Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

 

Architectuurprijs Nijmegen voor Estel Residence »

Architectuurprijs Nijmegen voor Estel Residence

‘De transformatie van Estel Residence is een voorbeeld voor hoe we met jonge monumenten moeten omgaan. Het gebouw straalt een soort vanzelfsprekendheid uit dat te danken is aan de perfectionistische transformatie en het respect voor het originele ontwerp van Alexander Bodon, bewonderenswaardig’.

MaterialDistrict gaat circulair »

MaterialDistrict gaat circulair

Een tentoonstelling met ruim 400 materialen van 200 exposanten en een lezingenprogramma met zo’n 60 sprekers. Dat belooft MaterialDistrict Rotterdam, van dinsdag 17 maart tot en met donderdag 19 maart a.s. in Rotterdam Ahoy.

Het winkelcentrum voorbij »

Het winkelcentrum voorbij

Winkelcentra ombouwen naar multifunctionele ‘places to be’ voor retail, living en leisure. Het is al een trend en die trend wordt de komende jaren doorgezet, verwacht de directeur van Stabo, Hans van Tellingen.

OVV positief over veiligheidsplan bouwsector »

OVV positief over veiligheidsplan bouwsector

‘Hiermee neemt de bouwsector een belangrijke eerste stap naar het nemen van eigen verantwoordelijkheid’, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eerste officiële reactie op het actieplan voor een veiligere bouwsector. Het plan is ingediend door Bouwend Nederland, NLingenieurs, VNconstructeurs, het Opdrachtgeversforum en de Governance Code Veiligheid.

China schroeft staalproductie terug om coronavirus »

China schroeft staalproductie terug om coronavirus

Vanwege het coronavirus gaan 18 staalproducenten in vier provincies in China hun staalproductie met zo’n dertig procent verminderen. Hierdoor daalt de gebruikelijke dagelijkse productie van het land met 55.000 ton.

Als paddenstoelen… »

Als paddenstoelen…

In 2019 zijn maar liefst 19 megadistributiecentra opgeleverd: een record, aldus Buck Consultants International.

Drie finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2020 »

Drie finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2020

Bas Reedijk, Erik Duisterwinkel en Jelte Kymmel zijn de kandidaten voor Prins Friso Ingenieursprijs 2020. De winnaar wordt woensdag 4 maart a.s. bekend en gaat daarna door het beroepsleven als ‘Ingenieur van het Jaar 2020’.

Kurobane Award voor Mick Eekhout »

Kurobane Award voor Mick Eekhout

Voor zijn (niet-aflatende) bijdragen aan de toepassing van (stalen) buisconstructies in de architectuur en bouw heeft prof.dr.ir. Mick Eekhout de prestigieuze Kurobane Award ontvangen.

SLIM bezig »

SLIM bezig

Dat medewerkers in het mkb zich blíjven ontwikkelen, zou volgens het kabinet ‘de normaalste zaak van de wereld’ moeten zijn. Daarom heeft het Rijk 48 miljoen euro vrijgemaakt ter ondersteuning van MKB-investeringen in bijvoorbeeld een bedrijfsschool of loopbaanadvisering.

Stikstof maakt architecten somber over werkvoorraad »

Stikstof maakt architecten somber over werkvoorraad

‘Architecten zijn als de kanaries in de kolenmijn’, stelt Fred Schoorl, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten BNA. Met andere woorden: architectenbureaus opereren vooraan in de keten van de bouw en dat maakt conjuncturele bewegingen binnen de architectenbranche vaak tot een voorbode van wat andere bouwdisciplines te wachten staat. De BNA Conjunctuurmeting van eind 2019 heeft de actuele werkvoorraad van Nederlandse architectenbureaus en de verwachte ontwikkelingen voor de architectenportefeuilles in de nabije toekomst in kaart gebracht.

Bye, bye, Britain »

Bye, bye, Britain

Today is Brexit D-day. Per vandaag, 31 januari 2020, heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Voor ondernemers die exporteren naar het VK verandert voorlopig nog niets.

Lectoraat Constructieve Veiligheid gelanceerd »

Lectoraat Constructieve Veiligheid gelanceerd

De Hogeschool van Amsterdam, Betonvereniging en Bouwen met Staal hebben het lectoraat Constructieve Veiligheid in het leven geroepen. Voor de duur van minimaal vier jaar gaat het lectoraat zich inzetten voor de praktische toepasbaarheid van fundamenteel onderzoek naar nieuwe duurzame constructiematerialen en -technieken en productiemethoden.

‘Nederland blijft ver achter in duurzame energie’ »

‘Nederland blijft ver achter in duurzame energie’

De transitie naar energievoorziening uit hernieuwbare bronnen staat hoog op de Nederlandse agenda, maar met de praktische implementatie ervan wil ’t in ons land nog allerminst vlotten. Dat blijkt uit recente onderzoeksrapporten over toepassing van duurzame energie.

