Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Goed eerste kwartaal voor de bouw »

Goed eerste kwartaal voor de bouw

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal 2020 nog geen vat gehad op de Nederlandse bouw. De sector haalde 9,1 procent meer omzet dan over de eerste maanden van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst »

Staalsector VS en Europa in zwaar weer, maar opklaringen op komst

De bestrijding van de verspreiding van het coronavirus via (al of niet ‘intelligente’) lockdowns, heeft zijn uitwerking op de staalsector in de VS en Europa niet gemist. De vraag naar staal is teruggevallen, vooral vanuit de bouw en automobielindustrie. Het aanbod aan staal is daarentegen niet verminderd. Hierdoor loopt de druk op de staalprijzen verder op, zo laat het Economisch Bureau van ABN AMRO in Short Insight Staal, mei 2020. Maar volgens de bankeconomen is er reden tot optimisme, zo leert China.

NOW 2.0 »

NOW 2.0

De bekende NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) wordt verlengd.

Projectbezoek bij u thuis »

Projectbezoek bij u thuis

U kunt er ‘gewoon’ voor thuis (of op kantoor) blijven: aankomende dinsdag (26 mei) organiseren Bouwen met Staal, cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs een online infosessie rond het onlangs afgeronde project Bouwdeel D(emontabel), het circulaire bedrijfsgebouw in Delft naar ontwerp van cepezed.

Handreiking veilig doorwerken »

Handreiking veilig doorwerken

Voor (kleinere) bedrijven in de metaal-, elektro en technologie-sector hebben FME en Koninklijke Metaalunie een handige handreiking en praktische checklists gemaakt voor een doelmatige toepassing van de corona-richtlijnen in de werkpraktijk.

750 miljoen extra voor kleine bedrijven »

750 miljoen extra voor kleine bedrijven

Als aanvulling op het ‘Noodpakket economie en banen’ trekt de Nederlandse staat 750 miljoen euro extra uit voor kleinere ondernemingen die gebukt gaan onder de coronacrisis.

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld »

Concerncriterium NOW-regeling versoepeld

Goed nieuws voor werkmaatschappijen die door de coronacrisis knel zitten. Voortaan kunnen ook werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, toch een beroep doen op de NOW-regeling.

Omgevingswet in de wacht »

Omgevingswet in de wacht

De invoering van de Omgevingswet wordt de grootste wetswijziging in ons land sinds 1848. Maar de nieuwe wet wordt nog niet van kracht per 2021, zoals gepland. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu) vindt invoering volgend jaar niet verantwoord, onder meer door alle maatregelen vanwege de coronacrisis.

World Steel Association: ‘Wereldstaalproductie teruggevallen’ »

World Steel Association: ‘Wereldstaalproductie teruggevallen’

Niet geheel onverwacht blijkt de wereldwijde productie van staal in de maand maart sterk gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Vergeleken met maart 2019 is de productie over maart 2020 met 6,0 procent afgenomen. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde cijfers van World Steel Association.

Nieuwe versie BRAWESTAMAT verschenen »

Nieuwe versie BRAWESTAMAT verschenen

Bouwen met Staal introduceert de nieuwe versie 3.0. van BRAWESTAMAT. Deze gratis Excel-tool berekent de laagdikte van een brandwerende bescherming op (onderdelen van) een stalen draag- of scheidingsconstructie.

Onderzoeksresultaten AZ-stadion gepresenteerd »

Onderzoeksresultaten AZ-stadion gepresenteerd

Jongstleden Goede Vrijdag heeft RoyalHaskoning DHV het eindrapport gepresenteerd van onderzoek naar de technische oorzaken van de gedeeltelijke instorting van de tribunekap van het AZ-stadion in Alkmaar.

Tata Steel: aanvraag staatssteun en uitstel reorganisatie »

Tata Steel: aanvraag staatssteun en uitstel reorganisatie

De directie van Tata Steel Europe heeft de geplande reorganisatie van de Europese vestigingen van het staalconcern uitgesteld tot 1 juli 2020. Ook gaat de onderneming een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).

EIB: ‘Nieuwe bouwcrisis op komst’ »

EIB: ‘Nieuwe bouwcrisis op komst’

De Nederlandse bouwsector staat aan de vooravond van een nieuwe crisis, waarschuwt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) in de zojuist gepubliceerde notitie ‘Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis’.

Handsfree en coronavrij deuren openen »

Handsfree en coronavrij deuren openen

Bij ontwerpers, engineers en producenten maakt de coronacrisis extra vindingrijkheid los waar de samenleving in deze tijd direct garen bij spint. Zo komen LVD en Hogeschool Vives met een handsfree en daarmee coronavrije deuropener in roestvast staal.

Thuis in staal »

Thuis in staal

In navolging van de landelijke coronarichtlijnen heeft Bouwen met Staal alle evenementen tot 1 juni a.s. afgeblazen. Sommige bijeenkomsten vinden later in het jaar plaats. Weer andere kennissessies gaan al eerder ‘gewoon’ door, maar dan online.

