Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Koninklijke Douma Staal »

Koninklijke Douma Staal

Al eerder dit jaar viel de eer te beurt aan de Koninklijke Staalfederatie Nederland. Afgelopen zaterdag was ’t zover voor het trouwe federatielid Douma Staal: de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de handelsonderneming in Sneek.

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie samen verder »

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie samen verder

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie hebben bekend gemaakt dat zij definitief gaan fuseren. Na enkele maanden van intensieve samenwerking op hun gezamenlijke locatie in Ede zijn de twee organisaties per 1 oktober 2019 samen verder gegaan onder de naam ‘Ketenstandaard Bouw en Techniek’.

Nieuw op de Nationale Staalbouwdag »

Nieuw op de Nationale Staalbouwdag

Dinsdag 8 oktober is – zoals u wellicht al weet – Nationale Staalbouwdag 2019, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Misschien nog niet bekend, zijn de hagelnieuwe Kennissessie over het ontwerpen van staalverbindingen en het programma van het Staalbouwpaviljoen.

Hackathon@Staalbouwdag »

Hackathon@Staalbouwdag

Ontwerp de optimale staalconstructie. Met die uitdagende opgave gaan negen teams van constructeurs, staalbouwers en architecten aan de slag tijdens de Hackathon@Staalbouwdag op de Nationale Staalbouwdag, 8 oktober in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Elementary retraction voor oneindige metaalvoorraad »

Elementary retraction voor oneindige metaalvoorraad

Studententeam CORE van de TU Eindhoven gaat de groeiende berg afval van elektronica (batterijen, telefoons, laptops…) te lijf. Het team ontwikkelde een proces waarmee duizenden kilo’s bruikbare metalen uit het afval kunnen worden onttrokken voor hergebruik.

3D-geprinte stalen brug door naar de testfase »

3D-geprinte stalen brug door naar de testfase

Het Amsterdamse tech-bedrijf MX3D heeft de laatste hand gelegd aan de productie van de 3D-geprinte roestvast stalen voetgangersbrug die begin volgend jaar over de Oudezijds Achterburgwal in het hartje van de hoofdstad wordt aangebracht. Voor het zover is, gaat Universiteit Twente samen met Imperial College Londen eerst nog de constructie aan de tand voelen.

100 jaar Koninklijke Staalfederatie »

100 jaar Koninklijke Staalfederatie

Koninklijke Staalfederatie viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Een terugblik op de voorbije eeuw en kijk in de toekomst van de branchevereniging voor Nederlandse staalhandelsbedrijven, is vervat in een uitgebreid artikel.

Vanaf 2021: veiligheidscoördinator verplicht op de bouw »

Vanaf 2021: veiligheidscoördinator verplicht op de bouw

Met de gedeeltelijke instorting van het tribunedak van het AZ-stadion nog kakelvers in het geheugen, is de idee van de veiligheidscoördinator op en rondom de bouwplaats in Nederland weer helemaal actueel. De wettelijke verplichting tot het werken met zo’n ‘veiligheidsbaas’ laat echter nog tot 2021 op zich wachten.

Tekst en uitleg bij AZ-onderzoek Royal HaskoningDHV »

Tekst en uitleg bij AZ-onderzoek Royal HaskoningDHV

Erik Middelkoop, mede-directeur en senior-adviseur bij Royal HaskoningDHV, heeft de voorlopige constateringen en conclusies van het technisch onderzoek door zijn bureau naar de gedeeltelijke instorting van het AZ-tribunedak vastgelegd in een informatieve PDF.

Royal HaskoningDHV brengt voorlopige conclusies AZ-stadion »

Royal HaskoningDHV brengt voorlopige conclusies AZ-stadion

Voetbalclub AZ heeft afgelopen vrijdagmiddag de bevindingen gedeeld uit het tussenrapport van onderzoek door Royal HaskoningDHV. Het ingenieursbureau verricht in opdracht van AZ, als eigenaar van het stadion, een onafhankelijke (constructieve) inspectie naar aanleiding van gedeeltelijke instorting van het tribunedak.

MKB in de metaalsector verbetert orderpositie en bedrijfsresultaten »

MKB in de metaalsector verbetert orderpositie en bedrijfsresultaten

Het gaat het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector voor de wind. De binnenlandse orderpositie van de bedrijven is in het algemeen gegroeid en de bedrijfsresultaten verbeterd. Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het tweede kwartaal van 2019.

AZ-stadion. Opmerkingen van leden en lezers. »

AZ-stadion. Opmerkingen van leden en lezers.

Bouwen met Staal geeft regelmatig updates van de verwikkelingen rondom de gedeeltelijke instorting van het AZ-stadion. Aan onze oproep om op- en aanmerkingen te geven naar aanleiding van de geopenbaarde stukken werd veel gehoor gegeven.

Vervolg-onderzoek AZ-stadion op handen »

Vervolg-onderzoek AZ-stadion op handen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft afgelopen dinsdag vervolg-onderzoek aangekondigd naar de directe en achterliggende oorzaken van het instorten van een deel van de tribuneoverkapping van het AZ-stadion in Alkmaar.

