Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Europese staalindustrie in zwaar weer »

Europese staalindustrie in zwaar weer

De staalindustrie in Europa ziet zich momenteel geconfronteerd met tegenvallende resultaten en verslechterde perspectieven. Aan die slechte tijding ligt een combinatie van factoren ten grondslag. Een analyse.

Fenixloods verrezen »

Fenixloods verrezen

Rotterdam, de Rijnhaven aan de Maas en de wijk Katendrecht in het bijzonder, zijn verrijkt met een ‘herrezen’ Fenix I. Naar ontwerp van Mei architects and planners is deze voormalige havenloods uit de jaren ’50 getransformeerd tot een ‘hotspot’ voor cultuur, creatie, uitgaan en wonen. Woensdag 20 november was de officiële opening in het bijzijn van bewoners, ondernemers en projectpartners.

ArcelorMittal lijft Essar Steel in »

ArcelorMittal lijft Essar Steel in

De aanloop heeft zo’n anderhalf jaar in beslag genomen, maar de overname van het failliete Essar Steel door ArcelorMittal gaat nu toch definitief door. Voor de aankoop van het Indiase staalproductiebedrijf telt ArcelorMittal een slordige 5,2 miljard euro (5,9 miljard dollar) neer.

Fieldlab voor de bouw geopend »

Fieldlab voor de bouw geopend

Additive manufacturing, augmented reality, circulair bouwen, modulair ontwerpen, robotisering. Voor het testen, doorontwikkelen en implementeren van al deze (en andere) innovatieve methoden en technieken heeft de bouwsector nu een eigen Fieldlab: BouwLab R&Do.

Stikstof update »

Stikstof update

De problematiek rond stikstofdepositie en PFAS tekent zich nu ook af in de cijfers van het CBS. Voor nieuwbouwwoningen is het aantal afgegeven bouwvergunningen in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Tegenvallende resultaten voor staalfabrikanten »

Tegenvallende resultaten voor staalfabrikanten

De omzet van Tata Steel en ArcelorMittal is de afgelopen drie maanden flink teruggelopen. Beide staalconcerns hebben last van lagere staalprijzen, hogere materiaalkosten en moeilijke marktomstandigheden.

Tata Steel Europe schrapt 3.000 banen »

Tata Steel Europe schrapt 3.000 banen

Bij Tata Steel Europe gaan zo’n 3.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan mogelijk de helft in Nederland. Dat blijkt uit het transformatieprogramma voor Europa dat de staalonderneming afgelopen maandagavond naar buiten heeft gebracht.

British Steel in Chinese handen »

British Steel in Chinese handen

Het Chinese staalconcern Jingye Steel heeft het noodlijdende British Steel gekocht. De Britse faillissementsdienst, Official Receiver, heeft dat afgelopen maandag bekend gemaakt.

Wereldstaalproductie weer licht gedaald »

Wereldstaalproductie weer licht gedaald

De lichte daling van de wereldwijde staalproductie, ingezet in mei van dit jaar, zet vooralsnog door, zo blijkt uit de recente maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel). De productie in de maand september komt uit op 151,5 miljard ton.

Tools brandwerendheidsbepaling verzinkt staal »

Tools brandwerendheidsbepaling verzinkt staal

Op verzoek van brancheorganisatie Zinkinfo Benelux heeft Bouwen met Staal vier tools ontwikkeld waarmee de ontwerper snel (en gratis) de brandwerendheid van verzinkte staalprofielen kan vaststellen.

AZ: ‘Gehele dak hoofdtribune vervangen’ »

AZ: ‘Gehele dak hoofdtribune vervangen’

Voetbalclub AZ laat de complete overkapping van de hoofdtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar plaatsmaken voor een nieuwe kap. Ook het deel dat 10 augustus jl. niet is bezweken, is onveilig. Dat zou blijken uit nieuwe berekeningen van Royal HaskoningDHV.

EIB: ‘Stikstofimpasse opmaat tot krimp bouwproductie’ »

EIB: ‘Stikstofimpasse opmaat tot krimp bouwproductie’

Voor het eerst sinds de crisis loopt de bouwproductie terug, als gevolg van het huidige stikstofbeleid van de overheid. Over 2019, 2020 en 2021 moet rekening worden gehouden met een totale productieafname ter waarde van zo’n 6 miljard euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw).

Kabinet belooft noodplan tegen stikstof- en PFAS-crisis »

Kabinet belooft noodplan tegen stikstof- en PFAS-crisis

Morgen trekken naar verwachting duizenden werknemers en werkgevers van bedrijven in de bouw, het grondverzet en de transportsector naar het Malieveld in Den Haag uit protest tegen de ‘verstikkende’ overheidsregels op het gebied van stikstofdepositie en PFAS.

Stikstof: protestactie, informatiebijeenkomst en kennisdossier »

Stikstof: protestactie, informatiebijeenkomst en kennisdossier

Nederland is in de ban van de stikstofcrisis. Aankomende woensdag (30 oktober) wacht het Haagse Malieveld een massale toestroom van werkgevers en werknemers in de bouw, infrastructuur en de transportsector om te protesteren tegen het overheidsbeleid ter beperking van de neerslag van stikstof in of nabij natuurgebieden door onder meer bouwactiviteiten.

