Over een jaar of acht heeft Europa haar eerste commercieel draaiende hyperloop. Dat verwacht Mars Geuze, medeoprichter van Hardt Hyperloop in Delft. Met de bouw van een 3 km lange testbaan en onderzoeksfaciliteiten in Veendam, start deze zomer, wordt weer een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het (nu nog) futuristische transportsysteem.
RO3kvit heet het nieuwe, internationale collectief van stedenbouwkundigen, architecten en experts op terreinen als huisvesting, infrastructuur en energievoorziening dat gaat helpen bij de wederopbouw van de oorlogsgebieden in de Oekraïne.
In navolging van particulieren, zijn nu ook ondernemers steeds langer op zoek naar een geschikt nieuw onderkomen. Volgens makelaarsvereniging NVM komt dat door een tekort aan bedrijfspanden én obstakels bij de ingebruikname van beschikbare gebouwen.
Hoe ontwerp je een gebouw zó, dat de onderdelen – van bijvoorbeeld draagconstructie, gevels, daken – later weer gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd voor toekomstig hergebruik? ISSO heeft de mogelijkheden en aandachtspunten daarvoor vastgelegd in het rapport ‘Circulariteit in referentiedetails’.
Stefan Megnet and Nils Rittich have been acclaimed winners of the Dutch Open Steel Award (DOSS Award) 2022, the international prize for outstanding graduation projects in structural engineering.
Stichting IKOB introduceert het IKOB-Stimuleringsfonds. Via dit fonds biedt de stichting financiële steun aan een project binnen de bouwnijverheid en gebouwde omgeving dat het verschil gaat maken in bijvoorbeeld recycling, energieprestatie of veiligheid.
Kans maken op een Nationale Staalprijs 2022? Stuur dan uw staalbouwprojecten, afgerond in 2021 of 2020, in voor deelname en wie weet…. . Maak wel snel aanstalte: de inzendtermijn loopt 1 juni a.s. af.
De prijzen van grondstoffen, energie en halffabricaten voor de vervaardiging van bouwproducten zitten al bijna een jaar in de lift, maar zijn sinds de oorlog in Oekraïne pas explosief gestegen. Hierdoor heeft inmiddels ruim driekwart van de MKB-bedrijven in de metaalsector haar verkoopprijzen verhoogd. Bij zeker 40 procent van deze ondernemingen kunnen de prijsverhogingen de gestegen kosten maar ten dele dekken, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer Q1 2022.
Het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort en het Hoogvliet Distributiecentrum aan de A12 bij Bleiswijk hebben een prestigieuze internationale duurzaamheidsprijs in de wacht gesleept: een BREEAM Award 2022.
Tot 1 mei a.s. kunt u commentaar indienen op het ontwerp van de prEN 1993-1-2. Deze norm geeft de regels voor het ontwerpen en berekenen van staalconstructies bij brand.
Je bent al actief op het vakgebied van het construeren, maar wilt uitgroeien tot een constructeur die écht meetelt in het ontwerpen en berekenen van staal-, beton- en staal-betonconstructies? Bij zo’n ambitie past de masteropleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS. Over deze opleiding kom je (van) alles te weten tijdens de Online Open Dag van BV/BmS Opleidingen, aankomende maandag 11 april.
Orgalim, de organisatie voor de metaalverwerkende industrie in Europa, heeft bij de Europese Unie aangedrongen op het tijdelijk stopzetten van heffingen op het ‘dumpen’ van diverse staalproducten vanuit bijvoorbeeld China en India op de Europese markt.
Projecten die vertraging oplopen, tot stilstand komen of zelfs worden afgeblazen, bouwers die hun marges zien verdampen. In een nieuw economisch rapport schetst ABN AMRO een somber perspectief voor de bouwindustrie in Nederland als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
De Nederlandse bouwregelgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Welke wijzigingen zijn onlangs doorgevoerd in het Bouwbesluit 2012 en de Regeling Bouwbesluit 2012 en welke aanpassingen staan op stapel?
Het kabinet heeft met woningcorporaties, gemeenten, provincies en andere betrokken marktpartijen ‘harde’ afspraken gemaakt voor snelle productie van nieuwe en betaalbare woningen.
Vertegenwoordigers van bijna 30 bedrijven en organisaties in en voor de Nederlandse (staal)bouwsector hebben vandaag het Bouwakkoord Staal ondertekend. Dit convenant, bestemd voor de gehele nationale staalbouwketen, voorziet in verdere verbetering van het duurzaam gebruik van staal in de Nederlandse bouw en infrastructuur per 2030.
Vanaf 1 april is Adriaan Vonk directeur Dienstverlening en Branches bij de Metaalunie. Hij is de opvolger van Bert Jaarsma, die onlangs is teruggetreden. Vonk gaat een koppel vormen met Jos Kleiboer, directeur Beleid van de brancheorganisatie voor de MKB Metaal.