Europa produceert minder staal »

Europa produceert minder staal

Wereldwijd is de productie van staal het afgelopen jaar weliswaar toegenomen, maar in de Europese landen is sprake van reductie, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van de World Steel Association.

Ingestorte overkapping AZ-stadion »

Ingestorte overkapping AZ-stadion

Wat is tot nu toe feitelijk bekend over de instorting van een deel van de overkapping van de Molenaartribune aan de noordzijde van het AZ-stadion?

Vakantietips »

Vakantietips

U bent toe aan het zomerreces, maar wilt wel voeling houden met metaal? Een paar zonnige tips voor een doeltreffende vakantiebesteding:

Pleijsier Bouw: Meest Bewuste Bouwer Zuidas »

Pleijsier Bouw: Meest Bewuste Bouwer Zuidas

Met het project nhow Amsterdam RAI Hotel is Pleijsier Bouw uit Nijkerk uitgeroepen tot ‘Meest Bewuste Bouwer’ van de Zuidas in Amsterdam. Het predicaat is te danken aan de orde en netheid op de bouwlocatie van nhow, de informatievoorziening aan de omgeving en de maatregelen om de overlast voor die omgeving te beperken.

Nu ook op Instagram »

Nu ook op Instagram

Na LinkedIn, Facebook en Twitter heeft Bouwen met Staal nu ook Instagram toegevoegd aan haar social media arsenaal.

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc »

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc

Joop van Leeuwen, de voorzitter en het gezicht van het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies), gaat met pensioen. Tijdens de COBc-dag 2019 op donderdag 7 november a.s. in Almere houdt Joop zijn laatste jaarrede en draagt daarna de voorzittershamer over aan Dick Bezemer.

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw »

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw

Hogesterktestaal (HSS) is een ‘graag geziene gast’ in de bruggenbouw, kranenbouw en offshore. Maar de toepassing in andere segmenten van de bouw verdient zeker nog verbreding. Dat vindt ook de Federatie Metaalplaat (FDP). Reden voor de organisatie om er afgelopen vrijdag (5 juli jl.) een bijeenkomst aan te wijden bij de Metaalunie in Nieuwegein.

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal »

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal

Afgelopen week is een zeer belangrijke stap gezet voor het beoordelen van de levensduur van bestaande beweegbare bruggen. Bij de TU Delft is nu een proefopstelling beschikbaar waarmee het – voor het eerst – mogelijk is om de theoretische berekeningen van de (rest)levensduur van het bewegingswerk van een bestaande brug te testen op hun waarde voor de praktijk.

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw »

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw

Een gemiddelde omzetstijging van 12 procent, een gemiddelde toename van de winst met 30 procent. Het jaar 2018 is een prima jaar geweest voor het midden- en kleinbedrijf in de Nederlandse bouw, zo blijkt uit onderzoek van accountantsorganisatie SRA.

Wisselingen in top Tata Steel Europe »

Wisselingen in top Tata Steel Europe

Hans Fisher, CEO van Tata Steel Europe, is officieel per 1 juli met pensioen. Zijn opvolger is Hendrik Adam, tot op heden commercieel directeur bij Tata Steel.

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019 »

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019

Metro Oostlijn (Amsterdam), LocHal (Tilburg) en Kijkkoepel (Oegstgeest). Dat zijn dit jaar de winnaars van de NRP Gulden Feniks, de prijs voor renovatie- en transformatieprojecten op Nederlands grondgebied. Vorige week dinsdag 25 juni, tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, zijn de winnaars bekend gemaakt.

Architect+Staal »

Architect+Staal

De juni-editie van de nieuwsbrief Architect+Staal is uit. Het nieuwe nummer brengt een vijftal Nederlandse bouwprojecten (onlangs opgeleverd of volop in uitvoering) waarin voor staal een belangrijke rol is weggelegd.

Best in BIM »

Best in BIM

Vier Nederlandse en twee Belgische bouwprojecten hebben dit jaar een Construsoft BIM Award in de wacht gesleept.

Dromen bestaan »

Dromen bestaan

Waar de meeste ondernemers slechts van durven te dromen, is werkelijkheid voor The Coatinc Company. Het Duitse moederbedrijf van de onderneming, actief in oppervlaktebehandelingen van staal, heeft dit jaar de leeftijd van 500 jaar bereikt. Daarmee is het moederbedrijf meteen ook het oudste familiebedrijf van Duitsland.

Definitieve eisen voor BENG »

Definitieve eisen voor BENG

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer per brief in kennis gesteld van de definitieve BENG-eisen. Vergeleken met de concept-eisen van het najaar 2018 is een verdere differentiatie en aanscherping doorgevoerd. De definitieve grenswaarden worden per 1 juli 2020 van kracht.

