Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Miljarden voor Nederlandse infrastructuur »

Miljarden voor Nederlandse infrastructuur

Het kabinet trekt de komende jaren zo’n 7,5 miljard euro uit voor de vaderlandse infrastructuur. Circa 2,7 miljard gaat naar het autowegennetwerk, 4 miljard is gereserveerd voor werken aan het spoor. Dat staat in de plannen die de bewindslieden van Infrastructuur, Mark Harbers en Vivianne Heijnen, en woonminister Hugo de Jonge afgelopen week hebben gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Staat van het mkb: ‘Stijging verkoopprijzen zet door’ »

Staat van het mkb: ‘Stijging verkoopprijzen zet door’

Het merendeel van de middelgrote en kleine bedrijven in Nederland, ook in de bouwnijverheid, rekent de gestegen kosten van grondstoffen, energie en bedrijfsmiddelen door aan haar klanten. Dat blijkt uit het Jaarbericht Staat van het mkb 2022.

Afgifte bouwvergunningen stokt »

Afgifte bouwvergunningen stokt

Zowel voor woningbouw als utiliteitsbouw zijn in het derde kwartaal van dit jaar minder bouwvergunningen afgegeven dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

BrandInformatieSysteem krijgt grote beurt »

BrandInformatieSysteem krijgt grote beurt

Al sinds de lancering in 2009 biedt de website brandveiligmetstaal.nl een uitgebreide collectie aan informatiepagina’s, webtools, spreadsheets en publicaties die de architect, constructeur, brandveiligheidsadviseur en andere betrokken professionals in bouwprojecten verder helpt bij het ontwerpen, dimensioneren, toetsen en beoordelen van verschillende typen gebouwen op brandveiligheid.

Techniek-organisaties samen in het geweer tegen personeelstekort »

Techniek-organisaties samen in het geweer tegen personeelstekort

Met het structurele tekort aan medewerkers in de techniek dreigen belangrijke maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en de bouw van woningen in het slop te raken. Aanleiding genoeg voor VNO-NCW, MKB-Nederland en een vijftal landelijke organisaties voor de techniek in Nederland om gezamenlijk het gebrek aan technisch personeel aan te pakken, aan de hand van het ‘Aanvalsplan Techniek’.

Koplopers bijeen voor roadmap Bouwakkoord Staal »

Koplopers bijeen voor roadmap Bouwakkoord Staal

De consultatieronde is voorbij, het commentaar verwerkt, nu is ’t aan de koplopers van het Bouwakkoord Staal om de vrijwel definitieve roadmap met handelingsperspectieven voor het verduurzamen van staal in de bouw nog eens tegen het licht te houden en fijn te slijpen voordat de definitieve versie wordt gepubliceerd. Dat doen ze dinsdagmiddag 22 november a.s. bij Damen Shipyards in Gorinchem.

Lectoraat lanceert leerboek »

Lectoraat lanceert leerboek

Afgelopen dinsdag 1 november heeft dr.ir. Michiel Horikx, bijzonder lector Constructieve Veiligheid aan de Hogeschool van Amsterdam, zijn leerboek Conceptual Structural Design aan de openbaarheid prijsgegeven. Met de publicatie lost het lectoraat een van haar belangrijke beloften bij oprichting in september 2019 in: het ontwikkelen van een leerboek voor de toekomstige generaties professionele constructeurs over belangrijke fasen en facetten van het (conceptueel) constructief ontwerpen.

Wereldstaalproductie leeft op »

Wereldstaalproductie leeft op

In september 2022 is de productie van staal in de wereld iets forser uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste maandcijfers van de World Steel Association. Daarmee is sprake van een trendbreuk: in augustus en juli 2022 kwamen de productiecijfers niet boven die van augustus en juli 2021 uit.

Milieu-investeringen bedrijfsleven in de lift, metaalsector doet goed mee »

Milieu-investeringen bedrijfsleven in de lift, metaalsector doet goed mee

Steeds meer bedrijven trekken steeds meer geld uit voor behoud en verbetering van het leefmilieu, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Een kleine tien jaar geleden ging nog slechts 3,7 procent van de totale bedrijfsinvesteringen naar het milieu. Inmiddels is dat aandeel opgeklommen naar 14,2 procent in 2021.

