Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Coronacrisis en de bouw • update 9 april 2020

Bedrijvigheid Duitse en Britse bouwsector fors afgenomen • Markt verhuur kantoor- en bedrijfsruimten hard geraakt • Woningmarkt minder gespannen

« terug naar Nieuws

Bedrijvigheid Duitse en Britse bouwsector fors afgenomen • In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft de bouwproductie de afgelopen maand flink te lijden gehad van de coronapandemie. Door de maatregelen om de virusverspreiding in te dammen is de bouwactiviteit in beide landen aanzienlijk teruggelopen. Dat blijkt uit de inkoopmanagerindexen van marktonderzoeksbureau Markit. Voor Duitsland komt de index over maart van dit jaar op 42. In februari was dat nog 55,8. Ook de Britse index zakt zwaar in: van 52,6 over februari tot 39,3 over maart 2020. Een index van 50 of hoger geeft groei aan, lager dan 50 staat voor krimp.

Verhuur kantoor- en bedrijfsruimten hard geraakt • Als gevolg van de coronacrisis heeft de markt voor verhuur van kantoor- en bedrijfsruimten in ons land te kampen met forse krimp, zo blijkt uit de laatste cijfers van vastgoedspecialist Cushman & Wakefield. De investeringen in verhuur zijn in maart 2020 de helft kleiner dan in maart 2019. Afgelopen maand is ruim 30 procent minder kantoor- en 45 procent minder bedrijfsruimte in gebruik genomen. Over het gehele eerste kwartaal van 2020 zijn de resultaten evenmin florissant: een teruggang van 21 procent bij de kantoren en 28 procent bij de bedrijfsruimten, ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Cushman & Wakefield wijdt de afname niet alleen aan de coronacrisis, ook schaarste aan vierkante meters verhuurbaar zakelijk vastgoed speelt mee. Vóór de coronacrisis werd al uitgegaan van een afname van het investeringsvolume als gevolg van het schaarse aanbod. Maar in maart is de krimp volgens het bedrijf wel groter dan in voorgaande maanden.

Woningmarkt minder gespannen • Op de woningmarkt lijken vraag en aanbod door de coronacrisis in evenwicht te komen, meldt Makelaarsland. De afname van het aantal bezichtigingen (met ruim 37 procent) duidt er volgens de makelaarsorganisatie op dat de vraag minder buitensporig wordt. Potentiële kopers zijn er nog genoeg, maar ze zijn voorzichtiger geworden. Hierdoor zullen wat minder woningen worden verkocht en ook wat minder vaak boven de vraagprijs. De cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) over maart 2020 bevestigen deze verwachting. De afgelopen maand gingen minder woningen van de hand. Echter, het woningaanbod is niet toegenomen en de huizenprijzen niet zijn gedaald, waardoor de woningmarkt toch een gespannen markt blijft, aldus de NVM. Toch gaan de huizenprijzen volgend jaar wel naar beneden, denken de economen bij ABN AMRO. Hoe groot de daling uitpakt, is nog ongewis. De bank voorziet een dalende vraag naar koopwoningen, mede door slinkende particuliere inkomens. Ook beleggers worden naar verwachting minder actief op de woningmarkt. Bovendien zullen de hypotheekrenten stijgen.