Skip to main content
Haringvlietbrug
16 juli

Internetconsultatie milieuprestatie-eisen GWW

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil milieuprestatie-eisen bij aanbestedingen van GWW-werken verplicht stellen. Daartoe doet het departement een voorstel voor wijziging van de Wet Milieubeheer. Via een internetconsultatie worden alle belanghebbenden en belangstellenden uitgenodigd te reageren op het wijzigingsvoorstel.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil milieuprestatie-eisen bij aanbestedingen van GWW-werken verplicht stellen. Daartoe doet het departement een voorstel voor wijziging van de Wet Milieubeheer. Via een internetconsultatie worden alle belanghebbenden en belangstellenden uitgenodigd te reageren op het wijzigingsvoorstel.

Page content

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil milieuprestatie-eisen bij aanbestedingen van GWW-werken verplicht stellen. Daartoe doet het departement een voorstel voor wijziging van de Wet Milieubeheer.

Via een internetconsultatie worden alle belanghebbenden en belangstellenden uitgenodigd te reageren op het wijzigingsvoorstel. Dat kan vanaf vandaag en nog tot en met 21 augustus a.s. via www.internetconsultatie.nl/milieuprestatie_gww/b1

Haringvlietbrug
Renovatie beweegbare delen Haringvlietbrug, Numansdorp (Rijkswaterstaat, Ingenieursbureau Rotterdam).

Ook het Betonakkoord, Betonhuis en Bouwakkoord Staal roepen hun ketenpartners op deel te nemen aan de consultatie, het voorstel te steunen en eventuele verbetersuggesties aan te dragen.

De drie organisaties vinden dat alle vertegenwoordigers van alle disciplines binnen de beton- en staalbouwketen volmondig ‘ja’ zouden moeten zeggen tegen het voorstel van wetswijziging. De wijziging zorgt volgens de organisaties voor eenduidigheid en transparantie van uitvragen, eerlijke concurrentie op duurzaamheid, gelijke spelregels voor alle materiaalstromen, vergelijkbare milieuprestaties in de GWW-markt én duidelijkheid voor investeringen in duurzame innovatie.

Via de wetswijziging wil het ministerie van IenW aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven verplichten om bij aanbestedingen van GWW-werken milieupresentatie-eisen te stellen aan het gebruik van bepaalde materialen en deze eisen vast te leggen in contracten met opdrachtnemers. Daarnaast dienen aanbesteders de milieuprestatie voortaan mee te nemen als gunningcriterium bij het aanbesteden van grote GWW-werken.

Ministerie en ketenorganisaties op één lijn

De wetswijziging moet een substantiële bijdrage leveren aan het verlagen van de milieueffecten van productie- en bouwactiviteiten in de GWW-sector. De verplichting tot het stellen van milieuprestatie-eisen, inclusief het inzetten van de Milieukostenindicator (MKI), zorgt ervoor dat alle betrokken partijen gezamenlijk werken aan de overstap naar een circulaire en klimaatneutrale infrastructuur. Ook wordt opdrachtgevers en opdrachtnemers via de wetswijziging een uniforme norm en vaste visie aangereikt voor duurzaam innoveren en daarmee zekerheid geboden voor de benodigde investeringen.

Deze ministeriële doelen sluiten naadloos aan bij de ambities van het Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal en de uitwerkingen daarvan in roadmaps en handelingsperspectieven. Vandaar de aansporing om het wetsvoorstel te steunen en suggesties in te dienen ter verdere verbetering.

Op www.internetconsultatie.nl/milieuprestatie_gww/b1 kunt u (onder ‘Relevante documenten’) het concept-wetsvoorstel en de memorie van toelichting downloaden, als ook het Beleidskompas met tekst en uitleg over milieuprestatie-eisen GWW en de leeswijzer bij de internetconsultatie. Zolang de consultatie loopt, worden hier ook reacties weergeven, al of niet anoniem en altijd met voorafgaande toestemming van de inzenders. En uiteraard is er de link naar het formulier voor úw reactie.