Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bouwdeel D, Delft

« terug naar Architect+Staal juni 2019

Demontabele demonstratie

Waarschijnlijk is een deel van dit nieuwsbericht alweer achterhaald, op het moment dat u ‘t leest. Want het gaat razendsnel met de uitvoering van het nieuwe Bouwdeel D op het terrein van cepezed in Delft. Maar het eindresultaat wordt tijdloos: een vierlaags, flexibel en aanpasbaar kantoorgebouw dat – indien gewenst op elk gewenst moment – kan worden gedemonteerd voor herbouw op een andere plek of hergebruik van de onderdelen.

Donderdag 2 mei jl. klonk het startschot voor de montage van het staalskelet van de nieuwbouw. Zo'n vier weken later is de draagconstructie compleet, met geprefabriceerde houten vloeren op de verdiepingen, trappenhuis en dakbedekking. De gevelelementen worden vanaf juni gemonteerd. Daarmee wordt de oplevering geen ‘stip aan de tijdshorizon’: het casco is naar verwachting in augustus van dit jaar al klaar.

De hoge bouwsnelheid zit ‘m in de modulaire bouwwijze, met geprefabriceerde en droog te monteren elementen die bovendien zo weinig mogelijk materiaal opsnoepen. De korte bouwtijd is tevens terug te voeren op de rationele, ongecompliceerde gebouw-opzet, bedacht en uitgewerkt in een nauwe samenwerking tussen de architecten en interieurontwerpers van cepezed, ontwikkelingsbedrijf cepezedprojects en het cepezedbouwteam dat de coördinatie van de uitvoering voor zijn rekening neemt en daarmee de traditionele hoofdaannemer vervangt.

De nieuwbouw is bedoeld voor ondernemingen in de kennisintensieve creatieve industrie. Hiertoe is elke verdieping (van zo’n 200 m2) separaat te verhuren. Functioneel voegt de nieuwkomer zich als vanzelfsprekend bij het naburige Creatief Cluster C2, het verzamelgebouw voor creatieve bedrijven. C2 is de uitkomst van de renovatie en uitbreiding van het voormalige Techniekmuseum, eveneens een cepezed-project dat halverwege 2014 is afgerond.

Cepezed zelf is de hoofdgebruiker van C2 en heeft straks met de nieuwbouw een ‘staaltje van eigen kunnen’ direct naast de deur, op het eigen terrein tussen de Ezelsveldlaan en de Nieuwelaan in Delft. De nieuwe buur laat zien hoe cepezed aankijkt tegen architectuur, maar vooral tegen de toepassing van de principes van circulaire economie in de bouw. Het hoofdkenmerk van circulair bouwen – de herbruikbaarheid van een gebouw en zijn onderdelen – is het leidmotief bij Bouwdeel D.

Het gebouw is voorbereid op een lange economische levensduur op de huidige locatie, maar kan ook in de toekomst gemakkelijk uit elkaar voor ‘remontage’ op een andere plaats óf voor hergebruik van de onderdelen in andere projecten. Aan de basis van de herbruikbaarheid staat het staalskelet met houten verdiepingvloeren (Kerto Ripa). Alle verbindingen binnen deze draagconstructie zijn gebout.

De constructie rust op een uitkragende, gestort betonnen funderingsplaat op schroefinjectiepalen. Via de funderingsplaat worden de belastingen afgevoerd naar de palen. De nieuwe fundering is aangebracht binnen de contouren van een oudere fundering van houten palen en gemetselde sloven die in de grond zijn achtergebleven. Hergebruik van de oude fundering voor het nieuwe gebouw is wel overwogen, maar niet haalbaar gebleken.

Constructie, afbouw en installaties van bouwdeel D zijn volledig op elkaar afgestemd. Zo wordt de verdiepinghoge glaspanelen van de vliesgevel direct gemonteerd op de slanke stalen gevelkolommen die op een grid van 1,8 m staan. Het glas is voorzien van een zonwerende coating. De gevels worden toegerust met verticale lamellen die open kunnen om de kantoorvertrekken natuurlijk te ventileren. Verse lucht wordt aangezogen via de koele noordgevel. Hierdoor blijft in de zomer de temperatuur in het gebouw altijd lager dan erbuiten. Leidingen en kanalen worden opgenomen tussen de ribben van de houten vloeren. Op de constructievloeren komt een dekvloer van houtvezelplaten en rubber korrels die gemakkelijk te verwijderen is voor toegang tot het leidingwerk in de vloer.

Projectgegevens

Locatie: Ezelsveldlaan / Nieuwelaan, Delft • Start bouw: mei 2019 • Verwachte oplevering: augustus 2019 • Ontwikkeling: cepezedprojects • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieurontwerp: cepezedinterieur • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies installaties en bouwfysica: Nelissen ingenieursbureau • Uitvoering: cepezedbouwteam • Staalconstructies: Voortman Steel Construction • Verdiepingvloeren: Metsä Wood / De Groot Vroomshoop • Gevels: Erdo en iFS Building Systems • Dak: Roof Protection • Trappen: EeStairs • Installatietechniek: Kuijpers • Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs, cepezedinterieur • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2019