Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Staalbouwdag 2020 terugkijken »

Staalbouwdag 2020 terugkijken

Dinsdag 13 oktober 2020 was Staalbouwdag 2020. Bent u niet in de gelegenheid geweest het event bij te wonen? Heeft u bepaalde programmaonderdelen gemist? Of wilt u het event gewoon nog een keertje op uw gemak herbeleven? Dat kan op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.

Zeven kandidaten voor NRP Gulden Feniks »

Zeven kandidaten voor NRP Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks, de jaarlijkse prijs voor Nederlandse projecten in renovatie, transformatie en gebieds(her)ontwikkeling, telt dit jaar zeven genomineerden. U herkent er vast wel één of twee.

Nieuwe voorzitter voor de VMRG »

Nieuwe voorzitter voor de VMRG

De VMRG, de landelijke brancheorganisatie voor metalen gevels en gevelelementen, heeft een nieuwe voorzitter: ir. Joseph M. Kuling. Begin deze maand is de heer Kuling daartoe aangesteld door de Algemene Ledenvergadering van de organisatie.

Leer smakelijk »

Leer smakelijk

Lekker lunchen en tegelijkertijd je kennis van het brandwerend beschermen van staalconstructies opfrissen. Dat kan donderdagmiddag 5 november a.s. tijdens de digitale Learning Lunch ‘Baanbrekende oplossingen voor brandbescherming van staal’, uitgeserveerd door Infosteel, Bouwen met Staal, Aalterpaint en Buildsoft.

Wereldwijde staalproductie iets toegenomen »

Wereldwijde staalproductie iets toegenomen

De fabricage van staal in de wereld is in de maand augustus, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, licht gestegen. Met een plus van 0,6 procent komt de wereldwijde productie over augustus uit op 156,2 miljoen ton staal.

Inschrijving BTTV Trofee 2021 geopend »

Inschrijving BTTV Trofee 2021 geopend

Bouwprojecten in Nederland, België en Luxemburg kunnen weer meedingen naar de BTTV Trofee, de tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin thermisch verzinkt staal op een voorbeeldige wijze is toegepast.

Dinsdag 13 oktober: Staalbouwdag Digitaal »

Dinsdag 13 oktober: Staalbouwdag Digitaal

Coronacrisis of niet, dit jaar is er ‘gewoon’ een Staalbouwdag. Op dinsdag 13 oktober a.s. en ditmaal digitaal. Dat is natuurlijk anders dan anders, maar toch ook weer niet.

RIBA Royal Gold Medal 2021 voor David Adjaye »

RIBA Royal Gold Medal 2021 voor David Adjaye

David Adjaye is onderscheiden met de RIBA Royal Gold Medal 2021. De Ghanees-Britse architect ontvangt de prestigieuze onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke oeuvre’ en andere verdiensten voor de architectuur.

Praat mee over IFD »

Praat mee over IFD

U heeft een deskundige mening over het Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen van vaste bruggen? Dan nodigt het NEN u van harte uit om mee te praten over een nieuwe NTA (Nederlands Technische Afspraak) voor vaste bruggen: online op vrijdagochtend 9 oktober a.s.

Capital C Amsterdam wint MIPIM Award 2020 »

Capital C Amsterdam wint MIPIM Award 2020

Capital C, de herontwikkeling van de monumentale Diamantbeurs in Amsterdam, is genomineerd voor een Nationale Staalprijs 2020 in de categorie Utiliteitsbouw. ’t Is nog de vraag óf die kandidatuur wordt omgezet in winst. Dinsdag 13 oktober a.s., tijdens de Staalbouwdag, worden de winnaars bekend gemaakt. Maar het project heeft in elk geval een andere prestigieuze prijs te pakken.

Rendement in de staalbouw »

Rendement in de staalbouw

In aanloop naar de Staalbouwdag (dinsdag 13 oktober a.s.) organiseert Liemar (partner Staalbouwdag 2020) samen met Bouwen met Staal een tweetal webinars rond de ervaringen van staalconstructiebedrijven met automatisering en hoe dat bijdraagt aan een efficiënte en doeltreffende bedrijfsvoering.

MKB Metaal: crisisstemming kantelt »

MKB Metaal: crisisstemming kantelt

Begin deze maand heeft de Koninklijke Metaalunie weer een enquête gehouden om de gevolgen van de coronacrisis voor het MKB-metaal in kaart te brengen. Voor het eerst sinds het begin van de crisis vallen de verwachtingen onder de bedrijven, waaronder staalconstructiebedrijven, minder negatief uit.

NOW 3.0 »

NOW 3.0

Per 1 oktober a.s. verlengt het kabinet de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). De regeling loopt door tot 1 juli volgend jaar.

Gewijzigde NEN 6068 gepubliceerd »

Gewijzigde NEN 6068 gepubliceerd

Het NEN heeft een deels herziene versie uitgebracht van NEN 6068, de norm voor het bepalen van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten.

