Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Ivo is de beste »

Ivo is de beste

Ivo Lubbers van scholengemeenschap Reggesteyn heeft de finale gewonnen van de laswedstrijden 2024 van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Ivo, gespecialiseerd in MAG-lassen, haalde voor al zijn laswerk tijdens de eindstrijd een gemiddelde waardering van 8,5. Daarmee was hij de beste van negen finalisten.

Mondiale staalproductie iets gekrompen »

Mondiale staalproductie iets gekrompen

De wereldwijde productie van ruw staal in januari van dit jaar is iets afgenomen in vergelijking met januari vorig jaar. Ten opzichte van die maand moet januari 2024 genoegen nemen met een kleine productiekrimp van 1,6 procent. Dat leren de verse staalstatistieken van de World Steel Association (worldsteel).

Gratis seminar rond structural FSE »

Gratis seminar rond structural FSE

Fire Safety Engineering (FSE) is onderhand een bekende methode om het verloop van een brand en de uitwerking daarvan op een gebouwconstructie te bepalen. Maar de mogelijkheden, toepassingen en ervaringen in structural FSE volgen elkaar wel in rap tempo op. Alle aanleiding voor de Technische Commissie Brandveiligheid van Bouwen met Staal (TC 3) om er een compleet seminar aan te wijden, vrijdag 26 april a.s. bij Troned in Enschede.

Prins Clausbrug weer in de prijzen »

Prins Clausbrug weer in de prijzen

Na de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur heeft de Prins Clausbrug bij Dordrecht een tweede prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Ditmaal draait ’t om een speciale prijs bij de Benelux Steel Bridge Contest 2023.

Werk mee aan Bouwen met Staal »

Werk mee aan Bouwen met Staal

Informatie, advies en voorlichting. En daarmee kennis en inspiratie voor een nog betere toepassing van staal door constructief en bouwkundig ontwerpers. Dat biedt het vakblad Bouwen met Staal, elke twee maanden met artikelen over (onder meer) nieuwe projecten, ontwerp- en uitvoeringsmethoden en ontwikkelingen in wetenschap, techniek en wet- en regelgeving. Maar daarvoor is wel een volwaardige redactie nodig. Op dit moment mist Bouwen met Staal een redactiemedewerker (voor minimaal 20 uur per week) en een freelance (technisch) journalist. Iets voor jou?

Veiligheid voorop bij energietransitie »

Veiligheid voorop bij energietransitie

Bij alle plannen en activiteiten om Nederland te laten overstappen op duurzame energie behoort veiligheid een meer prominente rol te spelen dan tot nu toe het geval is. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen in haar jongste jaarplan.

Vangt uw project de NRP Gulden Feniks? »

Vangt uw project de NRP Gulden Feniks?

Renovatie en transformatie van de bestaande bebouwde omgeving is onmisbaar in het verduurzamen en toekomstbestendig maken van onze leefomgeving, vindt (ook) het Nationaal Renovatie Platform. Daarom organiseert het NRP elk jaar en al sinds 2011 de Gulden Feniks, de prijs voor inspirerende en leerzame renovaties en transformaties van gebouwen en gebieden in Nederland. Tot en met 15 maart kunt u uw projecten indienen voor de Gulden Feniks 2024.

Groen licht voor Groeien met Groen Staal »

Groen licht voor Groeien met Groen Staal

Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiële goedkeuring van RVO in de wacht gesleept. Daarmee kan veelomvattende, achtjarige programma voor de verduurzaming van staal, opgezet door een consortium van 31 belanghebbende bedrijven en organisaties, uit de startblokken.

Omgevingswet redelijk op de rit »

Omgevingswet redelijk op de rit

De Omgevingswet, sinds 1 januari van dit jaar van kracht, heeft de provinciale en gemeentelijke overheden en de waterschappen in Nederland tot dusver niet voor serieuze obstakels gezet. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. De ondervraagde provincies houden nog wel een slag om de arm. Pas over enkele maanden, als de vergunningaanvragen onder de nieuwe wet zijn toegenomen in aantal en complexiteit, moet blijken of het nieuwe systeem inderdaad naar behoren werkt.

Index Staalprijzen BmS gelanceerd »

Index Staalprijzen BmS gelanceerd

De prijzen van stalen halffabricaten voor de (staal)bouw zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Dat maakt ’t voor staalbouwers, aannemers en andere afnemers best lastig om op de hoogte te blijven van de actuele prijsniveaus, zónder steeds zelf offertes te moeten aanvragen bij verschillende leveranciers. De nieuwe Index Staalprijzen BmS bespaart u de moeite en tijd.

