Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Wereldstaalproductie loopt verder op »

Wereldstaalproductie loopt verder op

De flinke toename in maart blijkt geen incident. Ook in de maand april is de productie van staal in de wereld weer fors gegroeid, ditmaal met 23,3 procent in vergelijking met april 2020. Dat blijkt uit de nieuwe maandstatistieken van de World Steel Association.

Professionele registratie van constructeurs verder geprofessionaliseerd »

Professionele registratie van constructeurs verder geprofessionaliseerd

Het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs) en het Constructeursregister RC/RO/RT bundelen hun krachten voor de verdere professionalisering van ingenieurs. Vandaag zijn de twee organisaties overeengekomen dat leden van het Constructeursregister zich voortaan direct professioneel kunnen registeren bij het KIVI.

VPT-VIMAG versterkt »

VPT-VIMAG versterkt

David Bender (Bendertechniek), Hugo Oude Reimer (Oude Reimer) en Stephan van Sante (Gühring) zijn toegetreden tot het bestuur van VPT-VIMAG (Federatie Productie Technologie).

Nieuw: Metaal Nederland »

Nieuw: Metaal Nederland

VNMI (Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie) en AVNeG (Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen) hebben hun krachten gebundeld in Metaal Nederland.

MKB Metaal: ‘Inkoopprijzen drukken winstgevendheid’ »

MKB Metaal: ‘Inkoopprijzen drukken winstgevendheid’

Een jaar na de uitbraak van het coronavirus in ons land zien veel bedrijven in het MKB-metaal hun binnenlandse orderpositie en orderportefeuille weer groeien en trekken ze zelfs weer nieuw personeel aan, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het eerste kwartaal van dit jaar. Maar de bedrijven geven ook een winstwaarschuwing af. De snel stijgende inkoopprijzen werken drukkend op de winstgevendheid.

NTA periodieke keuring constructieve veiligheid op komst »

NTA periodieke keuring constructieve veiligheid op komst

Het NEN is gestart met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor het periodiek keuren van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen zoals theaters, bioscopen en (voetbal)stadions. De startbijeenkomst van de samenstellende werkgroep staat voor eind deze maand op de rol.

Hijsprijs voor Haasje Over »

Hijsprijs voor Haasje Over

Mammoet is dit jaar de grote winnaar van de ESTA-awards, de jaarlijkse Europese prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van transport en hijsen. Het Nederlandse bedrijf gaat met maar liefst drie awards aan de haal.

2,25 miljoen voor 3D-printen van metalen »

2,25 miljoen voor 3D-printen van metalen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVOnl), Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Nederland (PDENH) en Doen Participaties steken gezamenlijk 2,25 miljoen euro in de 3D-printing activiteiten van MX3D.

Staalproductie maakt sprong »

Staalproductie maakt sprong

De productie van staal in de wereld vertoonde de laatste maanden al een licht stijgende trend. In maart 2021 is echter sprake van een flinke groei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van worldsteel.

Koninklijke Staalfederatie naar FME »

Koninklijke Staalfederatie naar FME

Koninklijke Staalfederatie en FME gaan hun samenwerking intensiveren. Op 1 januari volgend jaar neemt het bureau van de Staalfederatie haar intrek bij de FME in het Bouwhuis in Zoetermeer.

Maak kennis »

Maak kennis

Heb je de ambitie uit te groeien tot een gerenommeerd constructeur voor wie het ontwerpen en berekenen van constructies in staal en/of beton ‘business as usual’ is? Dan zou je je meteen moeten inschrijven voor de masteropleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS die begin september weer een nieuwe ronde ingaat. Maar die opleiding duurt wel drie jaar. Dan wil je natuurlijk vooraf wel weten wat je te wachten staat. Daartoe organiseert BV/BmS Opleidingen een speciale online open dag.

Worldsteel: ‘Vraag naar staal gaat stijgen’ »

Worldsteel: ‘Vraag naar staal gaat stijgen’

De vraag naar staal in de wereld neemt dit jaar waarschijnlijk met 5,8 procent toe. Volgend jaar zwakt de groei iets af, maar komt naar verwachting toch nog uit op 2,7 procent wereldwijd. Dat laat worldsteel weten via haar nieuwe Short Range Outlook.

Complexe staalconstructie aan eeuwenoud gebouw »

Complexe staalconstructie aan eeuwenoud gebouw

Begin dit jaar tekenden Seldenthuis Bouwadvies en Seldenthuis Engineering voor een knap staaltje constructief werk. In een flinterdunne dakvloer werd de hoofddraagconstructie verenigd met alle bouwkundige en installatietechnische elementen. ‘Echt een uitdaging’, zegt hoofdconstructeur Aziz Belhadi.