Smart Industry: bekend, maar nog niet zo bemind »

Smart Industry: bekend, maar nog niet zo bemind

Smart Industry: steeds meer ondernemingen raken bekend met het begrip, maar het aantal bedrijven dat daadwerkelijk nieuwe digitale technologieën wil opnemen in het bedrijfsproces, mag nog wel groeien. Dat blijkt uit het Smart Industry 2020-onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Webinar Façade Fire Safety »

Webinar Façade Fire Safety

De desastreuze brand in Grenfell Tower in Londen, nu ruim drie jaar geleden, maar ook andere grote gebouwbranden waarin gevels een grote rol hebben gespeeld, hebben brandwetenschappers over de hele wereld aan het denken, theoretiseren en experimenteren gezet. Een viertal van hen deelt dinsdag 6 oktober a.s. de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de brandveiligheid van gevels tijdens het webinar Façade Fire Safety.

Fabriek voor duurzame staalproductie geopend »

Fabriek voor duurzame staalproductie geopend

Wereldwijd zijn staalproducenten in de weer om de CO2-uitstoot van hun staalfabricageprocessen terug te dringen. Waterstof kan daarbij goede diensten bewijzen. Zweeds staalfabrikant SSAB, energiebedrijf Vattenfall en mijnbouwbedrijf LKAB willen dat aantonen via hun nieuwe proeffabriek. Gisteren werd de fabriek officieel geopend door de premier van Zweden, Stefan Löfven.

Wereldstaalproductie weer afgenomen »

Wereldstaalproductie weer afgenomen

In juni van dit jaar is, net als in de voorafgaande maanden, de productie van staal in de wereld lager uitgevallen in vergelijking met precies een jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de World Steel Association (worldsteel).

Stalen damwand als duurzame energieleverancier? »

Stalen damwand als duurzame energieleverancier?

Nederland ligt vol met stalen damwanden ter kering van grond en water. Die vele kilometers damwand zouden heel wat toegevoegde waarde bieden als je ze ook inzet voor het duurzaam winnen van warmte en koude. Of dat kan, wordt op dit moment in de praktijk onderzocht door een consortium van CRUX Engineering, de TU’s Delft en Eindhoven en de Groep Duurzame Energie.

Stop op grafietstof »

Stop op grafietstof

Met een nieuw verwerkingsprocedé en nieuwe fabriekshal hebben Tata Steel en Harsco het risico op emissie van grafiethoudend stof in IJmuiden en omgeving tot het minimum gereduceerd. De verwerking van rozaslak, waarbij het grafietstof vrijkomt, vindt nu ‘indoor’ plaats.

Online Leren van Instortingen »

Online Leren van Instortingen

Wat kunnen we opsteken van incidenten als het deels bezwijken van een tribunekap van het AZ-stadion in Almaar en van een vloer in de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer? En wat doen we met die kennis om de constructieve veiligheid in de bouw te optimaliseren? Dat zijn de hamvragen van het webinar dat VNconstructeurs en Bouwen met Staal voor vrijdag 4 september a.s. op stapel hebben staan.

Innovatie in heavy lifting »

Innovatie in heavy lifting

Het ‘wagenpark’ van hijsspecialist Mammoet is uitgebreid met de Focus 30, een innovatieve 2.500 tons kraan voor zwaar hijswerk op krappe locaties. Het innovatieve zit ‘m vooral in de optie om de kraan verticaal op te bouwen.

Architecten voorzichtig optimistisch »

Architecten voorzichtig optimistisch

Nu de bestrijding van het coronavirus in ons land in de ‘controlefase’ is beland, durven veel architectenbureaus weer voorzichtig van optimisme te getuigen tijdens de recente quickscan van de BNA.

‘Falen hoedligger-verbinding geen systeemfout’ »

‘Falen hoedligger-verbinding geen systeemfout’

Minister Ollengren van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer in kennis gesteld van de uitkomsten van de marktconsultatie van afgelopen maand onder leden van VNconstructeurs en Bouwen met Staal over het gebruik van hoedliggers met verborgen kluftverbindingen, naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage in Wormerveer.

Grotere ingenieursbureaus weer groter »

Grotere ingenieursbureaus weer groter

Het is wel wat minder dan in 2018, maar ook in 2019 is de wereldwijde omzet van Nederlandse advies- en ingenieursbureaus weer toegenomen. De grotere ingenieursbureaus tekenen voor de grootste groei. Dat blijkt uit de TW Top 50 ingenieursbureaus 2019 van Technisch Weekblad.

Expertmeeting nieuwe stijl »

Expertmeeting nieuwe stijl

Op vrijdagmiddag 26 juni werd op het kantoor van Betonhuis een expertmeeting gehouden met als thema: ‘De rol van de constructeur’.

