Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Nieuwe algemeen directeur voor ZinkInfo Benelux »

Nieuwe algemeen directeur voor ZinkInfo Benelux

Peter De Brabandere is per 1 april van dit jaar aangesteld als algemeen directeur van Zinkinfo Benelux. Daarmee is hij de opvolger van Bruno Dursin, die de organisatie voor het thermisch verzinken ruim tien jaar onder zijn hoede heeft gehad.

Convenant jaagt ETIM-classificatie aan »

Convenant jaagt ETIM-classificatie aan

De ETIM-productclassificatie verdient op korte termijn een bredere toepassing. Daarover zijn veel groothandelsbedrijven, inkoopverenigingen en fabrikanten van bouwproducten ’t eens. Ze bevestigen die overeenstemming met het Convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’.

Miljarden euro’s naar OV-projecten in de Randstad »

Miljarden euro’s naar OV-projecten in de Randstad

Vanuit het Nationaal Groenfonds heeft het demissionair kabinet in totaal 2,5 miljard euro toegekend aan twee grote OV-projecten in de Randstad. 1,5 Miljard gaat naar het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. De overige 1 miljard euro is bestemd voor het verbeteren en uitbreiden van het spoor tussen Schiedam en Delft. Bij beide projecten voorziet het toegekende subsidiebedrag voor ongeveer de helft in de verwachte investeringskosten.

Wereldwijde staalproductie blijft groeien »

Wereldwijde staalproductie blijft groeien

De mondiale productie van staal zit nog steeds in de lift. Voor de zevende maand in successie is de productie in februari van dit jaar gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van worldsteel.

Verduurzamen loont »

Verduurzamen loont

Naar schatting driekwart van de bedrijven in de bouw- en maakindustrie in Noord-Europa investeert in duurzaamheid. Ze doen dat vooral omdat hun klanten dat verwachten en omdat ‘t concurrentievoordeel oplevert, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van software- en technologiebedrijf Autodesk en adviesbureau Frost & Sullivan.

SLIM geregeld »

SLIM geregeld

Via de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM) geeft het Rijk dit jaar het MKB-bedrijf weer een financiële steun in de rug bij bijvoorbeeld het opstarten van een bedrijfsschool of loopbaanadvisering.

AZ-stadion klaar voor hoogste punt »

AZ-stadion klaar voor hoogste punt

Morgen (woensdag 24 maart) is ‘t zover. Dan komen, als het weer meewerkt, twee reusachtige hijskranen van Mammoet in actie om de evenzeer imposante ‘megatruss’ van het nieuwe hoofdtribunedak van het AZ-stadion op zijn plaats te leggen.

Brand meester! »

Brand meester!

Zelfstandig óf in teamverband effectieve en economische oplossingen bedenken, uitwerken en onderbouwen voor de brandveiligheid van uw bouwproject. Dat gaat u (nog) beter af na het volgen van de cursus Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies.

Rabobank: ‘Nederlandse economie eind dit jaar hersteld’ »

Rabobank: ‘Nederlandse economie eind dit jaar hersteld’

Volgens de Rabobank gaat de Nederlandse economie zich in de loop van dit jaar vlot herstellen. Als gevolg van de strenge lockdown is in het eerste kwartaal 2021 nog sprake van krimp ten opzichte van het laatste kwartaal 2020. Maar in het tweede kwartaal start een terugkeer naar het niveau van vóór de conoracrisis. Dat niveau wordt naar verwachting eind dit jaar bereikt.

Toename wereldwijde staalproductie houdt aan »

Toename wereldwijde staalproductie houdt aan

Voor de zesde achtereenvolgende maand is de mondiale staalproductie gegroeid. In de maand januari 2021 komt de productie uit op 162,9 miljoen ton en dat is 4,8 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit de recente data-analyse van de World Steel Association (worldsteel).

