Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

NEN-EN 1090 1&2 vervaardigen van staalconstructies

Toelichting op het gebruik van de normen aan de hand van de nieuwe (2018) versie.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

NEN-EN 1090 1&2 vervaardigen van staalconstructies.
Eisen aan materialen, voorbewerken, samenstellen, lassen, conserveren en monteren van staalconstructies volgens EN 1090-2:2018.

Achtergrond

In NEN-EN 1090-2 zijn de technische eisen voor het vervaardigen van staalconstructies vastgelegd.

NEN-EN 1090-2 wordt sinds het verschijnen in 2008 in de meeste staalconstructiebestekken van toepassing verklaard, zoals in de Stabu-bestekken hoofdstuk 25, maar ook bestekken van de overheid (o.a. de ROK). In EN 1090-2 norm zijn de spelregels voor het vervaardigen van staalconstructies vastgelegd. Er is onder andere in geregeld hoe er omgegaan moet worden met uitvoeringklassen (EXC’s), zagen, knippen, snijden, lassen, stralen en conserveren, maken van boutverbindingen, montage en toleranties. Het is van groot belang dat iedereen die in de staalbouw werkzaam is weet wat de technische eisen zijn voor het vervaardigen van staalconstructies. In de cursus wordt u wegwijs gemaakt in de norm en gewezen op specifieke zaken uit de norm. Aan het einde van de cursusdag weet u hoe de norm te gebruiken en bent u op de hoogte van de fundamentele zaken uit de norm.

Aan de eisen van de EN 1090-2 moet ook voldaan worden om in aanmerking te komen voor een gecertificeerd FPC-systeem volgens EN 1090-1. Deze certificering is nodig om de per 1 juli 2014 verplichte CE-markering voor constructieve stalen en aluminium onderdelen af te mogen geven.

De cursus bestaat uit een ochtend en een middag. Gezien de grote hoeveelheid stof wordt er in vogelvlucht door de norm heengegaan. Lassen en de daarmee verband houdende eisen komen in deze eendaagse cursus voldoende aan bod voor werkvoorbereiders, projectleiders, productieleiders etc,

Deze cursus is gebaseerd op de nieuwe versie van EN 1090-2 (2018 versie) en is afgestemd op deelnemers voor wie EN 1090-2 nieuw is. Er zal niet of nauwelijks worden stilgestaan bij de verschillen tussen de 2018 en 2011 versie.

Voor lasspecialisten is er de vervolgmiddag "NEN-EN 1090-2, lassen in één middag".

Voor deelnemers die gewend zijn om te werken met de 2011 versie van EN 1090-2 is er de cursus “NEN-EN 1090-2, verschillen nieuwe en oude versie".

Niveau

MBO met ervaring, HBO

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor medewerkers van ingenieursbureaus, architectenbureaus, opdrachtgevers, overheidsinstanties, toezichthouders en het midden en hoger kader van het staalconstructiebedrijf.

Constructeursregister

Het Constructeursregister kent de cursist 3 punten toe voor het volgen van deze cursus.

Tijdsduur

09.00-17.00 uur, inclusief lunch

Waar en wanneer

Van der Valk Hotel Tiel
Laan van Westroijen 10
4003 AZ  Tiel

De nieuwe datum is nog niet bekend.

Docent

ir. G.E. van Beek IWE, Willems Boven-Leeuwen

Programma (onder voorbehoud)

Ochtend:
• CE markering (beknopt)
• Bepaling uitvoeringsklassen
• Kwaliteitsplan
• Materialen
• Voorbewerken en samenstelen

Middag:
• Lassen (hoofdpunten)
• Bouten (hoofdpunten)
• Montage
• Conservering
• Toleranties

Kosten en studiemateriaal

De prijzen van de vorige editie zijn € 685 voor bedrijfsleden vereniging BmS en € 785 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW. De cursus is inclusief cursusmap met presentaties maar exclusief normen.
De nieuwe prijzen zijn nog niet bekend.

Aanvullende informatie

Door Bouwen met Staal is aanvullende informatie verzameld op de pagina CE-markering (literatuur en links).