Staalbouwbranche gaat Digi(s)taal »

Staalbouwbranche gaat Digi(s)taal

Het pilotproject Digi(S)tale van Koninklijke Staalfederatie, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw, Bouwen met Staal in samenwerking met softwareleveranciers heeft een eerste mijlpaal bereikt.

Tata Steel IJmuiden in onzekerheid na afkondiging miljoenen bezuiniging »

Tata Steel IJmuiden in onzekerheid na afkondiging miljoenen bezuiniging

Internationaal staalproducent Tata Steel heeft bekend gemaakt flink te bezuinigen en daartoe het personeelsbestand fors in te krimpen. De Europese vestigingen in Engeland, Frankrijk, België en Nederland moeten gezamenlijk 830 miljoen euro snijden in de kosten. Wat zijn de consequenties voor IJmuiden?

Koninklijke Douma Staal »

Koninklijke Douma Staal

Al eerder dit jaar viel de eer te beurt aan de Koninklijke Staalfederatie Nederland. Afgelopen zaterdag was ’t zover voor het trouwe federatielid Douma Staal: de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de handelsonderneming in Sneek.

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie samen verder »

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie samen verder

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie hebben bekend gemaakt dat zij definitief gaan fuseren. Na enkele maanden van intensieve samenwerking op hun gezamenlijke locatie in Ede zijn de twee organisaties per 1 oktober 2019 samen verder gegaan onder de naam ‘Ketenstandaard Bouw en Techniek’.

Nieuw op de Nationale Staalbouwdag »

Nieuw op de Nationale Staalbouwdag

Dinsdag 8 oktober is – zoals u wellicht al weet – Nationale Staalbouwdag 2019, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Misschien nog niet bekend, zijn de hagelnieuwe Kennissessie over het ontwerpen van staalverbindingen en het programma van het Staalbouwpaviljoen.

Hackathon@Staalbouwdag »

Hackathon@Staalbouwdag

Ontwerp de optimale staalconstructie. Met die uitdagende opgave gaan negen teams van constructeurs, staalbouwers en architecten aan de slag tijdens de Hackathon@Staalbouwdag op de Nationale Staalbouwdag, 8 oktober in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Elementary retraction voor oneindige metaalvoorraad »

Elementary retraction voor oneindige metaalvoorraad

Studententeam CORE van de TU Eindhoven gaat de groeiende berg afval van elektronica (batterijen, telefoons, laptops…) te lijf. Het team ontwikkelde een proces waarmee duizenden kilo’s bruikbare metalen uit het afval kunnen worden onttrokken voor hergebruik.

3D-geprinte stalen brug door naar de testfase »

3D-geprinte stalen brug door naar de testfase

Het Amsterdamse tech-bedrijf MX3D heeft de laatste hand gelegd aan de productie van de 3D-geprinte roestvast stalen voetgangersbrug die begin volgend jaar over de Oudezijds Achterburgwal in het hartje van de hoofdstad wordt aangebracht. Voor het zover is, gaat Universiteit Twente samen met Imperial College Londen eerst nog de constructie aan de tand voelen.

100 jaar Koninklijke Staalfederatie »

100 jaar Koninklijke Staalfederatie

Koninklijke Staalfederatie viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Een terugblik op de voorbije eeuw en kijk in de toekomst van de branchevereniging voor Nederlandse staalhandelsbedrijven, is vervat in een uitgebreid artikel.

Vanaf 2021: veiligheidscoördinator verplicht op de bouw »

Vanaf 2021: veiligheidscoördinator verplicht op de bouw

Met de gedeeltelijke instorting van het tribunedak van het AZ-stadion nog kakelvers in het geheugen, is de idee van de veiligheidscoördinator op en rondom de bouwplaats in Nederland weer helemaal actueel. De wettelijke verplichting tot het werken met zo’n ‘veiligheidsbaas’ laat echter nog tot 2021 op zich wachten.

Tekst en uitleg bij AZ-onderzoek Royal HaskoningDHV »

Tekst en uitleg bij AZ-onderzoek Royal HaskoningDHV

Erik Middelkoop, mede-directeur en senior-adviseur bij Royal HaskoningDHV, heeft de voorlopige constateringen en conclusies van het technisch onderzoek door zijn bureau naar de gedeeltelijke instorting van het AZ-tribunedak vastgelegd in een informatieve PDF.

Royal HaskoningDHV brengt voorlopige conclusies AZ-stadion »

Royal HaskoningDHV brengt voorlopige conclusies AZ-stadion

Voetbalclub AZ heeft afgelopen vrijdagmiddag de bevindingen gedeeld uit het tussenrapport van onderzoek door Royal HaskoningDHV. Het ingenieursbureau verricht in opdracht van AZ, als eigenaar van het stadion, een onafhankelijke (constructieve) inspectie naar aanleiding van gedeeltelijke instorting van het tribunedak.

