Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Stalen gevelconstructie: station Arnhem onlangs gerenoveerd

De herontwikkeling van het stationsgebied van Arnhem, afgerond in 2016, staat te boek als een recent hoogtepunt onder de naoorlogse bouwprojecten.

« terug naar Nieuws

Een van de hoofdbestanddelen van de gebiedsaanpak, naar het masterplan van UN Studio, is het nieuwe stationsgebouw, dat nu fungeert als centrale verbinding tussen het busstation, parkeergarage, perrons en fietsenstalling. Met zijn imposante en toch elegante uitstraling past het gerenoveerde stationsgebouw perfect in de ruimtelijke ontwikkelingsplannen van de provincie Gelderland. De regio wordt immers steeds belangrijker voor de Europese economie. Experts voorspellen een dagelijkse bezettingsgraad van 110.000 passagiers voor het station van Arnhem in 2020.

Voordelen van moderne stalen gevelconstructie

Voor de architectonische uitvoering van het renovatieproject vertrouwden de opdrachtgevers (Gedelegeerd opdrachtgever ProRail, Ministerie van Infrastructuur & Milieu, Gemeente Arnhem) op constructies in staal. De redenen hiervoor liggen duidelijk in de vele voordelen die staal als bouwmateriaal biedt, zoals:

  • Het lichte gewicht van het materiaal, waardoor (onder meer) snel transport en eenvoudige montage mogelijk zijn.
  • Staal combineert robuustheid met flexibiliteit. Dit betekent dat versterkingen op elk moment zonder problemen kunnen worden uitgevoerd en geprefabriceerde producten uit een online shop als deze eenvoudig kunnen worden toegevoegd aan bestaande constructies.
  • De economische rentabiliteit van staal is bijzonder lucratief voor de bouwsector bijvoorbeeld vanwege een korte bouwtijd en een nauwkeurige planning en eenvoudige beheersing van bouwkosten;
  • staal is voor bijna 100 procent te recyclen (her te gebruiken als ‚grondstof’ bij de productie van nieuw staal). En staal is herbruikbaar als bouwdeel (een eerder gebruikte kolom of ligger is dikwijls ‚1-op-1’ opnieuw als kolom of ligger in te zetten bij een nieuw bouwproject). Dit maakt staalproducten bijzonder duurzaam.
  • Bovendien is staal bestand tegen vele omstandigheden: het is bijvoorbeeld goed beschermd tegen corrosie en gemakkelijk (extra) brandwerend uit te voeren.

In het geval van station van Arnhem, hebben de architecten van UN Studio het staal ook gebruikt voor het ontwerp van de gevel. De extreme kromming van de voorste twist is een echte blikvanger, zowel buiten als binnen in de hal.

Bij dit project is gekozen voor staalproducten met een ecologisch keurmerk, namelijk de zogenaamde Dubokeur. Dubokeur is een keurmerk van milieuvriendelijke (staal)productie onder duurzame omstandigheden. Dit keurmerk is zowel nationaal als wetenschappelijk door het Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) erkend.