Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

NEN-EN 1090 1&2 vervaardigen van staalconstructies

CE-markering (beknopt), uitvoeringsklassen, kwaliteitsplan volgens de nieuwe NEN-EN 1090 1&2.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Achtergrond

In NEN-EN 1090-2 zijn de technische eisen voor het vervaardigen van staalconstructies vastgelegd.

NEN-EN 1090-2 wordt sinds het verschijnen in 2008 in de meeste staalconstructiebestekken van toepassing verklaard, zoals in de Stabu-bestekken hoofdstuk 25, maar ook bestekken van de overheid (o.a. de ROK). In EN 1090-2 norm zijn de spelregels voor het vervaardigen van staalconstructies vastgelegd. Er is onder andere in geregeld hoe er omgegaan moet worden met uitvoeringklassen (EXC’s), zagen, knippen, snijden, lassen, stralen en conserveren, maken van boutverbindingen, montage en toleranties. Het is van groot belang dat iedereen die in de staalbouw werkzaam is weet wat de technische eisen zijn voor het vervaardigen van staalconstructies. In de cursus wordt u wegwijs gemaakt in de norm en gewezen op specifieke zaken uit de norm. Aan het einde van de cursusdag weet u hoe de norm te gebruiken en bent u op de hoogte van de fundamentele zaken uit de norm.

Aan deze eisen van de EN 1090-2 moet ook voldaan worden om in aanmerking te komen voor een gecertificeerd FPC-systeem volgens EN 1090-1. Deze certificering is nodig om de voor constructieve stalen en aluminium onderdelen per 1 juli 2014 verplichte CE-markering af te mogen geven.

In deze cursus wordt ook stilgestaan bij de NEN-EN 1090-1. In deze, onder de Verordenring Bouwproducten geharmoniseerde, norm is de CE-markering van staalconstructieonderdelen geregeld. Het toepassen van de EN 1090-1 is sinds 1 juli 2014 wettelijk verplicht voor constructieve stalen en aluminium onderdelen toegepast als bouwproducten. In dit deel van de cursus wordt ingegaan op welke onderdelen de EN 1090-1 van toepassing is en op de gevolgen voor constructiebedrijven, hoofdaannemers, adviesbureaus en opdrachtgevers. Deze cursus is niet bedoeld voor het opzetten van een bedrijfsspecifiek FPC systeem. Hiervoor bestaan speciale workshops waarvoor deze cursus wel een goede basis is.

De cursus bestaat uit een ochtend en een middag. Lassen en de daarmee verband houdende eisen komen in deze eendaagse cursus voldoende aan bod voor werkvoorbereiders, projectleiders, productieleiders etc, Voor lasspecialisten is de vervolgmiddag NEN-EN 1090, lassen in één middag bedoeld.

Niveau

MBO met ervaring, HBO

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor medewerkers van ingenieursbureaus, architectenbureaus, opdrachtgevers, overheidsinstanties, toezichthouders en het midden en hoger kader van het staalconstructiebedrijf.

Constructeursregister

Het Constructeursregister kent de cursist 3 punten toe voor het volgen van deze cursus.

Tijdsduur

09.00-17.00 uur, inclusief lunch

Waar en wanneer

Van der Valk Hotel Tiel
Laan van Westroijen 10
4003 AZ  Tiel

7 november 2019

Docent

ir. G.E. van Beek IWE, Willems Boven-Leeuwen

Programma (onder voorbehoud)

Ochtend:
• CE markering (beknopt)
• Bepaling uitvoeringsklassen
• Kwaliteitsplan
• Materialen
• Voorbewerken en samenstelen

Middag:
• Lassen (hoofdpunten)
• Bouten (hoofdpunten)
• Montage
• Conservering
• Toleranties

Kosten en studiemateriaal

€ 675 voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 775 voor overige belangstellenden.
Prijzen zijn exclusief BTW.
De cursus is inclusief cursusmap met presentaties maar exclusief normen.

Aanvullende informatie

Door Bouwen met Staal is aanvullende informatie verzameld op de pagina CE-markering (literatuur en links).