Nomineer voor Ingenieur van het Jaar 2023 »

Nomineer voor Ingenieur van het Jaar 2023

Tot woensdag 30 november a.s. kunt u een ingenieur (m/v) kandidaat stellen voor de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar. Kent u er één die de prestigieuze titel en de bijbehorende Prins Friso Ingenieursprijs 2023 dik verdient? Meld hem of haar aan bij het KIVI.

Hernieuwbare energie beteugelt CO2-emissie, maar meer broeikasgassen in de lucht dan ooit »

Hernieuwbare energie beteugelt CO2-emissie, maar meer broeikasgassen in de lucht dan ooit

De wereldwijde uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen stijgt dit jaar waarschijnlijk met minder dan 1 procent. Dat is aanmerkelijk minder dan vorig jaar, meldt het Internationaal Energie Agentschap. Volgens het IEA zit ‘m dat voor een belangrijk deel in de grootschalige inzet van hernieuwbare energie uit windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales.

Geen warm onthaal voor Tegemoetkoming Energiekosten MKB »

Geen warm onthaal voor Tegemoetkoming Energiekosten MKB

Afgelopen week introduceerde het kabinet de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb, kortweg TEK. Namens de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf reageren zowel MKB-Nederland en VNO-NCW als FME en Koninklijke Metaalunie kritisch op de nieuwe regeling. ‘Niet voldoende om ondernemers te helpen’, luidt de strekking van de tamelijk kille ontvangst.

Persoonlijk »

Persoonlijk

Bij diverse organisaties in of voor de vaderlandse bouwsector hebben zich recentelijk, op strategische posities, wisselingen van de wacht voorgedaan. En weer bij andere, staan dergelijke mutaties op stapel.

Miljarden overheidssteun voor innovatie in het MKB »

Miljarden overheidssteun voor innovatie in het MKB

Het afgelopen jaar heeft het Rijk zo’n 7,8 miljard euro uitgetrokken voor innovatieplannen van meer dan 20.000 Nederlandse bedrijven. De overgrote meerderheid daarvan, 97%, behoort tot het midden- en kleinbedrijf. Het geld wordt beschikbaar gesteld via een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in het kader van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Sinds de start van de regeling, in 1994, is nog nooit zoveel subsidie toegekend aan innovatieve voornemens binnen het vaderlandse bedrijfsleven.

Onzekerheid troef op kantorenmarkt »

Onzekerheid troef op kantorenmarkt

In het derde kwartaal van dit jaar is in Nederland in totaal 595.000 m2 nieuwe kantoorruimte in gebruik genomen. Dat is niet veel minder dan in dezelfde periode in 2021: 614.000 m2. Een flinke opleving van die afname, zoals in het vierde kwartaal vorig jaar, zit er echter voor het slotkwartaal van 2022 niet in, verwacht vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Roadmap Bouwakkoord Staal ter consultatie »

Roadmap Bouwakkoord Staal ter consultatie

Afgelopen dinsdag 4 oktober, tijdens de Staalbouwdag, heeft het Bouwakkoord Staal haar Roadmap met handelingsperspectieven gepresenteerd. De Roadmap schetst de route die de staalbouwketen in ons land dient af te leggen om de aspiraties en afspraken van het Bouwakkoord Staal per 2030 te hebben doorgevoerd in de beroeps-, bedrijfs- en projectpraktijk. De ruim 100 pagina’s tellende guideline is echter niet in beton gegoten. Het concept staat drie weken lang open voor commentaar van belanghebbenden en belangstellenden.

Rode cijfers door hoge energieprijzen »

Rode cijfers door hoge energieprijzen

Een kwart van de ondernemers in energie-intensieve sectoren, zoals de metaalbouw, verwacht verlies als gevolg van de gestegen energieprijzen. Dat blijkt uit een flitspeiling van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met zo’n 20 aangesloten brancheorganisaties.

Staalbouwdag-beursaanbieding »

Staalbouwdag-beursaanbieding

De vakbeurs van de Staalbouwdag, dit jaar op dinsdag 4 oktober in het AFAS Theater in Leusden, is dé plek om binnen een dag kennis te nemen van nieuwe en vernieuwde producten en diensten voor het ontwerpen en bouwen met staal. Zo’n 50 exposanten maken er hun opwachting en hebben ongetwijfeld aantrekkelijke beursaanbiedingen voor u in petto. Zoals Bouwen met Staal met ‘an offer you can’t refuse’.

