Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vijftien nominaties voor TechniShow Innovation Awards

De TechniShow Innovations Awards hebben dit jaar in totaal 15 genomineerden opgeleverd.

« terug naar Nieuws

Vijf van vijftien genomineerden maken kans op een prijs in de categorie ‘Dutch Tech’. De andere tien dingen mee naar een award in de categorie ‘New Tech’. De winnaars in beide categorieën worden woensdag 4 maart a.s. tijdens de Avond van de Maakindustrie bekend gemaakt. Van 17 tot 20 maart zijn alle ingezonden technische innovaties te bewonderen op de TechniShow 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Voor de prijs zijn ditmaal 26 inzendingen ontvangen. De jury heeft ze aan de tand gevoeld op zes criteria: de bijdrage aan slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), de economische impact, de commercieel toegevoegde waarde, de maatschappelijke uitwerking, de nieuwheid en uniciteit van de innovatie en de kwaliteit van de aangeleverde informatie.

De genomineerden zijn, op alfabetische volgorde:

New Tech Award:

BMO Automation met de Smart Centric E-Clamp (SCE)

Deze intelligente centrische, automatisch instelbare machineklem is ontwikkeld voor het klemmen van meerdere productformaten in één continu proces. De SCE verlaagt de drempel tot automatiseren en maakt High Mix-High Volume belading bereikbaar.

GF Machining Solutions met ISPS Spark Track

Spark Track meet, analyseert en bewaakt in real-time de vonkoverslag in het draadvonkproces met een dynamische elektrode. Hierdoor wordt draadbreuk voorkomen en de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het proces bevordert.

LVD Company met de Dyna-Cell met Easy-Form Laser.

Dyna-Cell is een gerobotiseerde buigcel die sinds kort is toe te rusten met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser. De cel kan met één grijper een grote variatie aan stukken buigen.

Metal Heaven met Rhodium24

Deze applicatie dient als oplossing voor het automatiseren van het offerte- en calculatieproces. Gebruik in de cloud is ook mogelijk. Door de intelligente vorm- en bewerkingsherkenning kan Rhodium24 snel en effectief calculeren.

Mitsubishi Electric Europe met de GX-F lasersnijmachine met kunstmatige intelligentie (AI)

Door toepassing van optische en akoestische sensoren kan deze lasersnijmachine onbemand en autonoom betrouwbaar snijden.

RoboJob met de Tower Advanced

Deze automatiseringsoplossing maakt het mogelijk om enkelstuks en series door elkaar te produceren: door het uitwisselen van pallets en van spanmiddelen.

Romias Robotics met OTTO Motors Fleetmanager

Met dit softwareplatform is snel een flexibele (interne) logistiek op te zetten, met behulp van SDV's (Self Driving Vehicles).

Trumpf met Active Speed Control

Deze sensor kan rechtstreeks door de nozzle van de lasersnijmachine in de lasersnede kijken. De snede wordt in real-time gecontroleerd, de voedingssnelheid van de lasersnijmachine zelfstandig geregeld. Dit resulteert in een hogere productiviteit.

Tuwi met de k-lijn plaatwalsen van MG

Dankzij de vier nieuwe rollen kunnen bij cilindrische producten de rechte stukken aan de uiteinden van de plaat tot een minimum worden beperkt.

Valk Welding met de Arc-Eye Adaptive lasercamera

Voorzien van deze lasercamera kan de lasrobot niet alleen de lasnaad volgen, maar nu ook de naadvorm herkennen. Hierop wordt het programma van de robot automatisch aangepast. Dat maakt de robot tot een intelligente machine die zelf problemen detecteert en oplost.

Dutch Tech Award:

Cellro met de Xcelerate X20|R-C2|6S

Xcelerate X20|R-C2|6S staat voor een universele oplossing waarmee producten automatisch aan zes zijden compleet kunnen worden bewerkt.

ConstruSteel met Advanced Scribing for Tekla

Staalbouwers kunnen met deze innovatie de volgende stap in efficiëntie zetten. De software zorgt vanuit het 3D CAD-model voor het geautomatiseerd markeren en graveren van stalen profielen en platen. Het programma stuurt de CNC-machines die de markeringen aanbrengen direct aan.

Kumatech met AGV-voertuigen

Deze drie verschillende, betaalbare AGV-voertuigen beschikken over een bijzonder vloernavigatiesysteem. Het systeem maakt foto's van de vloer, waarop de AVG navigeert. Daarmee is de AGV direct in gebruik te nemen, zónder continue WIFI, Lidar scanners of aanpassingen aan gebouwen.

Leering met APS portaalboormachine met subassen

De boorassen van deze machine kunnen zelfstandig een bewerking uitvoeren voor meer productiviteit. Bijzonder is dat de drie subassen binnen een afstand van 600 mm bewerkingen zoals frezen, boren, tappen, soevereinen en aftekenen kunnen uitvoeren.

Q-Fin met de F600 SP4 finish-machine

Deze machine voorziet metalen plaatmateriaal van een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding. Hiervoor zorgt de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom- en rechtsom draaiende koppen die tevens oscilleren.

Veel procesoptimalisatie, geen 3D-printen

Vergeleken met 2018 zijn de innovaties van dit jaar weer meer gericht op procesoptimalisatie, dat deels is te koppelen aan de transitie naar Smart Industry. Alle inzendingen zijn praktische oplossingen die direct inzetbaar zijn in de maakindustrie van dit moment. Opvallend is dat dit jaar geen enkele inzending iets van doen heeft met 3D-printen. Dat verbaast enigszins, omdat 3D-printen wordt gezien als één van de disruptieve productietechnieken voor de toekomst.