Het staat weliswaar in geen verhouding tot het leed in oorlogsgebied, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven ondervindt de schadelijke consequenties van de grootschalige Russische invasie in de Oekraïne. Behalve gas en olie, staan de verkrijgbaarheid en prijzen van grondstoffen voor bouwmaterialen onder druk, zo blijkt onder meer uit een economische analyse van ABN AMRO.
Een selecte groep representanten van de diverse disciplines binnen de (staal)bouwsector, onder aanvoering van Jacqueline Cramer, heeft er de afgelopen drie maanden de mouwen voor op gestroopt. Het resultaat van de (cognitieve) inspanningen wordt donderdag 10 maart a.s. ten doop gehouden: het definitieve Bouwakkoord Staal.
In het laatste kwartaal van vorig jaar is de omzet van bedrijven in de bouwsector fors toegenomen. Afgezet tegen het laatste kwartaal van 2020 ging de omzet gemiddeld met 11 procent omhoog, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Na de instorting van een tribunedeel, oktober vorig jaar, is nu ook de veiligheid van het dak van het voetbalclub NEC in het geding. Via Omroep Gelderland hebben deskundigen hun zorgen gedeeld over de conditie van de dakconstructie, vooral in het geval van storm.
Niet zoals gepland op 1 juli 2022, maar per 1 oktober of wellicht pas vanaf 1 januari volgend jaar wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening per brief kenbaar gemaakt aan de Eerste en Tweede Kamer.
Coronabeperkingen ten spijt, de deelnemers in het internationale MVO-convenant voor de Metaalsector hebben in het voorbije jaar progressie geboekt in het professionaliseren van hun beleid en acties op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat blijkt uit het jaarrapport 2020–2021 van het convenant.
Naar jaarlijks gebruik heeft vastgoedmagazine PropertyNL weer een top 25 samengesteld van architectenbureaus die het afgelopen jaar de meeste vierkante meters commercieel vastgoed hebben opgeleverd. Fier aan kop: KCAP Architects&Planners.
De Nederlandse bouw gaat de komende jaren meer dan 300 miljoen euro besteden aan robotisering. Dat is nodig vanwege het personeelstekort, de woningnood en de energietransitie, stelt ABN AMRO in een recent rapport over robots in de bouw.
Prof. Arjan Mol is aangesteld als wetenschappelijk directeur van het 4TU.Centre High-Tech Materials (4TU.HTM). Sinds 1 januari 2022 is hij de opvolger van prof. Jilt Sietsma die de functie sinds de oprichting van het instituut in 2014 heeft bekleed.
MKB-bedrijven in de metaalsector hebben in het algemeen een goed laatste kwartaal 2021 gedraaid. De verwachtingen voor het eerste kwartaal 2022 zijn echter minder positief, blijkt uit de meest recente Koninklijke Metaalunie Economische Barometer. Tekorten aan materialen en medewerkers vormen de ‘hoofdaandachtspunten’.
Voor de verdere verduurzaming van staal in de bouw en infrastructuur hebben vertegenwoordigers van alle verschillende schakels in de brede Nederlandse staalbouwketen – op initiatief van Bouwen met Staal – hun krachten gebundeld voor het Bouwakkoord Staal. Het concept van het akkoord is nu openbaar voor inzage en commentaar.
Voorkomen is beter dan blussen. Bekwaam in het bestrijden van brand zult u niet direct worden als u de cursus Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies van Bouwen met Staal bijwoont. (Daar zijn dan ook weer andere opleidingen voor). Wijzer in het voorkomen van brand wordt u des te meer.
De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) nodigt architecten en opdrachtgevers uit hun beste gebouw(en), vorig jaar in gebruik genomen, in te sturen voor deelname aan het Beste Gebouw van het Jaar 2021. Inschrijven kan tot 7 maart a.s.
Ook in 2022 blijft de productie van de Nederlandse bouwindustrie groeien, zo blijkt uit de actuele outlook Bouw van ING. Volgens de bankier zijn het groter aantal bouwvergunningen en het herstel van investeringen in bedrijfsgebouwen de voornaamste aanjagers van de groei.
In ruime meerderheid lenen de daken van grotere utiliteitsgebouwen in Nederland zich voor een zonne-installatie. Van ruim 80 procent van deze gebouwen is de bestaande dakconstructie direct of na beperkte aanpassing geschikt voor de toevoeging van zonnepanelen, blijkt uit onderzoek in opdracht van RVO en de TKI Urban Energy.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de MIA en Vamil, de twee fiscale regelingen voor milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen, een onderhouds- en opfrisbeurt gegeven. Met de verse regelingen is het investeren in de circulaire (bouw)economie nog aantrekkelijker geworden.
Wellicht is ’t u tijdens de voorbije drukke feestdagen ontgaan en (toegegeven) ook dit bericht komt rijkelijk laat: maandag 20 december jl. is architect Richard Rogers op 88-jarige leeftijd overleden. Hoogste tijd voor een terugblik op loopbaan en werken van deze toonaangevende en invloedrijke architect.
