Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Kennisoverdracht met amusementswaarde »

Kennisoverdracht met amusementswaarde

Voor donderdagmiddag 9 december a.s. (vanaf 12:30 uur) heeft Bouwen met Staal een informatief feestje voor u op stapel staan: de geanimeerde uitreiking van de StudentenSTAALprijs en Prepainted Metal Trophy 2021, gevolgd door wetenswaardige inleidingen over het toekomstige Staalbouwakkoord en de lopende verduurzamingsactiviteiten bij Tata Steel in IJmuiden. Deelname is gratis en gemakkelijk, want het event is online.

Inschrijving MDG-Architectuurprijs 2021 geopend »

Inschrijving MDG-Architectuurprijs 2021 geopend

Al sinds 1999 zet MDG (Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen) zich in voor bredere, verbeterde en vernieuwende toepassingen van metalen bij gevels en daken van gebouwen. Een van de vaste instrumenten daarvoor is de jaarlijkse MDG-Architectuurprijs. Voor deelname aan de editie 2021 van de prijs is de inschrijving nu geopend.

Groen licht voor groene waterstof »

Groen licht voor groene waterstof

Per 2030 wil Tata Steel Nederland staal gaan maken met waterstof. Die ambitie is zeker haalbaar, concludeert onderzoeksinstituut Roland Berger na een onlangs afgeronde studie in opdracht van FNV en de staalonderneming in IJmuiden. Het kan zelfs al eerder.

Meer omzet, minder vergunningen »

Meer omzet, minder vergunningen

In het derde kwartaal van 2021 hebben bouwbedrijven 6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal 2020, zo heeft het CBS becijferd. Wel werden minder vergunningen afgegeven, ruim 13 procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Gezocht: Ingenieur van het Jaar 2022 »

Gezocht: Ingenieur van het Jaar 2022

Zoals elk jaar is het KIVI weer op zoek naar gegadigden voor de Ingenieur van het Jaar. Voor de editie 2022 kunt u tot en met 25 november a.s. uw eigen kandidaten opgeven.

Pact voor staal en aluminium »

Pact voor staal en aluminium

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn een verbintenis aangegaan om gedeelde uitdagingen in de staal- en aluminiumsector gezamenlijk aan te gaan.

Afname wereldstaalproductie zet door »

Afname wereldstaalproductie zet door

Na een nog geringe daling in augustus (–1,4%) is in de maand september de productie van staal in de wereld fors in de min gegaan. Vergeleken met september vorig jaar is de productie wereldwijd met 8,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel).

Drie winnende constructeurs »

Drie winnende constructeurs

Vandaag, tijdens het vakevenement Building Holland is Mathew Vola (ARUP Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing Constructeur van het Jaar 2021. Joris Hesselink (BAM Advies en Engineering) gaat het gehele jaar door het werkende leven als Talent van 2021. Ook is dit jaar voor het eerst een oeuvreprijs toegekend…

Op weg naar verduurzamen logistieke gebouwen »

Op weg naar verduurzamen logistieke gebouwen

Volgens de nieuwe Routekaart Logistiek van de DGBC is er volop perspectief voor het verduurzamen van logistieke vastgoed in ons land. Eén verduurzamingskans ligt voor het oprapen: zonnepanelen op de daken.

Derde continugietmachine in bedrijf »

Derde continugietmachine in bedrijf

Slechts enkele weken na ingebruikname van de nieuwe fabriek voor de productie van profielplaten en sandwichpanelen in Geldermalsen (voor volle dochter SAB-profiel) heeft Tata Steel Nederland afgelopen donderdag wederom een nieuwe productiefaciliteit in bedrijf gesteld. Ditmaal gaat ’t om de CGM 23, de derde continugietmachine, in oxystaalfabriek 2, in IJmuiden.

Online platform voor Smart Industry-kennis »

Online platform voor Smart Industry-kennis

Wie (nog) meer wil weten over procesautomatisering, lasrobotisering, 3D-printen, digital-twinning, design for manufacturing én kennis en ervaring wil delen met andere geïnteresseerden in Smart Industry heeft nu een platform in de online Meet & Learn Community van het LAC.

KNVB wil centrale controle stadions, Royal HaskoningDHV gaat Goffertstadion onderzoeken »

KNVB wil centrale controle stadions, Royal HaskoningDHV gaat Goffertstadion onderzoeken

Daags na het instorten van een tribunedeel van het Goffertstadion in Nijmegen, afgelopen zondagmiddag, pleit de KNVB ervoor één bureau verantwoordelijk te maken voor de constructieve veiligheid van voetbalstadions in Nederland. Ondertussen heeft Royal HaskoningDHV van de gemeente Nijmegen de opdracht gekregen om de veiligheid van het Nijmeegse stadion onder de loep te nemen.

