Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Thyssenkrupp test waterstof voor ‘groen staal’

In Duisburg is thyssenkrupp gestart met tests voor de inzet van waterstof als reductiemiddel in het hoogovenproces. De waterstof dient de CO2-neutrale opvolger te worden van het huidige gemalen steenkool.

« terug naar Nieuws

In het hoogovenproces wordt voor de productie van ruwijzer – naast cokes en poederkool – nu nog gemalen steenkool toegevoegd om de zuurstof uit het ijzererts te destilleren. Via de tests wil thyssenkrupp nagaan of waterstof geschikt is om de steenkool te vervangen. Groot pluspunt voor het milieu is dat bij het injecteren van de kolen met waterstof slechts waterdamp ontstaat en nagenoeg geen CO2. Het injecteren met steenkool resulteert wél in uitstoot van kooldioxide.

Normaliter wordt de steenkool ingebracht op de bodem van de schacht van de hoogoven via ‘tuyers’ (afspuiters). Bij de tests wordt het waterstof op eenzelfde manier geïnjecteerd, via een van de 28 tuyers in hoogoven 9. Als het nieuwe reductiemiddel effectief blijkt, wil de staalproducent geleidelijk aan uitbreiden naar alle 28 tuyers van de hoogoven en vanaf 2022 naar de andere drie hoogovens op het bedrijfsterrein in Noord-Rijnland-Westfalen.

Na de ombouw van de hoogovens wil het bedrijf grootschalige, directe reductie-installaties bouwen die werken op waterstofhoudende gassen. Het sponsijzer dat in deze installaties wordt vervaardigd, wordt in eerste instantie in de bestaande hoogovens gesmolten. Op termijn dient het sponsijzer te worden verwerkt tot ruwijzer in vlamboogovens die draaien op hernieuwbare energie.

De experimenten met waterstof vormen een belangrijk onderdeel van de klimaatstrategie van thyssenkrupp. De staalonderneming dient in 2050 klimaatneutraal te opereren. In 2030 moeten de emissies van de eigen productieprocessen (scope 1-emissies) en de emissies bij de inkoop van energie (scope 2) al met dertig procent te zijn verminderd ten opzichte van de huidige situatie.

'We doen hier pionierswerk’, vindt Premal Desai, voorzitter van thyssenkrupp Steel Europe. ‘Het gebruik van waterstof is de belangrijkste hefboom voor klimaatneutrale staalproductie. De tests vormen een nieuwe stap in de transformatie van onze productie die zal uitmonden in groen staal.’ De tests bij thyssenkrupp worden bekostigd door de regering van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen in het kader van het IN4climate.NRW initiatief . De Duitse rijksoverheid gaf in april van dit jaar haar fiat aan het project. Onderzoeksinstituut BFI verleent de benodigde wetenschappelijke ondersteuning.

  • Foto: thyssenkrupp AG.