Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Hyperloop in aantocht »

Hyperloop in aantocht

Over een jaar of acht heeft Europa haar eerste commercieel draaiende hyperloop. Dat verwacht Mars Geuze, medeoprichter van Hardt Hyperloop in Delft. Met de bouw van een 3 km lange testbaan en onderzoeksfaciliteiten in Veendam, start deze zomer, wordt weer een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het (nu nog) futuristische transportsysteem.

Ook ondernemers vaak langdurig op huisvestingsjacht »

Ook ondernemers vaak langdurig op huisvestingsjacht

In navolging van particulieren, zijn nu ook ondernemers steeds langer op zoek naar een geschikt nieuw onderkomen. Volgens makelaarsvereniging NVM komt dat door een tekort aan bedrijfspanden én obstakels bij de ingebruikname van beschikbare gebouwen.

Circulariteit in detail »

Circulariteit in detail

Hoe ontwerp je een gebouw zó, dat de onderdelen – van bijvoorbeeld draagconstructie, gevels, daken – later weer gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd voor toekomstig hergebruik? ISSO heeft de mogelijkheden en aandachtspunten daarvoor vastgelegd in het rapport ‘Circulariteit in referentiedetails’.

Maak kans op een Nationale Staalprijs 2022 »

Maak kans op een Nationale Staalprijs 2022

Kans maken op een Nationale Staalprijs 2022? Stuur dan uw staalbouwprojecten, afgerond in 2021 of 2020, in voor deelname en wie weet…. . Maak wel snel aanstalte: de inzendtermijn loopt 1 juni a.s. af.

MKB Metaal: ‘Gestegen grondstof-, energie- en materiaalprijzen vaak niet te compenseren’ »

MKB Metaal: ‘Gestegen grondstof-, energie- en materiaalprijzen vaak niet te compenseren’

De prijzen van grondstoffen, energie en halffabricaten voor de vervaardiging van bouwproducten zitten al bijna een jaar in de lift, maar zijn sinds de oorlog in Oekraïne pas explosief gestegen. Hierdoor heeft inmiddels ruim driekwart van de MKB-bedrijven in de metaalsector haar verkoopprijzen verhoogd. Bij zeker 40 procent van deze ondernemingen kunnen de prijsverhogingen de gestegen kosten maar ten dele dekken, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer Q1 2022.

And the winner is… »

And the winner is…

Wie wint de DOSS Award 2022? Donderdagmiddag 21 april komt u ’t te weten tijdens de online DOSS Award 2022 Ceremony.

Meet the masteropleiding tijdens de Online Open Dag, 11 april »

Meet the masteropleiding tijdens de Online Open Dag, 11 april

Je bent al actief op het vakgebied van het construeren, maar wilt uitgroeien tot een constructeur die écht meetelt in het ontwerpen en berekenen van staal-, beton- en staal-betonconstructies? Bij zo’n ambitie past de masteropleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS. Over deze opleiding kom je (van) alles te weten tijdens de Online Open Dag van BV/BmS Opleidingen, aankomende maandag 11 april.

Bij wet gewijzigd? (II) »

Bij wet gewijzigd? (II)

De Nederlandse bouwregelgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Welke aanpassingen zijn voorzien voor volgend jaar?

Opschorten antidumpingheffing staal bepleit »

Opschorten antidumpingheffing staal bepleit

Orgalim, de organisatie voor de metaalverwerkende industrie in Europa, heeft bij de Europese Unie aangedrongen op het tijdelijk stopzetten van heffingen op het ‘dumpen’ van diverse staalproducten vanuit bijvoorbeeld China en India op de Europese markt.

Bij wet gewijzigd (I) »

Bij wet gewijzigd (I)

De Nederlandse bouwregelgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Welke wijzigingen zijn onlangs doorgevoerd in het Bouwbesluit 2012 en de Regeling Bouwbesluit 2012 en welke aanpassingen staan op stapel?

Bouwakkoord Staal ondertekend »

Bouwakkoord Staal ondertekend

Vertegenwoordigers van bijna 30 bedrijven en organisaties in en voor de Nederlandse (staal)bouwsector hebben vandaag het Bouwakkoord Staal ondertekend. Dit convenant, bestemd voor de gehele nationale staalbouwketen, voorziet in verdere verbetering van het duurzaam gebruik van staal in de Nederlandse bouw en infrastructuur per 2030.

