Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Online cursus Kraanbanen (juni 2020)

De module Kraanbanen van de cursus Hallen is zo'n groot succes, dat donderdag 25 juni een tweede online editie wordt aangeboden. Het boek Hallen maakt deel uit van de cursusprijs.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus
Online cursus Kraanbanen (juni 2020)

Inhoud

De module Kraanbanen van de cursus Hallenbouw wordt donderdag 25 juni als afzonderlijke online cursus aangeboden. Vanwege de omzetting van een hoorcollege naar een online webinar zal het programma iets worden aangepast. De inhoud en het verstrekte lesmateriaal blijft gelijk. Voorafgaand aan de online cursus ontvangt de cursist het lesmateriaal en informatie over de te gebruiken programmatuur. Omdat dit de eerste cursus is die Bouwen met Staal volledig online organiseert, is deze cursus gunstig geprijsd. Deelnemers ontvangen het gebruikelijke aantal punten voor het Constructeursregister. De online cursus Kraanbanen wordt gesponsord door CRANEWAY van de firma Dlubal. Een demonstratie van deze software is géén onderdeel van deze cursus. Na afloop van de cursus krijgt u het aanbod om een online demo van CRANEWAY bij te wonen.

Afb.: Bosch Beton, opdracht en foto: Bosch Beton Barneveld

Programma avond 25 juni 2020

18.00

Opstarten webinar en testen internetverbinding en programmatuur

 

18.30

Welkomstwoord, introductie en korte voorstelronde

Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden)

18.40

Kraanbanen (deel 7a)
- Bovenloopkranen (kraanrail en wielgeleiding)
- Kraanbelastingen (dynamische factoren, verticale belastingen, horizontale belastingen, combinatie van belastingen)

Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden)

19.10

Korte pauze

 

19.15

Kraanbanen (deel 7b)
- Vermoeiing (vermoeiingsbelasting en toetsen op vermoeiiing)

Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden)

19.45

Pauze

 

19.55

Kraanbanen (deel 7c)
Ontwerpaspecten:
- detaillering van de kraanbaanligger
- berekening kraanbaanligger

Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden)

20.25

Pauze met koffie, thee en fris

 

20.30

Kraanbanen (deel 7d)
Ontwerpaspecten:
- stijfheid kraanbaanconstructie
- (eventueel) lasberekening blokrail
 

Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden)

21.00

Afsluiting

 

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de ontwerpaspecten van het onderwerp hallenbouw, zoals constructief ontwerpers, constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten, enz.

Niveau

MBO, HBO en TU

Sponsor

De cursus Kraanbanen wordt gesponsord door CRANEWAY van de firma Dlubal. Deze stand-alone software verzorgt de berekening en controle van kraanbaanliggers volgens de volgende normen:

  • Flag EU EN 1993‑6:2008‑09 (Eurocode 3)
  • Flag Germany DIN 4132:1981‑02 en DIN 18800:1990‑11

Meer informatie over CRANEWAY is beschikbaar op de website van MSc Engineering. Klik hier voor een gratis proeflicentie. Een demonstratie van deze software is géén onderdeel van deze cursus. Wel is het voor cursisten mogelijk om zich op te geven voor een afzonderlijke, kostenloze demonstratie

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Hallenbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Het Constructeursregister wordt beheerd door Bouwen met Staal en de Betonvereniging.

Docenten

Docent: Bram van der Kaa (Tata Steel IJmuiden)

Tijdsduur

Deze avondmodule is van 18.30 u. tot 21.00 u.

Waar en wanneer

Donderdag 25 juni 2020 (nog plaatsen beschikbaar).

Kosten en studiemateriaal

Voor deze ene module: € 295 voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 335 voor overige belangstellenden. Het boek Hallen is inbegrepen in de deelnamekosten. Daarom zijn de cursusprijzen 100 euro hoger dan die van de modules Aardbevingsbestendig ontwerpen en Dynamica van gebouwen. Aanvullend ontvangen de deelnemers de syllabus met presentaties en opgaven. De prijs is verlaagd ten opzichte van de 'gewone' cursus, vanwege de besparing op catering en zaalhuur. Prijzen zijn exclusief BTW. Uitsluitend op aanvraag geldt, dat cursisten die het boek al hebben aangeschaft, 100 euro korting ontvangen op de cursusprijs. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een deelnamebevestiging. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. In het veld Opmerkingen geeft u aan, of u al in het bezit bent van het boek Hallen. Gelieve voor 21 mei 2020 aan te melden in verband met toesturen per 'gewone post' van het boek.

Programma cursus Hallen

De cursus Kraanbanen is als module onderdeel van de cursus Hallenbouw. Deze cursus, met middag- en avondmodules, wordt onder voorbehoud van verdere coronamaatregelen opnieuw aangeboden in november 2020. De genoemde data zijn indicatief. De modules zijn afzonderlijk te volgen. Wilt u de module Kraanbanen nu al volgen en in november (een deel van) de andere modules? Door de opzet met modules kan dat en hoeft er niet dubbel voor te worden betaald. De modules zijn gebaseerd op de hoofdstukken van het studieboek Hallen. Waar mogelijk zijn de auteurs van de hoofdstukken aan deze cursus verbonden als docent.

  1. Inleiding Hallen door Joris van der Vorst (architect ASK-Romein) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) en Vloeren door Ab van den Bos (directeur engineering DIANA FEA) (donderdag 29 oktober 2020 's middags)
  2. Gevel en dak door Niels Blauwiekel (dak- en gevelspecialist COFAC), Otto Kettlitz (dak- en gevelspecialist Nieman-Kettlitz & lid technische commissie Dumebo-DWS) & Marco Pauw (hoofdredacteur Bouwen met Staal) (donderdag 29 oktober 2020 's avonds)
  3. Stabiliteit van hallen & Constructiesystemen voor hallen door Bert Snijder (hoogleraar Staalconstructies Technische Universiteit Eindhoven) (donderdag 5 november 2020 's middags)
  4. Constructief ontwerp geschoorde hal & Toetsen ontwerp geschoorde hal door Marcel van Odenhoven (eigenaar/directeur en constructeur Adviesburo Van Odenhoven) (donderdag 5 november 2020 's avonds)
  5. Kosten van hallen door David Meijer (bouwkostenadviseur (Vitruvius Bouwkostenadvies) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) & Rayaan Ajouz (onderzoeker Bouwen met Staal & junior-constructeur ABT) (donderdag 19 november 2020 's middags)
  6. Brandveiligheid van hallen door Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 19 november 2020 's avonds)
  7. Kraanbanen door Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden) (donderdag 26 november 2020 's middags)
  8. Duurzaam bouwen met staal door Anton Bronsvoort (architect Bronsvoort Blaak Architecten) en Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) (donderdag 26 november 2020 's avonds)