Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Handsfree en coronavrij deuren openen

Bij ontwerpers, engineers en producenten maakt de coronacrisis extra vindingrijkheid los waar de samenleving in deze tijd direct garen bij spint. Zo komen LVD en Hogeschool Vives met een handsfree en daarmee coronavrije deuropener in roestvast staal.

« terug naar Nieuws

LVD Company, internationaal producent van plaatbewerkingsmachines en het departement Industriële Wetenschappen en Technologie van Hogeschool Vives in België tekenen gezamenlijk voor ontwerp en productie van de nieuwe vinding. Testexemplaren stellen ze gratis beschikbaar, in eerste instantie aan zorg- en overheidsinstellingen.

Op een glad oppervlak, zoals dat van een deurkruk, blijft het coronavirus relatief langdurig aanwezig, met alle bestemmingsrisico’s van dien. Dankzij de nieuwe deuropener van LVD en Vives hoef je de eigenlijke deurkruk echter niet meer aan te raken. De opener wordt via drie eenvoudige kabelbinders aan de bestaande kruk vastgemaakt. Hierdoor kun je deur met je arm in plaats van met de hand openen en sluiten.

Bekijk de demo-video op YouTube

De productie van de handsfree deuropener is mogelijk in het XP Center, een democenter van LVD voor haar klanten. Hier wordt een roestvast stalen plaat van 3 x 1,5 m met behulp van een lasersnijmachine in de juiste vorm gesneden. Uit één plaat kunnen ongeveer 200 stukken worden gehaald. Daarna worden de gesneden stukken automatisch geplooid op een gerobotiseerde plooicel.

De opener is zó ontworpen dat ’t past op nagenoeg alle deurklinken. LVD en Vives hebben het ontwerp vrijgegeven, waardoor elk maakbedrijf kan starten met de productie en de openers snel wereldwijd kunnen worden gedistribueerd.

Samples van de opener zijn, na aanvraag, kosteloos op te halen bij Vives. Zorg- en overheidsinstellingen genieten voorrang.