Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vakopleiding Monteur Metalen Gevels en Daken

Aan het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein start in september 2020 de Vakopleiding Monteur Metalen Gevels. Deze MBO-opleiding van Metaaltech (het opleidingsinstituut van Dumebo DWS en Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies) voorziet de beginnende monteur op VMBO-niveau van de benodigde kennis en vaardigheden voor het vakkundig monteren van metalen gevels en daken van gebouwen.

« terug naar Cursussen

Aanmelden is uitsluitend mogelijk bij Metaaltech, klik hier

Achtergrond

Aan de kwaliteit van gevels en daken van gebouwen worden steeds strengere eisen gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de hogere isolatiewaarden, omwille van reductie van energiegebruik in de gebruiksfase van het gebouw. Bovendien volgen de innovaties in metalen dak- en gevelproducten en -systemen, bewerkingsmethoden en montagetechnieken elkaar in rap tempo op. Dat maakt het mogelijk om de functionaliteit en presentaties van metalen gevels en daken nog verder te verbeteren. Die mogelijkheden worden pas echt benut, als ook de jongste medewerker van het gevel-/dakmontagebedrijf beschikt over de benodigde, up-to-date montage-kennis, inzicht en vaardigheden. Daartoe biedt Metaaltech de Vakopleiding Monteur Metalen Gevels en Daken, een 1,5 jarige MBO-opleiding die de jonge generatie monteurs (met een VMBO-diploma op zak) alle kneepjes van het monteren van metalen gevels en daken bijbrengt.

Opzet en inhoud

De Vakopleiding Monteur Metalen Gevels en Daken is een zogeheten duale MBO-opleiding voor aankomende of pas gestarte medewerkers van montagebedrijven. Op basis van een leer-werkovereenkomst met het bedrijf volgt de deelnemer tijdens de opleiding zowel theorie- en praktijklessen en voert werkopdrachten uit in de bouwpraktijk.

Lessen
De lessen vinden plaats aan het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein, tussen september 2020 en februari 2021. Aan bod komen onder meer:
Materiaalkunde • Tekening lezen • Maatvoering • Constructies, panelen en beplating • Sterkte, stijfheid en stabiliteit • Duurzaamheid • Warmte-isolatie en vochthuishouding • Wind- en waterdichtheid.
In deze opleidingsperiode kan de deelnemer tevens een certificaat in werken op hoogte met hoogwerkers en een VCA-diploma basisveiligheid behalen.

Werkopdrachten
Aansluitend werkt de deelnemer aan werkopdrachten in de praktijk, als (aankomend) monteur in een montageploeg op verschillende bouwwerken in het land. Dit gebeurt onder toezicht van een leidinggevende en onder begeleiding van een docent.

Diploma
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt de deelnemer het MBO-diploma Monteur metalen gevels en daken. De opleiding is als duale MBO-opleiding erkend door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en door SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Organisatie

Metaaltech verzorgt de organisatie van de opleiding, in samenwerking met het Tech College van ROC Midden-Nederland. De opleiding is ontwikkeld door branchevereniging Dumebo DWS en Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies, verenigd in Metaaltech.

Bestemd voor

Aankomende of pas gestarte medewerkers van montagebedrijven, met een vooropleiding op VMBO-niveau.

Niveau

MBO

Waar en wanneer

De opleiding vindt plaats bij ROC Midden-Nederland, Nieuwegein, van september 2020 tot en met februari 2021. De lessen worden wekelijks gegeven, met uitzondering van de maanden januari en februari. Dan zijn voor de lessen twee aangesloten weken uitgetrokken.

Kosten en studiemateriaal

De brutoprijs van de opleiding bedraagt € 12.700,00 per deelnemer. Hierbij zijn inbegrepen de kosten van lessen bij het ROC, het lesmateriaal, het VCA-diploma, het Hoogwerkers certificaat en het afsluitend examen. De opleidingskosten worden in vier termijnen gefactureerd.
De nettoprijs kan aanzienlijk lager uitvallen: voor werkgevers zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Klik hier voor meer informatie. Klik hier voor meer informatie over de subsidieregelingen.

Meer informatie en aanmelden

www.metaaltech.nl

 

  • Foto's: Metaaltech.