Het coronavirus waart nog altijd onverminderd rond in ons land, maar de Nederlandse nieuwbouwproductie gaat daar volgens Buildsight niet echt onder gebukt. De productie in de woning- en utiliteitsbouw is het afgelopen jaar gestaag toegenomen en het perspectief op aanhoudende groei in het nieuwe jaar is gunstig, zo blijkt uit de laatste Nieuwbouwprognose Nederland van het marktonderzoeksbureau.
Het aanstaande kabinet wordt verrijkt met twee nieuwe ministersposten: van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en van Klimaat en Energie. Dat blijkt uit het coalitieakkoord dat woensdag jongstleden is gepresenteerd.
Het recyclen van staal en andere metalen leidt tot besparingen op de inzet van (fossiele) grondstoffen en energie bij de primaire productie en daarmee op de emissies van CO2. Maar hoe groot zijn die CO2-besparingen eigenlijk? Fors, zo blijkt uit recente berekeningen van CE Delft.
Vanaf volgend jaar kunnen bouwbedrijven subsidie krijgen op de aankoop van schonere bouwvoertuigen en -machines of de elektrificatie van bestaand materieel.
Ook in de maand oktober van dit jaar is de wereldwijde fabricage van staal afgenomen, zo blijkt uit de nieuwe statistieken van de World Steel Association (worldsteel).
Na een drukbezochte kick-off sessie (donderdag 30 september jl. bij Tata Steel in IJmuiden) en een openbare introductie van de duurzame uitgangspunten en voornemens op de Staalbouwdag (maandag 11 oktober in Amsterdam), zijn de strategische en inhoudelijke voorbereidingen voor een Bouwakkoord Staal nu helemaal uit de startblokken.
Nog altijd ondervinden veel MKB-ers in de metaalsector hinder van de beperkte beschikbaarheid en hoge kosten van grondstoffen en materialen. Dat blijkt uit de meest recente Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie.
Voor donderdagmiddag 9 december a.s. (vanaf 12:30 uur) heeft Bouwen met Staal een informatief feestje voor u op stapel staan: de geanimeerde uitreiking van de StudentenSTAALprijs en Prepainted Metal Trophy 2021, gevolgd door wetenswaardige inleidingen over het toekomstige Staalbouwakkoord en de lopende verduurzamingsactiviteiten bij Tata Steel in IJmuiden. Deelname is gratis en gemakkelijk, want het event is online.
Al sinds 1999 zet MDG (Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen) zich in voor bredere, verbeterde en vernieuwende toepassingen van metalen bij gevels en daken van gebouwen. Een van de vaste instrumenten daarvoor is de jaarlijkse MDG-Architectuurprijs. Voor deelname aan de editie 2021 van de prijs is de inschrijving nu geopend.
Per 2030 wil Tata Steel Nederland staal gaan maken met waterstof. Die ambitie is zeker haalbaar, concludeert onderzoeksinstituut Roland Berger na een onlangs afgeronde studie in opdracht van FNV en de staalonderneming in IJmuiden. Het kan zelfs al eerder.
In het derde kwartaal van 2021 hebben bouwbedrijven 6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal 2020, zo heeft het CBS becijferd. Wel werden minder vergunningen afgegeven, ruim 13 procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar.
Zoals elk jaar is het KIVI weer op zoek naar gegadigden voor de Ingenieur van het Jaar. Voor de editie 2022 kunt u tot en met 25 november a.s. uw eigen kandidaten opgeven.
Een coating op basis van een legering van zwavel-selenium (S-Se) verhindert niet alleen de corrosievorming op staal, maar is eveneens in staat zichzelf te herstellen. Dat hebben onderzoekers aan de Rice University onlangs na een reeks van experimenten vastgesteld.
De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn een verbintenis aangegaan om gedeelde uitdagingen in de staal- en aluminiumsector gezamenlijk aan te gaan.
Na een nog geringe daling in augustus (–1,4%) is in de maand september de productie van staal in de wereld fors in de min gegaan. Vergeleken met september vorig jaar is de productie wereldwijd met 8,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel).
Vandaag, tijdens het vakevenement Building Holland is Mathew Vola (ARUP Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing Constructeur van het Jaar 2021. Joris Hesselink (BAM Advies en Engineering) gaat het gehele jaar door het werkende leven als Talent van 2021. Ook is dit jaar voor het eerst een oeuvreprijs toegekend…
Volgens de nieuwe Routekaart Logistiek van de DGBC is er volop perspectief voor het verduurzamen van logistieke vastgoed in ons land. Eén verduurzamingskans ligt voor het oprapen: zonnepanelen op de daken.
Slechts enkele weken na ingebruikname van de nieuwe fabriek voor de productie van profielplaten en sandwichpanelen in Geldermalsen (voor volle dochter SAB-profiel) heeft Tata Steel Nederland afgelopen donderdag wederom een nieuwe productiefaciliteit in bedrijf gesteld. Ditmaal gaat ’t om de CGM 23, de derde continugietmachine, in oxystaalfabriek 2, in IJmuiden.