De prijs voor winnaars »

De prijs voor winnaars

Studeer jij vóór 1 september van dit jaar af óf ben je ná 1 september van het vorig jaar al afgestudeerd, dan is deelnemen met je afstudeerwerk aan de StudentenSTAALprijs 2020 een onbetwiste aanrader.

Staalindustrie kiest voor waterstof »

Staalindustrie kiest voor waterstof

Wereldwijd zijn staalproducenten in de weer om de CO2-uitstoot van hun staalfabricageprocessen terug te dringen. Waterstof kan daarbij goede diensten bewijzen.

Schiphol ziet perspectief in Hyperloop »

Schiphol ziet perspectief in Hyperloop

Voor zo’n 12,5 miljoen passagiers die per 2050 vanaf Schiphol een korte vlucht willen maken, zou de Hyperloop best eens een geschikt alternatief zijn voor het vliegtuig. Dat concludeert Luchthaven Schiphol na onderzoek, samen met Hardt Hyperloop, naar de potentie van het innovatieve transportsysteem.

Ministerie volgt lessen uit Grenfell »

Ministerie volgt lessen uit Grenfell

Minister Ollogren van Binnenlandse Zaken heeft enkele dagen geleden verklaard alle aanbevelingen over te nemen van de Nederlandse commissie die heeft gestudeerd op het Engelse onderzoek naar de fatale brand in de Grenfell Tower in Londen.

EIB luidt noodklok: ‘Overheid moet bouw te hulp schieten’ »

EIB luidt noodklok: ‘Overheid moet bouw te hulp schieten’

In de Nederlandse bouwsector staan als gevolg van de coronacrisis tienduizenden banen op de tocht. Overheidsingrijpen is geboden om te voorkomen dat de sector door de crisis wordt uitgehold. Dat stelt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) na recente studie in opdracht van de regering.

Tot nader order geen fysieke bijeenkomsten Bouwen met Staal »

Tot nader order geen fysieke bijeenkomsten Bouwen met Staal

In navolging van de actuele richtlijnen van de overheid en het RIVM voor bestrijding van de verspreiding van het coronavirus organiseert Bouwen met Staal tot nader order geen 'fysieke' bijeenkomsten. Veel van deze bijeenkomsten, waaronder cursussen, opleidingen, seminars en avondsessies, worden nu en de komende maanden online georganiseerd.

Noodpakket economie en banen 2.0 »

Noodpakket economie en banen 2.0

Het Rijk trekt 13 miljoen euro uit voor de voortzetting van de financieel-economische steun aan bedrijven die in het nauw zitten door de coronacrisis. Per 1 juni is het ‘Noodpakket economie en banen 2.0’ beschikbaar.

Goed eerste kwartaal voor de bouw »

Goed eerste kwartaal voor de bouw

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal 2020 nog geen vat gehad op de Nederlandse bouw. De sector haalde 9,1 procent meer omzet dan over de eerste maanden van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst »

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst

De bestrijding van de verspreiding van het coronavirus via (al of niet ‘intelligente’) lockdowns, heeft zijn uitwerking op de staalsector in de VS en Europa niet gemist. De vraag naar staal is teruggevallen, vooral vanuit de bouw en automobielindustrie. Het aanbod aan staal is daarentegen niet verminderd. Hierdoor loopt de druk op de staalprijzen verder op, zo laat het Economisch Bureau van ABN AMRO in Short Insight Staal, mei 2020. Maar volgens de bankeconomen is er reden tot optimisme, zo leert China.

NOW 2.0 »

NOW 2.0

De bekende NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) wordt verlengd.

Projectbezoek bij u thuis »

Projectbezoek bij u thuis

U kunt er ‘gewoon’ voor thuis (of op kantoor) blijven: aankomende dinsdag (26 mei) organiseren Bouwen met Staal, cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs een online infosessie rond het onlangs afgeronde project Bouwdeel D(emontabel), het circulaire bedrijfsgebouw in Delft naar ontwerp van cepezed.

Handreiking veilig doorwerken »

Handreiking veilig doorwerken

Voor (kleinere) bedrijven in de metaal-, elektro en technologie-sector hebben FME en Koninklijke Metaalunie een handige handreiking en praktische checklists gemaakt voor een doelmatige toepassing van de corona-richtlijnen in de werkpraktijk.

750 miljoen extra voor kleine bedrijven »

750 miljoen extra voor kleine bedrijven

Als aanvulling op het ‘Noodpakket economie en banen’ trekt de Nederlandse staat 750 miljoen euro extra uit voor kleinere ondernemingen die gebukt gaan onder de coronacrisis.

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld »

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld

Goed nieuws voor werkmaatschappijen die door de coronacrisis knel zitten. Voortaan kunnen ook werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, toch een beroep doen op de NOW-regeling.