Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Fenixloods verrezen

Rotterdam, de Rijnhaven aan de Maas en de wijk Katendrecht in het bijzonder, zijn verrijkt met een ‘herrezen’ Fenix I. Naar ontwerp van Mei architects and planners is deze voormalige havenloods uit de jaren ’50 getransformeerd tot een ‘hotspot’ voor cultuur, creatie, uitgaan en wonen. Woensdag 20 november was de officiële opening in het bijzijn van bewoners, ondernemers en projectpartners.

« terug naar Nieuws

De herbestemming van de loods vloeit voort uit de ambitie van de gemeente Rotterdam om de Rijnhaven en de oude wijk Katendrecht om te vormen tot attractieve woon-en uitgaansgebieden en tegelijkertijd de waardevolle, historische gebouwen aan de Maas te behouden voor het nageslacht door ze nieuwe functies te verlenen.

Na renovatie is de oude loods nu het domein van horecagelegenheden, creatieve ondernemingen en culturele instellingen zoals Circus Rotjeknor en Conny Janssen Danst. Bovenop de loods is een volwassen, 30 m hoog woongebouw neergezet, goed voor 212 koop- en huurappartementen. De belastingen uit deze optopping (in gestort beton) worden afgevoerd via een stalen tafelconstructie tussen de optop en de loods. Door ‘tussenkomst’ van de tafel – een vakwerkconstructie van 5 m hoog, 140 m lang en 40 m breed – zijn de ingrepen in de karakteristieke betonconstructie van de loods tot het minimum beperkt gebleven.

Meer weten? Een beknopte projectbeschrijving vindt u op staalmakers.nl.

Een uitgebreide toelichting op opdracht, architectuur, constructief ontwerp en (staal)bouw wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad Bouwen met Staal.