Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Aardbevingsbestendig ontwerpen met staal en metselwerk

Op woensdag 29 juni 2016 organiseert Bouwen met Staal de tweede workshop Aardbevingsbestendig ontwerpen met staal en metselwerk volgens de nieuwe NPR. Op 18 december 2015 kwam namelijk de definitieve versie uit van de NPR 9998 voor de beoordeling van de constructieve veiligheid van een gebouw bij geïnduceerde aardbevingen. Het programma van deze tweede workshop is met meer actuele rekenvoorbeelden uitgebreid ten opzichte van de eerste editie die op woensdag 2 februari 2016 plaatsvond.

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden. Deze workshop wordt in aangepaste vorm weer georganiseerd in oktober/november 2016.

Workshop

Hampshire Hotel - Plaza Groningen Op 18 december 2015 is de definitieve versie van de NPR 9998 verschenen. Met deze praktijkrichtlijn is de constructieve veiligheid van gebouwen te beoordelen die onderhevig zijn aan aardbevingsbelastingen. Na een eerste editie op woensdag 3 februari 2016 organiseert Bouwen met Staal op woensdag 29 juni 2016 een tweede editie van deze interactieve workshop die concreet en praktisch ingaat op deze nieuwe richtlijn. De presentaties worden verzorgd door direct betrokkenen bij de totstandkoming van de NPR en door leden van de technische commissie 13 van Bouwen met Staal. Daarnaast wordt de inhoud van de richtlijn direct toepasbaar gemaakt door middel van rekenvoorbeelden en praktijkvoorbeelden.

De NPR 9998 kijkt expliciet naar aardbevingsbelastingen als gevolg van geïnduceerde aardbevingen door de aardgaswinning in de provincie Groningen. In het voorbije jaar zijn drie drukbezochte seminars georganiseerd over dit onderwerp. Deze seminars hadden een meer inleidend karakter. De workshop van 29 juni gaat praktisch in op de nieuwe NPR met een hoge mate van interactiviteit.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de themapagina bevingsbestendig. De NPR 9998 is gratis te downloaden via www.nen.nl/aardbevingen. Aanmelden voor deze workshop kunt u doen via het aanmeldformulier.

Sponsoren van deze workshop zijn:

fischer Hilti

Thema's

  • Nationale Praktijk Richtlijn NPR 9998
  • Invloed ondergrond en fundering
  • Versterkingsmogelijkheden metselwerk in bestaande bouw met staal (inclusief rekenvoorbeeld en opgave)
  • Interpretatie en impact rekenregels (rekenvoorbeeld school)
  • Aardbevingsbestendige staalconstructies (rekenvoorbeeld en opgave drielaags kantoor)

Bestemd voor

Hampshire Hotel - Plaza Groningen Raadgevende ingenieurs, constructief ontwerpers, constructeurs en toezichthouders (ambtenaren bouwtoezicht en private bouwplantoetsers). Ook interessant voor technisch ingestelde architecten, bouwkundigen, bouwkundig tekenaars, aannemers, staalbouwers, leveranciers van bouwproducten en docenten.

Niveau

MBO+, HBO en TU

Kenniseenheden

T.b.v. Constructeursregister: 3 KE/PE-punten.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de workshop Aardbevingsbestendig ontwerpen aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Het Constructeursregister wordt beheerd door Bouwen met Staal en de Betonvereniging. Deelnemers ontvangen een bewijs van deelname op aanvraag.

Tijdsduur

Hampshire Hotel - Plaza Groningen 1 middag/avond van 14.30 u. tot 21.15 u. met een diner.

Waar en wanneer

Woensdag 29 juni 2016
Van der Valk Hotel Houten
Hoofdveste 25
3992 DH Houten
www.hotelhouten.nl/

Programma

14.30

Ontvangst met koffie en thee

Van der Valk Hotel Houten

14.55

Welkom

Ralph Hamerlinck (Bouwen met Staal)

15.00

Korte introductie tot de NPR 9998 en focus op invloed van de ondergrond en fundering op de aardbevingsbelasting volgens de NPR 9998
Nieuw

Matthijs de Hertog (Arup)

15.45

NPR-rekenvoorbeeld van metselwerkconstructies, inclusief opdracht (tijdens uitwerking opdracht mogelijkheid om korte pauze te nemen)
Update

Simon Wijte (Adviesbureau Hageman & TU Eindhoven)

16.45

Rekenvoorbeeld van versterken van metselwerkconstructies
Update

Rudi Rooijakkers (ABT|Wassenaar)

17.30

Diner

 

18.20

Interpretatie en impact van de nieuwe NPR-regels, als voorbeeld toegepast op een school
Update

Harm Kraaijenbrink (RHDHV)

19.05

NPR-rekenvoorbeeld van staalconstructies
Nieuw

Monica Nicoreac (TNO)

19.50

Rekenvoorbeeld van een staalconstructie van een 4-laags kantoor, inclusief opdracht
Update

Han Krijgsman (ABT|Wassenaar)

20.50

Ontwerpoverwegingen bij een aardbevingsbestendig staalconstructiedetail
Nieuw

Marcel van Odenhoven (Adviesburo Van Odenhoven) en Cock Dol (C.A. Dol Bouwkundig Constructeur)

21.15

Einde

 

Kosten en studiemateriaal

Voor leden Betonvereniging en Bouwen met Staal bedragen de kosten € 445,- (excl.btw) per cursist, inclusief syllabus, catering en diner. De reguliere prijs van dit seminar is € 511,75 (excl.btw). Personen die deze workshop op 3 februari hebben gevolgd en benieuwd zijn naar de updates en leden van YouCon ontvangen 50% korting. Vermeld in het vak 'opmerkingen' van het aanmeldformulier, dat u deelnemer van de eerste editie of Youcon-lid bent.

Het themanummer Aardbevingsbestendig ontwerpen (nr. 248) van het vaktijdschrift Bouwen met Staal is voor iedere deelnemer gratis beschikbaar. De presentaties worden achteraf in pdf-vorm nagestuurd, indien daar toestemming voor is.

Parkeren op het parkeerterrein van het hotel is gratis.

Achtergrond

Hampshire Hotel - Plaza Groningen Dit seminar wordt georganiseerd door Technische Commissie 13 Aardbevingsbestendig ontwerpen van Bouwen met Staal in het kader van de Bouwtechniek Academie. De Bouwtechniek Academie is een samenwerkingsverband tussen Betonvereniging, Bouwen met Staal en HTI. Alle evenementen over dit onderwerp worden georganiseerd in samenwerking met het EPI-kenniscentrum, het kennis- en praktijkcentrum op het gebied van aardbevingsbestendig (ver)bouwen. De werkgroep waarin de rekenvoorbeelden worden ontwikkeld, wordt financieel ondersteund door M2i. De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) en de stichting Stapelbouw ondersteunen dit initiatief van harte.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 079 353 1277. Of schrijf een email naar mic@bouwenmetstaal.nl. Deze workshop wordt gesponsord door Fischer en Hilti.