Toekomstbestendige hoogoven in gebruik genomen »

Toekomstbestendige hoogoven in gebruik genomen

Na een verbouwing van vijf maanden heeft ArcelorMittal Belgium hoogoven B in Gent weer in bedrijf gesteld. In de volledig vernieuwde hoogoven moet het productieproces nu efficiënter verlopen. Tegelijkertijd wordt bijgedragen aan verlaging van CO2-emissie.

BNA Beste Gebouw van Jaar van start »

BNA Beste Gebouw van Jaar van start

‘Niet het mooiste gebouw of de beste architect, maar het beste gebouw wint. Dat kan ook een huis of een klein gebouw zijn, als dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij.’ aldus BNA-voorzitter Francesco Veenstra en hij heeft ’t dan over de 2021-editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Liberty Steel en Thyssenkrupp staken overnamegesprekken »

Liberty Steel en Thyssenkrupp staken overnamegesprekken

Liberty Steel Group en Thyssenkrupp hebben de onderhandelingen over mogelijke overname van de staaldivisie van de Duitse staalonderneming door het Engelse staalbedrijf stopgezet. Thyssenkrupp heeft dat vorige week naar buiten gebracht.

Theo Henrar nieuwe voorzitter FME »

Theo Henrar nieuwe voorzitter FME

FME, de landelijke organisatie voor ondernemers in de technologische industrie, heeft een nieuwe voorzitter. Theo Henrar neemt 17 juni a.s. het stokje over de huidige leidsvrouw, Ineke Dezentjé Hamming.

Gevierd »

Gevierd

Infosteel, de Belgisch/Luxemburgse evenknie van Bouwen met Staal, heeft de laureaten (winnaars) van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend gemaakt. Vier projecten hebben prijs.

Drie kandidaten Prins Friso Ingenieursprijs »

Drie kandidaten Prins Friso Ingenieursprijs

De Prins Friso Ingenieursprijs 2021 van KIVI nadert de ontknoping. Woensdag 17 maart a.s., tijdens de Dag van de Ingenieur, wordt de winnaar bekend gemaakt. Drie ingenieurs staan op de shortlist.

Tata Steel NL en UK gaan scheiden »

Tata Steel NL en UK gaan scheiden

De Nederlandse en de Britse tak van Tata Steel gaan uit elkaar. De ontkoppeling is al gaande en wordt naar verwachting eind maart van dit jaar afgerond, laat Tata Steel weten via een financiële kwartaalrapportage.

Inschrijving Gulden Feniks 2021 geopend »

Inschrijving Gulden Feniks 2021 geopend

Uw renovatie-, transformatie- of gebiedstransformatieprojecten kunnen weer meedingen naar een NRP Gulden Feniks. Inzenden voor de 2021-editie van deze jaarlijkse prijs is mogelijk tot 4 maart a.s.

Ook minister wil APK grote publieksgebouwen »

Ook minister wil APK grote publieksgebouwen

Minister Kajsa Ollengren van Binnenlandse Zaken wil een zogeheten APK-keuring verplicht stellen voor grote gebouwen waar doorgaans veel publiek samenkomt, zoals theaters, bioscopen en (voetbal)stadions. Dat heeft minister per brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

EIB: ‘Bouw blijft overeind tijdens coronacrisis’ »

EIB: ‘Bouw blijft overeind tijdens coronacrisis’

De bouwsector houdt zich behoorlijk goed staande tijdens de coronacrisis, constateert het EIB in haar studie Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2021. De bouwproductie is weliswaar afgenomen, maar de krimp is een stuk kleiner dan gemiddeld over alle bedrijfstakken binnen de nationale economie.

Twee-eenheid »

Twee-eenheid

Mechanica van constructies en het ontwerpen en berekenen van constructies. Deze twee vakgebieden komen samen in Mechanica + constructie 1, de nieuwste telg in de familie studieboeken van Bouwen met Staal.

Gestaag herstel in MKB-metaal, ondanks tweede lockdown »

Gestaag herstel in MKB-metaal, ondanks tweede lockdown

Ruim 9 maanden na de uitbraak van het coronavirus in ons land zien steeds meer ondernemers in het MKB-metaal herstel of zelfs verbetering van hun orderposities en bedrijfsresultaat. Dat valt op te maken uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het laatste kwartaal 2020.

