Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nationale Staalprijs 2022

« terug naar Architect+Staal mei 2022

Uw staalproject in de schijnwerpers

Nog tot 1 juni a.s. kunt u uw staalbouwprojecten, afgerond in 2021 of 2020, inzenden voor deelname aan de Nationale Staalprijs 2022. Dat is dé kans om werk waar u zelf mee bent ingenomen, breed gewaardeerd te krijgen in de Nederlandse (staal)bouw.

Alle inzendingen Nationale Staalprijs 2022 worden belicht op de website www.nationalestaalprijs.nl en in een aparte catalogus-uitgave van het vakblad Bouwen met Staal. Deze special verschijnt in oktober en komt niet alleen onder ogen van de ruim 5.000 abonnees, maar ook in handen van naar verwachting 1.500 bezoekers van de Staalbouwdag 2022.

De Staalbouwdag, dinsdag 4 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden, biedt podium aan de bekendmaking en huldiging van de prijswinnaars. De vakjury, onder aanvoering van architect Sjoerd Soeters, kiest de winnaars uit een select aantal nominaties in elke deelnamecategorie. Die categorieën zijn utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. In deze vijfde rubriek vallen bijvoorbeeld stalen gevels en daken, luifels, atria, balkons en kunstwerken.

Deelname aan de Nationale Staalprijs 2022 staat open voor projecten die in 2021 of 2020 zijn opgeleverd dan wel in gebruik genomen. Het gaat om zowel nieuwbouw als renovatie en verbouw, al of niet voor herbestemming. Ook projecten van over de landsgrenzen mogen meedoen, mits minimaal twee projectpartners (bijvoorbeeld de architect en de staalbouwer) van Nederlandse komaf zijn.

Deelnemende projecten kunnen tevens meedingen naar de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Deze aparte, categorie-overstijgende prijs gaat naar de inzending die, in de optiek van de jury, het beste scoort op het gebied van duurzaamheid.

Naast Nationale Staalprijzen en de Nationale Duurzaamheidsprijs kan de jury ook nog een ‘Duim van de jury’ toekennen. De duim is een pluim voor een deelnemend project met betrekkelijke geringe afmetingen waarin een prestatie van formaat is geleverd in het gebruik van staal in de bouw.

  • Alle informatie voor deelname, waaronder het reglement en het inschrijfformulier vindt u op www.nationalestaalprijs.nl
  • Foto’s: een greep uit de 116 inzendingen voor de Nationale Staalprijs 2020, v.b.n.b. en v.l.n.r. • Karakteristieke stalen bouwdelen: interieur kantoorgebouw Asics World, Hoofddorp (Powerhouse Company, © Sebastian van Damme) • Infrastructuur: Podiumbrücke, Bocholt (D.) (SeARCH, © Ossip van Duivenbode) • Woningbouw: Schuurwoning Erve de Hale, Schagen (appel architecten) • Industriebouw: Bolidt Innovation Center, Hendrik-Ido-Ambacht (Lüchinger Architects i.s.m. Kossmanndejong en RoosRos, © Jeroen Musch) • Utiliteitsbouw: Bibliotheek Deventer (Bierman Henket) • Duurzaamheid: Overkapping Goede Doelen Loterijen, Amsterdam (Benthem Crouwel Architecten) • Duurzaamheid: Sportcomplex Het Binnenveld, Wageningen (Lichtstad Architecten).