Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Lectoraat Constructieve Veiligheid gelanceerd

De Hogeschool van Amsterdam, Betonvereniging en Bouwen met Staal hebben het lectoraat Constructieve Veiligheid in het leven geroepen. Voor de duur van minimaal vier jaar gaat het lectoraat zich inzetten voor de praktische toepasbaarheid van fundamenteel onderzoek naar nieuwe duurzame constructiematerialen en -technieken en productiemethoden.

« terug naar Nieuws

Dat gebeurt onder aanvoering van dr.ir. Michiel Horikx. Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft hem per 1 september 2019 aangesteld als bijzonder lector Constructieve Veiligheid (voor 0,6 fte).

Michiel Horikx is sinds september 1992 actief aan de HvA als senior-docent op het gebied van constructief ontwerpen. Daarvoor was hij als constructeur en manager engineering betrokken bij grote civiele projecten als de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. In 2017 promoveerde hij aan de TU Delft op ‘A Methodical Approach on Conceptual Structural Design’. In dit onderzoek belicht hij de problematiek rond constructieve veiligheid en de optimalisatie van de verhouding tussen kwaliteit en kosten over de levensduur van een bouwwerk.

Constructief onderzoek en educatie

In zijn nieuwe lector-functie wordt hij de aanjager en coördinator van het structureren van onderzoeksopgaven en het praktisch toepasbaar maken van lopend en komend fundamenteel onderzoek bij wetenschappelijke instituten. Daarnaast gaat het lectoraat zich inzetten voor verdere verbetering en vernieuwing van lesstof en van de bijbehorende professionalisering van docenten in het constructieve onderwijs.

De komst van het lectoraat sluit aan bij de gezamenlijke activiteiten van de Betonvereniging en Bouwen met Staal om de kennis en kunde van constructeurs – van aankomend tot gerenommeerd – blijvend te ontwikkelen.

Zo bieden de beide organisaties, binnen het samenwerkingsverband BV/BmS, opleidingen voor constructeurs op bachelor- en masterniveau. De opleiding Staal- en Betonconstructies BV/BmS reikt HBO-ers Bouwkunde, Weg- en Waterbouw of Werktuigbouwkunde zonder constructieve achtergrond de benodigde constructieve deskundigheid op Bachelor-niveau aan. Het vervolg hierop is Constructief Ontwerpen BV/BmS, een driejarige opleiding voor constructief ontwerpers op Master-niveau.

Daarnaast zijn Betonvereniging en Bouwen met Staal de initiatiefnemers en roergangers van het Constructeursregister RC/RO/RT. Dit landelijke register maakt de expertise en professionaliteit van constructeurs zichtbaar en meetbaar en zorgt voor de borging ervan. Het Constructeursregister telt momenteel ruim 400 registerconstructeurs, 90 registerontwerpers en 26 registertoetsers. In de Raad van Toezicht is de bouw- en civiele sector breed vertegenwoordigd, via onder meer NL-ingenieurs, KIVI, VNconstructeurs, Bouwend Nederland, ProRail en Rijkswaterstaat.

Actuele aanleiding voor instelling van het lectoraat is ook de recente reeks incidenten met constructies in ons land, waaronder het bezwijken van de parkeergarage op Eindhoven Airport en het tribunedak van het AZ-stadion in Alkmaar. Ook om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, verdienen praktijkgericht technisch onderzoek en praktische educatie van constructeurs verdere zorg en onderlinge koppeling.