Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen »

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen

NEN geeft het beginsignaal voor de ontwikkeling van een nationaal normdocument voor hergebruik van stalen constructie-elementen. Voor dit hergebruik op bouwdeelniveau moet het document de eenduidige en praktisch toepasbare handvatten aanreiken.

Terug van (nooit) weggeweest »

Terug van (nooit) weggeweest

Het Platform Stalen Bruggen zoekt de spotlights weer op met een nieuwe reeks webinars rond het monitoren, inspecteren en (eventueel) versterken van de Van Brienenoordbruggen.

Stijging wereldwijde staalproductie zet door »

Stijging wereldwijde staalproductie zet door

World Steel Association (worldsteel) presenteert nieuwe maandcijfers over de productie van staal in de wereld. In de maand november 2020 komt de wereldwijde staalproductie uit op 158,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 6,6 procent ten opzichte van november 2019. Bovendien zit de mondiale productie nu al voor de vierde maand op rij in de lift.

Gestaalde special »

Gestaalde special

Het Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’ sluit 2020 waardig af met een eindejaars-special. Maar dan niet over het jongstleden, bewogen jaar, maar over de 19e eeuw, de ‘nieuwe ijzertijd’.

Geschoorde hal op herhaling »

Geschoorde hal op herhaling

De tweedaagse online cursus Toetsing ontwerp geschoorde hal beleeft zijn tweede editie op de dinsdagmiddagen 16 en 23 maart a.s.

Het Bouwbesluit 2012 in 2021 »

Het Bouwbesluit 2012 in 2021

Het Bouwbesluit 2012 wacht in het nieuwe jaar enkele belangrijke wijzigingen. Zo worden per 1 januari 2021 de eisen voor BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) van kracht.

Kabinet houdt steun- en herstelpakket intact »

Kabinet houdt steun- en herstelpakket intact

Via een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer hebben de staatssecretarissen van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten dat het kabinet afziet van het voornemen om het steun- en herstelpakket per januari 2021 te versoberen. Het pakket met financiële tegemoetkomingen voor bedrijven die door de coronacrisis in de knel zitten, wordt zelfs op enkele onderdelen uitgebreid.

Seinen op groen voor Stikstofwet »

Seinen op groen voor Stikstofwet

Het kabinet is ‘t afgelopen woensdag eens geworden met de oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over het voorstel van minister Schouten voor een Stikstofwet. Met het akkoord kan het wetsvoorstel op voldoende steun rekenen in de Tweede en Eerste Kamer.

Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal »

Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal

Bouwen met Staal heeft het publicatie-portfolio aangevuld met het Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal. In de nieuwe uitgave, vooral bestemd voor constructeurs en zij die dat graag willen worden, doorloopt constructeur Marcel van Odenhoven alle belangrijke stappen in het toetsen van het constructief ontwerp van een gangbare geschoorde (stalen) bedrijfshal.

Nederlandse export naar VK fors gekrompen »

Nederlandse export naar VK fors gekrompen

Deal of no deal? Over een mogelijk Handelsakkoord tussen de Europese Unie en het uitgetreden Verenigd Koninkrijk is ’t vooralsnog onzekerheid troef. Vast staat al wel dat de export van Nederlandse goederen (waaronder staal en ijzer) naar de VK als gevolg van de Brexit flinke deuken heeft opgelopen.

Wereldstaalproductie blijft toenemen »

Wereldstaalproductie blijft toenemen

Voor de derde maand op rij is de productie van staal wereldwijd toegenomen. Na stijgingen van 0,6 procent over augustus en 2,9 over september tekent worldsteel voor de maand oktober een groei op van 7 procent ten opzichte van oktober 2019. De wereldwijde oktober-productie komt daarmee op 161,9 miljoen ton staal.

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021? »

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021?

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021? Het antwoord op die vraag kunt u hoogstpersoonlijk beïnvloeden door de ingenieur die ú bewondert, kandidaat te stellen voor deze KIVI-prijs. Nomineren is mogelijk tot 19 december a.s.

Overeenstemming Rijk en gemeenten over Wkb »

Overeenstemming Rijk en gemeenten over Wkb

De VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn het eens geworden over de uitvoering van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met het akkoord is een belangrijke stap gezet op weg naar de inwerkingtreding van de wet, die voor 1 januari 2022 op de rol staat.