(Parametrisch)ontwerptalent gezocht »

(Parametrisch)ontwerptalent gezocht

Ben je (over enige tijd) werkzaam bij een architectenbureau, ingenieursbureau of staalconstructiebedrijf, heb je (al enige) ervaring in het ontwerpen met behulp van parametrisch tools en wil je die ervaring graag verrijken? Doe dan mee aan de Hackathon@Staalbouwdag 2022.

Bouwer gaat elektrisch »

Bouwer gaat elektrisch

BAM Infra Nederland en Koninklijke Van Twist, leverancier van duurzame energiesystemen, zijn er – naar eigen zeggen, als eerste in Nederland – in geslaagd om een via diesel aangedreven asfaltspreidmachine van de bouwonderneming om te bouwen tot één met een waterstofverbrandingsmotor.

Verduurzaming vertraagd door tekort aan materialen en personeel »

Verduurzaming vertraagd door tekort aan materialen en personeel

Energiebedrijven, leveranciers van zonnepanelen, warmtepompen en isolatie en vele verwante ondernemingen in de hernieuwbare energievoorziening hebben steeds meer moeite hun producten en diensten op de afgesproken tijd te leveren. Dat blijkt uit een recente enquête van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) onder 80 aangesloten bedrijven en brancheorganisaties. Ook de oorzaken van de vertragingen zijn nader geanalyseerd.

Meten is weten »

Meten is weten

Méér hergebruik van componenten en elementen. Het is een van de belangrijkste, misschien wel cruciale ambities van het Bouwakkoord Staal. Maar om dat hergebruik veilig en (milieutechnisch) verantwoord aan te pakken, met veilige en verantwoorde ‘nieuwe’ constructies als resultaat, is een gedegen analyse van de eigenschappen, prestaties en toepassingsopties van de ‘tweedehands’ materialen een must van de eerste orde. Hoe zo’n analyse verloopt en welke technieken en methoden hierbij worden ingezet, komt u te weten tijdens de themamiddag 'Hergebruik van staal, meten is weten'.

Demolition Day »

Demolition Day

Zaterdag 17 september a.s. is Demolition Day 2022, de dag waarop leden van branchevereniging VERAS de poorten van hun sloop- dan wel asbestverwijderingslocaties openstellen voor het brede Nederlands publiek.

Hoge energieprijzen drukken marges Nederlandse staalindustrie »

Hoge energieprijzen drukken marges Nederlandse staalindustrie

De orderboeken zijn nog steeds voldoende gevuld, de vraag is nog altijd robuust. Daarmee zijn de vooruitzichten van de Nederlandse staal- en metaalindustrie voor dit jaar en volgend jaar best gunstig, concludeert Atradius in haar nieuwe marktonderzoeksrapport ‘Industry Trends – Metals and Steel Industry’. Maar een krimp in de afzet en marges van de sector ligt op de loer als de oorlog in Oekraïne voortduurt en de verstoring van de energiemarkt aanhoudt.

Dertig miljoen voor schaalsprong in digitalisering maakindustrie »

Dertig miljoen voor schaalsprong in digitalisering maakindustrie

Samen met de Europese Commissie, landelijke ondernemersorganisaties zoals FME en Metaalunie, publiek-private samenwerkingsverbanden van provincies en regionale ontwikkelingsmaatschappijen trekt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot 2026 zo’n 30 miljoen euro uit voor de (verdere) digitalisering in de maakindustrie.

