Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen »

KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen

Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) heeft afgelopen maandag tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award van het KIVI (Koninklijk Instituut voor Ingenieurs) in ontvangst genomen.

Fiat voor expansie »

Fiat voor expansie

ArcelorMittal heeft van een rechter in India toestemming gekregen om het Indiase Essar Steel in te lijven. De rechtbank voor handelsrecht in India zou geen bezwaren zien in het resolutieplan van ArcelorMittal.

Materiaalinnovaties beleven »

Materiaalinnovaties beleven

Zes tentoonstellingen met 200 nieuwe materialen, 140 exposanten, een lezingenprogramma met 50 sprekers en de presentaties van 100 ontwerpers en start-ups. Dat belooft MaterialDistrict Rotterdam, dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy.

Capital C Tour »

Capital C Tour

Woensdagmiddag 10 april a.s. organiseren Booosting en Bouwen met Staal, exclusief en gratis voor de leden van beide organisaties, een bezoek aan de geheel gerenoveerde Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam.

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen »

Nieuwe milieulijst honoreert circulair ondernemen

De Milieulijst MIA/Vamil 2019 is verschenen. Op deze lijst vinden ondernemers alle 290 milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’ »

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’

De omzet van de bouw is in het vierde kwartaal van 2018 met 10,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2018 zit de toename op ruim 10 procent. Het is meer dan tien jaar geleden dat de groei in een jaar zo hoog was. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Lassen, lassen, lassen »

Lassen, lassen, lassen

Ook dit jaar organiseert het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) weer laswedstrijden voor vmbo-studenten. De editie 2019 van het jaarlijkse event wordt anders dan anders.

Hot item »

Hot item

De donderdagen 14, 21 en 28 maart a.s. zijn dé dagen om uw parate kennis van de brandveiligheid van gebouwen met een staal- of staal-betonconstructie te verversen. Want dan organiseert Bouwen met Staal de cursus ‘Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies’.

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd »

Definitieve versie NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

Het NEN heeft de definitieve versie uitgebracht van NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’. De NTA 8800:2019 vervangt de NTA 8800:2018. Deze eerste versie, in september vorig jaar vrijgegeven, is de afgelopen maanden door duurzaamheidsadviseurs, softwareleveranciers en andere vertegenwoordigers van marktpartijen tegen het licht gehouden.

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk »

Marges staalproducenten (tijdelijk) onder druk

De winstgevendheid van veel staalfabrikanten staat momenteel onder druk. Dat zit ‘m – sinds september vorig jaar – in de combinatie van afname van de vraag naar stalen halffabricaten, een dalende staalprijs en gestegen prijzen voor de grondstoffen voor de staalfabricage (ijzererts en cokeskolen). Dat constateert Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN AMRO, in het rapport ‘Metaalmarkt Insights - Staal’ dat 7 februari jl. verscheen. Maar in het tweede kwartaal van dit jaar voorziet de bank verlichting.

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal »

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal

De Bibliotheek Midden-Brabant is per 24 januari jl. gehuisvest in de LocHal in Tilburg. De monumentale loods uit 1932 diende decennialang als werkplaats van de NS voor onderhoud en reparatie van treinen. Vele inwoners van Tilburg vonden er emplooi. Nu is de hal, onder aanvoering van Braaksma & Roos Architecten en CIVIC Architects, omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels »

Schiphol in zaken met BAM, Heijmans en VolkerWessels

Voor een scala aan nieuw- en verbouwprojecten heeft luchthaven Schiphol afgelopen week langlopende contracten gesloten met de bouwondernemingen BAM, Heijmans en VolkerWessels. De overeenkomsten hebben een looptijd van maximaal negen jaar. Er is in totaal zo’n 2,5–3,5 miljard euro mee gemoeid.

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ (2) »

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ (2)

Al sinds 2015 neemt de productie in de bouwsector flink toe. Het afgelopen jaar liet de bouw wederom een forse groei noteren: 6,5%. Ook in 2019 en 2020 gaat deze groei onverminderd voort, maar vanaf 2021 komt de bouw in een rustiger vaarwater. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid).

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ »

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’

De productie in de bouw is het afgelopen jaar opnieuw fors gestegen, voor het vierde achtereenvolgende jaar. De stijging bedraagt 6,5%. Dat komt neer op 4 miljard euro. Het totale productieniveau is hiermee toegenomen tot 70 miljard euro. Het productieverlies, ontstaan tijdens de crisis, is nu volledig ingelopen. En de groei zet de komende jaren stevig door, aldus de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ die het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid) onlangs heeft afgerond.

RoboHouse geopend »

RoboHouse geopend

Afgelopen donderdag (17 januari) is het RoboHouse officieel geopend. Bij dit Fieldlab voor geavanceerde robotica op de TU Delft Campus kunnen bedrijven en instellingen terecht met vragen over inzet van slimme robots in hun productieproces of bedrijfsvoering.

IFD-bouw beweegbare bruggen »

IFD-bouw beweegbare bruggen

Het is tot aanstaande vrijdag, 18 januari, nog mogelijk om commentaar te geven op de eerste NTA (Nederlandse Technische Afspraak) IFD-bouw voor beweegbare bruggen.

Vertraging hangt boven de bouw »

Vertraging hangt boven de bouw

In de Market Monitor Staal- en Metaalindustrie, die vrijdag verscheen, concludeert Atradius dat de verwachte impact van de Amerikaanse invoerheffingen beperkt zijn, maar dat de bouw- en auto-industrie tekenen van economische vertraging laten zien.

Toch weer staalbouwer failliet »

Toch weer staalbouwer failliet

VDS Staal- en Machinebouw, gevestigd in de havens van Vlissingen, Rotterdam en Eemshaven, is vorige week failliet verklaard. Er wordt nog inzet op een doorstart.

Winnaars Nationale Staalprijs 2018 bekend »

Winnaars Nationale Staalprijs 2018 bekend

De Nationale Staalprijs 2018 heeft 5 winnende projecten opgeleverd. De bekendmaking en huldiging van de winnaars voltrok zich afgelopen woensdag tijdens de Nationale Staalbouwdag bij Tata Steel in IJmuiden.

Staalbouwdag geniet belangstelling »

Staalbouwdag geniet belangstelling

De viering van ‘100 Jaar staal in de IJmond’ begon zaterdag met een wielerrit. Ondertussen blijven de bezoekers zich aanmelden voor de Staalbouwdag.

Constructeur en Talent van het jaar 2018 bekend »

Constructeur en Talent van het jaar 2018 bekend

ir. Hubert Kuijpers is Constructeur van het jaar 2018 en ir. Roy Crielaard is Talent van het Jaar 2018. Dit werd gisteren bekend gemaakt door juryvoorzitter Jack Amesz (Gemeente Den Haag) tijdens de Constructeursdag in Circl Amsterdam.

Juryprijs voor Green House »

Juryprijs voor Green House

Het circulaire paviljoen The Green House in Utrecht is uitgeroepen tot ‘Highly Commended project’ bij de Global Galvanizing Awards 2018.