BIM Awards 2024 begonnen »

BIM Awards 2024 begonnen

Voor de BIM Awards 2023 werden maar liefst 44 inzendingen gehaald. Als ’t aan Construsoft ligt, gaat dat record dit jaar aan diggelen (of wordt ’t in elk geval geëvenaard). Inschrijvingen voor de editie 2024 van de prijs zijn welkom tot 25 april a.s.

Koninklijk onderscheiden »

Koninklijk onderscheiden

De viering van het 40-jarig bestaan van Mecanoo Architecten, afgelopen vrijdag, is opgeluisterd met een koninklijke onderscheiding voor creative director en ‘founding mother’ Francine Houben. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, was van de partij om het goede nieuws publiekelijk te maken en de versierselen op te spelden.

Meedoen is kans maken »

Meedoen is kans maken

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan sinds 1 februari jl. en nog tot 1 mei a.s.

Kom, ga dat dak op »

Kom, ga dat dak op

De aanmoediging is vandaag de dag veelal niet meer nodig. Dat de daken van hallen, distributiecentra en vergelijkbare bedrijfsgebouwen kunnen worden benut voor het opwekken van ‘groene’ energie met zonnepanelen is inmiddels breed bekend. Een PV-installatie op het dak lijkt onderhand eerder regel te worden dan uitzondering. Maar de toepassing kent wel z’n uitdagingen, aandachtspunten en mogelijke risico’s. Daarom organiseert Bouwen met Staal in april weer een nieuwe aflevering van de cursus ‘Uit de weg, op het dak’.

Nederland robotland »

Nederland robotland

Het is weliswaar nog niet voldoende voor een plekje in de wereldwijde top 10, maar Nederland scoort allerminst slecht in robotisering van industriële processen, zo blijkt uit recent cijferwerk van de IFR, International Federation of Robotics.

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in »

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van de bedrijven boekt (nog steeds) een bevredigende winst. De congestie op het elektriciteitsnet baart echter zorgen.

Ontdek je Opleiding »

Ontdek je Opleiding

Vanaf begin september start BV/BmS weer met nieuwe afleveringen van de HBO-opleidingen Beton- & Staalconstructies BV/BmS en Constructief Ontwerpen BV/BmS. Dat lijkt nu nog ‘verre toekomst’, maar als je je professionele ontwikkeling hoog op je agenda hebt staan, ga je je nu al oriënteren op het opleidingenaanbod. De Informatieavond BV/BmS Opleidingen helpt daarbij. Dinsdagavond 12 maart a.s. in Utrecht kom je er achter of een BV/BmS ook iets voor jou is, wat zo’n opleiding inhoudt en wat je er later aan hebt.

Staalcafé 2024 (VOL) »

Staalcafé 2024 (VOL)

Aanstaande donderdagmiddag 15 februari luiden Bouwen met Staal en haar relaties het kersverse 2024 in. In het Staalcafé in het AFAS Theater in Leusden wordt de gasten, behalve een gezellig samenzijn, presentaties voorgeschoteld over wetenswaardige activiteiten van Bouwen met Staal in het nieuwe jaar.

Nieuwe standaard CO2-emissiewaarden CBAM »

Nieuwe standaard CO2-emissiewaarden CBAM

Voor verschillende CO2-intensieve producten, onder meer van staal, heeft de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA) de standaard CO2-emissiewaarden gepubliceerd in het kader van het CBAM, Carbon Border Adjustment Mechanism.

Weer even voorstellen »

Weer even voorstellen

Per 1 januari van dit jaar zetten Voortman Steel Construction en Voortman De Haven hun bedrijfsactiviteiten voort onder nieuwe namen. Voortman Steel Construction gaat verder als Severfield Steel Construction Netherlands, Voortman de Haven heet voortaan Severfield De Haven.

Geotechnische normen voor commentaar »

Geotechnische normen voor commentaar

Het NEN heeft de ontwerp-normen op het gebied van de geotechniek opengesteld voor commentaar. Tot 29 februari a.s. kunnen op- en aanmerkingen worden ingediend op de blauwdrukken van NEN 9997-1 en NEN 7201.

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend »

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s.