Circulair bouwen ter discussie »

Circulair bouwen ter discussie

Met Jort Kelder als moderator en de duurzame innovator Jan Willem van de Groep en de kersverse Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in het sprekerscollectief belooft ’t levendig, inspirerend en misschien wel confronterend te worden: het online event ‘Circulair en remontabel bouwen in de praktijk’ van dinsdag 9 november a.s.

Wie wordt Constructeur van het Jaar 2021? »

Wie wordt Constructeur van het Jaar 2021?

Een verre vakgenoot, uw naaste collega of misschien wel uzelf? Uw favoriete constructeur kunt u nu kandidaat stellen voor de prestigieuze titel Constructeur van het Jaar 2021. Daarnaast kunt u een veelbelovende vertegenwoordiger van de jongere garde nomineren voor Talent van 2021.

Circulaire belofte ingelost »

Circulaire belofte ingelost

Maximaal zes jaar zou de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam dienst doen als gerechtsgebouw. Na de komst van de permanente opvolger zou het complete gebouw worden gedemonteerd en op een andere locatie ge-remonteerd voor een nieuwe functie. Dat gebeurt nu in Enschede.

Staalbouwakkoord afgetrapt »

Staalbouwakkoord afgetrapt

Van opdrachtgever tot staalbouwer en demontagebedrijf. Representanten van alle disciplines in de staalbouwsector zijn afgelopen donderdag 30 september bij Tata Steel in IJmuiden bij elkaar geweest. Tijdens een kick off meeting, begeleid door voormalige VROM-minister Jacqueline Cramer, hebben ze voor het eerst als collectief van gedachten gewisseld over een toekomstig Staalbouwakkoord.

Metaaltalenten in de prijzen »

Metaaltalenten in de prijzen

Tijdens de jongstleden Metaal Dagen in Den Bosch is Nikki van der Zouw uitgeroepen tot Vakvrouw Metaal van 2021. Haar mannelijke vakgenoot Robin Segers gaat ervandoor met de Jong Metaal Award.

Wereldstaalproductie iets afgenomen »

Wereldstaalproductie iets afgenomen

De productie van staal in de wereld is in de maand augustus iets teruggelopen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van worldsteel.

Duurzaam vernieuwen van bruggen op de Staalbouwdag »

Duurzaam vernieuwen van bruggen op de Staalbouwdag

Maandag 11 oktober a.s. is Staalbouwdag 2021. Als vanouds biedt de Staalbouwdag u op locatie – Theater Amsterdam – een vakbeurs met nieuwe dan wel vernieuwende producten en diensten voor het bouwen met staal en een congres rond belangwekkende nieuwe ontwikkelingen. Het duurzaam vernieuwen van oudere (stalen) bruggen is een van de drie congresthema’s.

Positief perspectief voor nieuwbouw »

Positief perspectief voor nieuwbouw

Mede dankzij het voorspoedig herstel van de Nederlandse economie, het groeiend ondernemersvertrouwen en versoepeling van coronamaatregelen zijn de vooruitzichten voor de nieuwbouw in ons land gunstig. Dat concludeert Buildsight in haar onlangs gepresenteerde nieuwbouwprognoses.

Steun voor energiebesparing MKB »

Steun voor energiebesparing MKB

Per 1 oktober a.s. opent RVO.nl de Subsidieregeling Verduurzaming MKB. De regeling is in het leven geroepen ter ondersteuning van midden- en kleinbedrijven die niet hoeven te voldoen aan de Energiebesparingsplicht, maar niettemin willen besparen op hun energiegebruik.

Eerste fossielvrije staal geproduceerd »

Eerste fossielvrije staal geproduceerd

Als eerste staalfabrikant ter wereld is SSAB erin geslaagd fossielvrij staal te vervaardigen, met behulp van waterstof. Volvo Groep en Mercedes Benz AG zijn de eerste afnemers. Ze willen vanaf 2040 uitsluitend nog auto’s bouwen met fossielvrij staal. De Zweedse staalfabrikant zelf streeft ernaar om vanaf 2026 het fossielvrije staal op industriële schaal te produceren en vermarkten.

Fire is out! »

Fire is out!

Van het studie-/praktijkboek Brand uit 2010 is onlangs een volledig geactualiseerde, Engelstalige versie verschenen. Met de nieuwe publicatie geeft Bouwen met Staal gehoor aan de roep om Engelstalige vakinformatie voor de bouw- en brandveiligheidspraktijk en het onderwijs.

