Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tata Steel IJmuiden in onzekerheid na afkondiging miljoenen bezuiniging

Internationaal staalproducent Tata Steel heeft bekend gemaakt flink te bezuinigen en daartoe het personeelsbestand fors in te krimpen. De Europese vestigingen in Engeland, Frankrijk, België en Nederland moeten gezamenlijk 830 miljoen euro snijden in de kosten. Wat zijn de consequenties voor IJmuiden?

« terug naar Nieuws

Het concrete antwoord op die vraag volgt waarschijnlijk pas volgende maand. Dan wordt naar verwachting meer duidelijkheid geboden over de bezuinigingsplannen en -maatregelen. Tot die tijd blijft ook het personeel van Tata Steel in Nederland nog in onzekerheid.

Op een bestand van 11.000 medewerkers in IJmuiden moet 170 miljoen euro worden bezuinigd, laat Gerrit Idema, vice-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel, weten. Hij schat in dat deze ingreep aan 1.000 medewerkers hun baan kost.

Met de huidige 11.000 personeelsleden heeft IJmuiden meer dan de helft van alle Tata Steel-medewerkers in Europa op de loonlijst. Van de overige 10.000 werknemers werkt zo’n 8.500 in het Verenigd Koninkrijk. In Wales staat immers de op één na grootste staalfabriek van het concern.

Ondanks de uitdagingen waarvoor de staalsector zich gesteld ziet (waaronder de importheffingen door de Verenigde Staten), is en blijft er volgens diverse deskundigen vraag naar staal uit IJmuiden omdat het staal hoogwaardig is. Ook heeft IJmuiden over 2018 winst geboekt, terwijl de Britse tak van het concern al jaren rode cijfers schrijft. ‘IJmuiden is inderdaad modern, vergeleken met andere staalfabrieken’, stelt analist Joost van Beek van InsingerGillissen. ‘Er is ook fors geïnvesteerd in het kader van milieueisen. Dat moest ook, want woonwijken zitten er dicht bovenop’.

Gezien de omvang van de aangekondigde bezuiniging kan ’t echter niet anders of ook IJmuiden moet fors inleveren. Dat de Europese auto-industrie momenteel in zwaar weer zit, helpt Tata Steel in IJmuiden niet. ‘Dat is de voornaamste afnemer en die ligt nu op z’n gat’, zegt econoom Casper Burgering, die namens ABN AMRO de ontwikkelingen in de staalsector volgt.

Ook de handelsoorlog die de VS voert met Europa, gestart met de importheffingen op Europees staal, raakt IJmuiden direct én indirect. Direct, omdat Amerikaanse afnemers duurder uit zijn als ze staal uit IJmuiden willen importeren. Indirect, doordat meer staal uit onder meer China en Turkije naar Europa komt, vanwege de hoge importheffingen in de VS. In Europa resulteert dit in lagere staalprijzen.

Nog volstrekt onduidelijk is, hoe de bezuinigingen voor IJmuiden gaan uitwerken en of bijvoorbeeld ook de staalproductie omlaag moet. Vooralsnog verwacht Gerrit Idema dat vooral het ondersteunende personeel, waaronder HR-, IT- en communicatiemedewerkers, de klappen moet opvangen. Het waren ook deze personeelsleden die eind 2017 massaal protesteerden tegen de voorgenomen fusie met Thyssenkrupp omdat ze voor hun baan vreesden. Deze fusie is inmiddels afgeblazen. Over wat hen nu te wachten staat, vernemen ze volgende maand waarschijnlijk meer.

  • Bron: NOS.