Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Toetsing ontwerp geschoorde hal

Na de goedbezochte proloog eind vorig jaar beleeft de online cursus Toetsing ontwerp geschoorde hal een tweede editie op dinsdag 16 en dinsdag 23 maart 2021. Beide sessies van de cursus starten om 15:00 uur. De organisatie is wederom in handen van Bouwen met Staal en Adviesburo Van Odenhoven.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Inhoud

Net als de eerste aflevering gaat de tweede editie van de online cursus uitvoerig en diep in op de constructieve toetsing van een geschoorde hal. De cursus geeft uitleg bij het rekenvoorbeeld Toetsing ontwerp geschoorde hal, zoals dit in zes afleveringen in 2019/2020 gepubliceerd is in het vaktijdschrift Bouwen met Staal. De zes hoofdstukken zijn gebundeld, met aanvullend een zevende en achtste hoofdstuk over randliggers en verbindingen, in een Technisch Dossier. Dit Technisch Dossier #6 wordt vooraf aan de cursisten verstrekt en tijdens de cursus toegelicht door de auteur / docent Marcel van Odenhoven (Adviesburo Van Odenhoven).

Het Technisch Dossier en deze online cursus zijn complementair aan het studie-/praktijkboek Hallen van Bouwen met Staal. De cursus borduurt voort op het constructief ontwerp van een geschoorde hal, zoals dat is gepubliceerd in hoofdstuk 7 van het boek Hallen. Het Constructief ontwerp van de geschoorde hal is onderdeel van de cursus Hallenbouw die op 12 november 2020 online is gehouden. Eveneens verwant is het webinar Aandachtspunten 3D-computerberekeningen staalconstructies dat op 29 oktober 2020 heeft plaatsgevonden, onder aanvoering van Marcel van Odenhoven en Emiel Peltenburg (MSc Engineering).

Een overzicht van gehouden en nog komende webinars vindt u op deze pagina. De meeste, eerder gehouden webinars kunt u terugzien op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal, waaronder Aandachtspunten 3D-computerberekeningen staalconstructies.

Programma dinsdag 16 maart 2021

14.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

15.00

Welkomstwoord en introductie

Marco Pauw (Bouwen met Staal)

15.05

Toetsing ontwerp geschoorde hal #1

Tot de onderwerpen behoren:

  • classificatie en 'sway mode'; sway mode -> tweede-orde effect
  • langswindverband
  • opmaat naar de berekening
  • belastingen

Marcel van Odenhoven (Adviesburo Van Odenhoven) 

16.20

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

16.30

Einde

 

Programma dinsdag 23 maart 2021

14.50

Ontvangst in de lobby van MS Teams

 

15.00

Welkomstwoord en introductie

Marco Pauw (Bouwen met Staal)

15.05

Toetsing ontwerp geschoorde hal #2

Tot de onderwerpen behoren:

  • verbanden en koppelingen
  • dakdragende liggers en kolommen
  • imperfectie dakliggers
  • verbindingen

Marcel van Odenhoven (Adviesburo Van Odenhoven) 

16.20

Gelegenheid tot het stellen van vragen

 

16.30

Einde

 

Bestemd voor

Iedereen die, vanuit beroep of studie, interesse heeft in het ontwerpen en detailleren van (staal)constructies, waaronder constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, medewerkers bouwtoezicht, toeleveranciers aan de staalbouw en docenten en studenten.

Niveau

MBO, HBO en TU

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen 1 KE/PE-punt (Kenniseenheden/Permanente educatie) voor het Constructeursregister.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de cursus Toetsing ontwerp geschoorde hal aanvinken. De toetsingscommissie van het Constructeursregister controleert de opgaaf van punten aan de hand van de deelnemerslijst.

Docent

Marcel van Odenhoven (Adviesburo Van Odenhoven). ing. M.B.J. (Marcel) van Odenhoven is senior-engineer en directeur/oprichter van Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven. In die hoedanigheid is hij (al ruim 34 jaar) bedreven in onder meer detailberekeningen van bouwkundige staalconstructies, statische berekeningen van staalconstructies voor industrie- en utiliteitsbouw en ontwerpberekeningen voor kostencalculaties. Bij opleidingen en (online)cursussen van Bouwen met Staal treedt hij geregeld op als vakdocent staalconstructies. Marcel is tevens auteur van het Technisch Dossier #6, dat tijdens deze cursus als leidraad fungeert. Ook is hij co-auteur van het boek Hallen.

Waar en wanneer

Online, op de dinsdagmiddagen 16 en 23 maart 2021. Elke sessie start om 15:00 uur en duurt 1,5 uur.

Kosten en studiemateriaal

De deelnamekosten voor de online-cursus (beide sessies) bedragen:

• € 125,00 voor bedrijfsleden Bouwen met Staal

• € 145,00 voor niet-bedrijfsleden Bouwen met Staal en

• € 100,00 voor deelnemers aan de cursus Hallenbouw (één of meerdere modules). Heeft u één of meerdere modules van deze cursus gevolgd, vermeld dan ‘deelnemer cursus Hallenbouw’ in het vak ‘Opmerkingen’ op het aanmeldingsformulier.

Bij de deelnamekosten is inbegrepen een exemplaar van het Technisch Dossier #6 Toetsing ontwerp geschoorde hal, t.w.v. € 37,50. Deze uitgave krijgt u voorafgaand aan de cursus toegestuurd. Het Technisch Dossier #6 is ook te bestellen via de website van Bouwen met Staal, zowel afzonderlijk als in combinatie met het boek Hallen.

Prijzen zijn exclusief BTW. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een deelnamebevestiging en een factuur. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Voor aanvang van de cursusmiddag ontvangt u van Bouwen met Staal de link voor online deelname.

Achtergrond

De hallenbouw is al sinds jaar en dag de spreekwoordelijke kurk waarop de staalbouw in Nederland drijft. De typologische verschijningsvormen en hun uitwerking staan uitgebreid beschreven in het boek Hallen. Hoofdstuk 7 van deze publicatie beschrijft het constructief ontwerp van een geschoorde hal. Een hoofdstuk over de constructieve uitwerking van Voorontwerp naar Definitief Ontwerp, dat aanvankelijk zou worden opgenomen in het boek, bleef vanwege ruimtegebrek op de plank liggen. Delen van dit hoofdstuk verschenen als artikelenserie in het vakblad Bouwen met Staal (2019-’20), met een aanvullende correctie op windbelasting. Deze online cursus licht de (licht gecorrigeerde) artikelen plus twee toegevoegde onderwerpen (randliggers en verbindingen) toe. Docent van deze cursus is de auteur van al het voorgenoemde lesmateriaal, ing. M.B.J. van Odenhoven. Als zodanig mag het bijbehorende Technisch Dossier (papieren onderdeel van de cursus) als reprise worden beschouwd op het boek Hallen.

Afbeeldingen: Bouwen met Staal en Adviesburo Van Odenhoven.