Derde stadsbrug over de Rotterdamse Maas op komst »

Derde stadsbrug over de Rotterdamse Maas op komst

De Willemsbrug en Erasmusbrug krijgen gezelschap van een nieuwe verkeersbrug over de Maas in Rotterdam. De nieuwe stadsbrug wordt de schakel tussen de wijken Kralingen en De Esch aan de oostkant van de rivier en IJsselmonde/Feijenoord aan de zuidzijde. Nog net voor de jaarwisseling heeft de gemeenteraad van Rotterdam ingestemd met het bruggenplan.

Nippon Steel lijft US Steel in »

Nippon Steel lijft US Steel in

Niet ArcelorMittal (serieuze interesse), ook niet Clevelands Cliffs (bod afgeslagen), maar Nippon Steel is voor 14,9 miljard Amerikaanse dollars de nieuwe eigenaar van US Steel.

Nieuw: sprinklerinstallaties »

Nieuw: sprinklerinstallaties

Het online BrandInformatieSysteem van Bouwen met Staal gaat met z’n tijd mee én bereidt zich voor op de toekomst. Vanwege de komst van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, de opvolger van het Bouwbesluit) en herziening van Eurocodes en Nationale Bijlagen krijgt het bestaande informatieaanbod van het systeem een grondige update én nieuwe aanvullingen. Tot de jongste aanwas behoren paginacollecties over sprinklerinstallaties voor gebouwen en woningen.

Themaweek Staal »

Themaweek Staal

Nebest heeft de derde week van januari 2024 uitgeroepen tot Themaweek Staal. Vijf werkdagen lang – van maandag 15 tot en met 19 januari – presenteert de specialist in materiaalkundig onderzoek de actuele trends en milestones op het gebied van levensduurverlenging en hergebruik van staal en de inbreng die Nebest met dik 240 medewerkers vanuit Vianen hierbij heeft, in de vorm van inspecties, analyses en adviezen.

TNO: Vernieuwing Nederlandse infrastructuur miljarden duurder »

TNO: Vernieuwing Nederlandse infrastructuur miljarden duurder

De komende decennia moet Nederland op grote schaal bestaande bruggen en viaducten, sluizen, stuwen en gemalen en auto-, vaar- en spoorwegen renoveren dan wel vernieuwen. De afgelopen jaren is hieraan op jaarbasis al zo’n 1 miljard euro uitgeven. Het onderzoeksinstituut verwacht dat de kosten over 20 jaar zijn gestegen naar zo’n 3,4 miljard per jaar en daarna verder oplopen tot circa 3,7 miljard aan het eind van deze eeuw. Tot het jaar 2100 zullen de totale kosten van de vernieuwingsopgave zo’n 260 miljard belopen.

Wereldstaalproductie stabiel »

Wereldstaalproductie stabiel

Met op de kop af 150,0 miljoen ton is de wereldwijde productie van ruw staal in oktober 2023 vrijwel even groot uitgevallen als in oktober 2022. Ten opzichte van precies een jaar geleden is 0,6 procent meer staal geproduceerd. Die stijging is weliswaar minimaal, maar markeert wel het einde van een dalende trend.

BNA: Regering, neem de regie over ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid »

BNA: Regering, neem de regie over ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid

Zorg voor heldere, eenduidige en landelijke wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid, verbeter de aanbestedingscultuur, laat de architect voortaan verplicht de omgevingsvergunning indienen en sticht een nieuw ministerie voor ruimtelijke ontwikkeling en wonen. Dat zijn de vier belangrijke bestanddelen van de boodschap van de BNA aan de politiek in het algemeen en het toekomstig kabinet in het bijzonder.

HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen officieel erkend »

HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen officieel erkend

De HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen is voortaan een erkende masteropleiding. Afgelopen vrijdag 17 november heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Stichting BV/BmS Opleidingen de bevoegdheid verleent om alumni van de opleiding Constructief Ontwerpen de graad Master of Science (MSc) toe te kennen. Wie het examen met goed gevolg aflegt, mag in het vervolg de mastertitel voeren.

Ketendoorbraakproject circulair bouwen met staal gestart »

Ketendoorbraakproject circulair bouwen met staal gestart

Na goedkeuring door het Versnellingshuis Nederland circulair! in juli van dit jaar, is het ketendoorbraakproject ‘De ontwikkeling van een circulair ecosysteem voor staal in de bouw’ bij openbare aanbesteding gegund aan een consortium van ketenpartners, onder aanvoering van initiatiefnemer Bouwen met Staal. Hiermee steekt het eerste ketendoorbraakproject voor de Nederlandse bouw- en infrasector van wal.