MKB in de metaalsector verbetert orderpositie en bedrijfsresultaten »

MKB in de metaalsector verbetert orderpositie en bedrijfsresultaten

Het gaat het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector voor de wind. De binnenlandse orderpositie van de bedrijven is in het algemeen gegroeid en de bedrijfsresultaten verbeterd. Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het tweede kwartaal van 2019.

AZ-stadion. Opmerkingen van leden en lezers. »

AZ-stadion. Opmerkingen van leden en lezers.

Bouwen met Staal geeft regelmatig updates van de verwikkelingen rondom de gedeeltelijke instorting van het AZ-stadion. Aan onze oproep om op- en aanmerkingen te geven naar aanleiding van de geopenbaarde stukken werd veel gehoor gegeven.

Vervolg-onderzoek AZ-stadion op handen »

Vervolg-onderzoek AZ-stadion op handen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft afgelopen dinsdag vervolg-onderzoek aangekondigd naar de directe en achterliggende oorzaken van het instorten van een deel van de tribuneoverkapping van het AZ-stadion in Alkmaar.

Europa produceert minder staal »

Europa produceert minder staal

Wereldwijd is de productie van staal het afgelopen jaar weliswaar toegenomen, maar in de Europese landen is sprake van reductie, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van de World Steel Association.

Ingestorte overkapping AZ-stadion »

Ingestorte overkapping AZ-stadion

Wat is tot nu toe feitelijk bekend over de instorting van een deel van de overkapping van de Molenaartribune aan de noordzijde van het AZ-stadion?

Vakantietips »

Vakantietips

U bent toe aan het zomerreces, maar wilt wel voeling houden met metaal? Een paar zonnige tips voor een doeltreffende vakantiebesteding:

Pleijsier Bouw: Meest Bewuste Bouwer Zuidas »

Pleijsier Bouw: Meest Bewuste Bouwer Zuidas

Met het project nhow Amsterdam RAI Hotel is Pleijsier Bouw uit Nijkerk uitgeroepen tot ‘Meest Bewuste Bouwer’ van de Zuidas in Amsterdam. Het predicaat is te danken aan de orde en netheid op de bouwlocatie van nhow, de informatievoorziening aan de omgeving en de maatregelen om de overlast voor die omgeving te beperken.

Nu ook op Instagram »

Nu ook op Instagram

Na LinkedIn, Facebook en Twitter heeft Bouwen met Staal nu ook Instagram toegevoegd aan haar social media arsenaal.

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc »

Joop van Leeuwen neemt afscheid van COBc

Joop van Leeuwen, de voorzitter en het gezicht van het COBc (Centraal Overleg Bouwconstructies), gaat met pensioen. Tijdens de COBc-dag 2019 op donderdag 7 november a.s. in Almere houdt Joop zijn laatste jaarrede en draagt daarna de voorzittershamer over aan Dick Bezemer.

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw »

Pleidooi voor (meer) HSS in de bouw

Hogesterktestaal (HSS) is een ‘graag geziene gast’ in de bruggenbouw, kranenbouw en offshore. Maar de toepassing in andere segmenten van de bouw verdient zeker nog verbreding. Dat vindt ook de Federatie Metaalplaat (FDP). Reden voor de organisatie om er afgelopen vrijdag (5 juli jl.) een bijeenkomst aan te wijden bij de Metaalunie in Nieuwegein.

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal »

Onderzoek beweegbare bruggen bereikt mijlpaal

Afgelopen week is een zeer belangrijke stap gezet voor het beoordelen van de levensduur van bestaande beweegbare bruggen. Bij de TU Delft is nu een proefopstelling beschikbaar waarmee het – voor het eerst – mogelijk is om de theoretische berekeningen van de (rest)levensduur van het bewegingswerk van een bestaande brug te testen op hun waarde voor de praktijk.

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw »

Flinke omzet en winst voor MKB in de bouw

Een gemiddelde omzetstijging van 12 procent, een gemiddelde toename van de winst met 30 procent. Het jaar 2018 is een prima jaar geweest voor het midden- en kleinbedrijf in de Nederlandse bouw, zo blijkt uit onderzoek van accountantsorganisatie SRA.

Wisselingen in top Tata Steel Europe »

Wisselingen in top Tata Steel Europe

Hans Fisher, CEO van Tata Steel Europe, is officieel per 1 juli met pensioen. Zijn opvolger is Hendrik Adam, tot op heden commercieel directeur bij Tata Steel.

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019 »

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019

Metro Oostlijn (Amsterdam), LocHal (Tilburg) en Kijkkoepel (Oegstgeest). Dat zijn dit jaar de winnaars van de NRP Gulden Feniks, de prijs voor renovatie- en transformatieprojecten op Nederlands grondgebied. Vorige week dinsdag 25 juni, tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, zijn de winnaars bekend gemaakt.

Architect+Staal »

Architect+Staal

De juni-editie van de nieuwsbrief Architect+Staal is uit. Het nieuwe nummer brengt een vijftal Nederlandse bouwprojecten (onlangs opgeleverd of volop in uitvoering) waarin voor staal een belangrijke rol is weggelegd.