Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw

Bouwen met Staal presenteert de vernieuwde cursus Verdiepingbouw. Op vijf middag-avonden van eind april tot aan de zomervakantie komen alle aspecten aan de orde die bij het constructief ontwerpen van meerlaagse bouw een rol spelen.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Deze cursus heeft in het voorjaar van 2023 voor het eerst plaatsgevonden. De verwachting is dat in het voorjaar van 2024 een tweede editie wordt georganiseerd.

Utiliteitsbouw met een enkele bouwlaag (hallenbouw) gaat in Nederland standaard in staal. Maar ook utiliteitsbouw met meerdere bouwlagen, ook wel verdiepingbouw genoemd, wordt vaak met staal gerealiseerd. Kantoorgebouwen, scholen, gebouwen voor de zorg, maar ook andere gebruiksfuncties, hebben baat bij de mogelijkheden die het bouwmateriaal staal biedt. Een staalskelet van kolommen en liggers bouwt snel, biedt bijzondere constructieve mogelijkheden, zoals grote uitkragingen en overspanningen en biedt door de scheiding van drager en afbouw flexibiliteit in de ontwerp- en de gebruiksfase. Bovendien is er een scala aan vloer- en gevelsystemen beschikbaar elk passend bij een bepaalde bouwopgave. Een voordeel van ontwerpen en bouwen met staal zijn de eenvoudige boutverbindingen en de standaard onderdelen, die vanwege de losmaakbaarheid en herbruikbaarheid bijzonder goed passen bij de ontwikkeling naar een circulaire economie.

Programma

Verdiepingbouw is meerlaagse bouw, dus een gebouw met meerdere bouwlagen. Dat zal met name utiliteitsbouw zijn, zoals kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen en winkels, maar er zal ook aandacht zijn voor meerlaagse woningbouw.

Module 1 opent op dinsdag 25 april met een inleiding aan de hand van internationale én Nederlandse voorbeelden van meerlaagse bouw. Vervolgens licht Wim Verburg zijn proefschrift toe, waarin een ontwerpmethode is ontwikkeld om het ontwerp en de uitvoering beter op elkaar af te stemmen. Het skelet van kolommen en liggers draagt het gebouw. Samen met het vloersysteem vormt het een stabiliteitssysteem de constructie. In module 2 op dinsdag 25 april in de avond toont Sander van Eerden de stabiliteitsprincipes en het schematiseren van een mechanicamodel aan de hand van door anderen en door hem zelf ontworpen praktijkvoorbeelden.

Donderdag 11 mei biedt twee modules met lichte bouwmethoden die in verdiepingbouw uitstekend samengaan met staalskeletbouw. Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur bij CFP Engineering) biedt in module 3 een introductie tot het construeren met koudgevormde profielen en staalframebouw. Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) geeft met module 4 een inleiding tot het construeren met hout en de toepassing van houten skelet- en vloersystemen.

EMA EMA

Afhankelijk van de functie, vorm en randvoorwaarden van de bouwopgave zijn verschillende vloersystemen beschikbaar. Donderdag 25 mei staan de verdiepingsvloeren centraal die kenmerkend zijn voor meerlaagse utiliteitsbouw. Docent Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) introduceert de problematiek van het ontwerpen en toetsen van vloerliggers en vloersystemen. Specialisten gaan in module 5 dieper in op respectievelijk de geïntegreerde ligger Deltabeam en de betonnen kanaalplaatvloer. Tijdens module 6 op donderdag 25 mei komen staalplaat-beton vloeren (bijzonder geschikt voor hoogbouw en renovatie) en holle staal-beton vloeren (bijzonder geschikt voor leidingenintegratie) aan de orde.

Bouwdeel D

Donderdag 8 juni worden enkele aspecten belicht die bij meerlaagse utiliteitsbouw belangrijk zijn. Module 7 staat geheel in het teken van fabricage en montage van hoogbouw met staal. Dick Markwat was als projectleider en bedrijfsleider van Hollandia betrokken bij bijzondere hoogbouwprojecten in binnen- en buitenland. In de avond besteedt module 8 aandacht aan enkele andere belangrijke aspecten van verdiepingbouw: bouwfysica en installaties en brandveiligheid. Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) en Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) hebben beiden veel ervaring met gebouwen met een (thermisch) lichte draagconstructie.