Nieuwe directeur voor Koninklijke Metaalunie »

Nieuwe directeur voor Koninklijke Metaalunie

Vanaf 1 april is Adriaan Vonk directeur Dienstverlening en Branches bij de Metaalunie. Hij is de opvolger van Bert Jaarsma, die onlangs is teruggetreden. Vonk gaat een koppel vormen met Jos Kleiboer, directeur Beleid van de brancheorganisatie voor de MKB Metaal.

Staalbouwdag 2022 »

Staalbouwdag 2022

De 2022-editie van het (inter)nationale kennis- en netwerkevent voor de (staal)bouw heeft een datum én een nieuwe locatie.

Oorlog in Oekraïne treft ook Nederlandse bouwindustrie »

Oorlog in Oekraïne treft ook Nederlandse bouwindustrie

Het staat weliswaar in geen verhouding tot het leed in oorlogsgebied, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven ondervindt de schadelijke consequenties van de grootschalige Russische invasie in de Oekraïne. Behalve gas en olie, staan de verkrijgbaarheid en prijzen van grondstoffen voor bouwmaterialen onder druk, zo blijkt onder meer uit een economische analyse van ABN AMRO.

Bouwakkoord Staal uit de steigers »

Bouwakkoord Staal uit de steigers

Een selecte groep representanten van de diverse disciplines binnen de (staal)bouwsector, onder aanvoering van Jacqueline Cramer, heeft er de afgelopen drie maanden de mouwen voor op gestroopt. Het resultaat van de (cognitieve) inspanningen wordt donderdag 10 maart a.s. ten doop gehouden: het definitieve Bouwakkoord Staal.

CBS: ‘Omzet bouwbedrijven flink gegroeid’ »

CBS: ‘Omzet bouwbedrijven flink gegroeid’

In het laatste kwartaal van vorig jaar is de omzet van bedrijven in de bouwsector fors toegenomen. Afgezet tegen het laatste kwartaal van 2020 ging de omzet gemiddeld met 11 procent omhoog, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zorgen om Goffertstadion houden aan »

Zorgen om Goffertstadion houden aan

Na de instorting van een tribunedeel, oktober vorig jaar, is nu ook de veiligheid van het dak van het voetbalclub NEC in het geding. Via Omroep Gelderland hebben deskundigen hun zorgen gedeeld over de conditie van de dakconstructie, vooral in het geval van storm.

Invoering Omgevingswet weer uitgesteld »

Invoering Omgevingswet weer uitgesteld

Niet zoals gepland op 1 juli 2022, maar per 1 oktober of wellicht pas vanaf 1 januari volgend jaar wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening per brief kenbaar gemaakt aan de Eerste en Tweede Kamer.

Metaalbedrijven maken vorderingen met MVO »

Metaalbedrijven maken vorderingen met MVO

Coronabeperkingen ten spijt, de deelnemers in het internationale MVO-convenant voor de Metaalsector hebben in het voorbije jaar progressie geboekt in het professionaliseren van hun beleid en acties op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat blijkt uit het jaarrapport 2020–2021 van het convenant.

Top-architecten in vierkante meters »

Top-architecten in vierkante meters

Naar jaarlijks gebruik heeft vastgoedmagazine PropertyNL weer een top 25 samengesteld van architectenbureaus die het afgelopen jaar de meeste vierkante meters commercieel vastgoed hebben opgeleverd. Fier aan kop: KCAP Architects&Planners.

‘Bouwsector gaat fors investeren in robots’ »

‘Bouwsector gaat fors investeren in robots’

De Nederlandse bouw gaat de komende jaren meer dan 300 miljoen euro besteden aan robotisering. Dat is nodig vanwege het personeelstekort, de woningnood en de energietransitie, stelt ABN AMRO in een recent rapport over robots in de bouw.

Nieuwe wetenschappelijk directeur voor 4TU.HTM »

Nieuwe wetenschappelijk directeur voor 4TU.HTM

Prof. Arjan Mol is aangesteld als wetenschappelijk directeur van het 4TU.Centre High-Tech Materials (4TU.HTM). Sinds 1 januari 2022 is hij de opvolger van prof. Jilt Sietsma die de functie sinds de oprichting van het instituut in 2014 heeft bekleed.

‘Beschikbaarheid materialen en personeel de grote uitdagingen voor 2022’ »

‘Beschikbaarheid materialen en personeel de grote uitdagingen voor 2022’

MKB-bedrijven in de metaalsector hebben in het algemeen een goed laatste kwartaal 2021 gedraaid. De verwachtingen voor het eerste kwartaal 2022 zijn echter minder positief, blijkt uit de meest recente Koninklijke Metaalunie Economische Barometer. Tekorten aan materialen en medewerkers vormen de ‘hoofdaandachtspunten’.