Kabinet stopt reguliere coronasteun »

Kabinet stopt reguliere coronasteun

Per 1 oktober vervallen de generieke maatregelen waarmee het Rijk Nederlandse bedrijven en instellingen het afgelopen anderhalf jaar heeft ondersteund om de coronacrisis door te komen om zo de economie draaiend te houden. Vanaf 1 oktober zijn regelingen als NOW, TVL, Tozo en Tonk en diverse fiscale tegemoetkomingen niet langer van kracht.

Acht kanshebbers op goud »

Acht kanshebbers op goud

Het NRP (Nationaal Renovatie Platform) presenteert de acht genomineerde projecten voor de NRP Gulden Feniks 2021.

Brandveiligheid gevels per 2021 »

Brandveiligheid gevels per 2021

Na meerdere, drukbezochte sessies in 2019 en 2020 wijdt het NEN dit jaar op dinsdag 2 november wederom een studiedag aan de brandveiligheid van gevels van gebouwen. Want na de wereldschokkende brand in de Grenfell Tower in Londen op 14 juni 2017 heeft de zorg voor brandveilige gebouwgevels, ook in Nederland, allerminst aan actueel belang ingeboet.

EIB neemt Bouwagenda onder de loep »

EIB neemt Bouwagenda onder de loep

De Bouwagenda is nu ruim vier jaar in bedrijf. Wat dit samenwerkingsverband van verschillende actoren in de Nederlandse bouwsector tot op heden tot stand heeft gebracht en welke acties nog open staan, wordt belicht in de Monitoring Bouwagenda – Eindmeting van het EIB.

Nieuwe stap op weg naar CO2-neutrale staalproductie »

Nieuwe stap op weg naar CO2-neutrale staalproductie

ArcelorMittal Belgium en het Nederlandse Perpetual Next zijn een samenwerking gestart om de emissie van CO2 bij de staalproductie omlaag te brengen. Perpetual Next gaat de duurzame biokolen leveren voor de gefaseerde vervanging van de fossiele koolstofkolen die nu nog worden ingezet bij het fabriceren van staal in Hoogoven B.

Connect met NIL Conneqt »

Connect met NIL Conneqt

Het NIL, Nederlands Instituut voor Lastechniek, doet al meer dan 85 jaar aan belangenbehartiging, opleiding en voorlichting op het gebied van lassen en verwante verbindingstechnieken. En de organisatie gaat met de tijd mee, getuige het nieuwe digitale kennis- en netwerkplatform NIL Conneqt.

3D-geprinte stalen brug geplaatst »

3D-geprinte stalen brug geplaatst

Donderdag 15 juli jl. heeft koningin Máxima de 3D-geprinte stalen brug over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geopend. De 12,5 m en 6,3 m brede voetgangersbrug is de eerste ter wereld met een volledig 3D-geprinte stalen draagconstructie.

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit crisis »

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit crisis

Ruimtelijk ontwerpers – architecten, stedenbouwkundigen, interieurontwerpers en landschapsarchitecten – zijn bepaald niet ongeschonden uit de kredietcrisis gekomen. Dat blijkt de nieuwe Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector. Ook is er voor gelijke kansen en beloningen in de sector nog veel werk aan winkel.

Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering van kracht, bouwvrijstelling ingegaan »

Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering van kracht, bouwvrijstelling ingegaan

Per 1 juli 2021 is de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering in werking getreden. Hiermee is ’t niet langer verplicht om activiteiten die tijdelijke emissies van stikstofoxiden (NOx) met zich meebrengen, zoals het bouwen, te toetsen op effecten voor de naburige natuur. Hiermee is voor het bouwen nu geen natuurvergunning meer benodigd.

Groei staalproductie houdt aan »

Groei staalproductie houdt aan

Voor de fabricage van staal in de wereld blijft de World Steel Association substantiële groeicijfers noteren. De flinke productietoenamen in maart en april krijgen een vervolg in mei. In die maand is in totaal 174,4 miljoen ton staal gemaakt, 16,5 procent meer dan in dezelfde maand van 2020.

Leidraad Circulair ontwerpen »

Leidraad Circulair ontwerpen

Ook de Nederlandse bouwsector wil (en moet) circulair gaan werken. Onder meer via hergebruik van gebouwen, bouwdelen, constructie-elementen en materialen kan de bouw de milieu-impact van haar activiteiten reduceren. De (voorlopig) ontwerpfase is dé fase waarin de circulaire ambities voor het eerst echt vorm kunnen krijgen, meent ook Platform CB’23. Afgelopen donderdag 1 juli introduceerde de netwerkorganisatie daartoe de Leidraad Circulair ontwerpen.

