Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Terug van weggeweest: IFD »

Terug van weggeweest: IFD

Eind jaren ’90 geïntroduceerd, het laatste decennium in de vergetelheid geraakt, maar sinds kort bezig aan een comeback: IFD - Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen. Zo duikt het principe op bij de nieuwe NTA 8086: ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen »

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen

Eergisteren,14 mei, heeft de Eerste Kamer haar fiat gegeven aan de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Een vrij ruime meerderheid van de senatoren heeft met de Wet ingestemd: 42 voor, 33 tegen. Alleen CDA, Christen Unie, PVV en SP kunnen zich niet vinden in de nieuwe wet.

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan »

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan

Tata Steel en thyssenkrupp zien af van de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten. De beslissing volgt op de verwachting van de beide ondernemingen dat de Europese Commissie hun gezamenlijke onderneming gaat blokkeren. De concern hebben het besluit via persverklaringen op hun websites officieel bekend gemaakt.

Met korting naar de Dag van de Constructeur »

Met korting naar de Dag van de Constructeur

Volgende week woensdag (22 mei) organiseert VNconstructeurs samen met Cement en YouCon de Dag van de Constructeur. Voor leden van Bouwen met Staal gelden gereduceerde deelnametarieven.

Tata Steel gaat overlast te lijf »

Tata Steel gaat overlast te lijf

‘Een wereld zonder staal is ondenkbaar, maar we zijn ook buren.’ Dit statement van sitedirecteur Hans van den Berg zou prima werken als motto bij het aanstaande actieplan waarmee Tata Steel de omgevingshinder op en rond de productielocatie IJmuiden een halt wil toeroepen.

Nieuw: Hallen »

Nieuw: Hallen

‘Hallen’. Deze titel dekt de lading van het (studie)boek dat zojuist bij Bouwen met Staal is verschenen. De nieuwe publicatie bedient HBO- en TU-studenten bouwkunde en civiele techniek, maar ook de constructeur in de beroepspraktijk met 280 pagina’s over de kenmerken en constructiesystemen van (stalen) hallen en het constructief ontwerpen van éénbeukige geschoorde hallen volgens de Eurocode 3.

Wie is úw constructeur van het jaar? »

Wie is úw constructeur van het jaar?

Kent u een constructeur die zijn óf haar kennis en kunde etaleert in aansprekende en vernieuwende constructies en bovendien bijdraagt aan de maatschappelijke relevantie van het constructeursvak en de verdere ontwikkeling van het vakgebied? Dan verdient deze ‘constructieve ambassadeur’ uw nominatie voor Constructeur van het Jaar 2019.

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen »

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen

Naar verwachting neemt de vraag naar staal in de wereld dit jaar toe tot 1,735 Mt. Dat is 1,3 procent meer dan in 2018. In 2018 was de groei 2,1 procent. Voor 2020 zal de groei waarschijnlijk uitkomen op 1 procent en de staalvraag zijn opgelopen tot 1,752 Mt. Dat staat in de Short Range Outlook April 2019 van worldsteel, de wereldwijde organisatie voor de staalbranche.

Waterstof voor ijzerproductie »

Waterstof voor ijzerproductie

ArcelorMittal wil waterstof gaan inzetten voor de productie van ijzer. Waterstof is te gebruiken als reductiemiddel bij de fabricage van ijzer uit ijzererts.

En schoon is uw schroot »

En schoon is uw schroot

Purified Metal Company (PMC) heeft begin deze maand het startsein gegeven aan de bouw van haar ‘circulaire staalfabriek’ in Delfzijl.

ABN AMRO: ‘Faalkosten bouw onveranderd hoog’ »

ABN AMRO: ‘Faalkosten bouw onveranderd hoog’

Het gaat goed met de bouw: het bouwvolume is hoger dan vóór de crisis en de orderportefeuilles bereiken inmiddels recordhoogten. De winstmarges van bouwbedrijven blijven echter laag. Faalkosten spelen hierbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de enquête ‘Verspilde moeite’ van ABN AMRO onder bedrijven in de bouw- en vastgoedsector.