Economen zien omzet bouwsector in 2024 afnemen, ‘pas in tweede helft 2025 voorzichtig herstel’ »

Economen zien omzet bouwsector in 2024 afnemen, ‘pas in tweede helft 2025 voorzichtig herstel’

In het afgelopen, derde kwartaal 2023 heeft de bouwbranche de kleinste omzetgroei geboekt sinds het vierde kwartaal van 2020, zo wijzen nieuwe becijferingen van het CBS uit. Economen kijken er niet van op. Al langer voorspellen ze teruggang in groei en voor volgend jaar zelfs krimp van de omzet als gevolg van hoge rentes, hoge bouwkosten en schaarste aan bouwgrond. Volgens de economen van ABN AMRO moet de bouwsector rekening houden met een krimp van 2,5 procent in 2024. Pas in de tweede helft van 2025 kan weer sprake zijn van enige expansie (0,5%).

CBS: ‘Terugloop in transformaties van kantoren tot woningen’ »

CBS: ‘Terugloop in transformaties van kantoren tot woningen’

Het afgelopen jaar 2022 zijn aanzienlijk minder kantoorgebouwen herbestemd tot woningen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal zijn 3.100 voormalige kantoorpanden herontwikkeld voor een nieuwe woonfunctie en dat is bijna een derde minder dan in 2021.

Archiprix 2023: drie winnaars en een eervolle vermelding »

Archiprix 2023: drie winnaars en een eervolle vermelding

Archiprix, de jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieurontwerp en landschapsarchitectuur aan Nederlandse onderwijsinstellingen, heeft dit jaar drie winnaars en een eervolle vermelding opgeleverd. De vakjury verkoos het viertal uit in totaal 25 inzendingen.

Wereldstaalproductie in dip »

Wereldstaalproductie in dip

Na een onverwachte opleving in juli is de productie van (ruw)staal in de wereld voor de tweede achtereenvolgende maand weer iets afgenomen ten opzichte van steeds een jaar eerder. Na een teruggang van 2,2 procent in augustus 2023 ten opzichte van augustus 2022, noteert worldsteel voor september van dit jaar een daling van 1,5 procent in vergelijking met september vorig jaar.

Kennisbundels tegen stapelkorting (II) »

Kennisbundels tegen stapelkorting (II)

Een etentje, een bioscoopbezoek, een nieuw broek/rok, een pondje kaas, alles is duurder geworden. Nou ja, bíj́na alles. Voor de twee studieboeken Verbinden en Knopen van Bouwen met Staal telde je enige tijd geleden nog € 196,00 neer. Nu mogen ze gezamenlijk weg voor € 157,00. Ben je lid van Bouwen met Staal, dan ben je helemaal spekkoper. Tot voor kort kostte het paar € 177,50, nu is de nieuwe bundelprijs voor leden € 140,00.

Ministerie belooft plan voor overheidsregulering duurzaamheidseisen bij aanbestedingen »

Ministerie belooft plan voor overheidsregulering duurzaamheidseisen bij aanbestedingen

Eenduidige milieuprestatie- en duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming van bouw- en infraprojecten door overheden en andere (private) opdrachtgevers zijn cruciaal voor het (verder) verduurzamen van de gehele beton- en staalbouwsector in Nederland. Voor uniformiteit van eisen zou de rijksoverheid een wettelijke regeling in het leven moeten roepen. Zo luidde de oproep van een delegatie van het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal aan minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens een informatiebijeenkomst, dinsdag 31 oktober jl. in Den Haag. De oproep vond gehoor bij de twee bewindspersonen. Ze gaan een plan opstellen voor overheidsregulering van de eisen en dat plan binnen afzienbare tijd voorleggen aan de Tweede Kamer.

Benelux Steel Bridge Contest geopend »

Benelux Steel Bridge Contest geopend

De Benelux Steel Bridge Contest heet de nieuwe vrucht van promotionele samenwerking tussen het Nederlandse Bouwen met Staal en haar Belgisch/Luxemburgse evenknie Infosteel. Via een gezamenlijke ‘staalbouwwedstrijd’ willen de twee staalkennisorganisaties aandacht vragen en krijgen voor voorbeeldige toepassingen van staal in de bruggenbouw in Nederland, België en Luxemburg.

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd »

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd.

Civiele Helden gezocht »

Civiele Helden gezocht

Je bent een held als je kiest voor de civiele techniek. Want (young) professionals in de civiele techniek zijn nú nodig om de grote maatschappelijke uitdagingen van straks aan te kunnen. Dat is de teneur van Civiele Helden, de nieuwe marketingcampagne van alle Nederlandse hogescholen die educatie in civiele techniek verzorgen, waaronder Windesheim, InHolland, HAN, Saxion, Zuyd en De Haagse Hogeschool.