Overname Tata Steel IJmuiden door SSAB van de baan »

Overname Tata Steel IJmuiden door SSAB van de baan

De overname van Tata Steel IJmuiden door SSAB gaat niet door. Dat heeft het Zweedse staalconcern vanmorgen bekend gemaakt. De noodzakelijke investeringen zouden volgens de Zweden niet opwegen tegen de te behalen voordelen.

Logistiek vastgoed weinig te verduren van coronacrisis »

Logistiek vastgoed weinig te verduren van coronacrisis

De markt van logistieke gebouwen blijkt tegen een corona-stootje te kunnen, zo valt op te maken uit onderzoek van vastgoedadviseur Buck Consultants International. Zoals bij aanvang van vorig jaar verwacht, blijkt de vraag naar dit type gebouwen aan het einde van 2020 te zijn toegenomen met ruim 2,6 miljoen vierkante meters. De verwachting voor dit jaar is overeenkomstig.

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen »

Aftrap voor normdocument hergebruik staalconstructiedelen

NEN geeft het beginsignaal voor de ontwikkeling van een nationaal normdocument voor hergebruik van stalen constructie-elementen. Voor dit hergebruik op bouwdeelniveau moet het document de eenduidige en praktisch toepasbare handvatten aanreiken.

Terug van (nooit) weggeweest »

Terug van (nooit) weggeweest

Het Platform Stalen Bruggen zoekt de spotlights weer op met een nieuwe reeks webinars rond het monitoren, inspecteren en (eventueel) versterken van de Van Brienenoordbruggen.

Stijging wereldwijde staalproductie zet door »

Stijging wereldwijde staalproductie zet door

World Steel Association (worldsteel) presenteert nieuwe maandcijfers over de productie van staal in de wereld. In de maand november 2020 komt de wereldwijde staalproductie uit op 158,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 6,6 procent ten opzichte van november 2019. Bovendien zit de mondiale productie nu al voor de vierde maand op rij in de lift.

Gestaalde special »

Gestaalde special

Het Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’ sluit 2020 waardig af met een eindejaars-special. Maar dan niet over het jongstleden, bewogen jaar, maar over de 19e eeuw, de ‘nieuwe ijzertijd’.

Geschoorde hal op herhaling »

Geschoorde hal op herhaling

De tweedaagse online cursus Toetsing ontwerp geschoorde hal beleeft zijn tweede editie op de dinsdagmiddagen 16 en 23 maart a.s.

Het Bouwbesluit 2012 in 2021 »

Het Bouwbesluit 2012 in 2021

Het Bouwbesluit 2012 wacht in het nieuwe jaar enkele belangrijke wijzigingen. Zo worden per 1 januari 2021 de eisen voor BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) van kracht.

Kabinet houdt steun- en herstelpakket intact »

Kabinet houdt steun- en herstelpakket intact

Via een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer hebben de staatssecretarissen van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten dat het kabinet afziet van het voornemen om het steun- en herstelpakket per januari 2021 te versoberen. Het pakket met financiële tegemoetkomingen voor bedrijven die door de coronacrisis in de knel zitten, wordt zelfs op enkele onderdelen uitgebreid.

Seinen op groen voor Stikstofwet »

Seinen op groen voor Stikstofwet

Het kabinet is ‘t afgelopen woensdag eens geworden met de oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over het voorstel van minister Schouten voor een Stikstofwet. Met het akkoord kan het wetsvoorstel op voldoende steun rekenen in de Tweede en Eerste Kamer.

Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal »

Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal

Bouwen met Staal heeft het publicatie-portfolio aangevuld met het Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal. In de nieuwe uitgave, vooral bestemd voor constructeurs en zij die dat graag willen worden, doorloopt constructeur Marcel van Odenhoven alle belangrijke stappen in het toetsen van het constructief ontwerp van een gangbare geschoorde (stalen) bedrijfshal.

