Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Online Leren van Instortingen

Interactieve kennissessie met de lessen uit de incidenten AZ-stadion Alkmaar en parkeergarage Dekamarkt Wormerveer voor het verder verbeteren van constructieve veiligheid in de bouw. Met presentaties door onder meer Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV) naar aanleiding van het technisch onderzoek AZ-stadion en Sander van der Vossen (Adviesbureau ir. J.G. Hageman) over het technisch onderzoek Dekamarkt-parkeergarage.

« terug naar Evenementen Meld je aan voor dit evenement

Datum: vrijdag 4 september 2020

Aanvang: 10:00 uur

Tijdsduur: 2 uur

Doelgroepen: constructeurs, detailengineers, staalbouwers en medewerkers bouw- en woningtoezicht. Ook interessant voor: projectontwikkelaars en andere professionele opdrachtgevers in de bouw, architecten, bouwadviseurs en veiligheidsdeskundigen.

Organisatie:

Thema: Leren van Instortingen

Het is alweer even geleden, maar ’t ligt vast nog vers in uw geheugen: de gedeeltelijke instorting van het dak van de noordtribune van het AZ-stadion in Alkmaar, 10 augustus vorig jaar. Nog geen jaar eerder, op 18 september 2018, bezweek een deel van de vloerconstructie van de parkeergarage van Dekamarkt in Wormerveer. Gelukkig bleven beide incidenten zonder persoonlijk letsel, maar helaas viel er veel schade te betreuren: materiële alsook professioneel-emotionele schade. Want het zal je maar gebeuren, dat een bouwwerk waaraan jij hebt (mee)gewerkt, zo’n noodlot treft. Bovendien zijn dergelijke incidenten nooit bevorderlijk voor een positief beeld van de toepassing van staal in de bouw.

Inmiddels zijn de onderzoeken naar de technische oorzaken van de beide incidenten afgerond. Eind maart 2019 bracht Adviesbureau J.G. Hageman verslag uit van de studie naar de instorting van de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer. In april van dit jaar maakte Royal HaskoningDHV de uitkomsten wereldkundig van het onderzoek naar het deels bezwijken van de dakconstructie van het AZ-stadion.

Bij beide incidenten blijkt de directe oorzaak overeenkomstig: het falen van gelaste verbindingen bij de bovenregel van de vakwerkligger in de tribuneoverkapping van het AZ-stadion en het falen van lassen in verborgen kluftverbindingen in hoedliggers van de Dekamarkt-parkeergarage. In beide gevallen staan deze directe oorzaken echter niet op zichzelf; ze zijn ook uitvloeisel van verschillende factoren in het ontwerp- en bouwproces die (mogelijk) voor verbetering vatbaar zijn.

Tijdens de interactieve kennissessie Leren van Instortingen worden oorzaak, toedrachten en beïnvloedende factoren van de beide incidenten in hun onderlinge samenhang aan de orde gesteld. Met als centraal doel: het leren van lessen en het delen van hernieuwde kennis en inzichten om de veiligheid en betrouwbaarheid van constructies in alle fasen van het project – vanaf opdrachtverlening tot en met beheer en onderhoud – in de toekomst nog beter te borgen. Want incidenten als Alkmaar en Wormerveer moeten incidenten blijven.

Online Leren van Instortingen trapt af met een drietal presentaties. Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV) belicht de conclusies en aanbevelingen van het technisch onderzoek AZ-stadion. Sander van der Vossen (Adviesbureau ir. J.G. Hageman) doet hetzelfde naar aanleiding van het onderzoek Dekamarkt-parkeergarage. Aansluitend gaat Bert van Beek (Willems-Boven Leeuwen en lid van verschillende normcommissies voor staalconstructies) in op de kwaliteit van fabricage en montage van staalconstructies, aan de hand van NEN-EN 1090-1 en -2.