Goud voor Park Hoog Oostduin Den Haag »

Goud voor Park Hoog Oostduin Den Haag

De NRP Gulden Feniks, de jaarlijkse prijs voor renovatie- en transformatieprojecten in ons land, heeft dit jaar drie winnaars opgeleverd. De prijs voor beste transformatie gaat naar het ‘gestaalde’ Park Hoog Oostduin in Den Haag, naar ontwerp van cepezed.

Onderzoeksraad: ‘APK voor grote publieke gebouwen’ »

Onderzoeksraad: ‘APK voor grote publieke gebouwen’

Als een gebouw eenmaal in gebruik is, bestaat onvoldoende zicht op de veiligheid van de gebouwconstructie. Gebouweigenaren hebben de zorgplicht hiervoor onvoldoende voor ogen, de overheid houdt niet actief toezicht. Bovendien hebben zich in recente jaren een opvallend groot aantal instortingen voorgedaan. Dat maakt de periodieke keuring van de constructie van grotere publieke gebouwen in de gebruiksfase noodzakelijk, vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van haar onderzoek naar de instorting van het tribunedak van het AZ-stadion.

Logistieke krachtenbundeling »

Logistieke krachtenbundeling

Kloeckner Metals ODS en Reesink Staal kennen elkaar natuurlijk al langer als (groot)handelsondernemingen in stalen halffabricaten en onderdelen voor (onder meer) de bouw. Die verwantschap is nu versterkt via Copiam Logistics: een nieuwe gezamenlijke onderneming voor de distributie van de balk- en stafstaalproducten van beide bedrijven naar klanten.

MKB Metaal optimisch over vierde kwartaal »

MKB Metaal optimisch over vierde kwartaal

De meeste ondernemingen binnen het MKB Metaal kampen nog altijd met afnemende orderportefeuilles. Voor het laatste kwartaal van dit jaar zijn ze echter voorzichtig positief gestemd, zo valt op te maken uit de actuele Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie.

Drie kanshebbers Museumprijs 2020 »

Drie kanshebbers Museumprijs 2020

Het Eye Filmmuseum in de hoofdstad, het onlangs vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Mauritshuis in de hofstad zijn genomineerd voor de Museumprijs 2020.

ABN AMRO: ‘Economisch herstel blijft achter’ »

ABN AMRO: ‘Economisch herstel blijft achter’

Zolang nog geen goed anti-corona vaccin is uitgerold, laat het herstel van de Nederlandse economie nog wel even op zich wachten, aldus het Economisch Bureau van ABN AMRO in de november-uitgave van De Nederlandse economie in zicht.

Eurofer maakt wereldwijde overproductie aanhangig bij G20 »

Eurofer maakt wereldwijde overproductie aanhangig bij G20

Eurofer, de organisatie voor de Europese staalindustrie, doet een klemmend beroep op de leiders van de G20-landen om in actie te komen tegen de wereldwijde overcapaciteit in de staalproductie. Het onderwerp staat op de agenda van de G20-top die in het weekend van 21 en 22 november a.s. (online) plaatsvindt.

1,5 miljard extra voor herstel bevingschade Groningen »

1,5 miljard extra voor herstel bevingschade Groningen

Het kabinet trekt ruim 1,5 miljard euro extra uit voor de aanpak van aardbevingschade in Groningen. De extra investering volgt uit een nieuw akkoord van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken met de regionale bestuurders in de provincie.

Eindbestemming 3D-geprinte stalen brug in zicht »

Eindbestemming 3D-geprinte stalen brug in zicht

Binnenkort wordt de spraakmakende, 3D-geprinte stalen voetgangersbrug van MX3D op zijn plaats gelegd over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal. Met de 12,5 m lange en 6,3 m brede oversteek laat het jonge roboticabedrijf zien dat 3D-printen met staal niet langer alleen is voorbehouden aan verbindingselementen of andere kleinschalige constructiedelen.

Grote steden bedreven in transformeren »

Grote steden bedreven in transformeren

Het herbestemmen van voormalige kantoren, scholen en winkels tot woningen. In de grote Nederlandse steden gebeurt dat inmiddels op grote schaal, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over 2019.