De praktijk van Circulair ontwerpen »

De praktijk van Circulair ontwerpen

Met de seminars Duurzaam bouwen met staal wil Bouwen met Staal bruikbare kennis over duurzame ontwikkelingen, trends, aspecten of aandachtsgebieden overbrengen die op het ‘moment suprême’ actueel zijn en van belang voor verschillende geledingen van de bouwsector. De themakeuze voor het seminar Duurzaam bouwen met staal 2023 mag dan ook geen verbazing wekken: ‘Circulair ontwerpen’.

Movares verder in Innovus Smart Engineering »

Movares verder in Innovus Smart Engineering

Advies- en ingenieursbureau Movares treedt toe tot Innovus Smart Engineering, een groep van ingenieursbureaus die breed actief is in en voor de gebouwde en ruimtelijke omgeving. Daartoe hebben beide partijen dinsdag 24 oktober jongstleden overeenstemming bereikt. Met de komst van Movares biedt het ingenieurscollectief nu tevens specialistische advies- en ontwerpdiensten op het gebied van spoor- en weginfrastructuur en mobiliteit- en energievraagstukken.

Wijzigingen Bbl per 2024 »

Wijzigingen Bbl per 2024

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is nog jong, maar vanaf 1 januari volgend jaar ondergaat de huidige eerste versie van de opvolger van het Bouwbesluit al enkele belangrijke wijzigingen.

Kennisbundels tegen stapelkorting (I) »

Kennisbundels tegen stapelkorting (I)

Ze zijn al bij velen op het bureau of in de boekenkast belandt, de studieboeken van Bouwen met Staal. En voor wie ze nog niet in bezit heeft, is ’t nu wel erg aantrekkelijk om tot aanschaf over te gaan. De uitgever heeft een elftal ‘need-to-have’ boeken uit haar assortiment ondergebracht in een vijftal thematische bundels met ‘lekker lage’ bundelprijzen.

Staalmakers doorgestart »

Staalmakers doorgestart

Met ‘Staal gaat het maken’ als leading slogan, was ‘Staalmakers’ tot een kleine tien jaar geleden de gezamenlijke promotiecampagne van de Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS), Koninklijke Staalfederatie en Bouwen met Staal. De gelijknamige website fungeerde als het centrale communicatiemedium. Na beëindiging van de campagne maakt de site onder de vlag van Bouwen met Staal een frisse doorstart.

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd »

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed.

Groei mondiale staalproductie getemperd »

Groei mondiale staalproductie getemperd

Na een tweede kwartaal van krimp bereikte de wereldwijde staalproductie in de vakantiemaand juli een onverwachte piek. Met een totaal staaltonnage van 158,8 miljoen viel de productie maar liefst 6,6 procent groter uit dan in juli 2022. In augustus 2023 is de productiestijging echter alweer aanzienlijk afgezwakt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Steel Association (worldsteel). De mondiale maandproductie komt uit op 152,6 miljoen ton staal en dat is ‘slechts’ 2,2 procent meer dan in augustus vorig jaar.

Staalbouwdag geslaagd »

Staalbouwdag geslaagd

’t Was bijzonder informatief en buitengewoon gezellig tijdens de 2023-editie van de Staalbouwdag, 3 oktober jl. in het AFAS Theater in Leusden.

Leren zonder te lekken »

Leren zonder te lekken

Zelfstandig en flexibel werkende robots worden alom gezien als de sleutel tot een productieve toekomst voor de industrie, logistiek en verwante economische sectoren. Máár om robots, aangestuurd door AI (Artificial Intelligence), te leren om van elkaar te leren, dat is nog niet zo eenvoudig. Hiervoor zijn grote hoeveelheden data nodig, die lang niet bij alle gebruikers voorhanden zijn. Bovendien moeten alle beschikbare data daarbij worden gedeeld, ook strikt vertrouwelijke. Toch is het mogelijk om robots van verschillende bedrijven of bedrijfsonderdelen op verschillende locaties van elkaar te laten leren zónder individuele bedrijfsgeheimen prijs te geven. Het Flairop-project wijst ’t uit.

Last notice! »

Last notice!

Al ingeschreven voor de Staalbouwdag? Doe ’t vandaag (of in elk geval vóór 1 oktober) en u kunt volgende week dinsdag (3 oktober) kosteloos kennisnemen van de laatste relevante ontwikkelingen en trends in en voor het bouwen met staal.

