Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Groen Staal voor Europa

Het Europees Parlement is gestart met het proefproject 'Groen Staal voor Europa'. Dat meldt het European Steel Technology Platform (ESTEP). Met het project wil de Europese Unie bijdragen aan de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 en de langetermijnstrategie voor 2050 voor een klimaatneutraal Europa.

« terug naar Nieuws

Het Europese project is deze maand begonnen en moet uiterlijk over anderhalf jaar resulteren in voorstellen voor effectieve oplossingen voor de productie van koolstofneutraal dan wel koolstofarm staal. Tien organisaties zitten aan tafel: VDEh-Betriebsforschungsinstitut (BFI), Centre for European Policy Studies (CEPS), Centre de Recherches Métallurgiques (CRM), the European Steel Technology Platform (ESTEP), Fundación Idonial, Instytut Metalurgii Zelaza im Stanislawa Staszica (IMZ), K1-MET, Rina Consulting Centro Sviluppo Materiali SPA (CSM) en Swerim en the European Steel Association (EUROFER).

Namens de staalproducenten in Europa heeft Eurofer, samen tien andere energie-intensieve industrieën, al bruikbaar voorwerk geleverd. Dit elftal introduceerde begin deze maand een masterplan voor koolstofneutrale/-arme fabricage van onder meer staal.

Ook ‘Groen Staal voor Europa’ kent een breed participantencollectief. ‘Dat is cruciaal om de bekendheid van het project te vergroten en daarmee ook weer nieuwe ‘stakeholders’ buiten de staalindustrie aan te trekken’, aldus Klaus Peters, secretaris-generaal bij ESTEP.

De projectpartners gaan een technologisch stappenplan opstellen en de middellange- en lange-termijn trajecten uitstippelen om de staalindustrie in Europa te ‘ontkolen’. Daarbij worden ook de financieringsopties geanalyseerd en de economische, sociale, ecologische en industriële leiderschapseffecten van de EU-beleidsmaatregelen beoordeeld. Het breed bekend maken van de resultaten en het vergroten van de betrokkenheid van belanghebbenden zijn eveneens onderdelen van het project.

De innovatieve bijdrage van het project ligt in de gecombineerde beoordeling van veelbelovende technologieën, industriële transformatiescenario's, beleidsopties en effecten, weet Klaus Peters. ‘Dit partnerschap biedt mogelijkheden voor synergieën om de startfase van de overgang naar koolstofneutraliteit van de Europese staalindustrie te versnellen. Daarom zijn wij ook verheugd over de Europese Green Deal die door de Europese Commissie is geïntroduceerd'.

  • ESTEP
  • Foto: staalconstructie Nedinsco-fabriek, Venlo (herbestemmingsontwerp: diederendirrix architecten, © Arthur Bagen).