Circulaire projecten geportretteerd »

Circulaire projecten geportretteerd

‘De slagkracht en innovatie spatten van de verhalen af’, aldus de Directeur-Generaal van het Rijksvastgoedbedrijf, Annet Bertram in haar voorwoord. Een enthousiaste aanmoediging tot verder lezen in ‘Het Rijksvastgoedbedrijf – Bouwen aan een Circulaire Toekomst’, een nieuwe publicatie van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

Verduurzaming sneller terugverdiend bij hogere energieprijzen »

Verduurzaming sneller terugverdiend bij hogere energieprijzen

De aanhoudende stijging van de energieprijzen in Nederland blijkt ook een zonnige zijde te kennen. De investering in verduurzamingsmaatregelen zoals isoleren is een stuk sneller terugverdiend, constateert CE Delft na onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Veertien finalisten »

Veertien finalisten

Veertien staalbouwprojecten hebben een nominatie in de wacht gesleept voor de Nationale Staalprijs 2022. De jury, dit jaar aangevoerd door architect Sjoerd Soeters, verkoos de 14 uit een collectie van 96 inzendingen. Welke kanshebbers als winnaars uit de bus zijn gekomen, wordt verklapt tijdens de ‘grand finale’ op de Staalbouwdag 2022, dinsdag 4 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden.

Meer vrouwen in de techniek »

Meer vrouwen in de techniek

Drie van de vijf technici en zeven van de tien personeelsfunctionarissen binnen de Nederlandse technieksector willen meer vrouwen in de techniek. Bij die overheersende wens blijven de inspanningen van tech-bedrijven om het werken in de techniek voor vrouwen aantrekkelijk te maken echter nog achter, blijkt uit de TechBarometer 2022 van ROVC.

ABN AMRO: ‘Bouwsector wacht zware tijden’ »

ABN AMRO: ‘Bouwsector wacht zware tijden’

Tot nu toe in 2022 draait de bouw in ons land een bevredigende omzet. Maar daar kan de komende maanden een negatieve kentering in komen, waarschuwen de economen van ABN AMRO in hun recente sectorrapport ‘Stand van de Bouw’, als gevolg van stijgende materiaalprijzen en groeiend personeelstekort.

Handelingsperspectieven voor verduurzaming in aantocht »

Handelingsperspectieven voor verduurzaming in aantocht

Onder aanvoering van Jacqueline Cramer en Bouwen met Staal werkt een breed collectief van ‘koplopers’ in verduurzaming aan een roadmap en handelingsperspectieven voor het (nog meer) duurzaam gebruik van staal in de bouw en infrastructuur. De roadmap en handelingsperspectieven gaan de verschillende schakels van de staalbouwketen voorzien van praktische wegwijzers en richtsnoeren om de ambities van het onlangs gesloten Bouwakkoord Staal te verwezenlijken.

Wim Quist (1930–2022) »

Wim Quist (1930–2022)

Afgelopen zaterdag is architect Wim Quist op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Quist Wintermans Architekten op haar website.

Mondiale staalproductie groeit door »

Mondiale staalproductie groeit door

De wereldwijde productie van staal vertoont de laatste maanden een opgaande lijn. Voor de derde achtereenvolgende maand is de mondiale staalproductie weer iets toegenomen ten opzichte van de maand ervoor, zo blijkt uit de statistieken van de World Steel Association voor mei 2022. Het productieniveau in dezelfde periode vorig jaar wordt echter nog niet gehaald.

Gezocht: architecten, constructeurs, detail-constructeurs en studenten »

Gezocht: architecten, constructeurs, detail-constructeurs en studenten

Dinsdag 4 oktober 2022 is Staalbouwdag 2022. En nu corona niet meer in de weg zit, wordt ’t weer een ouderwets ‘fysieke’ aflevering voor iedereen die maar wil komen, met een vakbeurs, congres, breakout sessies én de Hackathon@Staalbouwdag. Net als bij de primeur op de Staalbouwdag 2019 nemen verse multidisciplinaire ontwerpteams ’t tegen elkaar op in het parametrisch ontwerpen van de optimale staalconstructie. De inschrijving voor deelname aan de Hackathon 2022 is nu geopend: voor architecten, constructeurs, detail-constructeurs en studenten.

Extra financiële injectie voor schoon bouwmaterieel »

Extra financiële injectie voor schoon bouwmaterieel

Voor dit jaar trekt het kabinet 22,2 miljoen euro extra subsidie uit voor de aanschaf van bouwmachines die werken op waterstof of stroom. Dat heeft staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat eind juni laten weten aan de Tweede Kamer.

