Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Beton- en Staalconstructies BV/BmS

Leer om zelfstandig constructieberekeningen te maken. Een opleiding met een brede basis.

« terug naar Opleidingen
Beton- en Staalconstructies BV/BmS

Afb. Fiets- en voetgangersbrug Ibisbrug, Rotterdam (foto: Rody Koolhoven)

Doel van de opleiding is de deelnemers basiskennis bij te brengen, die vereist is om zelfstandig constructieberekeningen te kunnen maken. Daartoe wordt de cursist getraind in constructieve vaardigheden op Bachelor-niveau.
De opleiding komt tegemoet aan de behoefte tot snel inzetbare constructeurs en wordt georganiseerd door Bouwen met Staal in samenwerking met de Betonvereniging (BV/BmS Opleidingen).

Aan het eind van de cursus kan de cursist:
– toetsen aan de hand van de norm;
– een eenvoudige controle van een raamwerkberekening uitvoeren;
– computerberekeningen controleren aan de hand van vuistregels.

Het lesprogramma bestaat voor ca. 75% uit algemene vakken (bijv. mechanica en construeren algemeen: beton, staal en hout) en voor ca. 25% uit staalgebonden vakken. Geslaagden ontvang het diploma Beton- en Staalconstructies BV/BmS en hebben toegang tot de opleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS.

Niveau

Bachelor (HBO)

De afgeronde opleiding geeft 400 Kenniseenheden voor het Constructeursregister in combinatie met een afgeronde Bachelor-vooropleiding.

Tijdsduur

1 jaar (36 middag-avonden).

Examen

Na het behalen van het examen wordt het diploma Beton- en Staalconstructies BV/BmS uitgereikt.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor diegenen, die een bachelor diploma hebben gehaald de richting bouwkunde, weg- en waterbouwkunde of werktuigbouwkunde zonder constructief afstudeerprogramma richting staalconstructies en voor hen, die een diploma Staalbouwkundig tekenaar/constructeur BmS respectievelijk Betonconstructeur MBO+ hebben behaald. Bij het aanmelden een kopie van relevante diploma’s meesturen.

Programma

Basis (september t/m februari):
- Construeren staal, beton, hout
- Materiaalkunde staal, beton, hout
- Toegepaste mechanica
- Wiskunde
- Voorschriften algemeen
- Grondmechanica

Specialisatie (maart t/m juni):
- Construeren staal
- Materiaalkunde
- Opdracht staalbouwkundig construeren

Waar en wanneer

De opleiding wordt gegeven in een gebouw van het MBO-Utrecht, Australiëlaan 25, Utrecht (was eerder Daltonlaan 200).
De lessen starten op 12 september 2023 (als je Geotechniek doet; deze is verplicht voor staal, facultatief voor beton, dan start je cursus 29-8-2023) en vinden wekelijks op dinsdag plaats van 15.30 tot 21.15 uur. 

Kosten en studiemateriaal

De opleiding wordt in samenwerking met de Betonvereniging georganiseerd.
Voor bedrijfsleden van Bouwen met Staal of Betonvereniging bedragen de kosten € 5.390,- (excl.btw), inclusief dictaten en examengeld, maar exclusief studieboeken. De reguliere prijs is € 7.695,- (excl.btw). Naast het verstrekte cursusmateriaal dient de cursist nog diverse boeken en normen zelf aan te schaffen. Kosten kunnen variëren afhankelijk van de publicaties die de cursist reeds bezit. Degenen die al een opleiding Betonconstructeur BV/BmS (of Betonconstructeur BSEng) hebben afgerond, komen in aanmerking voor de nodige vrijstellingen en betalen 50% van de deelnamekosten.

Studiegids

Wilt u meer informatie? U kunt de studiegids aanvragen door een mail te sturen naar opleidingen@bouwenmetstaal.nl.

Informatieavond BV/BmS

BV/BmS Opleidingen verzorgt opleidingen voor constructeurs van MBO tot master niveau. De opleiding Beton- & Staalconstructeurs is een opleiding voor HBO'ers die zich willen gaan ontwikkelen naar constructeur. 
Dinsdagavond 12 maart openen wij de deuren voor toekomstige studenten en belangstellenden. We verzorgen dan een informatieavond over de verschillende mogelijkheden, je kunt praten met studenten die de opleiding momenteel doen en volgt een (deel van de) les die dan wordt gegeven.
Aanmelden voor de open dag: https://www.aanmelder.nl/152344/subscribe?survey_id=166099.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden (bij voorkeur een maand voor de aanvangstdatum) via deze link.