NS Vastgoed: ‘Bouw boven stations’ »

NS Vastgoed: ‘Bouw boven stations’

De NS is gesprekken aangegaan met de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) om de mogelijkheden van het bouwen boven spoorstations te verkennen. Bedoeling van de exercitie is om het ruimtegebrek in de steden niet verder te vergroten en de bereikbaarheid van leefgebieden te verbeteren.

Out now: Structural basics »

Out now: Structural basics

Krachtswerking, het ‘basisboek’ voor de (aankomend) constructeur, heeft een Engelse broer gekregen: Structural Basics.

19 projecten in de finale Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019 »

19 projecten in de finale Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019

Zinkinfo Benelux, de organisatie voor het thermisch verzinken, heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019. Uit 100 inzendingen heeft de jury, onder aanvoering van Geertjan van Geffen (partner/architect bij Wessel van Geffen architecten), aan 19 projecten een nominatie toegekend.

Fieldlab Smart Welding Factory in bedrijf »

Fieldlab Smart Welding Factory in bedrijf

In het ROC van Twente in Hengelo huist sinds kort het Fieldlab Smart Welding Factory (SWF). Hier zetten zes R&D- en ICT-engineers, onder aanvoering van projectdirecteur Ard Hofmeijer, zich in voor de toepassing van lasrobots voor kostenefficiënte, industriële enkelstuksproductie.

Rijkswaterstaat wijzigt modeldocumenten D&C-contracten »

Rijkswaterstaat wijzigt modeldocumenten D&C-contracten

Rijkswaterstaat heeft de modeldocumenten voor D&C-contracten aangepast. De gewijzigde versies bevatten onder meer nieuwe eisen voor elektronisch factureren en de bouwschaderegeling. Ze zijn van toepassing op nieuwe contracten voor design & construct.

Negen kandidaten BNA Beste Gebouw 2019 »

Negen kandidaten BNA Beste Gebouw 2019

De genomineerden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 zijn bekend. Uit in totaal 114 inzendingen en een voorselectie van 14 projecten koos de jury, onder aanvoering van Jort Kelder, 9 ‘finalisten’.

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen »

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen

Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) heeft afgelopen maandag tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award van het KIVI (Koninklijk Instituut voor Ingenieurs) in ontvangst genomen.

Fiat voor expansie »

Fiat voor expansie

ArcelorMittal heeft van een rechter in India toestemming gekregen om het Indiase Essar Steel in te lijven. De rechtbank voor handelsrecht in India zou geen bezwaren zien in het resolutieplan van ArcelorMittal.

Materiaalinnovaties beleven »

Materiaalinnovaties beleven

Zes tentoonstellingen met 200 nieuwe materialen, 140 exposanten, een lezingenprogramma met 50 sprekers en de presentaties van 100 ontwerpers en start-ups. Dat belooft MaterialDistrict Rotterdam, dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy.

Capital C Tour »

Capital C Tour

Woensdagmiddag 10 april a.s. organiseren Booosting en Bouwen met Staal, exclusief en gratis voor de leden van beide organisaties, een bezoek aan de geheel gerenoveerde Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam.

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen »

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen

De Milieulijst MIA/Vamil 2019 is verschenen. Op deze lijst vinden ondernemers alle 290 milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’ »

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’

De omzet van de bouw is in het vierde kwartaal van 2018 met 10,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2018 zit de toename op ruim 10 procent. Het is meer dan tien jaar geleden dat de groei in een jaar zo hoog was. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Lassen, lassen, lassen »

Lassen, lassen, lassen

Ook dit jaar organiseert het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) weer laswedstrijden voor vmbo-studenten. De editie 2019 van het jaarlijkse event wordt anders dan anders.

Hot item »

Hot item

De donderdagen 14, 21 en 28 maart a.s. zijn dé dagen om uw parate kennis van de brandveiligheid van gebouwen met een staal- of staal-betonconstructie te verversen. Want dan organiseert Bouwen met Staal de cursus ‘Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies’.

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd »

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

Het NEN heeft de definitieve versie uitgebracht van NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’. De NTA 8800:2019 vervangt de NTA 8800:2018. Deze eerste versie, in september vorig jaar vrijgegeven, is de afgelopen maanden door duurzaamheidsadviseurs, softwareleveranciers en andere vertegenwoordigers van marktpartijen tegen het licht gehouden.

