Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Start register FPC-gecertificeerde bedrijven

Bouwen met Staal is gestart met een lijst die een overzicht geeft van metaalconstructiebedrijven die een CE-markering mogen aanbrengen.

« terug naar Nieuws
Start register FPC-gecertificeerde bedrijven

Het gaat om Nederlandse bedrijven die FPC-gecertificeerd volgens de EN 1090-1:2009+A1:2011 (en die bij Bouwen met Staal bekend zijn). Bedrijven die (nog) niet op de lijst staan, worden opgeroepen zich te aan te melden door een kopie van het certificaat op te sturen.
Dit voorjaar verscheen in Cobouw het bericht dat menig staalbouwer bepaald geen haast maakte met de verplichte certificering. In juli luidde het dat ‘maar een kwart’ van alle ruim honderd bedrijven die zijn aangesloten bij de vereniging Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS) is gecertificeerd om zijn producten van een CE-markering te voorzien.

Om een CE-markering te mogen aanbrengen moeten fabrikanten (die tijdens de productie het materiaal bewerken om hiervan constructiedelen te maken) beschikken over een FabrieksProductieBeheersing- of Factory Production Control (FPC)-certificaat op basis van NEN-EN 1090-1. Met een dergelijk certificaat kan een fabrikant aantonen aan de eisen te voldoen. Hierbij is ook de NEN-EN 1090-2 van belang want daarin zijn de technische eisen opgenomen waarmee een fabrikant kan aantonen aan de eisen te voldoen en waar naar de NEN-EN 1090-1 voortdurend verwijst. Voert een bedrijf deze bewerkingen voor producten vanaf ‘uitvoeringsklasse 2’ uit zonder certificaat, dan pleegt het (per 1 juli dit jaar) een economisch delict.

Klik hier voor het register en voor literatuur, links en (korte) cursussen over het reilen en zeilen van CE-markering in de staalbouwsector. (Bouwen met Staal, 20 augustus 2014)