Nationaal coronaprotocol voor bouwplaatsen »

Nationaal coronaprotocol voor bouwplaatsen

Organisaties in de bouw en de ministers van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur zijn het eens geworden over een landelijk protocol voor het veilig doorwerken op bouwplaatsen tijdens de coronacrisis.

Coronacrisis: impact op architectenbureaus »

Coronacrisis: impact op architectenbureaus

Als verwacht, gaat de huidige coronacrisis een grote uitwerking hebben op architectenbureaus in Nederland. Dat blijkt uit de quickscan die de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) in mum van tijd onder haar leden heeft uitgevoerd. De ondervraagde bureaus vrezen een forse daling van hun omzet, ook op de langere termijn.

Ongunstig perspectief voor Europese bouwsector »

Ongunstig perspectief voor Europese bouwsector

De minder florissante economische vooruitzichten gaan dit jaar waarschijnlijk negatief uitwerken op de prestaties van de bouwsector in veel landen in Europa. Van alle Europese landen gaat Nederland het naar verwachting nog het beste doen, aldus verzekeraar Atradius in de 2020-edities van de Market Monitor.

Coronacrisis: steunmaatregelen van kabinet voor ondernemers op een rij »

Coronacrisis: steunmaatregelen van kabinet voor ondernemers op een rij

De ontwikkelingen rond de bestrijding van het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Gisteravond kondigde het kabinet alweer nieuwe, verscherpte maatregelen af om de verspreiding van het virus te beteugelen. En het is alweer precies een week geleden dat de regering het pakket aan steunmaatregelen introduceerde om de schadelijke economische consequenties van de coronacrisis voor ondernemers in Nederland te compenseren. Bouwen met Staal zet – wellicht ten overvloede – de steunmaatregelen op een rij die voor ondernemers in de Nederlandse bouw mogelijk relevant zijn.

Bouwen met Staal volgt aangescherpte overheidsmaatregelen coronavirus »

Bouwen met Staal volgt aangescherpte overheidsmaatregelen coronavirus

Ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus heeft het kabinet gisteravond (23 maart) aangescherpte richtlijnen uitgevaardigd. De nieuwe voorschriften overrulen de eerdere regels die tot 6 april van kracht waren. Met onmiddelijke ingang en tot 1 juni a.s. geldt een verbod op alle bijeenkomsten, óók voor groepen die uit minder dan 100 personen bestaan.

Bouwend Nederland: ‘Haal infrastructuur naar voren’ »

Bouwend Nederland: ‘Haal infrastructuur naar voren’

Naar eigen zeggen heeft Bouwend Nederland nog niet vernomen dat het werk op bouwplaatsen in ons land stil komt te liggen. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst bouwlocaties sluiten en orders worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Haal daarom de overheidsopdrachten voor infrastructuur naar voren, luidt de oproep van de branchevereniging voor bouwbedrijven.

Massaontslag Tata Steel Europe minder massaal »

Massaontslag Tata Steel Europe minder massaal

Tata Steel gaat in Europa minder banen schrappen dan aanvankelijk voorgenomen. Eind vorig jaar, bij de lancering van het ‘transformatieprogramma’ van de staalproducent, werd nog een verlies van in totaal 3.000 banen aangekondigd, waarvan 1.650 in Nederland. Dat is nu teruggebracht naar in totaal 1.250.

Komende Bouwen met Staal-bijeenkomsten uitgesteld »

Komende Bouwen met Staal-bijeenkomsten uitgesteld

In navolging van de aangescherpte richtlijnen van de rijksoverheid, afgelopen zondag 15 maart uitgevaardigd, heeft Bouwen met Staal besloten om alle Bouwen met Staal-evenementen, gepland tot 6 april a.s. tot nader order te cancelen.

Waterbouwkundig ingenieur Bas Reedijk wint Prins Friso Ingenieursprijs »

Waterbouwkundig ingenieur Bas Reedijk wint Prins Friso Ingenieursprijs

ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, heeft de Prins Friso Ingenieursprijs in de wacht gesleept. Daarmee mag hij het jaar 2020 door als Ingenieur van het Jaar. Bas kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur, 4 maart jl. in de Oude Bibliotheek Academy in Delft.

Bouwen met Staal en coronavirus »

Bouwen met Staal en coronavirus

Bouwen met Staal heeft een protocol opgesteld voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus tijdens Bouwen met Staal-bijeenkomsten.

Advies aan kabinet: stel Rijksbureau voor Omgevingskwaliteit in »

Advies aan kabinet: stel Rijksbureau voor Omgevingskwaliteit in

Nederland heeft behoefte aan een Rijksbureau voor Omgevingskwaliteit. Deze nieuwe organisatie moet regelen dat de gebouwde omgeving in de toekomst zo prettig en leefbaar mogelijk is. Dat is de strekking van het gezamenlijk advies van het College van Rijksadviseurs en de Raad voor Cultuur aan het kabinet.