Nederlandse export naar VK fors gekrompen »

Nederlandse export naar VK fors gekrompen

Deal of no deal? Over een mogelijk Handelsakkoord tussen de Europese Unie en het uitgetreden Verenigd Koninkrijk is ’t vooralsnog onzekerheid troef. Vast staat al wel dat de export van Nederlandse goederen (waaronder staal en ijzer) naar de VK als gevolg van de Brexit flinke deuken heeft opgelopen.

Wereldstaalproductie blijft toenemen »

Wereldstaalproductie blijft toenemen

Voor de derde maand op rij is de productie van staal wereldwijd toegenomen. Na stijgingen van 0,6 procent over augustus en 2,9 over september tekent worldsteel voor de maand oktober een groei op van 7 procent ten opzichte van oktober 2019. De wereldwijde oktober-productie komt daarmee op 161,9 miljoen ton staal.

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021? »

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021?

Wie verdient de titel Ingenieur van het Jaar 2021? Het antwoord op die vraag kunt u hoogstpersoonlijk beïnvloeden door de ingenieur die ú bewondert, kandidaat te stellen voor deze KIVI-prijs. Nomineren is mogelijk tot 19 december a.s.

Overeenstemming Rijk en gemeenten over Wkb »

Overeenstemming Rijk en gemeenten over Wkb

De VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn het eens geworden over de uitvoering van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met het akkoord is een belangrijke stap gezet op weg naar de inwerkingtreding van de wet, die voor 1 januari 2022 op de rol staat.

Goud voor Park Hoog Oostduin Den Haag »

Goud voor Park Hoog Oostduin Den Haag

De NRP Gulden Feniks, de jaarlijkse prijs voor renovatie- en transformatieprojecten in ons land, heeft dit jaar drie winnaars opgeleverd. De prijs voor beste transformatie gaat naar het ‘gestaalde’ Park Hoog Oostduin in Den Haag, naar ontwerp van cepezed.

Onderzoeksraad: ‘APK voor grote publieke gebouwen’ »

Onderzoeksraad: ‘APK voor grote publieke gebouwen’

Als een gebouw eenmaal in gebruik is, bestaat onvoldoende zicht op de veiligheid van de gebouwconstructie. Gebouweigenaren hebben de zorgplicht hiervoor onvoldoende voor ogen, de overheid houdt niet actief toezicht. Bovendien hebben zich in recente jaren een opvallend groot aantal instortingen voorgedaan. Dat maakt de periodieke keuring van de constructie van grotere publieke gebouwen in de gebruiksfase noodzakelijk, vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van haar onderzoek naar de instorting van het tribunedak van het AZ-stadion.

Logistieke krachtenbundeling »

Logistieke krachtenbundeling

Kloeckner Metals ODS en Reesink Staal kennen elkaar natuurlijk al langer als (groot)handelsondernemingen in stalen halffabricaten en onderdelen voor (onder meer) de bouw. Die verwantschap is nu versterkt via Copiam Logistics: een nieuwe gezamenlijke onderneming voor de distributie van de balk- en stafstaalproducten van beide bedrijven naar klanten.

MKB Metaal optimisch over vierde kwartaal »

MKB Metaal optimisch over vierde kwartaal

De meeste ondernemingen binnen het MKB Metaal kampen nog altijd met afnemende orderportefeuilles. Voor het laatste kwartaal van dit jaar zijn ze echter voorzichtig positief gestemd, zo valt op te maken uit de actuele Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie.

Drie kanshebbers Museumprijs 2020 »

Drie kanshebbers Museumprijs 2020

Het Eye Filmmuseum in de hoofdstad, het onlangs vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Mauritshuis in de hofstad zijn genomineerd voor de Museumprijs 2020.

ABN AMRO: ‘Economisch herstel blijft achter’ »

ABN AMRO: ‘Economisch herstel blijft achter’

Zolang nog geen goed anti-corona vaccin is uitgerold, laat het herstel van de Nederlandse economie nog wel even op zich wachten, aldus het Economisch Bureau van ABN AMRO in de november-uitgave van De Nederlandse economie in zicht.