Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

ArcelorMittal lijft Essar Steel in, thyssenkrupp lonkt naar Salzgitter

Terwijl ArcelorMittal de overname van het failliette Essar Steel afrondt, introduceert thyssenkrupp plannen voor een fusie met Salzgitter.

« terug naar Nieuws

ArcelorMittal heeft het Indiase staalproductiebedrijf Essar Steel definitief overgenomen. Met de overname is een bedrag van ruim 5,2 miljard euro gemoeid. Met toevoeging van Essar krijgt ArcelorMittal toegang tot India als een van de snelst groeiende afzetmarkten van metalen ter wereld. Op dit moment is de Indiase metaalmarkt mondiaal al de op één na grootste.

Om de revenuen van de overname zeker te stellen, is ArcelorMittal tegelijkertijd een joint-venture aangegaan met Nippon Steel. De nieuwe joint-venture heet ArcelorMittal Nippon Steel India Limited (AM/NS India) en wordt officieel eigenaar en exploitant van Essar.

Aditya Mittal, president en CFO van ArcelorMittal, is inmiddels benoemd tot voorzitter van de nieuwe organisatie. De voormalig managing director van Essar Steel, Dilip Oommen, wordt de CEO. In de onderneming heeft ArcelorMittal 60% van de aandelen in handen. De resterende 40% berust bij Nippon Steel.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel zijn thyssenkrupp en Salzgitter met elkaar in gesprek over een mogelijke fusie. Daarmee zou de nieuwe topvrouw van thyssenkrupp, Martina Merz, een oud fusieplan nieuw leven hebben ingeblazen. Al meermalen is, onder aanvoering van voorgangers van Merz, een fusie tussen beide bedrijven overwogen. Vanwege het verzet van vakbonden zagen beide partijen daar steeds van af.

Vorig jaar voerde thyssenkrupp nog fusiebesprekingen met staal- en metaaldistributeur Klöckner & Co. Uiteindelijk besloot Klöckner & Co af te zien van een samengaan, mede vanwege het vertrek van de toenmalige CEO van thyssenkrupp, Guido Kerkhoff. Per 1 oktober vorig jaar werd Martina Merz aangesteld als zijn opvolger.

Aanleiding voor thyssenkrupp om de ‘structurele samenwerking’ te zoeken, liggen besloten in de tegenvallende omzet en resultaten van de Duitse onderneming. Om het tij te keren, wordt ook overwogen om de liftendivisie te verkopen of deels op de markt te brengen. Meest waarschijnlijke scenario op dit moment is verkoop van een meerderheidsbelang in de divisie. Voor aankoop hebben zich meerdere gegadigden gemeld, waaronder de Finse liftfabrikant Kone.

  • Foto: Martina Merz, de nieuwe CEO van thyssenkrupp (© thyssenkrupp).