Welding Factory (SWF). Hier zetten zes R&D- en ICT-engineers, onder aanvoering van projectdirecteur Ard Hofmeijer, zich in voor de toepassing van lasrobots voor kostenefficiënte, industriële enkelstuksproductie.

Rijkswaterstaat wijzigt modeldocumenten D&C-contracten »

Rijkswaterstaat wijzigt modeldocumenten D&C-contracten

Rijkswaterstaat heeft de modeldocumenten voor D&C-contracten aangepast. De gewijzigde versies bevatten onder meer nieuwe eisen voor elektronisch factureren en de bouwschaderegeling. Ze zijn van toepassing op nieuwe contracten voor design & construct.

Negen kandidaten BNA Beste Gebouw 2019 »

Negen kandidaten BNA Beste Gebouw 2019

De genomineerden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 zijn bekend. Uit in totaal 114 inzendingen en een voorselectie van 14 projecten koos de jury, onder aanvoering van Jort Kelder, 9 ‘finalisten’.

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen »

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen

Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) heeft afgelopen maandag tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award van het KIVI (Koninklijk Instituut voor Ingenieurs) in ontvangst genomen.

Fiat voor expansie »

Fiat voor expansie

ArcelorMittal heeft van een rechter in India toestemming gekregen om het Indiase Essar Steel in te lijven. De rechtbank voor handelsrecht in India zou geen bezwaren zien in het resolutieplan van ArcelorMittal.

Materiaalinnovaties beleven »

Materiaalinnovaties beleven

Zes tentoonstellingen met 200 nieuwe materialen, 140 exposanten, een lezingenprogramma met 50 sprekers en de presentaties van 100 ontwerpers en start-ups. Dat belooft MaterialDistrict Rotterdam, dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy.

Capital C Tour »

Capital C Tour

Woensdagmiddag 10 april a.s. organiseren Booosting en Bouwen met Staal, exclusief en gratis voor de leden van beide organisaties, een bezoek aan de geheel gerenoveerde Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam.

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen »

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen

De Milieulijst MIA/Vamil 2019 is verschenen. Op deze lijst vinden ondernemers alle 290 milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’ »

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’

De omzet van de bouw is in het vierde kwartaal van 2018 met 10,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2018 zit de toename op ruim 10 procent. Het is meer dan tien jaar geleden dat de groei in een jaar zo hoog was. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Lassen, lassen, lassen »

Lassen, lassen, lassen

Ook dit jaar organiseert het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) weer laswedstrijden voor vmbo-studenten. De editie 2019 van het jaarlijkse event wordt anders dan anders.

Hot item »

Hot item

De donderdagen 14, 21 en 28 maart a.s. zijn dé dagen om uw parate kennis van de brandveiligheid van gebouwen met een staal- of staal-betonconstructie te verversen. Want dan organiseert Bouwen met Staal de cursus ‘Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies’.

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd »

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

Het NEN heeft de definitieve versie uitgebracht van NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’. De NTA 8800:2019 vervangt de NTA 8800:2018. Deze eerste versie, in september vorig jaar vrijgegeven, is de afgelopen maanden door duurzaamheidsadviseurs, softwareleveranciers en andere vertegenwoordigers van marktpartijen tegen het licht gehouden.

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk »

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk

De winstgevendheid van veel staalfabrikanten staat momenteel onder druk. Dat zit ‘m – sinds september vorig jaar – in de combinatie van afname van de vraag naar stalen halffabricaten, een dalende staalprijs en gestegen prijzen voor de grondstoffen voor de staalfabricage (ijzererts en cokeskolen). Dat constateert Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN AMRO, in het rapport ‘Metaalmarkt Insights - Staal’ dat 7 februari jl. verscheen. Maar in het tweede kwartaal van dit jaar voorziet de bank verlichting.

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal »

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal

De Bibliotheek Midden-Brabant is per 24 januari jl. gehuisvest in de LocHal in Tilburg. De monumentale loods uit 1932 diende decennialang als werkplaats van de NS voor onderhoud en reparatie van treinen. Vele inwoners van Tilburg vonden er emplooi. Nu is de hal, onder aanvoering van Braaksma & Roos Architecten en CIVIC Architects, omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels »

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels

Voor een scala aan nieuw- en verbouwprojecten heeft luchthaven Schiphol afgelopen week langlopende contracten gesloten met de bouwondernemingen BAM, Heijmans en VolkerWessels. De overeenkomsten hebben een looptijd van maximaal negen jaar. Er is in totaal zo’n 2,5–3,5 miljard euro mee gemoeid.