‘RIVM-meethode stikstofdepositie deugt’ »

‘RIVM-meethode stikstofdepositie deugt’

De methode die de overheid aanhoudt voor het meten van stikstofdepositie, is van voldoende wetenschappelijke kwaliteit. Wel zijn verbeteringen nodig om dat zo te houden en om onzekerheden te verminderen. Dat meldt een adviescollege onder leiding van Leen Hordijk na onderzoek op verzoek van landbouwminister Carola Schouten.

‘Problemen met PFAS nog niet voorbij’ »

‘Problemen met PFAS nog niet voorbij’

Hinder en extra kosten bij het verplaatsen van grond, het ontbreken van een norm voor gebruik van grond onder oppervlaktewater, vertraging in lopende projecten, terugloop in tenders en aanbestedingen. De problemen met PFAS zijn nog aan de orde van de dag, zo blijkt uit een rondgang van Bouwend Nederland langs haar leden.

Bagage voor brandveilig staal en staal-beton »

Bagage voor brandveilig staal en staal-beton

Bouwen met Staal heeft weer een verse aflevering op stapel staan van de cursus ‘Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies’. De cursus biedt de benodigde theoretische en praktische bagage om de brandwerendheid van een draagconstructie in staal of staal-beton te berekenen, te beoordelen en projectpartners te voorzien van betrouwbare en onderbouwde brandveiligheidsadviezen.

Ook bouw in de ban van coranovirus »

Ook bouw in de ban van coranovirus

Installateurs hamsteren zonnepanelen en warmtepompen, Bouwend Nederland inventariseert wat aannemers te wachten staat als een bouwplaats in een quarantaine-gebied komt te liggen, vakbeurzen worden afgeblazen uit angst een besmettingsbron te worden. De Nederlandse bouw maakt zich op voor ongewisse tijden door het coronavirus, maar laat zich tegelijkertijd niet gek maken.

Architectuurprijs Nijmegen voor Estel Residence »

Architectuurprijs Nijmegen voor Estel Residence

‘De transformatie van Estel Residence is een voorbeeld voor hoe we met jonge monumenten moeten omgaan. Het gebouw straalt een soort vanzelfsprekendheid uit dat te danken is aan de perfectionistische transformatie en het respect voor het originele ontwerp van Alexander Bodon, bewonderenswaardig’.

MaterialDistrict gaat circulair »

MaterialDistrict gaat circulair

Een tentoonstelling met ruim 400 materialen van 200 exposanten en een lezingenprogramma met zo’n 60 sprekers. Dat belooft MaterialDistrict Rotterdam, van dinsdag 17 maart tot en met donderdag 19 maart a.s. in Rotterdam Ahoy.

Het winkelcentrum voorbij »

Het winkelcentrum voorbij

Winkelcentra ombouwen naar multifunctionele ‘places to be’ voor retail, living en leisure. Het is al een trend en die trend wordt de komende jaren doorgezet, verwacht de directeur van Stabo, Hans van Tellingen.

OVV positief over veiligheidsplan bouwsector »

OVV positief over veiligheidsplan bouwsector

‘Hiermee neemt de bouwsector een belangrijke eerste stap naar het nemen van eigen verantwoordelijkheid’, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eerste officiële reactie op het actieplan voor een veiligere bouwsector. Het plan is ingediend door Bouwend Nederland, NLingenieurs, VNconstructeurs, het Opdrachtgeversforum en de Governance Code Veiligheid.

China schroeft staalproductie terug om coronavirus »

China schroeft staalproductie terug om coronavirus

Vanwege het coronavirus gaan 18 staalproducenten in vier provincies in China hun staalproductie met zo’n dertig procent verminderen. Hierdoor daalt de gebruikelijke dagelijkse productie van het land met 55.000 ton.

Als paddenstoelen… »

Als paddenstoelen…

In 2019 zijn maar liefst 19 megadistributiecentra opgeleverd: een record, aldus Buck Consultants International.

Drie finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2020 »

Drie finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2020

Bas Reedijk, Erik Duisterwinkel en Jelte Kymmel zijn de kandidaten voor Prins Friso Ingenieursprijs 2020. De winnaar wordt woensdag 4 maart a.s. bekend en gaat daarna door het beroepsleven als ‘Ingenieur van het Jaar 2020’.

Kurobane Award voor Mick Eekhout »

Kurobane Award voor Mick Eekhout

Voor zijn (niet-aflatende) bijdragen aan de toepassing van (stalen) buisconstructies in de architectuur en bouw heeft prof.dr.ir. Mick Eekhout de prestigieuze Kurobane Award ontvangen.

SLIM bezig »

SLIM bezig

Dat medewerkers in het mkb zich blíjven ontwikkelen, zou volgens het kabinet ‘de normaalste zaak van de wereld’ moeten zijn. Daarom heeft het Rijk 48 miljoen euro vrijgemaakt ter ondersteuning van MKB-investeringen in bijvoorbeeld een bedrijfsschool of loopbaanadvisering.