Wereldstaalproductie weer iets toegenomen »

Wereldstaalproductie weer iets toegenomen

In september van dit jaar is de productie van staal wereldwijd met 2,9 procent gestegen, ten opzichte van september vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Steel Association (worldsteel), aangeleverd door 64 aangesloten landen.

Mondkapje in de bouw? »

Mondkapje in de bouw?

Is het dragen van een mondkapje tijdens bouwwerkzaamheden geboden? En zo ja, wanneer? Het aangepaste protocol ‘Samen veilig doorwerken’ geeft de antwoorden.

Staalbouwdag 2020 terugkijken »

Staalbouwdag 2020 terugkijken

Dinsdag 13 oktober 2020 was Staalbouwdag 2020. Bent u niet in de gelegenheid geweest het event bij te wonen? Heeft u bepaalde programmaonderdelen gemist? Of wilt u het event gewoon nog een keertje op uw gemak herbeleven? Dat kan op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.

Zeven kandidaten voor NRP Gulden Feniks »

Zeven kandidaten voor NRP Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks, de jaarlijkse prijs voor Nederlandse projecten in renovatie, transformatie en gebieds(her)ontwikkeling, telt dit jaar zeven genomineerden. U herkent er vast wel één of twee.

Nieuwe voorzitter voor de VMRG »

Nieuwe voorzitter voor de VMRG

De VMRG, de landelijke brancheorganisatie voor metalen gevels en gevelelementen, heeft een nieuwe voorzitter: ir. Joseph M. Kuling. Begin deze maand is de heer Kuling daartoe aangesteld door de Algemene Ledenvergadering van de organisatie.

Leer smakelijk »

Leer smakelijk

Lekker lunchen en tegelijkertijd je kennis van het brandwerend beschermen van staalconstructies opfrissen. Dat kan donderdagmiddag 5 november a.s. tijdens de digitale Learning Lunch ‘Baanbrekende oplossingen voor brandbescherming van staal’, uitgeserveerd door Infosteel, Bouwen met Staal, Aalterpaint en Buildsoft.

Wereldwijde staalproductie iets toegenomen »

Wereldwijde staalproductie iets toegenomen

De fabricage van staal in de wereld is in de maand augustus, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, licht gestegen. Met een plus van 0,6 procent komt de wereldwijde productie over augustus uit op 156,2 miljoen ton staal.

Inschrijving BTTV Trofee 2021 geopend »

Inschrijving BTTV Trofee 2021 geopend

Bouwprojecten in Nederland, België en Luxemburg kunnen weer meedingen naar de BTTV Trofee, de tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin thermisch verzinkt staal op een voorbeeldige wijze is toegepast.

Dinsdag 13 oktober: Staalbouwdag Digitaal »

Dinsdag 13 oktober: Staalbouwdag Digitaal

Coronacrisis of niet, dit jaar is er ‘gewoon’ een Staalbouwdag. Op dinsdag 13 oktober a.s. en ditmaal digitaal. Dat is natuurlijk anders dan anders, maar toch ook weer niet.

RIBA Royal Gold Medal 2021 voor David Adjaye »

RIBA Royal Gold Medal 2021 voor David Adjaye

David Adjaye is onderscheiden met de RIBA Royal Gold Medal 2021. De Ghanees-Britse architect ontvangt de prestigieuze onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke oeuvre’ en andere verdiensten voor de architectuur.

Praat mee over IFD »

Praat mee over IFD

U heeft een deskundige mening over het Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen van vaste bruggen? Dan nodigt het NEN u van harte uit om mee te praten over een nieuwe NTA (Nederlands Technische Afspraak) voor vaste bruggen: online op vrijdagochtend 9 oktober a.s.

Capital C Amsterdam wint MIPIM Award 2020 »

Capital C Amsterdam wint MIPIM Award 2020

Capital C, de herontwikkeling van de monumentale Diamantbeurs in Amsterdam, is genomineerd voor een Nationale Staalprijs 2020 in de categorie Utiliteitsbouw. ’t Is nog de vraag óf die kandidatuur wordt omgezet in winst. Dinsdag 13 oktober a.s., tijdens de Staalbouwdag, worden de winnaars bekend gemaakt. Maar het project heeft in elk geval een andere prestigieuze prijs te pakken.