Heffing op CO2-emissie bij de EU-grenzen »

Heffing op CO2-emissie bij de EU-grenzen

Als ’t aan het Europees Parlement ligt, moet vanaf 2027 aan de grenzen van de Europese Unie een belasting worden betaald bij de invoer van cement, kunstmest, aluminium, ijzer en staal en elektriciteit ter compensatie van de uitstoot van CO2. Deze importheffing moet gelijk worden aan de CO2-heffing die binnen de EU gaat gelden onder het herziene EU-emissiehandelssysteem.

Hard op weg naar accreditatie »

Hard op weg naar accreditatie

BV/BmS Opleidingen, het opleidingsinstituut van Betonvereniging en Bouwen met Staal, heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de accreditatie voor de opleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS. Afgelopen woensdag 22 juni heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie positief geoordeeld over de kwaliteit en effectiviteit van de driejarige opleiding voor constructeurs. Zodra de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Ministerie van OCW haar goedkeuring heeft gegeven op administratieve en juridische aspecten, is de accreditatie een (heuglijk) feit en mag BV/BmS Opleidingen voortaan de titel Master verbinden aan Constructief Ontwerpen BV/BmS.

Staalreinigingsspecialist in zwaar weer door haperende aanvoer verontreinigd schroot »

Staalreinigingsspecialist in zwaar weer door haperende aanvoer verontreinigd schroot

Nog geen twee jaar na de opening van het fabriekscomplex in Delfzijl ziet Purified Metal Company (PMC) zich genoodzaakt tot een ingrijpende sanering. Het bedrijf, gespecialiseerd in het schoonmaken van verontreinigd staal vóór recycling, kampt met forse financiële tegenwind en moet vijftien van de 47 medewerkers laten afvloeien. Voornaamste oorzaak van de tegenvallende omzet is dat het bedrijf te weinig vervuild schroot krijgt aangeboden.

Tegemoetkoming voor energiebesparende MKB-ers »

Tegemoetkoming voor energiebesparende MKB-ers

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) lijkt een succesnummer. De afgelopen maanden heeft de uitvoerder van de financiële regeling, RVO, een fors aantal aanvragen in ontvangst genomen. De subsidie stimuleert en ondersteunt midden- en kleinbedrijven bij het investeren in energiebesparing.

Oponthoud in de bouw door materiaal- en personeelstekorten »

Oponthoud in de bouw door materiaal- en personeelstekorten

Drie van de vijf bouwbedrijven in Nederland kampen met vertraging bij de uitvoering van projecten als gevolg van de actuele tekorten aan materialen en personeel. Ook het binnenhalen van nieuwe opdrachten wordt hierdoor bemoeilijkt. Dat blijkt uit de jongste Conjunctuurmeting van het EIB onder grotere bouwondernemingen.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen al deels van kracht »

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen al deels van kracht

Jongstleden april zijn al enkele artikelen van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen en het bijbehorende Besluit in werking getreden. Invoering van de wet als geheel is nog altijd voorzien voor 1 januari 2023. Enkele onderdelen zijn echter vervroegd geactiveerd om de officiële instelling mogelijk te maken van de Toelatingsorganisatie kwaliteitsborging bouw, het orgaan dat toezicht gaat houden op het nieuwe stelsel.

Hoe infra beter kan, in vijf dagen »

Hoe infra beter kan, in vijf dagen

Ze kwamen met zeilboten, brainstormden drie dagen lang in een conferentieoord en gingen op de slotdag weer huiswaarts met speedboten: de deelnemers (lees: captains of infrastructure in Nederland) aan de Infra 5-daagse van 16 tot en met 20 mei jl. De keuze voor het transportmiddel van de retourreis staat misschien wel symbool voor de eendracht onder de participanten: vaart maken met een betere interdisciplinaire samenwerking bij de grootschalige, cruciale opgaven voor de vaderlandse infra-sector.

Architectuurjaarboek roept op tot gesprek »

Architectuurjaarboek roept op tot gesprek

Van het welbekende Jaarboek Architectuur in Nederland is eind mei de editie 2021/2022 verschenen. Zoals gebruikelijk presenteert de publicatie, inmiddels de 35e op rij, een keur aan bouwprojecten die in het jaar van uitgifte of het jaar ervoor hun afronding hebben beleefd. Voor de verrassende keuze van het cover-project heeft de jaarboek-redactie een verklaring.