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk »

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk

De winstgevendheid van veel staalfabrikanten staat momenteel onder druk. Dat zit ‘m – sinds september vorig jaar – in de combinatie van afname van de vraag naar stalen halffabricaten, een dalende staalprijs en gestegen prijzen voor de grondstoffen voor de staalfabricage (ijzererts en cokeskolen). Dat constateert Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN AMRO, in het rapport ‘Metaalmarkt Insights - Staal’ dat 7 februari jl. verscheen. Maar in het tweede kwartaal van dit jaar voorziet de bank verlichting.

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal »

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal

De Bibliotheek Midden-Brabant is per 24 januari jl. gehuisvest in de LocHal in Tilburg. De monumentale loods uit 1932 diende decennialang als werkplaats van de NS voor onderhoud en reparatie van treinen. Vele inwoners van Tilburg vonden er emplooi. Nu is de hal, onder aanvoering van Braaksma & Roos Architecten en CIVIC Architects, omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels »

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels

Voor een scala aan nieuw- en verbouwprojecten heeft luchthaven Schiphol afgelopen week langlopende contracten gesloten met de bouwondernemingen BAM, Heijmans en VolkerWessels. De overeenkomsten hebben een looptijd van maximaal negen jaar. Er is in totaal zo’n 2,5–3,5 miljard euro mee gemoeid.

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ (2) »

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ (2)

Al sinds 2015 neemt de productie in de bouwsector flink toe. Het afgelopen jaar liet de bouw wederom een forse groei noteren: 6,5%. Ook in 2019 en 2020 gaat deze groei onverminderd voort, maar vanaf 2021 komt de bouw in een rustiger vaarwater. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid).

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ »

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’

De productie in de bouw is het afgelopen jaar opnieuw fors gestegen, voor het vierde achtereenvolgende jaar. De stijging bedraagt 6,5%. Dat komt neer op 4 miljard euro. Het totale productieniveau is hiermee toegenomen tot 70 miljard euro. Het productieverlies, ontstaan tijdens de crisis, is nu volledig ingelopen. En de groei zet de komende jaren stevig door, aldus de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ die het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid) onlangs heeft afgerond.

RoboHouse geopend »

RoboHouse geopend

Afgelopen donderdag (17 januari) is het RoboHouse officieel geopend. Bij dit Fieldlab voor geavanceerde robotica op de TU Delft Campus kunnen bedrijven en instellingen terecht met vragen over inzet van slimme robots in hun productieproces of bedrijfsvoering.

IFD-bouw beweegbare bruggen »

IFD-bouw beweegbare bruggen

Het is tot aanstaande vrijdag, 18 januari, nog mogelijk om commentaar te geven op de eerste NTA (Nederlandse Technische Afspraak) IFD-bouw voor beweegbare bruggen.

Vertraging hangt boven de bouw »

Vertraging hangt boven de bouw

In de Market Monitor Staal- en Metaalindustrie, die vrijdag verscheen, concludeert Atradius dat de verwachte impact van de Amerikaanse invoerheffingen beperkt zijn, maar dat de bouw- en auto-industrie tekenen van economische vertraging laten zien.

Toch weer staalbouwer failliet »

Toch weer staalbouwer failliet

VDS Staal- en Machinebouw, gevestigd in de havens van Vlissingen, Rotterdam en Eemshaven, is vorige week failliet verklaard. Er wordt nog inzet op een doorstart.

Winnaars Nationale Staalprijs 2018 bekend »

Winnaars Nationale Staalprijs 2018 bekend

De Nationale Staalprijs 2018 heeft 5 winnende projecten opgeleverd. De bekendmaking en huldiging van de winnaars voltrok zich afgelopen woensdag tijdens de Nationale Staalbouwdag bij Tata Steel in IJmuiden.

Staalbouwdag geniet belangstelling »

Staalbouwdag geniet belangstelling

De viering van ‘100 Jaar staal in de IJmond’ begon zaterdag met een wielerrit. Ondertussen blijven de bezoekers zich aanmelden voor de Staalbouwdag.