Rendement in de staalbouw »

Rendement in de staalbouw

In aanloop naar de Staalbouwdag (dinsdag 13 oktober a.s.) organiseert Liemar (partner Staalbouwdag 2020) samen met Bouwen met Staal een tweetal webinars rond de ervaringen van staalconstructiebedrijven met automatisering en hoe dat bijdraagt aan een efficiënte en doeltreffende bedrijfsvoering.

MKB Metaal: crisisstemming kantelt »

MKB Metaal: crisisstemming kantelt

Begin deze maand heeft de Koninklijke Metaalunie weer een enquête gehouden om de gevolgen van de coronacrisis voor het MKB-metaal in kaart te brengen. Voor het eerst sinds het begin van de crisis vallen de verwachtingen onder de bedrijven, waaronder staalconstructiebedrijven, minder negatief uit.

NOW 3.0 »

NOW 3.0

Per 1 oktober a.s. verlengt het kabinet de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). De regeling loopt door tot 1 juli volgend jaar.

Gewijzigde NEN 6068 gepubliceerd »

Gewijzigde NEN 6068 gepubliceerd

Het NEN heeft een deels herziene versie uitgebracht van NEN 6068, de norm voor het bepalen van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten.

Smart Industry: bekend, maar nog niet zo bemind »

Smart Industry: bekend, maar nog niet zo bemind

Smart Industry: steeds meer ondernemingen raken bekend met het begrip, maar het aantal bedrijven dat daadwerkelijk nieuwe digitale technologieën wil opnemen in het bedrijfsproces, mag nog wel groeien. Dat blijkt uit het Smart Industry 2020-onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Webinar Façade Fire Safety »

Webinar Façade Fire Safety

De desastreuze brand in Grenfell Tower in Londen, nu ruim drie jaar geleden, maar ook andere grote gebouwbranden waarin gevels een grote rol hebben gespeeld, hebben brandwetenschappers over de hele wereld aan het denken, theoretiseren en experimenteren gezet. Een viertal van hen deelt dinsdag 6 oktober a.s. de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de brandveiligheid van gevels tijdens het webinar Façade Fire Safety.

Fabriek voor duurzame staalproductie geopend »

Fabriek voor duurzame staalproductie geopend

Wereldwijd zijn staalproducenten in de weer om de CO2-uitstoot van hun staalfabricageprocessen terug te dringen. Waterstof kan daarbij goede diensten bewijzen. Zweeds staalfabrikant SSAB, energiebedrijf Vattenfall en mijnbouwbedrijf LKAB willen dat aantonen via hun nieuwe proeffabriek. Gisteren werd de fabriek officieel geopend door de premier van Zweden, Stefan Löfven.

Wereldstaalproductie weer afgenomen »

Wereldstaalproductie weer afgenomen

In juni van dit jaar is, net als in de voorafgaande maanden, de productie van staal in de wereld lager uitgevallen in vergelijking met precies een jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de World Steel Association (worldsteel).

Stalen damwand als duurzame energieleverancier? »

Stalen damwand als duurzame energieleverancier?

Nederland ligt vol met stalen damwanden ter kering van grond en water. Die vele kilometers damwand zouden heel wat toegevoegde waarde bieden als je ze ook inzet voor het duurzaam winnen van warmte en koude. Of dat kan, wordt op dit moment in de praktijk onderzocht door een consortium van CRUX Engineering, de TU’s Delft en Eindhoven en de Groep Duurzame Energie.

Stop op grafietstof »

Stop op grafietstof

Met een nieuw verwerkingsprocedé en nieuwe fabriekshal hebben Tata Steel en Harsco het risico op emissie van grafiethoudend stof in IJmuiden en omgeving tot het minimum gereduceerd. De verwerking van rozaslak, waarbij het grafietstof vrijkomt, vindt nu ‘indoor’ plaats.

Online Leren van Instortingen »

Online Leren van Instortingen

Wat kunnen we opsteken van incidenten als het deels bezwijken van een tribunekap van het AZ-stadion in Almaar en van een vloer in de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer? En wat doen we met die kennis om de constructieve veiligheid in de bouw te optimaliseren? Dat zijn de hamvragen van het webinar dat VNconstructeurs en Bouwen met Staal voor vrijdag 4 september a.s. op stapel hebben staan.