Jolijn Valk, nieuwe leidsvrouw BNA »

Jolijn Valk, nieuwe leidsvrouw BNA

De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) heeft een nieuwe vrouwelijke voorzitter: Jolijn Valk. De architecte, eveneens voorvrouw van het Amsterdamse architectenbureau Urban Echoes, gaat de voorzittershamer hanteren voor een periode van twee jaar, met een optie voor nog eens twee jaar.

Maandag 11 oktober 2021: Staalbouwdag 2021 »

Maandag 11 oktober 2021: Staalbouwdag 2021

Maandag 11 oktober a.s. is Staalbouwdag 2021, het kennis- en netwerkevent voor iedereen die betrokken is bij het toepassen van staal in de bouw. Was de Staalbouwdag vorig jaar uitsluitend online te volgen, dit jaar kunt u het event ook weer ‘fysiek’ meebeleven.

Erelid Hans van Pelt »

Erelid Hans van Pelt

Tijdens een online Algemene Leden Vergadering, donderdag 24 juni jl., is ir. Hans van Pelt benoemd tot erelid van de vereniging Bouwen met Staal. Met het erelidmaatschap geeft de vereniging blijk van waardering voor Hans’ niet-aflatende betrokkenheid en inzet voor Bouwen met Staal.

Rob Stark: nieuwe voorzitter Bouwen met Staal »

Rob Stark: nieuwe voorzitter Bouwen met Staal

Tijdens een (online) Algemene Leden Vergadering, donderdag 24 juni jl., is Rob Stark verkozen tot voorzitter van Bouwen met Staal. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar, met optie op een tweede termijn van wederom vier jaar. Ing. Rob Stark neemt de voorzittershamer over van ir. Hans van Pelt.

Opnieuw uitstel invoering Omgevingswet »

Opnieuw uitstel invoering Omgevingswet

De invoering van de nieuwe Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op. De wet zou al enkele jaren van kracht moeten zijn. De datum van inwerkingtreding is nu gezet op 1 juli 2022.

Europese bouw herpakt zich »

Europese bouw herpakt zich

In de meeste Europese landen is de activiteit in de bouwsector terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit de European Barometer Q1 2021, het periodieke marktonderzoek van USP Marketing Consultancy onder honderden architecten in onder meer Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Vergunningverlening breekt record »

Vergunningverlening breekt record

De afgifte van vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen heeft in maart van dit jaar een nieuwe piek bereikt. In die maand is voor een totale bouwsom van 1,9 miljard euro aan bouwvergunningen verleend, zo blijkt uit de statistieken van het CBS. Dat is ruim 100 miljoen meer dan in vorige ‘topmaand’ oktober 2018.

Kabinet gaat door met Steunpakket banen en economie in derde kwartaal »

Kabinet gaat door met Steunpakket banen en economie in derde kwartaal

Het coronavirus lijkt de aftocht te blazen, de coronacrisis lijkt op z’n retour, voorzichtig economisch herstel tekent zich af en de vooruitzichten voor verdere economische opleving zijn gunstig. Toch kampen werkgevers en werknemers nog met veel onzekerheden, en veel hebben tijdens de crisis flink ingeteerd op hun reserves. Daarom wil het kabinet haar Steunpakket banen en economie ook in het derde kwartaal 2021 voortzetten, met enkele aanpassingen.

Vakbond introduceert plan ‘groene staalproductie’ »

Vakbond introduceert plan ‘groene staalproductie’

Afgelopen vrijdag (11 juni) hebben tientallen medewerkers van Tata Steel Nederland, samen met FNV Metaal, een petitie tot behoud van Tata Steel IJmuiden aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. De petitie ging vergezeld van een plan van de vakbeweging voor vergroening van de staalproductie.

Wereldstaalproductie loopt verder op »

Wereldstaalproductie loopt verder op

De flinke toename in maart blijkt geen incident. Ook in de maand april is de productie van staal in de wereld weer fors gegroeid, ditmaal met 23,3 procent in vergelijking met april 2020. Dat blijkt uit de nieuwe maandstatistieken van de World Steel Association.

Professionele registratie van constructeurs verder geprofessionaliseerd »

Professionele registratie van constructeurs verder geprofessionaliseerd

Het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs) en het Constructeursregister RC/RO/RT bundelen hun krachten voor de verdere professionalisering van ingenieurs. Vandaag zijn de twee organisaties overeengekomen dat leden van het Constructeursregister zich voortaan direct professioneel kunnen registeren bij het KIVI.