Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Lancering NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal

Op 6 juni 2023 wordt de publicatie gevierd van de nieuwe NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’ tijdens een feestelijke bijeenkomst. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Schrijf je snel in!

« terug naar Evenementen
Lancering NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal
Afb.: Bruggen Keizersveer, die aan een derde leven beginnen.

Dit evenement is geweest. De presentaties zijn als pdf te downloaden en op te halen via Wetransfer (link).

NTA 8713

Hergebruiken van constructiestaal leidt tot een veel betere milieuprestatie van een bouwwerk dan recyclen van constructiestaal. Het hergebruik van constructiestaal heeft zich, ook in Nederland, al bewezen bij verschillende projecten. Maar hoe verzamel je de informatie die nodig is om iedereen ervan te overtuigen dat een bouwwerk met hergebruikt constructiestaal veilig is? Daar was nog geen eenduidige afspraak over. Met de NTA 8713 ’Hergebruik van constructiestaal’, die dit voorjaar gepubliceerd wordt, komt hier verandering in.

Gezamenlijk initiatief

Rijksvastgoedbedrijf en Bouwen met Staal hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een eerste stap te zetten naar een standaardprocedure voor het hergebruiken van constructiestaal als constructiestaal. Zij hebben met diverse andere partijen uit de markt en onder begeleiding van NEN een Nederlands Technische Afspraak (NTA) ontwikkeld die grootschaliger hergebruik van constructiestaal ondersteunt.

Vanzelfsprekend was veiligheid het leidende principe voor het opstellen van deze NTA. Vandaar dat de NTA past bij het Bouwbesluit en NEN-EN 1993 (Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies). NEN-EN 1993 en het Bouwbesluit geven eisen waarin uitgegaan wordt van nieuw constructiestaal. De NTA helpt bij het opstellen van een keuringsdocument waar de informatie in staat die nodig is om eerder gebruikt staal toe te passen. Deze procedure maakt het mogelijk om aannemelijk te maken dat voldaan wordt aan de bouwregelgeving.

Afb. links: Nedinsco Venlo, ontw. en foto: diederendirrix.
Afb. rechts: Busterminal Schiphol-Noor, ontw. en foto: Claessens Erdmann.

Programma middag 6 juni 2023

14.30

Ontvangst met koffie en thee 

PLNT
Langegracht 70
312 NV Leiden

15.00

Het grote plaatje – over circulaire strategieën, het belang van een andere mindset en de impact van hergebruik

Noor Huitema (Copper 8)

15.15

Routekaart verduurzamen Rijksvastgoed – de aanpak van de opdrachtgever in de bouw

Jille Koop (Rijksvastgoedbedrijf)

15.30

Hoera, een NTA! – Over normen voor circulair bouwen en de NTA als normdocument

Suzanne Dietz (NEN)

15.45

Achtergrond en toepassingsmogelijkheden van de NTA

Jan-Pieter den Hollander (Bouwen met Staal)

16.00

Donorskelet – Realistisch. We kunnen dit!

Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs)

16.15

Overhandiging eerste exemplaar van NTA 8713 en korte dialoog

Pim Peters (voorzitter werkgroep NTA 8713) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)

16.30

Borrel

 

18.00

Einde

 

Afb. links: donorskelet Gorlaeus Lab Leiden. Afb. rechts: hergebruikt in Biopartner 5 Leiden, ontw. en foto's: Popma ter Steege Architecten & IMd Raadgevende Ingenieurs.

Bestemd voor

Geïnteresseerden in circulair bouwen en met name hergebruik van constructiestaal, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, bouwtoezichten, adviseurs duurzaam bouwen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen geen (kenniseenheden) voor het Constructeursregister.

Sprekers

Sprekers zijn: Noor Huitema (Copper 8), Jille Koop (Rijksvastgoedbedrijf), Suzanne Dietz (NEN), Jan-Pieter den Hollander (Bouwen met Staal) en Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs)

 

Afb.: Hoogstraat 168-172 Rotterdam, ontw. en afb.: Rijnboutt & IMd Raadgevende Ingenieurs. Links: exterieur. Rechts: interieur donorskelet in aanbouw.

Tijdsduur

Het evenement is van 14.30 tot 18.00 u., geheel verzorgd met catering en een borrel achteraf.

Waar en wanneer

PLNT
Langegracht 70
312 NV
Leiden (route)
Let op: vanwege de bijzonder grote belangstelling is het evenement verplaatst!
Dinsdag 6 juni 2023

Kosten

Deelname is gratis. Voorwaarde is wel dat u zich aanmeldt. U heeft zich aangemeld, maar bent toch verhinderd? U kunt zich tot uiterlijk 5 juni kosteloos afmelden. Daarna is Bouwen met Staal helaas genoodzaakt een bedrag van € 50,- (excl. BTW) in rekening te brengen. Een exemplaar van de NTA 8713 is niet inbegrepen. Deze richtlijn is vanaf juni te koop via NEN.

Aanmelden

Aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan deze pagina waarna u een automatische notificatie ontvangt (eventueel in de SPAM).

Afb.: Hoogstraat 168-172 Rotterdam, ontw. en afb.: Rijnboutt & IMd Raadgevende Ingenieurs. Links: donorskelet met hergebruikt constructiestaal. Rechts: constructiedetail.

 

Over PLNT

Bij PLNT krijgen startup ondernemingen in Leiden een plek om te starten en te groeien. Door middel van programma's en evenementen wordt kennis gedeeld en een netwerk gecreëerd. Duurzaamheid, circulariteit en innovatie zijn daarbij steekwoorden. Een uitstekende locatie voor de lancering van de richtlijn die hergebruik van constructiestaal bevordert.

Meer over PLNT via deze link.

 
Afb.: Dakterras The Roof bij PLNT. Locatie van de borrel op 6 juni, afb.: PLNT.