De laatste dag van de cursus Verdiepingbouw start met module 9 Duurzame verdiepingbouw met staal. Jan-Pieter den Hollander, expert duurzaam bouwen van Bouwen met Staal, licht in een middag alle belangrijke aspecten toe. Module 10 tenslotte sluit op de avond van donderdag 22 juni de cursus Verdiepingbouw af met een workshop Circulair ontwerpen met staal. Deze workshop onder leiding van Pim Peters (raadgevend ingenieur IMd) is uitsluitend klassikaal (niet online) te volgen.

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van meerlaagse bouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Platform

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Docenten

Docenten van deze cursus zijn: Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing), Joost Vos (Benthem Crouwel Architects), Sander van Eerden (Van Eerden Constructieadvies), Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering), Marco Pauw (Bouwen met Staal), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning), Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko), Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling), Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering), Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings), Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia), Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal), Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup), Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck), Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal), Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) en Mic Barendsz (Bouwen met Staal).

Tijdsduur

In 5 middag-delen van 15.00 - 17.30 en 5 avond-delen van 18.30 - 21.00

Waar en Wanneer

Locatie onbekend. Omgeving Utrecht.
Data worden later bekend gemaakt. Donderdagen 15:00–21:00 uur. De middagmodules zijn van 15.00 tot 17.30. De avondmodules van 18.30 tot 21.00.

Modules

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

  1. Inleiding verdiepingbouw en design for assembly voor de bouw door Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal)
  2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies)
  3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering)
  4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met staal door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning)
  5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers en kanaalplaatvloeren door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) en Ronald Klein-Holte (manager research en ontwikkeling bij VBI Ontwikkeling)
  6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen o.a. holle staal-beton vloer door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en Xander Vos (directeur en adviseur Slimline Buildings)
  7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)
  8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck)
  9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering)
  10. Workshop Circulair ontwerpen met staal door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs)

Museum of the FutureVorm

Kosten en studiemateriaal

Het tarief voor alle tien modules samen is € 1.945,-. voor bedrijfsleden vereniging BmS en € 1.650,- voor overige belangstellenden. Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Wilt u niet alle modules, maar uitsluitend één of enkele modules volgen? Geef dit dan alstublieft aan in het veld Opmerkingen onderaan het aanmeldformulier.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 330

€ 590

€ 805

€ 995

€ 1.165

€ 1.315

€ 1.445

€ 1.555

€ 1.650

niet-bedrijfsleden

€ 375

€ 665

€ 920

€ 1.145

€ 1.345

€ 1.525

€ 1.685

€ 1.825

€ 1.945

De deelnemers ontvangen de syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door Bouwen met Staal. Voor meer informatie kunt u terecht bij Kabita Harnam en Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088-3531212. Of schrijf een email naar opleidingen@bouwenmetstaal.nl.


Projectfoto’s (v.b.n.b. en v.l.n.r.): Toren Overhoeks Amsterdam, ontw. en foto: Felix Claus Dick van Wageningen architecten • European Medicines Agency, ontw. en impressie: MVSA Architects • European Patent Office, ontw.: Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten, foto: Ossip van Duivenbode • Swiss Re, ontw. en foto: Foster and partners • Samenstelling frame uit koudgevormde staalprofielen, foto: Leebo • Bouwdeel D(emontabel), ontw.: Cepezed, foto: Lucas van der Wee • Rijnhavenbrug: Quist Wintermans Architecten • Groninger Forum, ontw. en afb. ABT • Platform, ontw. en foto: Venhoeven CS • Scheepvaart & Transport College: Neutelings Riedijk Architecten, foto: STC • ESIC, ontw.: Cepezed, foto: Lucase van der Wee • Leuvehavenpaviljoen, ontw. en foto: Moederscheim Moonen Architects • Wilhelminapier met Montevideo (Mecanoo Architecten) en WPC (Norman Foster and partners) • The Joan, ontw. en foto: OZ architecten, Amsterdam • Museum of the Future, ontw. Killa Design, foto: Phil Handforth • STC, ontw.: DP6, foto: Scagliola & Brakkee • Las Palmas: Benthem Crouwel Architects, foto APF International • Kantoor Vorm Schiehaven, ontw.: Architektenkombinatie Bos Hofman, foto: Milan Hofmans