Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Cocoon Hyperloop

Tata Steel, SNS Intra, Iv-Consult en Bouwen met Staal organiseren in 2019 en 2020 een aantal gratis toegankelijke workshops over de Hyperloop. Dit gebeurt in een 'los/vast' verband met wisselende samenstellingen, dat we 'Cocoon' hebben genoemd. Hieruit ontstaat, als het goed is, na verloop van tijd een fraaie geleedpotige.

« terug naar Evenementen

Inhoud De Hyperloop is een transportsysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van magnetische voortstuwing in een vacuüm gezogen buis, waardoor mensen en goederen worden getransporteerd. De Delftse start-up Hardt ontwikkelt het gehele Hyperloop-systeem in samenwerking met o.a. Royal IHC, BAM en Tata Steel. Doel is om in 2020 een uitgebreide testbaan te realiseren.
De Hyperloop heeft verschillende ontwikkeltrajecten waaronder: het voertuig (de ‘pod’), de buis (de ‘tube’) en de magneetbaan (de ‘track’). Daarnaast is er aandacht voor veiligheid, sluizen, wissels, stations, enz. We denken dat staal het juiste materiaal is om de ‘buis’ te maken. Reden waarom Tata Steel Europe bij de ontwikkeling van de ‘tube’ samenwerking zoekt met de achterban van Bouwen met Staal.
Als vervolg op een geslaagde workshop tijdens de Nationale Staalbouwdag in oktober 2018, zal er in 2019 en 2020 een drietal bijeenkomsten plaatsvinden. Deze bijeenkomsten hebben een workshop-achtig karakter, waarbij thema’s als bouwkundig ontwerp, constructieve vormgeving, constructieve veiligheid, fabricage en montage, kosten aan de orde komen. Thema van de eerste bijeenkomst in maart was 'Develop the Hypertube' met als doel om een ontwerpkader te schetsen voor de buis in staal. November 2019 vond de tweede workshop plaats met een demonstratie van de Low speed test track met als thema 'Testing the possibilities'. De derde workshop zal in 2020 plaatsvinden.

Achtergrond De bestaande technische commissies (TC's) van Bouwen met Staal worden in een nieuw jasje gestoken. Het huidige bestuur wil toe naar meer ‘dynamische’ werkgroepen die tijdelijk van aard zijn en op projectbasis opereren met een bepaald, strak omlijnd doel. In die zin wordt gesproken van 'bubbles' die na het nagestreefde doel te hebben behaald, mogen 'knappen'. Of van 'cocons' waar na verloop van tijd iets prachtigs uitkomt. In dat licht mag deze 'cocoon' Hyperloop worden gezien.

Deelname is gratis

Doelgroepen constructeurs, staalbouwers, detailengineers, architecten, kostendeskundigen, veiligheidsexperts die zich interesseren voor bouw- en infraprojecten met bijzondere randvoorwaarden en extreme eisen

Organisatie Bouwen met Staal, Tata Steel, SNS Intra en Iv-Consult

Voor nadere inlichtingen Mic Barendsz (Bouwen met Staal), mic@bouwenmetstaal.nl of tel. (088) 353 12 12) en Joost van der Lans en Tim Hartzema (Tata Steel Europe)