Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nationale Staalprijs 2020

« terug naar Architect+Staal maart 2020

Nationale Staalprijs 2020 open voor inschrijving

U kunt weer project(en) insturen voor de Nationale Staalprijs. Voor deelname komen ditmaal projecten in aanmerking die in 2019 of 2018 zijn afgerond. Zowel nieuwbouw- als verbouw- en renovatieprojecten mogen een gooi doen naar de prijs. Zolang staal maar een (hoofd)rol speelt in de constructie en/of afwerking.

Deelname aan de Nationale Staalprijs 2020 staat open voor projecten in binnen- én buitenland. Wel dienen bij projecten op vreemde bodem minimaal twee projectpartners (opdrachtgever, architect, constructeur, aannemer en/of staalbouwer) van Nederlandse komaf te zijn.

Inschrijven kan (tot 11 mei a.s.) via www.nationalestaalprijs.nl/inschrijven.

Ingezonden projecten nemen deel in een van de vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Tot deze vijfde categorie behoren onder meer stalen gevels en daken, atria, luifels, trappen en openbaar kunstbezit.

Daarnaast kan een ingediend project meedingen naar de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2020. Deze categorieoverstijgende prijs is voor het project dat volgens de jury het beste scoort op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Via het inschrijfformulier kunt u uw project(en) hiervoor opgeven en de gevraagde, aanvullende informatie aanleveren.

Winnaars 2018:

A. Utiliteitsbouw (33 inzendingen, 4 nominaties):

British Airways i360, Brighton (UK) (Marks Barfields Architects, © British Airways i360 ltd.).

B. Industriebouw (11 inzendingen, 3 nominaties):

Tata Steel CIV100-3, Velsen-Noord (© IMd Raadgevende Ingenieurs).

C. woningbouw (8 inzendingen, 3 nominaties):

Het Kaaspakhuis, Gouda (Mei Architects and planners, © Ossip van Duivenbode).

D. Infrastructuur (27 inzendingen, 4 nominaties):

Zandhazenbrug (v/h ‘Spoorbrug Muiderberg), Muiderberg, A1 (ZJA Zwarts & Jansma Architecten, © Dutch Road Movies).

E. Karakteristieke stalen bouwdelen (29 inzendingen, 3 nominaties):

Dak Het Gelderhuis, Arnhem (Team V Architectuur, © Jannes Linders).

Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018 (29 aanmeldingen, 3 nominaties):

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, Amsterdam (architectenbureau cepezed, © Leon van Woerkom).

De jury staat voor de tweede maal onder aanvoering van architect Janneke Bierman en kan ook ditmaal in elk van de vijf deelnamecategorieën een of meerdere projecten nomineren voor een Nationale Staalprijs. Daarnaast kan de jury uit alle inzendingen een of meerdere kandidaten selecteren voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Uit de genomineerden kiest de jury de winnaar(s) van de Nationale Staalprijs 2020 per deelnamecategorie en de winnaar(s) van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2020.

De genomineerden worden na het laatste juryberaad in juni bekend gemaakt. Bekendmaking van de winnaars staat geprogrammeerd op de Nationale Staalbouwdag, dinsdag 13 oktober a.s. in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Alle deelnemende projecten worden gepubliceerd op www.nationalestaalprijs.nl en in de oktobereditie van het vakblad Bouwen met Staal.