Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Drie finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2020

Bas Reedijk, Erik Duisterwinkel en Jelte Kymmel zijn de kandidaten voor Prins Friso Ingenieursprijs 2020. De winnaar wordt woensdag 4 maart a.s. bekend en gaat daarna door het beroepsleven als ‘Ingenieur van het Jaar 2020’.

« terug naar Nieuws

De Prins Friso Ingenieursprijs is een jaarlijkse prijs van KIVI, bestemd voor ingenieurs die zich onderscheiden in expertise en innoverend vermogen, uitblinken in ondernemerschap en bijdragen aan maatschappelijke belangen en oplossingen voor maatschappelijke issues.

Een van de drie gegadigden voor de prijs is ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult. In die functie is hij onder meer betrokken geweest bij de aanleg van flexibele kribben: dammen die water in goede banen kunnen leiden. Door de dammen behoudt een rivier een diepe vaargeul en blijft de vorming van ongewenste zandbanken achterwege. De kribben zijn opgebouwd uit kruisvormige betonblokken. Aan de uiteinden zitten een soort haken waarmee de blokken onderling worden gekoppeld.

Een van zijn ‘tegenstrevers’ heet dr.ir. Erik Duisterwinkel. Erik is werkzaam bij Antea Group, als innovator en data scientist & sensor expert. Hij participeert vooral in projecten waarin veel belanghebbenden en verschillende vakgebieden samenkomen. Zo heeft hij in Groningen onderzoek gedaan naar een aanvullende meetmethode om de oorzaken van schade aan woningen door gasboringen in kaart te brengen.

Ir. Jelte Kymmell is de derde kanshebber op de prijs. Binnen zijn eigen bedrijf – Mocean Offshore – heeft Jelte de Mocean Forecast (MO4) ontwikkeld. Op grond van gedetailleerde weersverwachtingen voorspelt dit computersysteem de omstandigheden en risico’s voor een offshore-operatie. Bijvoorbeeld de bewegingen van een schip tijdens het lossen van een lading op een drijvend platform.

Woensdag 4 maart a.s., tijdens de Dag van de Ingenieur in Delft, wordt de winnaar bekend gemaakt. Voor ’t zover is, kan eenieder – tót dinsdag 3 maart a.s. – zijn/haar stem uitbrengen op een van de drie kandidaten. Uit deze online-stemming rolt de publiekswinnaar.

De vakjury, onder aanvoering van Drs. Micaela dos Ramos CEng (KIVI), bepaalt wie van de drie de Prins Friso Ingenieursprijs wint.

Vorig jaar ging de prijs naar dr.ing. Maja Rudinac-Voorneveld, oprichter en CEO van Robot Care systems en Robot Robots. Samen met haar team ontwikkelde zij Lea (Lean Empowering Assistent), een robot in de vorm van een rollator. De robot gebruikt sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en te vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden. De zorgrobot helpt de cliënt/gebruiker aan meer bewegingsvrijheid en zelfstandigheid en neemt tegelijkertijd het dikwijls schaarse personeel in de zorg wat werk uit handen.