EIB: geen nieuwe bouwcrisis »

EIB: geen nieuwe bouwcrisis

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) is gematigd positief: ‘Stikstof vertraagt, maar er komt geen nieuwe bouwcrisis.’

Groen Staal voor Europa »

Groen Staal voor Europa

Het Europees Parlement is gestart met het proefproject 'Groen Staal voor Europa'. Dat meldt het European Steel Technology Platform (ESTEP). Met het project wil de Europese Unie bijdragen aan de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 en de langetermijnstrategie voor 2050 voor een klimaatneutraal Europa.

No deal? No way! »

No deal? No way!

Of de klokken van de Big Ben in Londen zullen luiden op Brexit Day, valt nog te bezien. Nagenoeg zeker is wel dat de exodus van het Verenigd Koninkrijk uit de EU doorgaat. Maar dan moet er wel een goede handelsdeal komen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.

BENG-eisen per 1 januari 2021 van kracht »

BENG-eisen per 1 januari 2021 van kracht

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) treden per 1 januari volgend jaar in werking. Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dat de Tweede Kamer laten weten per brief van 9 januari. De nieuwe eisen moeten resulteren in betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

Malieveldverklaring Emissievrij bouwen gepresenteerd »

Malieveldverklaring Emissievrij bouwen gepresenteerd

26 Bedrijven en organisaties in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector hebben hun gezamenlijke ‘Malieveldverklaring Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen’ wereldkundig gemaakt. Tijdens het DGBC-congres ‘Stikstofvrij bouwen en ontwikkelen #hetkanwel’, afgelopen donderdag 12 december in Den Haag, is de ondertekende verklaring overhandigd aan minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen.

Bouwproductie groeit, ondanks stikstof en PFAS »

Bouwproductie groeit, ondanks stikstof en PFAS

De actuele stikstof- en PFAS-problematiek strooit vooralsnog geen zand in de motor van de bouwsector, zo blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Bouw van het ING Economisch Bureau. Waarschijnlijk neemt de bouwproductie in 2019 met 5% toe.

Kabinet stimuleert MKB-scholingsactiviteiten met SLIM »

Kabinet stimuleert MKB-scholingsactiviteiten met SLIM

Vanaf maart volgend jaar kunnen mkb-bedrijven subsidie aanvragen voor het opzetten van een bedrijfsschool, loopbaanadvisering of vergroting van kennis en vaardigheden van hun medewerkers. Hiervoor trekt het kabinet vanaf 2020 jaarlijks 48 miljoen euro uit.

Versoepelde drempelwaarde PFAS direct in werking »

Versoepelde drempelwaarde PFAS direct in werking

Staat een eventuele drempelwaarde voor stikstofdepositie nog ter discussie, voor PFAS in de land- en waterbodem heeft verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) onlangs een nieuwe tijdelijke, landelijke drempelwaarde ingevoerd. De norm voor PFAS-vervuiling in de grond is versoepeld van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo grond.

Europese staalindustrie in zwaar weer »

Europese staalindustrie in zwaar weer

De staalindustrie in Europa ziet zich momenteel geconfronteerd met tegenvallende resultaten en verslechterde perspectieven. Aan die slechte tijding ligt een combinatie van factoren ten grondslag. Een analyse.

Fenixloods verrezen »

Fenixloods verrezen

Rotterdam, de Rijnhaven aan de Maas en de wijk Katendrecht in het bijzonder, zijn verrijkt met een ‘herrezen’ Fenix I. Naar ontwerp van Mei architects and planners is deze voormalige havenloods uit de jaren ’50 getransformeerd tot een ‘hotspot’ voor cultuur, creatie, uitgaan en wonen. Woensdag 20 november was de officiële opening in het bijzijn van bewoners, ondernemers en projectpartners.

ArcelorMittal lijft Essar Steel in »

ArcelorMittal lijft Essar Steel in

De aanloop heeft zo’n anderhalf jaar in beslag genomen, maar de overname van het failliete Essar Steel door ArcelorMittal gaat nu toch definitief door. Voor de aankoop van het Indiase staalproductiebedrijf telt ArcelorMittal een slordige 5,2 miljard euro (5,9 miljard dollar) neer.

Fieldlab voor de bouw geopend »

Fieldlab voor de bouw geopend

Additive manufacturing, augmented reality, circulair bouwen, modulair ontwerpen, robotisering. Voor het testen, doorontwikkelen en implementeren van al deze (en andere) innovatieve methoden en technieken heeft de bouwsector nu een eigen Fieldlab: BouwLab R&Do.

