Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Eerste gebouw met slimme stalen knoop

In Australië wordt in oktober een paviljoengebouw opgeleverd waarin een knoop gebaseerd op de techniek van 3D-printen wordt toegepast.

« terug naar Nieuws
Eerste gebouw met slimme stalen knoop

Zoals Arup al in juni aankondigde zal de eerste daadwerkelijke staaltoepassing van ‘additive manufacturing’ zijn weg vinden in een lichtgewicht constructie. Het ingenieursbureau financiert onderzoek en werkt met verschillende partijen samen op het gebied van 3D-printen, waarvan veel wordt verwacht.

Echt interessant wordt het wanneer de slimme verbinding in geometrisch complexe projecten met grote overspanningen kan worden toegepast, zo schrijft James O’Donnell vandaag op de website architectureanddesign. Dit zou meer mogelijkheden bieden voor besparing op materiaalgebruik. Behalve kosten- en materaalbesparing kan het efficiënt produceren van complexe verbindingen ook leiden tot ontwerpverfijning en –vrijheid. O’Donnell, senior bij Arup in Melbourne, leidt in Australië de groep die de innovatie verder moet brengen, en kondigt aan dat het eerste gebouw met slimme knoop voor oktober staat gepland. (Bouwen met Staal, 14 augustus 2014)