Concept van Bouwakkoord Staal voor commentaar »

Concept van Bouwakkoord Staal voor commentaar

Voor de verdere verduurzaming van staal in de bouw en infrastructuur hebben vertegenwoordigers van alle verschillende schakels in de brede Nederlandse staalbouwketen – op initiatief van Bouwen met Staal – hun krachten gebundeld voor het Bouwakkoord Staal. Het concept van het akkoord is nu openbaar voor inzage en commentaar.

Brand Meester! »

Brand Meester!

Voorkomen is beter dan blussen. Bekwaam in het bestrijden van brand zult u niet direct worden als u de cursus Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies van Bouwen met Staal bijwoont. (Daar zijn dan ook weer andere opleidingen voor). Wijzer in het voorkomen van brand wordt u des te meer.

BNA Beste Gebouw van het Jaar uit de startblokken »

BNA Beste Gebouw van het Jaar uit de startblokken

De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) nodigt architecten en opdrachtgevers uit hun beste gebouw(en), vorig jaar in gebruik genomen, in te sturen voor deelname aan het Beste Gebouw van het Jaar 2021. Inschrijven kan tot 7 maart a.s.

ING: ‘Groei bouwproductie houdt aan’ »

ING: ‘Groei bouwproductie houdt aan’

Ook in 2022 blijft de productie van de Nederlandse bouwindustrie groeien, zo blijkt uit de actuele outlook Bouw van ING. Volgens de bankier zijn het groter aantal bouwvergunningen en het herstel van investeringen in bedrijfsgebouwen de voornaamste aanjagers van de groei.

Meeste daken utiliteitsgebouwen (vrijwel) meteen inzetbaar voor zonne-energie »

Meeste daken utiliteitsgebouwen (vrijwel) meteen inzetbaar voor zonne-energie

In ruime meerderheid lenen de daken van grotere utiliteitsgebouwen in Nederland zich voor een zonne-installatie. Van ruim 80 procent van deze gebouwen is de bestaande dakconstructie direct of na beperkte aanpassing geschikt voor de toevoeging van zonnepanelen, blijkt uit onderzoek in opdracht van RVO en de TKI Urban Energy.

Extra fiscaal voordeel voor circulair investeren »

Extra fiscaal voordeel voor circulair investeren

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de MIA en Vamil, de twee fiscale regelingen voor milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen, een onderhouds- en opfrisbeurt gegeven. Met de verse regelingen is het investeren in de circulaire (bouw)economie nog aantrekkelijker geworden.

Richard Rogers (1933-2021) »

Richard Rogers (1933-2021)

Wellicht is ’t u tijdens de voorbije drukke feestdagen ontgaan en (toegegeven) ook dit bericht komt rijkelijk laat: maandag 20 december jl. is architect Richard Rogers op 88-jarige leeftijd overleden. Hoogste tijd voor een terugblik op loopbaan en werken van deze toonaangevende en invloedrijke architect.

Positieve prognose voor nieuwbouwproductie in nieuwe jaar »

Positieve prognose voor nieuwbouwproductie in nieuwe jaar

Het coronavirus waart nog altijd onverminderd rond in ons land, maar de Nederlandse nieuwbouwproductie gaat daar volgens Buildsight niet echt onder gebukt. De productie in de woning- en utiliteitsbouw is het afgelopen jaar gestaag toegenomen en het perspectief op aanhoudende groei in het nieuwe jaar is gunstig, zo blijkt uit de laatste Nieuwbouwprognose Nederland van het marktonderzoeksbureau.

Recycling metalen bespaart fors op CO2-uitstoot »

Recycling metalen bespaart fors op CO2-uitstoot

Het recyclen van staal en andere metalen leidt tot besparingen op de inzet van (fossiele) grondstoffen en energie bij de primaire productie en daarmee op de emissies van CO2. Maar hoe groot zijn die CO2-besparingen eigenlijk? Fors, zo blijkt uit recente berekeningen van CE Delft.

Subsidie voor schoner bouwmaterieel »

Subsidie voor schoner bouwmaterieel

Vanaf volgend jaar kunnen bouwbedrijven subsidie krijgen op de aankoop van schonere bouwvoertuigen en -machines of de elektrificatie van bestaand materieel.