Stikstof update »

Stikstof update

De problematiek rond stikstofdepositie en PFAS tekent zich nu ook af in de cijfers van het CBS. Voor nieuwbouwwoningen is het aantal afgegeven bouwvergunningen in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Tegenvallende resultaten voor staalfabrikanten »

Tegenvallende resultaten voor staalfabrikanten

De omzet van Tata Steel en ArcelorMittal is de afgelopen drie maanden flink teruggelopen. Beide staalconcerns hebben last van lagere staalprijzen, hogere materiaalkosten en moeilijke marktomstandigheden.

Tata Steel Europe schrapt 3.000 banen »

Tata Steel Europe schrapt 3.000 banen

Bij Tata Steel Europe gaan zo’n 3.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan mogelijk de helft in Nederland. Dat blijkt uit het transformatieprogramma voor Europa dat de staalonderneming afgelopen maandagavond naar buiten heeft gebracht.

British Steel in Chinese handen »

British Steel in Chinese handen

Het Chinese staalconcern Jingye Steel heeft het noodlijdende British Steel gekocht. De Britse faillissementsdienst, Official Receiver, heeft dat afgelopen maandag bekend gemaakt.

Wereldstaalproductie weer licht gedaald »

Wereldstaalproductie weer licht gedaald

De lichte daling van de wereldwijde staalproductie, ingezet in mei van dit jaar, zet vooralsnog door, zo blijkt uit de recente maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel). De productie in de maand september komt uit op 151,5 miljard ton.

Tools brandwerendheidsbepaling verzinkt staal »

Tools brandwerendheidsbepaling verzinkt staal

Op verzoek van brancheorganisatie Zinkinfo Benelux heeft Bouwen met Staal vier tools ontwikkeld waarmee de ontwerper snel (en gratis) de brandwerendheid van verzinkte staalprofielen kan vaststellen.

AZ: ‘Gehele dak hoofdtribune vervangen’ »

AZ: ‘Gehele dak hoofdtribune vervangen’

Voetbalclub AZ laat de complete overkapping van de hoofdtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar plaatsmaken voor een nieuwe kap. Ook het deel dat 10 augustus jl. niet is bezweken, is onveilig. Dat zou blijken uit nieuwe berekeningen van Royal HaskoningDHV.

EIB: ‘Stikstofimpasse opmaat tot krimp bouwproductie’ »

EIB: ‘Stikstofimpasse opmaat tot krimp bouwproductie’

Voor het eerst sinds de crisis loopt de bouwproductie terug, als gevolg van het huidige stikstofbeleid van de overheid. Over 2019, 2020 en 2021 moet rekening worden gehouden met een totale productieafname ter waarde van zo’n 6 miljard euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw).

Kabinet belooft noodplan tegen stikstof- en PFAS-crisis »

Kabinet belooft noodplan tegen stikstof- en PFAS-crisis

Morgen trekken naar verwachting duizenden werknemers en werkgevers van bedrijven in de bouw, het grondverzet en de transportsector naar het Malieveld in Den Haag uit protest tegen de ‘verstikkende’ overheidsregels op het gebied van stikstofdepositie en PFAS.

Stikstof: protestactie, informatiebijeenkomst en kennisdossier »

Stikstof: protestactie, informatiebijeenkomst en kennisdossier

Nederland is in de ban van de stikstofcrisis. Aankomende woensdag (30 oktober) wacht het Haagse Malieveld een massale toestroom van werkgevers en werknemers in de bouw, infrastructuur en de transportsector om te protesteren tegen het overheidsbeleid ter beperking van de neerslag van stikstof in of nabij natuurgebieden door onder meer bouwactiviteiten.

Staalbouwbranche gaat Digi(s)taal »

Staalbouwbranche gaat Digi(s)taal

Het pilotproject Digi(S)tale van Koninklijke Staalfederatie, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw, Bouwen met Staal in samenwerking met softwareleveranciers heeft een eerste mijlpaal bereikt.

Tata Steel IJmuiden in onzekerheid na afkondiging miljoenen bezuiniging »

Tata Steel IJmuiden in onzekerheid na afkondiging miljoenen bezuiniging

Internationaal staalproducent Tata Steel heeft bekend gemaakt flink te bezuinigen en daartoe het personeelsbestand fors in te krimpen. De Europese vestigingen in Engeland, Frankrijk, België en Nederland moeten gezamenlijk 830 miljoen euro snijden in de kosten. Wat zijn de consequenties voor IJmuiden?

Koninklijke Douma Staal »

Koninklijke Douma Staal

Al eerder dit jaar viel de eer te beurt aan de Koninklijke Staalfederatie Nederland. Afgelopen zaterdag was ’t zover voor het trouwe federatielid Douma Staal: de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de handelsonderneming in Sneek.