Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Naar energieneutrale utiliteitsbouw met staal

Europa streeft naar 'nearly zero energy buildings'. Al in 2018 zullen nieuwbouw overheidsgebouwen aan deze strenge energie-eisen moeten voldoen. Leer in één middag hoe u zeer energiezuinige utiliteitsbouw kunt realiseren. Alle aspecten komen aan de orde: rekentools, energieconcepten, casco, thermische schil, installaties, duurzame opwekking en verschillende voorbeeldprojecten.

 

« terug naar Cursussen
Naar energieneutrale utiliteitsbouw met staal

Aanmelden is uitsluitend mogelijk via SBRCURnet; klik hier

Doel

In 2020 moeten alle nieuwe utiliteitsgebouwen energieneutraal zijn. Leer in één middag hoe u energiezuinige en energieneutrale utiliteitsbouw kunt realiseren.

Alle aspecten komen aan de orde: de keuze van energieconcepten en ontwerptools, de invloed van het casco, de thermische schil en de installatietechniek. Uiteraard is er aandacht voor duurzame opwekking van energie en passeren diverse voorbeeldprojecten de revue.

Achtergrond

De Europese Unie streeft naar een duurzamere samenleving. Om die reden zijn de doelen van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) aangescherpt. Een van de doelstellingen is, dat alle nieuwbouw in 2020 voldoet aan de eis ‘nearly zero energy’. Dit houdt in dat deze gebouwen zo energiezuinig zijn, dat bijna geen energie hoeft te worden toegevoegd voor verwarming en koeling. De geringe hoeveelheid energie die mogelijk toch nodig is, moet afkomstig zijn van duurzame, vernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon.

Bestemd voor

Architecten en bouwkundig projectleiders, raadgevend ingenieurs en constructief ontwerpers, projectleiders bij bouwbedrijven, bouwfysisch adviseurs en adviseurs duurzaam bouwen. Ook interessant voor bouwkundig tekenaars, constructeurs, werkvoorbereiders, docenten bouwkunde, medewerkers van controlerende instanties en medewerkers van staalconstructiebedrijven.

Niveau

MBO+, HBO en TU

Kenniseenheden

t.b.v. Constructeursregister: 2 KE/PE-punten

Tijdsduur

1 middag van 12.30 tot 17.00 uur

Waar en wanneer

Zaltbommel (Bruchem), dinsdag 19 mei 2015
BOB Opleidingen, Krangstraat 3B, 5314 AA Bruchem (gemeente Zaltbommel)

Docent

Drs.ing. H.M. Nieman, Instituut Bouwkwaliteit (voormalig directeur en naamgever en oprichter van Nieman Raadgevende Ingenieurs)

Programma

- Energieconcepten en energiebesparing via de Trias energetica
- Richtlijnen en de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)
- Doel: 2020 alle nieuwbouw 'nearly zero energy'
- Eisen: Energieprestatie van gebouwen (EPG), thermische isolatie, luchtdichtheid
- Bouwconcepten met lage Energie Prestatie van Gebouwen (EPG)
- Bouwkundig detailleren en SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw
- Installatietechniek
- Duurzame opwekking van energie
- Voorbeeldprojecten

Kosten en studiemateriaal

De cursusprijs is € 360 exclusief BTW. De syllabus, koffie, thee en frisdranken zijn bij de prijs inbegrepen.

Meer informatie

Deze cursus wordt georganiseerd door Bouwen met Staal in samenwerking met SBRCURnet. Aanmelden is mogelijk via de website van SBRCURnet. Voor meer informatie kunt u terecht bij Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 079 353 1277. Of schrijf een email naar mic@bouwenmetstaal.nl.

 

Aanmelden is uitsluitend mogelijk via SBRCURnet; klik hier