Na de inleidingen discussieert het vakpanel, onder aanvoering van Sander den Blanken (BAM Infra en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO van het Constructeursregister), over (het verbeteren van) constructieve veiligheid. U kunt aan de discussie meedoen door uw vragen, opmerkingen of inzichten kenbaar te maken via de chatfunctie van het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal of het centrale e-mailadres: mic@bouwenmetstaal.nl

Programma

vrijdag 4 september 2020 • 10:00 – 12:00 uur • Studio Stream, Utrecht.

Presentatie: Sander den Blanken (directeur BAM Infraconsult en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO Constructeursregister)

Introductie

• Bob Giekens (directeur VNconstructeurs) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal), tafelgasten

Inleidingen:

Onderzoek AZ-stadion (20 min.)

• Erik Middelkoop (directeur Industrie & Gebouwen / senior-adviseur Technologie & Onderzoek, Royal HaskoningDHV)

Onderzoek Dekamarkt-parkeergarage (20 min.)

• Sander van der Vossen (constructieadviseur, Adviesbureau ir. J.G. Hageman)

Veilig construeren met staal (20 min.)

• Bert van Beek (directeur Willems Boven-Leeuwen en lid normcommissies op het gebied van staalconstructies in de bouw)

Paneldiscussie Constructieve veiligheid (30 min.)

• Moderator: Sander den Blanken (directeur BAM Infraconsult en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO Constructeursregister)

• Deelnemers:

– Frans Bijlaard (emeritus-hoogleraar Staalconstructies, fac. Civiele Techniek en Geowetenschappen TU Delft);

– Dick Bezemer (teammanager bouwconstructies, bouwfysica en brandpreventie gemeente Rotterdam en voorzitter COBc);

– René Sterken (hoofd Ontwerp & Engineering BAM Bouw en Vastgoed Nederland en lid kerngroep Kennisportaal Constructieve Veiligheid);

– Rudi Roijakkers (constructeur/directeur ABT en lid bestuur VNconstructeurs, tevens betrokken bij opstelling protocol beoordeling veiligheid stadions en breder onderzoek naar toepassing kluftverbindingen).

Aanmelden, deelnemen en kosten

De kosten van deelname aan Online leren van instortingen bedragen € 125,00 per persoon (excl. btw). Leden van VNconstructeurs en/of Bouwen met Staal ontvangen 10% korting op het deelnametarief. Leden van VNconstructeurs kunnen dit aangeven in het veld 'Opmerkingen' op het aanmeldformulier. Bij de prijs is het boek Leren van Instortingen (1 ex. p.p., winkelprijs: € 37,50) inbegrepen.

Leden van het Constructeursregister RC/RO (Registerconstructeurs en Registerontwerpers) ontvangen bij deelname 1 KE/PE-punt (KennisEenheden/Permanente Educatie). In de eerste mailing over deze kennissessie stond foutief, dat dit 2 punten zouden zijn.

Voor deelname aan deze interactieve kennissessie kunt u zich aanmelden via de button rechtsboven op deze pagina.

Het aanmelden kan tot dinsdag 1 september a.s. Vervolgens ontvangt u informatie hoe deel te nemen aan deze interactieve kennissessie. Het programma start op vrijdag 4 september om 10:00 uur.

Tijdens de interactieve kennissessie kunt vragen en opmerkingen indienen via het e-mailadres mic@bouwenmetstaal.nl óf via de chatfunctie. De chatfunctie wordt enkele minuten voor start van deze sessie geactiveerd. Om de chatfunctie te gebruiken, dient u in te loggen in YouTube met uw Google-account. Als u nog geen Google-account heeft, dan kunt u dit aanmaken op youtube.com door te klikken op de button 'inloggen' (rechtsboven op de pagina). Klik hier voor een korte video-instructie voor het aanmaken van een Google-account.

Foto's (v.b.n.b. en v.l.n.r.): NOS • Braam Minnesma • VI • NOS • Braam Minnesma • OVV.