Christiaan Jilderda wins DOSS Award »

Christiaan Jilderda wins DOSS Award

Christiaan Jilderda, structural engineer at W2N Engineers in Drachten, has been acclaimed first prize winner of the Dutch Open Steel Award (DOSS) 2021. He won the prize for his graduation study at the faculty for Design, Production & Management of the University of Twente, about fatigue in tubular structures. He was granted the international prize at a well-attended online award final, last Thursday.

Andus Group overgenomen »

Andus Group overgenomen

Andus Group is nu eigendom van investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. De overname van de Andus Group vormt de nieuwe stap in de opvolging van oprichter en grootaandeelhouder Tom van Rijn.

Nieuwe algemeen directeur voor ZinkInfo Benelux »

Nieuwe algemeen directeur voor ZinkInfo Benelux

Peter De Brabandere is per 1 april van dit jaar aangesteld als algemeen directeur van Zinkinfo Benelux. Daarmee is hij de opvolger van Bruno Dursin, die de organisatie voor het thermisch verzinken ruim tien jaar onder zijn hoede heeft gehad.

Convenant jaagt ETIM-classificatie aan »

Convenant jaagt ETIM-classificatie aan

De ETIM-productclassificatie verdient op korte termijn een bredere toepassing. Daarover zijn veel groothandelsbedrijven, inkoopverenigingen en fabrikanten van bouwproducten ’t eens. Ze bevestigen die overeenstemming met het Convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’.

Miljarden euro’s naar OV-projecten in de Randstad »

Miljarden euro’s naar OV-projecten in de Randstad

Vanuit het Nationaal Groenfonds heeft het demissionair kabinet in totaal 2,5 miljard euro toegekend aan twee grote OV-projecten in de Randstad. 1,5 Miljard gaat naar het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. De overige 1 miljard euro is bestemd voor het verbeteren en uitbreiden van het spoor tussen Schiedam en Delft. Bij beide projecten voorziet het toegekende subsidiebedrag voor ongeveer de helft in de verwachte investeringskosten.

Wereldwijde staalproductie blijft groeien »

Wereldwijde staalproductie blijft groeien

De mondiale productie van staal zit nog steeds in de lift. Voor de zevende maand in successie is de productie in februari van dit jaar gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van worldsteel.

Verduurzamen loont »

Verduurzamen loont

Naar schatting driekwart van de bedrijven in de bouw- en maakindustrie in Noord-Europa investeert in duurzaamheid. Ze doen dat vooral omdat hun klanten dat verwachten en omdat ‘t concurrentievoordeel oplevert, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van software- en technologiebedrijf Autodesk en adviesbureau Frost & Sullivan.

SLIM geregeld »

SLIM geregeld

Via de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM) geeft het Rijk dit jaar het MKB-bedrijf weer een financiële steun in de rug bij bijvoorbeeld het opstarten van een bedrijfsschool of loopbaanadvisering.

AZ-stadion klaar voor hoogste punt »

AZ-stadion klaar voor hoogste punt

Morgen (woensdag 24 maart) is ‘t zover. Dan komen, als het weer meewerkt, twee reusachtige hijskranen van Mammoet in actie om de evenzeer imposante ‘megatruss’ van het nieuwe hoofdtribunedak van het AZ-stadion op zijn plaats te leggen.

Brand meester! »

Brand meester!

Zelfstandig óf in teamverband effectieve en economische oplossingen bedenken, uitwerken en onderbouwen voor de brandveiligheid van uw bouwproject. Dat gaat u (nog) beter af na het volgen van de cursus Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies.

Rabobank: ‘Nederlandse economie eind dit jaar hersteld’ »

Rabobank: ‘Nederlandse economie eind dit jaar hersteld’

Volgens de Rabobank gaat de Nederlandse economie zich in de loop van dit jaar vlot herstellen. Als gevolg van de strenge lockdown is in het eerste kwartaal 2021 nog sprake van krimp ten opzichte van het laatste kwartaal 2020. Maar in het tweede kwartaal start een terugkeer naar het niveau van vóór de conoracrisis. Dat niveau wordt naar verwachting eind dit jaar bereikt.

Toename wereldwijde staalproductie houdt aan »

Toename wereldwijde staalproductie houdt aan

Voor de zesde achtereenvolgende maand is de mondiale staalproductie gegroeid. In de maand januari 2021 komt de productie uit op 162,9 miljoen ton en dat is 4,8 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit de recente data-analyse van de World Steel Association (worldsteel).

Toekomstbestendige hoogoven in gebruik genomen »

Toekomstbestendige hoogoven in gebruik genomen

Na een verbouwing van vijf maanden heeft ArcelorMittal Belgium hoogoven B in Gent weer in bedrijf gesteld. In de volledig vernieuwde hoogoven moet het productieproces nu efficiënter verlopen. Tegelijkertijd wordt bijgedragen aan verlaging van CO2-emissie.

