Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

750 miljoen extra voor kleine bedrijven

Als aanvulling op het ‘Noodpakket economie en banen’ trekt de Nederlandse staat 750 miljoen euro extra uit voor kleinere ondernemingen die gebukt gaan onder de coronacrisis.

« terug naar Nieuws

De regering steekt het budget in de nieuwe regeling ‘Kleine Kredieten Corona’ (KKC). Via deze regeling, mede geïnitieerd door de banken, kunnen bedrijven met een relatief beperkte financieringsbehoefte aan een overbruggingskrediet komen. Via het KKC kunnen bedrijven minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro lenen bij een bank.

Bij elke lening staat de rijksoverheid voor 95 procent garant. De overige 5 procent komt voor rekening van de bank. Door dit risicopercentage bij de kredietverstrekker te leggen, worden aanvragen zorgvuldig beoordeeld en leningen verstrekt aan bedrijven die in de kern gezond zijn en in staat zijn om de lening op termijn terug te betalen, zo is de gedachte van het verantwoordelijke Ministerie van Economische Zaken.

De KKC-regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro per jaar. Voorwaarde is dat het bedrijf vóór de coronacrisis voldoende winstgevend is geweest en uiterlijk op 1 januari 2019 is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De maximale looptijd van een lening is vijf jaar, de rente bedraagt maximaal 4 vier procent. Daarnaast betaalt de ondernemer aan de overheid een eenmalige vergoeding van twee procent.

Een aanvraag indienen kan bij de bank. Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben al kenbaar gemaakt te gaan werken met de KKC-regeling. Ook niet-bancaire financiers mogen een KCC-krediet verstrekken, mits ze geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C. Deze regeling ‘Borgstelling MKB-kredieten’ maakt al langer deel uit het noodpakket economie en banen. Financiers die nog niet BMKB-geaccrediteerd zijn, kunnen dat alsnog regelen via RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Verwachting is dat enkele tienduizenden ondernemingen een beroep gaan doen op Kleine Kredieten Corona.

  • Voor meer informatie over de regeling kunt u terecht op deze pagina van rijksoverheid.nl. Een overzicht van alle regelingen binnen het noodpakket economie en banen vindt u hier. Voor het aanvragen van krediet via de regeling KKC én BMKB meldt de ondernemer zich bij de bank.
  • Foto: Van der Put Staalconstructies & Plaatwerk.