Afname wereldstaalproductie houdt aan »

Afname wereldstaalproductie houdt aan

Ook in de maand oktober van dit jaar is de wereldwijde fabricage van staal afgenomen, zo blijkt uit de nieuwe statistieken van de World Steel Association (worldsteel).

Koplopers zetten koers naar Bouwakkoord Staal »

Koplopers zetten koers naar Bouwakkoord Staal

Na een drukbezochte kick-off sessie (donderdag 30 september jl. bij Tata Steel in IJmuiden) en een openbare introductie van de duurzame uitgangspunten en voornemens op de Staalbouwdag (maandag 11 oktober in Amsterdam), zijn de strategische en inhoudelijke voorbereidingen voor een Bouwakkoord Staal nu helemaal uit de startblokken.

Kennisoverdracht met amusementswaarde »

Kennisoverdracht met amusementswaarde

Voor donderdagmiddag 9 december a.s. (vanaf 12:30 uur) heeft Bouwen met Staal een informatief feestje voor u op stapel staan: de geanimeerde uitreiking van de StudentenSTAALprijs en Prepainted Metal Trophy 2021, gevolgd door wetenswaardige inleidingen over het toekomstige Staalbouwakkoord en de lopende verduurzamingsactiviteiten bij Tata Steel in IJmuiden. Deelname is gratis en gemakkelijk, want het event is online.

Inschrijving MDG-Architectuurprijs 2021 geopend »

Inschrijving MDG-Architectuurprijs 2021 geopend

Al sinds 1999 zet MDG (Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen) zich in voor bredere, verbeterde en vernieuwende toepassingen van metalen bij gevels en daken van gebouwen. Een van de vaste instrumenten daarvoor is de jaarlijkse MDG-Architectuurprijs. Voor deelname aan de editie 2021 van de prijs is de inschrijving nu geopend.

Groen licht voor groene waterstof »

Groen licht voor groene waterstof

Per 2030 wil Tata Steel Nederland staal gaan maken met waterstof. Die ambitie is zeker haalbaar, concludeert onderzoeksinstituut Roland Berger na een onlangs afgeronde studie in opdracht van FNV en de staalonderneming in IJmuiden. Het kan zelfs al eerder.

Meer omzet, minder vergunningen »

Meer omzet, minder vergunningen

In het derde kwartaal van 2021 hebben bouwbedrijven 6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal 2020, zo heeft het CBS becijferd. Wel werden minder vergunningen afgegeven, ruim 13 procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Gezocht: Ingenieur van het Jaar 2022 »

Gezocht: Ingenieur van het Jaar 2022

Zoals elk jaar is het KIVI weer op zoek naar gegadigden voor de Ingenieur van het Jaar. Voor de editie 2022 kunt u tot en met 25 november a.s. uw eigen kandidaten opgeven.

Pact voor staal en aluminium »

Pact voor staal en aluminium

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn een verbintenis aangegaan om gedeelde uitdagingen in de staal- en aluminiumsector gezamenlijk aan te gaan.

Afname wereldstaalproductie zet door »

Afname wereldstaalproductie zet door

Na een nog geringe daling in augustus (–1,4%) is in de maand september de productie van staal in de wereld fors in de min gegaan. Vergeleken met september vorig jaar is de productie wereldwijd met 8,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel).

Drie winnende constructeurs »

Drie winnende constructeurs

Vandaag, tijdens het vakevenement Building Holland is Mathew Vola (ARUP Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing Constructeur van het Jaar 2021. Joris Hesselink (BAM Advies en Engineering) gaat het gehele jaar door het werkende leven als Talent van 2021. Ook is dit jaar voor het eerst een oeuvreprijs toegekend…

Op weg naar verduurzamen logistieke gebouwen »

Op weg naar verduurzamen logistieke gebouwen

Volgens de nieuwe Routekaart Logistiek van de DGBC is er volop perspectief voor het verduurzamen van logistieke vastgoed in ons land. Eén verduurzamingskans ligt voor het oprapen: zonnepanelen op de daken.

Derde continugietmachine in bedrijf »

Derde continugietmachine in bedrijf

Slechts enkele weken na ingebruikname van de nieuwe fabriek voor de productie van profielplaten en sandwichpanelen in Geldermalsen (voor volle dochter SAB-profiel) heeft Tata Steel Nederland afgelopen donderdag wederom een nieuwe productiefaciliteit in bedrijf gesteld. Ditmaal gaat ’t om de CGM 23, de derde continugietmachine, in oxystaalfabriek 2, in IJmuiden.