BNA Beste Gebouw van Jaar van start »

BNA Beste Gebouw van Jaar van start

‘Niet het mooiste gebouw of de beste architect, maar het beste gebouw wint. Dat kan ook een huis of een klein gebouw zijn, als dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij.’ aldus BNA-voorzitter Francesco Veenstra en hij heeft ’t dan over de 2021-editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Liberty Steel en Thyssenkrupp staken overnamegesprekken »

Liberty Steel en Thyssenkrupp staken overnamegesprekken

Liberty Steel Group en Thyssenkrupp hebben de onderhandelingen over mogelijke overname van de staaldivisie van de Duitse staalonderneming door het Engelse staalbedrijf stopgezet. Thyssenkrupp heeft dat vorige week naar buiten gebracht.

Theo Henrar nieuwe voorzitter FME »

Theo Henrar nieuwe voorzitter FME

FME, de landelijke organisatie voor ondernemers in de technologische industrie, heeft een nieuwe voorzitter. Theo Henrar neemt 17 juni a.s. het stokje over de huidige leidsvrouw, Ineke Dezentjé Hamming.

Gevierd »

Gevierd

Infosteel, de Belgisch/Luxemburgse evenknie van Bouwen met Staal, heeft de laureaten (winnaars) van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend gemaakt. Vier projecten hebben prijs.

Drie kandidaten Prins Friso Ingenieursprijs »

Drie kandidaten Prins Friso Ingenieursprijs

De Prins Friso Ingenieursprijs 2021 van KIVI nadert de ontknoping. Woensdag 17 maart a.s., tijdens de Dag van de Ingenieur, wordt de winnaar bekend gemaakt. Drie ingenieurs staan op de shortlist.

Tata Steel NL en UK gaan scheiden »

Tata Steel NL en UK gaan scheiden

De Nederlandse en de Britse tak van Tata Steel gaan uit elkaar. De ontkoppeling is al gaande en wordt naar verwachting eind maart van dit jaar afgerond, laat Tata Steel weten via een financiële kwartaalrapportage.

Inschrijving Gulden Feniks 2021 geopend »

Inschrijving Gulden Feniks 2021 geopend

Uw renovatie-, transformatie- of gebiedstransformatieprojecten kunnen weer meedingen naar een NRP Gulden Feniks. Inzenden voor de 2021-editie van deze jaarlijkse prijs is mogelijk tot 4 maart a.s.

Ook minister wil APK grote publieksgebouwen »

Ook minister wil APK grote publieksgebouwen

Minister Kajsa Ollengren van Binnenlandse Zaken wil een zogeheten APK-keuring verplicht stellen voor grote gebouwen waar doorgaans veel publiek samenkomt, zoals theaters, bioscopen en (voetbal)stadions. Dat heeft minister per brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

EIB: ‘Bouw blijft overeind tijdens coronacrisis’ »

EIB: ‘Bouw blijft overeind tijdens coronacrisis’

De bouwsector houdt zich behoorlijk goed staande tijdens de coronacrisis, constateert het EIB in haar studie Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2021. De bouwproductie is weliswaar afgenomen, maar de krimp is een stuk kleiner dan gemiddeld over alle bedrijfstakken binnen de nationale economie.

Twee-eenheid »

Twee-eenheid

Mechanica van constructies en het ontwerpen en berekenen van constructies. Deze twee vakgebieden komen samen in Mechanica + constructie 1, de nieuwste telg in de familie studieboeken van Bouwen met Staal.

Gestaag herstel in MKB-metaal, ondanks tweede lockdown »

Gestaag herstel in MKB-metaal, ondanks tweede lockdown

Ruim 9 maanden na de uitbraak van het coronavirus in ons land zien steeds meer ondernemers in het MKB-metaal herstel of zelfs verbetering van hun orderposities en bedrijfsresultaat. Dat valt op te maken uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het laatste kwartaal 2020.

Overname Tata Steel IJmuiden door SSAB van de baan »

Overname Tata Steel IJmuiden door SSAB van de baan

De overname van Tata Steel IJmuiden door SSAB gaat niet door. Dat heeft het Zweedse staalconcern vanmorgen bekend gemaakt. De noodzakelijke investeringen zouden volgens de Zweden niet opwegen tegen de te behalen voordelen.

Logistiek vastgoed weinig te verduren van coronacrisis »

Logistiek vastgoed weinig te verduren van coronacrisis

De markt van logistieke gebouwen blijkt tegen een corona-stootje te kunnen, zo valt op te maken uit onderzoek van vastgoedadviseur Buck Consultants International. Zoals bij aanvang van vorig jaar verwacht, blijkt de vraag naar dit type gebouwen aan het einde van 2020 te zijn toegenomen met ruim 2,6 miljoen vierkante meters. De verwachting voor dit jaar is overeenkomstig.

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen »

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen

NEN geeft het beginsignaal voor de ontwikkeling van een nationaal normdocument voor hergebruik van stalen constructie-elementen. Voor dit hergebruik op bouwdeelniveau moet het document de eenduidige en praktisch toepasbare handvatten aanreiken.