Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bye, bye, Britain

Today is Brexit D-day. Per vandaag, 31 januari 2020, heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Voor ondernemers die exporteren naar het VK verandert voorlopig nog niets.

« terug naar Nieuws

De uitvoer van producten en diensten blijft verlopen zoals ’t nu gaat: zonder exportdocumenten. Deze overgangsperiode duurt in principe tot 31 december van dit jaar. Als op die datum de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen handelsakkoord hebben gesloten, kán premier Boris Johnson (alsnog) kiezen voor een No Deal Brexit.

Een andere optie is de onderhandelingsperiode eenmalig met twee jaar te verlengen. Hieraan dienen dan zowel het Britse en Europese parlement als alle EU-lidstaten vooraf hun goedkeuring te geven. Levert ook deze verlenging geen harde afspraken voor de nieuwe handelsrelatie op, dan volgt alsnog een No Deal Brexit.

Nu de EU en het VK officieel uit elkaar zijn, kunnen ze met elkaar om de onderhandelingstafel. Hierbij gaan de EU en het VK afspreken onder welke voorwaarden ondernemers met elkaar zaken kunnen doen ná de overgangsperiode. Ook proberen ze tot elkaar te komen over thema’s als burgerrechten en samenwerking op het gebied van veiligheid.

Of er nu wél of niet een akkoord komt, vanaf 2021 gelden sowieso douaneformaliteiten. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen is dan niet meer van toepassing op het VK. Bedrijven kunnen zich voorbereiden op de veranderde export- (en import-) omstandigheden via onder meer www.brexitloket.nl, hulpbijbrexit.nl en www.metaalunie.nl/Brexit