Subsidie voor aansluiting mbo-onderwijs en praktijk »

Subsidie voor aansluiting mbo-onderwijs en praktijk

Vijftien samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, regionale overheden en bedrijven, gericht op bouw, infra, techniek, zorg en energietransitie, ontvangen dit jaar in totaal 14,9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

Aditya Mittal: ‘Importheffingen Trump zo gek nog niet’ »

Aditya Mittal: ‘Importheffingen Trump zo gek nog niet’

De wereld heeft staal nodig en de vraag naar staal gaat verder toenemen. Maar Europese producenten lijden wel onder de staaldumping vanuit China. Hierin zou Europa meer moeten betekenen en een voorbeeld kunnen nemen aan de importheffingen van Donald Trump. Die heffingen waren helemaal geen slecht idee, aldus Aditya Mittal, financieel topman bij ArcelorMittal.

Kandidaten NRP Gulden Feniks 2019 gepresenteerd »

Kandidaten NRP Gulden Feniks 2019 gepresenteerd

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Gulden Feniks 2019. Deze prijs wordt jaarlijks in het vooruitzicht gesteld aan renovatie- en transformatieprojecten van Nederlandse bodem die in het voorafgaande jaar zijn afgerond.

De stad van de toekomst »

De stad van de toekomst

Bijna een jaar lang (van januari tot eind november 2018) hebben tien breed samengestelde teams onderzoek gedaan naar ‘de stad van de toekomst’. De studieresultaten zijn nu vastgelegd in een boek van de BNA.

Kroon op jubileum »

Kroon op jubileum

De Staalfederatie Nederland bestaat dit jaar 100 jaar. Correctie: de Koninklijke Staalfederatie Nederland bestaat dit jaar 100 jaar.

Terug van weggeweest: IFD »

Terug van weggeweest: IFD

Eind jaren ’90 geïntroduceerd, het laatste decennium in de vergetelheid geraakt, maar sinds kort bezig aan een comeback: IFD - Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen. Zo duikt het principe op bij de nieuwe NTA 8086: ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen »

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen

Eergisteren,14 mei, heeft de Eerste Kamer haar fiat gegeven aan de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Een vrij ruime meerderheid van de senatoren heeft met de Wet ingestemd: 42 voor, 33 tegen. Alleen CDA, Christen Unie, PVV en SP kunnen zich niet vinden in de nieuwe wet.

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan »

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan

Tata Steel en thyssenkrupp zien af van de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten. De beslissing volgt op de verwachting van de beide ondernemingen dat de Europese Commissie hun gezamenlijke onderneming gaat blokkeren. De concern hebben het besluit via persverklaringen op hun websites officieel bekend gemaakt.

Met korting naar de Dag van de Constructeur »

Met korting naar de Dag van de Constructeur

Volgende week woensdag (22 mei) organiseert VNconstructeurs samen met Cement en YouCon de Dag van de Constructeur. Voor leden van Bouwen met Staal gelden gereduceerde deelnametarieven.

Tata Steel gaat overlast te lijf »

Tata Steel gaat overlast te lijf

‘Een wereld zonder staal is ondenkbaar, maar we zijn ook buren.’ Dit statement van sitedirecteur Hans van den Berg zou prima werken als motto bij het aanstaande actieplan waarmee Tata Steel de omgevingshinder op en rond de productielocatie IJmuiden een halt wil toeroepen.

Nieuw: Hallen »

Nieuw: Hallen

‘Hallen’. Deze titel dekt de lading van het (studie)boek dat zojuist bij Bouwen met Staal is verschenen. De nieuwe publicatie bedient HBO- en TU-studenten bouwkunde en civiele techniek, maar ook de constructeur in de beroepspraktijk met 280 pagina’s over de kenmerken en constructiesystemen van (stalen) hallen en het constructief ontwerpen van éénbeukige geschoorde hallen volgens de Eurocode 3.

Wie is úw constructeur van het jaar? »

Wie is úw constructeur van het jaar?

Kent u een constructeur die zijn óf haar kennis en kunde etaleert in aansprekende en vernieuwende constructies en bovendien bijdraagt aan de maatschappelijke relevantie van het constructeursvak en de verdere ontwikkeling van het vakgebied? Dan verdient deze ‘constructieve ambassadeur’ uw nominatie voor Constructeur van het Jaar 2019.

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen »

Wereldwijde vraag naar staal (iets) toegenomen

Naar verwachting neemt de vraag naar staal in de wereld dit jaar toe tot 1,735 Mt. Dat is 1,3 procent meer dan in 2018. In 2018 was de groei 2,1 procent. Voor 2020 zal de groei waarschijnlijk uitkomen op 1 procent en de staalvraag zijn opgelopen tot 1,752 Mt. Dat staat in de Short Range Outlook April 2019 van worldsteel, de wereldwijde organisatie voor de staalbranche.

Waterstof voor ijzerproductie »

Waterstof voor ijzerproductie

ArcelorMittal wil waterstof gaan inzetten voor de productie van ijzer. Waterstof is te gebruiken als reductiemiddel bij de fabricage van ijzer uit ijzererts.

En schoon is uw schroot »

En schoon is uw schroot

Purified Metal Company (PMC) heeft begin deze maand het startsein gegeven aan de bouw van haar ‘circulaire staalfabriek’ in Delfzijl.