Bredere blik op stikstof bepleit »

Bredere blik op stikstof bepleit

Met het kabinet Rutte IV in een demissionaire status en Tweede-Kamerverkiezingen op komst, lijkt het landelijk stikstofbeleid tijdelijk ‘on hold’ te staan. Zouden de resultaten van recent afgerond onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam het beleid vlot kunnen trekken? In elk geval raadt UvA decision makers en influencers aan om de problematiek meer integraal te benaderen.

Onderscheiden(d) in thermisch verzinken »

Onderscheiden(d) in thermisch verzinken

De Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2023 heeft vier winnaars opgeleverd. Parkeergebouw Zwijsen (Tilburg) en de Belgische projecten Dakserre Agrotopia (Roeselare) en Brandtoren Kalmhoutse Heide zijn elk gelauwerd met een categorieprijs. De categorie-overstijgende prijs voor circulair bouwen gaat naar Het Podium in Rotterdam.

Gezocht: architecten en constructeurs (m/v) »

Gezocht: architecten en constructeurs (m/v)

Ben je architect of constructeur bij (bijvoorbeeld) een architectenbureau, ingenieursbureau of staalconstructiebedrijf en op zoek naar nieuwe kennis en ervaring in het ontwerpen van staalconstructies met behulp van parametrische tools én inzet van AI (Artificial Intelligence)? Zoek maar niet verder. Je krijgt ‘t gratis opgediend bij deelname aan de Hackathon@Staalbouwdag2023, dinsdag 3 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden.

BioPartner 5 oogst Europese lof »

BioPartner 5 oogst Europese lof

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale conferentie Eurosteel, 12 september jl. in Amsterdam, heeft het project de prestigieuze European Steel Design Award 2023 van de ECCS in de wacht gesleept.

Gebouwenmarktplaats: Funda voor hergebruik »

Gebouwenmarktplaats: Funda voor hergebruik

Afgelopen woensdag 6 september is tijdens een geanimeerde meeting in Pakhuis de Zwijger ‘Gebouwenmarktplaats’ live gegaan. Dit online platform van Brokkenmákers is een soort Funda, maar dan voor gebouwen die naar verwachting binnen drie tot vijf jaar worden gedemonteerd en daarmee worden gepromoveerd tot donoren van tweedehands constructie-, inbouw- en afbouw-onderdelen voor hergebruik in nieuwe projecten.

Conjunctuurenquête Nederland: ‘Personeelstekort blijft knellen’ »

Conjunctuurenquête Nederland: ‘Personeelstekort blijft knellen’

Elk kwartaal voeren het CBS, EIB, KvK, MKB-Nederland en VNO-NCW de Conjunctuurenquête Nederland uit: een grootschalig onderzoek naar belangwekkende ontwikkelingen en verwachtingen binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Tekort aan personeel is voor veel bedrijven nog steeds een van de grote issues, zo blijkt uit de verse enquêteresultaten.

Zorgen om schoolgebouwen »

Zorgen om schoolgebouwen

’t Is de afgelopen dagen behoorlijk breed uitgemeten in internationale media: in het Verenigd Koninkrijk moeten mogelijk honderden schoolgebouwen, gebouwd in de periode 1950–1980, binnen afzienbare tijd de deuren sluiten. In de constructies van deze gebouwen is op grote schaal het zogeheten RAAC-beton, een cellenbeton, toegepast. Dit materiaal is gevoelig voor rot en geeft na enkele tientallen gebruiksjaren verhoogd risico op bezwijken van de constructies. Moet ook Nederland zich zorgen maken over de staat van de scholenvoorraad?

Rolf Heddrich (1955–2023) »

Rolf Heddrich (1955–2023)

Dr.ing. Rolf Heddrich, marketingdirecteur van bauforumstahl e.V, is afgelopen dinsdag 22 augustus na een lang ziekbed overleden in zijn woonplaats Bielefeld. Hij werd 67 jaar.

Mondiale staalproductie relatief gegroeid »

Mondiale staalproductie relatief gegroeid

De productie van staal in de wereld is de voorbije vier maanden van dit jaar onderhevig aan krimp. Bedroeg de maandproductie in maart 2023 nog 167 miljoen ton, de maand juli blijkt ’t te moeten doen met 158,8 miljoen ton. Toch schrijft de staalproductie de laatste tijd ‘zwarte cijfers’, zo valt op te maken uit recente cijfers van de World Steel Association (worldsteel).