Breed draagvlak voor ‘samen doorbouwen in onzekere tijden’ »

Breed draagvlak voor ‘samen doorbouwen in onzekere tijden’

Afgelopen dinsdag 31 mei hebben de ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat samen met vertegenwoordigers van tal van branche-, beroeps- en kennisorganisaties voor de ontwerp-, bouw- en technieksector, het bankwezen en provinciale en gemeentelijke overheden hun handtekeningen gezet onder de Intentieverklaring ‘samen doorbouwen in onzekere tijden’. Met de verklaring zet deze ‘brede coalitie’ gezamenlijk in op behoud dan wel bevordering van de voortgang van projecten, nu bouwmaterialen flink duurder zijn geworden en moeilijker verkrijgbaar.

Wereldwijde staalproductie neemt weer toe »

Wereldwijde staalproductie neemt weer toe

Na een aanhoudende daling tussen mei en november 2021 en een kortstondige dip in februari van dit jaar vertoont de wereldwijde productie van staal weer een opwaartse trend. Zowel in maart als in april 2022 vallen de productievolumes forser uit dan in de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder is echter nog een flinke achterstand in te lopen, zo blijkt uit de nieuwe statistieken van World Steel Association.

Opbouwfase Bouwakkoord Staal uit de startblokken »

Opbouwfase Bouwakkoord Staal uit de startblokken

Met de ratificatie van het Bouwakkoord Staal, jongstleden maart, is een belangrijke eerste stap gezet op weg naar het verder verduurzamen van staal in de bouw en infrastructuur in Nederland per 2030. Om de aspiraties van het ketenbrede convenant straks goed in de (staal)bouwpraktijk te brengen, is onlangs de ‘opbouwfase’ van start gegaan. Tot eind dit jaar werken multidisciplinaire teams aan roadmaps met handelingsperspectieven voor elk belangrijk stadium van het staalbouwproces, van ontwerp tot en met hergebruik.

Zonnepanelen per 2025 verplicht bij nieuwe bedrijfsgebouwen met grote daken »

Zonnepanelen per 2025 verplicht bij nieuwe bedrijfsgebouwen met grote daken

Vanaf 2025 dienen voortaan zonnepanelen te worden aangebracht op daken van nieuwe bedrijfsgebouwen. Minister Jetten van Klimaat en Energie kondigde deze aanstaande verplichting afgelopen vrijdag aan. De eis gaat gelden voor alle nieuwe gebouwen met een dakoppervlakte van meer dan 250 m2. Nieuwe woningen zijn vooralsnog uitgezonderd van de nieuwe regel.

Inschrijfloket Nationale Staalprijs iets langer open »

Inschrijfloket Nationale Staalprijs iets langer open

Voor de Nationale Staalprijs 2022 heeft Bouwen met Staal al heel wat inzendingen mogen ontvangen. Máár voor de beoogde, representatieve ‘state of the art’ in het ontwerpen en bouwen met staal anno 2022, worden nog wel projecten gemist. Misschien wel die van u. Daarom is, in samenspraak met juryvoorzitter Sjoerd Soeters, besloten de inzendtermijn op te rekken tot woensdag 15 juni a.s.

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 »

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

Afgelopen donderdag 12 mei is in Theater Zuidplein in Rotterdam de renovatie en uitbreiding van museum Singer Laren uitgeroepen tot winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. Het project, naar ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten, gaat ervandoor met de prijs van de vakjury én de publieksprijs.

Hyperloop in aantocht »

Hyperloop in aantocht

Over een jaar of acht heeft Europa haar eerste commercieel draaiende hyperloop. Dat verwacht Mars Geuze, medeoprichter van Hardt Hyperloop in Delft. Met de bouw van een 3 km lange testbaan en onderzoeksfaciliteiten in Veendam, start deze zomer, wordt weer een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het (nu nog) futuristische transportsysteem.

Ook ondernemers vaak langdurig op huisvestingsjacht »

Ook ondernemers vaak langdurig op huisvestingsjacht

In navolging van particulieren, zijn nu ook ondernemers steeds langer op zoek naar een geschikt nieuw onderkomen. Volgens makelaarsvereniging NVM komt dat door een tekort aan bedrijfspanden én obstakels bij de ingebruikname van beschikbare gebouwen.