Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

China schroeft staalproductie terug om coronavirus

Vanwege het coronavirus gaan 18 staalproducenten in vier provincies in China hun staalproductie met zo’n dertig procent verminderen. Hierdoor daalt de gebruikelijke dagelijkse productie van het land met 55.000 ton.

« terug naar Nieuws

China Metallurgical News maakte de ingreep onlangs wereldkundig. Belangrijke reden is dat de producenten de verstoorde staalmarkt willen stabiliseren en daarmee de winstmarges in tact willen houden.

Als gevolg van het coronavirus is de vraag naar staal in China al afgenomen. Hierdoor zijn ook de Chinese staalprijzen gedaald. Door de productie terug te brengen, wordt het evenwicht tussen vraag en aanbod hersteld en een prijsval tegengegaan. Bovendien resulteert de productieafname in minder transportbewegingen. Dat helpt om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen, aldus de producenten.

China staat te boek als de grootste staalproducent ter wereld. In 2018 werd volgens China Metallurgical News meer dan de helft van al het staal in de wereld gemaakt in China: ruim 928 miljoen ton.

Die leidende positie blijkt ook de recente maandproductiecijfers van worldsteel. Van de totale, wereldwijde staalproductie over december 2019 – 152,121 miljoen ton – werd 82,265 miljoen ton in China vervaardigd. Daarmee is het land onbetwist ’s werelds grootste fabrikant. Op grote afstand volgen de nummers 2, 3 en 4 van de ranglijst: India met 9,281 miljoen ton, Japan met 7,784 miljoen ton en de Verenigde Staten met 7,457 miljoen ton staal. Ons land komt op 521 duizend ton en bezet daarmee een 24e plek in het december-klassement.